تدوین، در گذشته بهصورت دستی و بر روی نگاتیوها انجام میگرفت؛ امروز اما، تکنولوژی به کمک این هنر آمده و فرایند تدوین را بصورت نرمافزاری و دیجیتالی کردهاست. یکی از پرکاربردترین و بهترین نرمافزارهای ساختهشده در حوزهی تدوین، ادوبی پریمیر است. آموزش پریمیر به شما کمک میکند تا به هنر تدوین اشراف کاملی پیدا کرده و بتوایند در این حوزه فعالیت نمایید.
همانطور که گفتیم، آموزش پریمیر از صفر، میتواند شما را در مسیر تدوین قرار داده و مهارتی تازه در شما ایجاد نماید. ما در این مطلب قصد داریم تا دربارهی آموزش پریمیر و بازارکار آن مفصل صحبت کنیم.
شرکت ادوبی، قطعا یکی از پیشروترین شرکتها، در زمینهی ساخت نرمافزارهای گرافیکی و بطور کلی مالتی مدیا در دنیاست. یکی از بهترین نرمافزارهای تولید شده توسط این شرکت، که بصورت تخصصی در زمینهی تدوین و ویرایش فایلهای تصویری و صوتی کارایی دارد، پریمیر پرو نام دارد. این برنامه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، بهترین نرمافزار موجود ساختهشده در حوزهی تدوین فیلم است.
پریمیر پرو، یک نسخهی دوباره نوشته شده از نرمافزار ادوبی پریمیر است که در سال ۲۰۰۳ منتشر شد. قابلیتهای افزوده شده به نسخهی پرو، سبب شد تا این نرمافزار، بیشاز پیش مورد توجه و قبول صنعت فیلم و سینما واقع شود.
پریمیر نرمافزاری است، که با نهایت امکانات و تکنولوژیهای ویرایشی قدرتمند خود، تدوین فیلمها را، به آسانترین شیوه امکانپذیر میسازد. همچنین، بهراحتی میتواند پروژههای موجود در فتوشاپ یا افترافکت را به محیط داخلی خود منتقل کرده و تقریباً از تمام فرمتهای ویدیویی، پشتیبانی میکند.
پریمر، در جدیدترین بروزرسانی خود، امکان تصحیح و تدوین رنگ و نور را نیز قراردادهاست؛ این قابلیت سبب میشود تا در فرایند تدوین با پریمیر، به هیچگونه ابزار ثانویه برای اینگونه اصلاحات نیاز پیدا نکنید.
مهمترین دلیل استقبال بالای تدوینگران از نرمافزارهای تدوین و ویرایش، جایگزینی آنها بجای دستگاههای بزرگی است که در گذشته، تدوینگرهای سینما، ساعتها و با سختی برای برش نگاتیوهای فیلم، از آنها استفاده میکردند.
این برنامه از محیطی جذاب با ساختاری ساده، برای کاربر، برخوردار است. از همینرو، آموزش پریمیر برای مبتدیان تدوین، بسیار آسان است. برای شروع کار با پریمیر، تنها لازم است کارکرد هر ابزار و تاثیر آن بر روی تصویر را دانسته و میزان مناسب استفاده از افکتها را آموزش دیده و مسلط باشید.
آموزش صفر تا صد پریمیر، فرایند پیچیده و سختی نبوده و تنها نیاز به علاقه، کمی دقت و تمرین دارد. هرچه دقتتان در بخاطرسپاری کارایی ابزارها بیشتر باشد، راحتتر و سریعتر میتوانید به مهارت برسید. در ادامه، بطور مفصل به آموزش پریمیر و فواید آن میپردازیم.
همانگونه که اشاره شد، پریمیر یکی از مهمترین و اصلیترین نرمافزارهای ساختهشده در حوزه تدوین و ویرایش تصویر و صدا است. آموزش پریمیر از صفر، فواید بالایی داشته و میتواند فرصتهای شغلی زیاد و مناسبی را برای هنرجو ایجاد نماید.
این نرمافزار، علاوهبر تدوین فیلمهای سینمایی، میتواند برای ویرایش ویدئوهای کوتاه قابل نشر در فضای مجازی، ویدئو کلیپها، ساخت و ویرایش ویدئوهای آموزشی و تبلیغات بکار بردهشود.
