آموزش جاوا یکی از مهمترین آموزشهایی است که هرکسی که در ابتدای راه برنامهنویسی باشد، باید آن را فرا بگیرد. برنامهنویسی جاوا معمولاً در رشته مهندسی کامپیوتر تمام دانشگاههای ایران تدریس میشود. اینجاست که اهمیت آموزش برنامهنویسی جاوا بر هر برنامهنویس و مهندس کامپیوتری آشکار میشود.
جاوا یک زبان برنامهنویسی سطح بالا، قوی، ایمن و شیگرا است که در سال 1991 توسط Sun Microsystems Inc ساخته و بعداً توسط شرکت اوراکل خریداری شد. جیمز گاسلینگ و پاتریک ناتون افرادی بودند که این زبان را نوشتند. زبان برنامهنویسی جاوا کدنویسی، کامپایل و رفع خطا را بسیار راحت میکند. همچنین این زبان به ایجاد کدهایی با قابلیت استفاده مجدد و برنامههای مدولار معروف است.
زبان جاوا مبتنی بر کلاس و شیءگرایی بوده و بهگونهای طراحی شده است که تا حد امکان وابستگیهای پیادهسازی را کاهش دهد. جاوا یک زبان برنامهنویسی همهمنظوره است که به توسعهدهندگان این قابلیت را میدهد که کدها را یکبار بنویسند و در هرجایی آن را اجرا کنند.
اپلیکیشنهای جاوا به کد بایتهایی کامپایل میشوند که میتوانند روی انواع ماشینهای مجازی جاوا (JVM) اجرا شوند. سینتکس جاوا مشابه زبانهای C و C++ است.
بر خلاف زبانهای کامپایل شده مانند ++C، جاوا به صورت کد بایت کامپایل می شود که میتواند بر روی هر دستگاهی با ماشین مجازی جاوا (JVM) اجرا شود. از طرف دیگر، ++C مستقیماً در کد ماشین کامپایل میشود. بنابراین، فقط میتواند بر روی همان پلتفرمی که در آن کامپایل شده است، اجرا شود. یکی دیگر از ویژگیهای منحصر به فرد جاوا این است که جاوا دارای کتابخانه عظیم (JCL) است. که براساس این کتابخانه میتواند با دیگر زبانهای برنامهنویسی پرطرفدار مقایسه شود.
حال بیایید با یکدیگر به مقایسه جاوا با دیگر زبانهای برنامهنویسی محبوب بپردازیم.
زبان برنامهنویسی C++ یک زبان برنامهنویسی عمومی است که به طور گسترده برای برنامهنویسی رقابتی مورد استفاده قرار میگیرد. C++ روی بسیاری از سیستمعاملها مانند Mac ، Linux ، UNIX و Windows اجرا میشود. گرچه JAVA از C++ گرفته شده است، اما تفاوتهای زیادی در آن وجود دارد. JAVA و C++، هر دو زبان برنامهنویسی شی گرا هستند. جاوا مستقل از پلتفرم است که میتواند روی هر پلتفرمی اجرا شود در حالی که C++ وابسته به پلتفرم است.
پایتون یک زبان برنامهنویسی قدرتمند در سطح بالا است. پایتون به راحتی از زبانهای برنامهنویسی شیگرا مانند جاوا پشتیبانی میکند. پایتون دارای زبان تایپ شده پویا است، به این معنی که قبل از استفاده از متغیر هنگام استفاده از JAVA به صورت Static Typed، نیازی به اعلام صریح نیست. به طور کلی برنامهنویسان جدید از این زبان استقبال میکنند زیرا کد زبان پایتون در مقایسه با JAVA نسبتاً ساده و کوتاه تر است. در JAVA، شما باید هر متغیر را تعریف کنید، اما در پایتون این مورد لازم نیست. این مورد به شما امکان میدهد که بیشتر بر روی مشکل تمرکز کنید تا نحو آن. پایتون دارای انواع داده داخلی است.
Ruby یک زبان برنامهنویسی منعطف و شیگرا است. نحو Ruby شباهت بیشتری به C و Java دارد. یادگیری Ruby برای توسعهدهندگان جاوا آسان است. اگرچه هر دو زبان مشابه هستند، تفاوت اصلی بین آنها این است که کد جاوا به کد ماشین مجازی ترجمه میشود که در مقایسه با کد تفسیر شده Ruby سریع تر اجرا میشود. جاوا و Ruby را میتوان در کنار هم استفاده کرد زیرا مکمل یکدیگرند. اگرچه Ruby و جاوا شبیه یکدیگر هستند اما نمیتوان از Ruby به عنوان جایگزین جاوا استفاده کرد.