از آنجایی که آموزش پریمیر، بسیار آسانتر از آموزش سایر نرمافزارهای تدوین موجود بوده و کاربردهای بسیار بالایی برخورددار است، در بین هنرجویان تدوین و افراد علاقهمند به یادگیری شیوهی تدوین ویدئو، محبوبیت زیادی داشته و هرساله بر تعداد یادگیرندگان آن، افزوده میشود.
در این قسمت به تعدادی از کابردهای پریمیر اشاره کرده و مختصرا توضیح میدهیم.
پریمیر دارای ابزارهایی است که با آن، به آسانی و با کیفیتی خارقالعاده میتوان به ویرایش و ایجاد تغییرات مختلف بر روی ویدئوها و فیلمهای خام پرداخت؛ چه در قسمت صدا، چه در بخش تصویر و یا حتی در بخش ایجاد و هماهنگسازی زیرنویس.
تبلیغات اصلیترین عامل در فروش و معرفی یک محصول یا خدمات هستند؛ یکی از بزرگترین و پردرآمدترین بازارهای کار که بعد از آموزش پریمیر به روی شما گشوده میشود، تدوین تیزر و فیلمهای تبلیغاتی خواهدبود.
پدیدهی اینفلوئنسری در دنیای مجازی نیز، چندسالی میشود بسیار مطرح شده و رفتهرفته به یکی از مشاغل پرسود شبکه مجازی تبدیل شدهاست. بنابراین، باوجود بازارداغ ساخت ویدئوهای مختلف برای جلب مخاطب و فالوور و تبدیل شدن به اینفلوئنسر، در شبکههای مجازی، آموزش و یادگیری پریمیر میتواند بیش از هر مهارت دیگری کاربردی و مفید باشد.
در صنعت موسیقی، ساخت ویدئوکلیپها برای قطعات موسیقی، اهمیت بالایی برای معرفی خواننده به مخاطبان و تاثیرگذاری قطعه دارد. هرچه ویدئو تدوین قویتر و بهتری داشته باشد، توجه مخاطبان را بیشتر به خود جلب میکند.
ادوبی پریمیر پرو، نرمافزار تدیوین ویدئو و صداست. بنابراین بعد از آموزش پریمیر، میتوان در هر حوزهای که به ویرایش و تدوین احتیاج باشد ورود کرده و از پریمیر برای انجام اصلاحات استفاده کرد.
با دیجیتالی شدن طرز اجرای بسیاری از هنرها، دیگر لازم نیست برای یادگیری یک هنر، الزاما از پایه شروع کرده و خود را در میان انبوهی از مفاهیم شفاهی و تئوری غرق کنید.
آموزش یک نرمافزار در اولین مرحله نیاز به صرف زمان زیاد و مناسب برای آموزش و تمرین دارد؛ به این معنا که لازم است برای تثبیت کاربرد هر ابزار در ذهن و مسلط شدن و بکارگیری آنها، بصورت روزانه زمانی مشخص را به یادگیری اختصاص داد.
برای شروع آموزش پریمیر لازم است در ابتدا، انواع فرمتهای ویدیویی را شناخته و بدانید که برای هرکدام از فرمتها، باید از چه فرمت صدا، تصویر و در چه اندازههایی استفاده کرد.
فراموش نکنید که فتوشاپ مادر تمام نرمافزارهای ادوبی محسوب شده و آشنایی با این نرمافزار، این امکان را به شما میدهد تا با سایر برنامههای این شرکت آشنایی بیشتری پیدا کرده و در حین کار کردن با آنها، کمتر به مشکل بربخورید.
این موارد بهنوعی پیشنیاز و نقطهی صفر آموزش پریمیر محسوب میگردند. پس از آشنایی نسبی با محیط کاری نرمافزار و نحوهی اجرای ویدئوها در آن، به سراغ شروع آموزش بصورت کاربردی و عملی میرویم.
پیشاز هر چیز بهتر است بدانید که روش آموزش، در هر رشتهای بخصوص هنر بسیار شخصی بوده و نمیتوان یک روش واحد را به عنوان بهترین شیوه معرفی کرد. در اینجا تنها به مراحل و پیشنیازهای لازم برای آموزش ادوبی پریمیر، اشاره میکنیم.
اول از همه، باید یاد بگیرید که چگونه تصویر، ویدئو و یا فایل صوتی را، در ابتدا و یا در حین کار، به صفحهی اجرایی خود اضافه کنید. این تصاویر، نوشتهها و صداها ممکن است با فرمتهای متفاوتی باشند که یکسانسازی فرمت، در این صورت ضروری خواهدبود.
پس از یادگیری ابزار اضافه یا کمسازی، نوبت به ابزار برش میرسد. ممکن است بخواهید تنها قسمتی از یک فایل صوتی یا تصویری طولانی را داشته و باقی آن را حذف و یا جابجا کنید. اینکار نیازمند آشنایی با ابزار برش خواهدبود.
حال نوبت اجرای ویرایش است. ابزارهای متنوع و بینظیری برای انجام اصلاحات بر روی رنگ و نور تصویر، در پریمیر وجود دارد که یادگیری آنها مهمترین بخش آموزش را تشکیل میدهد. هرچه در این گام، دقت بیشتری داشتهباشید، مهارت بالاتری در کار با نرمافزار بدست میآورید.
در حین یادگیری و آموزش پریمیر، میتوانید تا حدودی با ابزارها و امکانات جلوههای ویژه نیز آشنا شده و به آنها تسلط پیدا کنید، هرچند که نرمافزار پریمیر بطور تخصصی برای این کار طراحی نشدهاست. نرمافزار ادوبی افترافکت امکانات کاملتری را در این زمینه ارائه میدهد.
در ادامهی مسیر، به همین صورت، تکبهتک با ابزارهای پریمیر آشنا شده و کاربرد و تاثیر هر یک را بر روی تصویر مشاهده و بخاطرسپارید.
ممکن است شیوههای تدریس متفاوتی در آموزشهای حضوری و یا آنلاین بکارگرفتهشود که از ترتیب و اولویتها متفاوتی برخوردار است. در آموزش پریمیر مهم ایناست که به بهترین نحو با ابزارها آشنا و توانایی استفاده از آنها را داشتهباشید؛ ترتیب یادگیری اهمیت کمی دارد.
بهتر است در کنار آموزش پریمیر، با مطالعه کتابها یا دیدن دورههای بیشتر مرتبط با تدوین، دانش خود را افزایش دهید. چرا که تنها آموزش ادوبی پریمیر، برای آن که به یک تدوینگر سینمایی تبدیل شویم کافی نبوده و لازماست تا با مبانی فیلمسازی و تصویر آشنایی داشتهباشید. هرچه دایرهی اطلاعاتتان وسیعتر باشد، حرفهایتر خواهیدبود. یک تدوینگر خوب میتواند با انتخاب سکانسها و توالی آنها یک فیلم را نجات بدهد؛ یا یک تدوینگر بد توانایی این را دارد تا با تدوین اشتباهش مخاطبان فیلم را درباره مفهوم آن به اشتباه بیاندازد.
فراموش نکنید که اصلیترین راه یادگیری یک نرمافزار، یادگیری با اجرای یک نمونه یا پروژه است. با استفاده از هر ابزار بر روی یک نمونهی واقعی، تاثیرات حقیقی هر ابزار یا جلوه را مشاهده کرده و توانایی تشخیص و تغییر را بدست میآورید.
با به وجود آمدن صنعت سینما، هنر تدوین نیز پا به عرصهی وجودگذاشت. در ابتدا تدوین پروسهی بسیار سختی از لحاظ فنی داشت، چرا که یک تدوینگر باید حلقههای نگاتیو را از محل کاملا صحیح برش زده و میچسباند. اما با پیشرفت کامپیوترها و استفاده از نرمافزارهای تدوین این امر بسیار آسانتر از پیش شدهاست.
ساخت نرمافزارهای تدوین سبب شد، حوزه فعالیت این هنر از انحصار سینما خارج شده و در موسیقی و تبلیغات و حوزههای دیگر، بیشتر بکار گرفتهشود.
همانطور که اشاره شد، پریمیر کاربردهای مختلفی در حوزههایی مانند سینما و تبلیغات و غیره دارد. دراینجا کمی به این حوزهها پرداخته و بازارکار هر یک را بررسی میکنیم.