هدف اصلی از ایجاد زبان جاوا ساخت یک زبان برنامهنویسی پرتابل، ساده و ایمن بود. جدای از این، ویژگیهای این زبان باعث محبوب شدن آن در بین برنامهنویسان شده است. از این رو فراگیری آموزش کامل جاوا یک مزیت مهم برای توسعه دهندگان و علاقهمندان به مهندسی کامپیوتر محسوب میشود. مهمترین ویژگیهای جاوا عبارتاند از:
فراگیری آموزش زبان برنامهنویسی جاوا بسیار آسان است. چراکه جاوا بسیاری از ویژگیهای پیچیده و کم استفاده را حذف کرده و سینتکس آن به C++ شباهت دارد و نسبتاً آسان است، به ویژه برای کسانی که قبلا سابقه کار با زبان برنامهنویسی C را داشته باشند. بنابراین یادگیری جاوا بسیار سادهتر از سایر زبانهای برنامهنویسی است.
جاوا یک زبان برنامهنویسی شیءگراست. همه چیز در جاوا یک شیء بهحساب میآید. برنامهنویسی شیءگرا روشی است که با ارائه بعضی قوانین، توسعه و نگهداری نرمافزار را ساده میکند. شیء، کلاس، وراثت، چندریختی، انتزاع و کپسولهسازی از جمله مفاهیم مطرح در شیءگرایی در جاوا هستند.
جاوا از زبانهای C و C++ متفاوت است. کدهای جاوا را میتوانید یکبار بنویسید و همان را در انواع پلتفرمهایی که از جاوا پشتیبانی میکنند، اجرا کنید.
جاوا بیشتر از هر چیز بهخاطر امنیتش معروف است. با فراگیری آموزش زبان جاوا میتوانید سیستمهای بدون ویروس را توسعه داد.
جاوا به خاطر مکانیزم حل مسائل فوق العاده استثنایی، امنیت بالایی را به کاربران خود ارائه میدهد. با قاطعیت میتوان گفت که مکانیزم جاوا بهترین است.
اکثر خطاها در جاوا به راحتی مشاهده میشوند. برای مثال خطاهایی مانند تقسیم بر صفر توسط زبانهای برنامهنویسی مادر مانند C/C++ قابل حل نیست. اگر همچین خطایی در C/C++ مشاهده و حل نشود همین خطای کوچک و ساده منجر به خراب شدن کل سیستم میشود.
امنیت جاوا باعث شده علاوه بر اینکه این زبان برنامهنویسی بهتر عمل کند بلکه متفاوتتر از سایر زبانهای برنامهنویسی (تفاوت جاوا با دیگر زبانهای برنامهنویسی) ظاهر شود.
جاوا مدیریت حافظه قدرتمندی دارد. همچنین نداشتن اشارهگر در جاوا باعث شده است که از بروز مشکلات امنیتی جلوگیری شود.
گفته میشود برنامهای که با زبان جاوا نوشته شده بسیار قوی است زیرا هیچ ارجاعی به دادههای خارجی ندارد، یعنی اشارهگرهای مشخصی ندارد. در حالی که سایر زبانهای برنامهنویسی مانند C++ و چند زبان دیگر حاوی اشارهگر هستند. این ویژگی به شما تضمین میدهد که در صورت هرگونه مشکل یا خرابی در سیستم، اطلاعات شما از بین نرود و اینگونه یکپارچگی هر شی توسط ماشین مجازی جاوا تضمین میشود.
جاوا یک زبان برنامهنویسی پرتابل است که حمل کد را به هر سیستمعاملی برای شما تسهیل میکند.
«کد منبع»یعنی فایل .java کامپایل شده و به bytecode (مجموعه دستورالعملهای بسیار بهینهشده) تبدیل میشود.
کد بایتی را میتوان بر روی هر دستگاهی که ماشین مجازی جاوا روی آن نصب است اجرا کرد. ماشین مجازی جاوا کد بایت را به کدی تبدیل میکند که سختافزار رایانه بتواند آن را اجرا کند.