بیشترین بازارکار نرمافزارهای تدوین، بخصوص ادوبی پریمیر، در حوزهی تدوین فیلم و سریال است. در دورانی که سینما به صنعتی پولساز و سودمند تبدیل شدهاست، کسبوکارهای مرتبط با آن نیز از این رونق بهرهمند میشود و به طبع آموزش پریمیر نیز اهمیت بیشتری پیدا میکند. اگر مهارت بالایی در پریمیر بدستآورید، بیشک توانایی فعالیت در هنرهفتم را نیز بدست میآورید.
روز به روز افراد بیشتری به این موضوع پی میبرند که برای موفقیت یا ادامه حیات کسب و کارشان باید تبلیغات داشته و نحوه ارتباط با مشتریانشان را بروز کنند.
با افزایش رقابت در برندسازی و فروش هرچه بیشتر محصولات، بین مشاغل و کارخانههای مختلف، تبلیغات، جایگاه بسیار مهمی، به منظور القای حس نیاز در افکار عمومی، پیدا کردهاست. ساخت هر تبلیغ در قالب ویدئو، به تدوین نیاز دارد. تدوین تبلیغات به مراتب از تدوین فیلمهای سینما آسانتر بوده و ازاینرو، از توجه زیادی در بین تدوینگران برخوردار است.
با آموزش پریمیر و تسلط کافی بر آن میتوانید، بصورت قراردادی با شرکتهای تبلیغاتی کار کنید. تعدادی از تدوینگران مسلط به نرمافزار، در سازمان صدا و سیما استخدام شده و برخی نیز در شرکتهای خصوصی برای ساخت فیلم یا تبلیغ، شروع بکار میکنند.
با توجه به محبوبیت روزافزون نرمافزارهای گرافیکی، بویژه پریمیر پرو، ساخت و یا تدوین آموزشهای آنلاین و ویدئویی نیز، از درآمد قابلقبولی در حال حاضر برخوردار است.
از سوی دیگر اینفلوئنسرهای شبکههای اجتماعی نیز، که ویدیوهای خود را در دسترس عموم میگذارند، هر روز بیشتر میشوند. آنها برای محبوبیت و شهرت بیشتر در این زمینه، نیازمند تدوین و ویرایش محتواهایی هستند که در اختیار مردم قرار میدهند. از اینرو پریمیر میتواند در حوزهی تولیدمحتواهای ویدئویی و مجازی، کاربرد داشتهباشد.
بازار کار پریمیر به این حوزهها محدود نشده و در زمینههایی مانند موسیقی، آموزش و غیره نیز فعالیت و کاربرد دارد. پس نتیجه میگیریم بیشک، یادگیری پریمیر یک امتیاز مثبت برای رزومهی استخدامی شما محسوب شده و با بازارکار وسیعی که دارد میتواند موقعیتهای شغلی مناسبی را برای شما ایجاد نماید.
با اینکه بازارکار تدوین در ایران، از انزوای بیشتری نسبت به سایر کشورها برخوردار بوده و امنیت شغلی چندانی ندارد، اما با این وجود، اگر مهارت بالایی در پریمیر داشتهباشید، و در کنار آن خلاقیت را نیز چاشنی کار خود کرده و سرعت لازم برای تحویل بموقع کار را نیز داشتهباشید، میتوانید از جایگاه شغلی مطمئن، با درآمد قابلقبولی بهرهمند شوید.
پریمیر نرمافزاری با بازار کاری نسبتا گرم و پررونق است؛ اما فراموش نکنید که با پیشرفت تکنولوژی، روزبهروز بر تعداد نرمافزارهای تدوین و قابلیت آنها افزوده شده و همچنین مسیر این برنامهها به سمتی پیش میرود که به هر کاربر، بدون کمک کسی اجازهی تدوین و ویرایش را بدهد.
پس برای ماندگاری در حوزه، لازم است که در کار خود بهترین بوده و در کنار آن با تکنولوژی، پیش رفته و سعی کنید خود را بروز نگهدارید تا بتوانید راهی برای کسب درآمد از تدوین در سالهای آینده نیز پیدا کنید.