در مقابل، اکثر زبانهای برنامهنویسی دیگر مانند COBOL ، C++ ، Smalltalk یا Visual Basic کد را به صورت فایل باینری (binary) کامپایل میکنند. فایلهای باینری وابسته به پلتفرم (platform-dependent) هستند یعنی برنامهای که برای دستگاه ویندوز مبتنی بر اینتل ایجاد شده است نمیتواند بر روی دستگاههای دیگر یا مک (Mac) مبتنی بر لینوکس اجرا شود.
ازآنجاییکه بایت کد جاوا به کد محلی نزدیک است، این زبان سرعت بیشتری نسبت به سایر زبانهای برنامهنویسی سنتی تفسیر شده دارد.
جاوا به سبب داشتن این ویژگی برای نوشتن برنامههایی که همزمان چندین کار باید انجام دهند، بسیار مناسب است. مزیت اصلی چند نخی بودن این است که حافظه را برای هر نخ اشغال نکرده و یک ناحیه حافظه مشترک را به اشتراک میگذارد.
جاوا یک زبان برنامهنویسی پویاست که از بارگذاری پویای کلاسها پشتیبانی میکند. این بدان معناست که کلاسها بر اساس تقاضا بارگیری میشوند. این برنامه همچنین از توابع زبانهای محلی خود یعنی C و C++ پشتیبانی میکند.
حال که از مزایا و دلایل بهتر بودن جاوا باخبر شدیم بهتر است بدانید که هر زبانی علاوه بر کارایی مثبتی که دارد معایبی را نیز ممکن است به همراه داشته باشد که در اینجا ما قصد داریم معایب جاوا را نسبت به دیگر زبانهای برنامهنویسی مورد بررسی قرار دهیم.
جاوا عملکردی بسیار کمتر و کندتر از سایر زبانهای برنامهنویسی دارد. و برخلاف C/C++ از حاقظه بیشتری استفاده میکند.
جاوا از چند ویژگی پیش فرض پشتیبانی میکند اما تعداد ویژگیهای موجود در آن بسیار کم است. ویژگیهای پیش فرض با استفاده از جعبه ابزار Swing که از بسته javax.swing استفاده میکند پشتیبانی میشود.
متاسفانه یکی از معایبی که جاوا دارد این است که از زبانهای برنامهنویسی سطح پایین به خوبی پشتیبانی نمیکند.
روی هم رفته جاوا هنوز به کمال نرسیده است. Sun Microsystems سعی میکند با غلبه بر مشکلات و معایب جاوا، بهترین زبان برنامهنویسی را به کاربران ارائه کند. جاوا اشکالات و معایب خود را فراموش نمیکند، بلکه سعی دارد علاوه بر رفع آنان، دیگر ویژگیهایی به وجود آورد که در سایر زبانهای برنامهنویسی وجود نداشته باشد.
جاوا از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی به شمار میرود که به دلیل همهمنظوره و سازگار بودن آن شهرت یافته است. از جاوا میتوان به برای توسعه نرمافزار، برنامههای تلفن همراه و سیستمهای بزرگ استفاده کرد.
از سال 2019 سهم زیادی از بازار تلفنهای هوشمند (88 درصد) با سیستمعامل اندروید در دست این زبان است؛ بنابراین شما با فراگیری آموزش جاوا برای اندروید میتوانید آینده خود را در حوزه برنامهنویسی تضمین کنید.
با فراگیری آموزش جاوا میتوانید به برنامهنویسی چهار نوع اپلیکیشن بپردازید. کاربرد جاوا در اپلیکیشنهای زیر بسیار مشهور است:
اپلیکیشنهای مستقل با نامهای اپلیکیشنهای دسکتاپ یا مبتنی بر پنجره هم شناخته میشوند. این اپلیکیشنها در واقع دستهای از نرمافزارهای سنتی هستند که باید روی یک ماشین نصب شوند. مدیا پلیرها، آنتیویروسها و غیره از جمله این اپلیکیشنها هستند.
اپلیکیشنی که در سمت سرور اجرا میشود و صفحهای پویا ایجاد میکند یک وب اپلیکیشن نامیده میشود. وب اپلیکیشنهای زیادی هستند که در آنها از زبان برنامهنویسی جاوا استفاده شده است.
برنامههای کاربردی توزیع شده که با یک هدف خاص در سازمانها ایجاد میشوند، برنامه سازمانی نام دارند. توسعه برنامههای سازمانی با زبان جاوا با امنیت بالا همراه است.
این دسته از اپلیکیشنها برای نصب روی تلفنهای همراه ایجاد میشوند. در حال حاضر اندروید و Java ME برای ایجاد اپلیکیشنهای موبایل به کار میرود.
دستگاههای زیادی وجود دارند که در حال حاضر از جاوا در آنها استفاده میشود. به گفته Sun تعداد این دستگاهها به سه میلیارد میرسد. بعضی از برنامههایی که از طریق برنامهنویسی با جاوا ساخته شدهاند عبارتاند از:
زبانهای جاوا، C#، پایتون، PHP و C++ از جمله محبوبترین زبانهای برنامهنویسی شیءگرا هستند. هدف اصلی از آموزش شیءگرایی در جاوا پیادهسازی موجودیتهای دنیای واقعی است.
برنامهنویسی شیءگرا یک روش یا الگوی طراحی یک برنامه است که از کلاسها و اشیا استفاده میکند. با کمک مفاهیمی مانند شیء، کلاس، وراثت، انتزاع و غیره توسعه و نگهداری نرمافزار بسیار آسان میشود.
هر موجودیتی که حالت و رفتاری داشته باشد، یک شیء شناخته میشود. یک شیء میتواند بهعنوان نمونهای از کلاس تعریف شود. هرکدام از اشیا حاوی یک آدرس هستند و فضایی از حافظه را اشغال میکنند. اشیا میتوانند بدون اطلاع از جزئیات دادههای یکدیگر یا کد با هم ارتباط برقرار کنند.
شما با فراگیری آموزش جاوا پیشرفته میتوانید از تمام مزایای شیءگرایی در جاوا بهرهمند شوید. مزیتهایی که زبان برنامهنویسی شیءگرا در مقابل زبان برنامهنویسی رویه محور دارد عبارت است از:
معمولاً آموزش تمام این مباحث در دوره آموزش جاوا پوشش داده میشود یا حتی میتوانید در منزل با مطالعه کتاب برنامهنویسی جاوا بهصورت خودآموز آموزشها را فرا بگیرید.
برای شروع یادگیری برنامهنویسی بهتر است از آموزش مقدماتی جاوا شروع کنید. منابع آموزشی زیادی برای آموزش رایگان جاوا در اینترنت وجود دارد. چگونگی شروع آموزش جاوا رایگان کاملاً به خودتان بستگی دارد. بسیاری از سایتهای انگلیسی یا فارسی، صفحات یوتیوب و غیره وجود دارند که شما را در این مسیر یاری میکنند.
راهحل دیگر دانلود کتاب آموزش جاواست. بهعنوانمثال کتاب آموزشی برنامهنویسی جاوا دایتل یک منبع کامل برای آموزش این زبان است. شما با حل تمرینهای برنامهنویسی جاوا که در این کتاب وجود دارد، شما را با چالشهای خوبی مواجه میکند.
اما رایجترین راه برای آموزش جاوا شرکت در دورههای آموزشی است. دوره آموزش جاوا مکتبخونه یادگیری این زبان مهم را برایتان آسان میکند و با امکاناتی که به شما ارائه میدهد، دغدغههایی مانند ارتباط با استاد، حل مشکل و غیره را از بین میبرد.
اولین گام برای شروع آموزش جاوا از صفر دانلود زبان برنامهنویسی جاوا است. در واقع شما باید نرمافزارهای لازم برای آن را دانلود و نصب کنید. کدهای جاوا ابتدا بهصورت بایت کد کامپایل شده و سپس بهوسیله یک ماشین مجازی جاوا یا بهاصطلاح JVM به کدهای ماشین تبدیل میشوند.
از این رو شما برای حل تمرینهای برنامهنویسی جاوا باید دو نرمافزار را روی سیستم خود نصب کنید:
دانلود JDK را میتوانید از سایت اوراکل انجام دهید و برای محیط برنامهنویسی جاوا میتوانید از نرمافزارهایی مانند Eclipse، Netbeans و غیره استفاده کنید. هرکدام از IDEها ویژگیهای خاص خود را دارند اما برای شروع آموزش رایگان برنامهنویسی جاوا میتوانید از هر محیط دلخواهی استفاده کنید. معمولاً آموزش نصب جاوا در سایت دانلود آن وجود دارد و کار شما را راحتتر میکند.
اگر قصدتان از شروع آموزش جاوا این است که به یک برنامهنویس جاوا تبدیل شوید، بهتر است ابتدا بدانید برنامه جاوا چیست؟ انواع برنامهها، اپلیکیشنها و وب اپلیکیشنهایی که با کد جاوا نوشته شده باشد، برنامه جاوا نام دارد. برنامهنویس جاوا یک توسعهدهنده نرمافزار است که در زمینه طراحی، آزمایش و پیادهسازی نرمافزار با استفاده از زبان برنامهنویسی جاوا تخصص دارد.
یک برنامهنویس جاوا وظایف زیر را به عهده دارد:
قبل از شروع آموزش جاوا خوب است بدانید که توسعهدهندگان این زبان هر روز با کامپیوتر سروکار دارند و در تیمهای شرکتهای بزرگ تولید نرمافزار فعالیت میکنند. آژانسهای دیجیتال یا بخش IT یک کسبوکار معمولاً جاهایی است که به توسعهدهنده جاوا نیاز دارند. کارکردن در این حوزه میتواند به صورتهای قراردادی، فریلنسری، تماموقت یا پروژهای باشد.
برنامهنویس جاوا شدن بدون داشتن مدرک تحصیلی هم امکانپذیر است، اما بسیاری از شرکتها ترجیح میدهند که افراد حداقل تحصیل در زمینه علوم کامپیوتر را فراگرفته باشند. به همین منظور بهتر است گامهای زیر را به ترتیب طی کنید:
پس از اینکه آموزش جاوا را به انتها رسانید و قصد فعالیت در این زمینه را داشتید، مسیر شغلی شما آغاز میشود. بازار کار برنامهنویس جاوا از بهترین و پررونقترین بازار کارهای ایران و حتی جهان است. در این مسیر شما موقعیتهای شغلی را تجربه خواهید کرد:
زمانی که تازه شروع به کار در حوزه برنامهنویسی جاوا میکنید عنوان برنامهنویس تازهکار به شما تعلق میگیرد. در این موقعیت وظایفی که برعهده شماست عبارت است از: برنامهنویسی جاوا، اشکالزدایی و دیباگ، همکاری در بررسی کد و همچنین مستندسازی فنی. شما سه تا چهار سال در این موقعیت میمانید؛ بنابراین باید تخصص خود را افزایش دهید و اطلاعاتتان از اکوسیستم جاوا را بیشتر کنید.
افزایش مهارت، تخصص، تجربه و دانش شما در برنامهنویسی زبان جاوا شما را به موقعیت برنامهنویس ارشد خواهد رساند. طبیعتاً در این موقعیت مسئولیتها و وظایف شما افزایش پیدا کرده و باید روی برنامهنویسان نظارت کامل داشته باشید. مشارکت در برنامهنویسی و پیادهسازی نرمافزار هنوز هم در این مرحله وجود دارد.
علاوه بر تمام اینها، باید بتوانید با مشتریان ارتباط خوبی برقرار کنید و به برنامهنویسان زیردست خود آموزشهای لازم را بدهید. در این مرحله میتوانید با تلاش مضاعف و افزایش مهارتها و تخصص خود در مسیر مدیر شدن هم، گام بردارید.
متداولترین حقوق سالانه برای توسعهدهندگان جاوا بین 100 تا 120 هزار دلار است.
پس از حداقل 10 سال تجربه کاری در برنامهنویسی جاوا میتوانید به سطح معمار سیستم دست پیدا کنید. وظیفه این شخص ارتباط با مشتریان و کاربران نرمافزار، جمعآوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل نیازها و بهطورکلی معماری کلی سیستم است. در این موقعیت با مدیران سطوح بالاتر سازمان ارتباط خواهید داشت و بیشتر از هر چیز وظایف یک مدیر را برعهده خواهید داشت.
با کسب گواهینامه دورههای آموزشی مدیریتی میتوانید در جایگاه مدیر قرار بگیرید. وظایف شما در این جایگاه عبارت است از: مسئولیت کلی ارائه نرمافزار، بودجهبندی، ارتباط با مدیران ارشد، مدیریت مالی و غیره.
در این مجموعه از مجربترین و حرفهای ترین اساتید جهت آموزش مباحث مختلف دعوت به همکاری شده است. از مهمترین ویژگیهای شیوه تدریس دوره آموزشی برنامه نویسی جاوا، میتوان به کوتاه بودن هر جلسه آموزشی، بیان ساده، ارائه تمرینهای متناسب با هر جلسه و آموزش از پایهایترین (صفر تا صد) مطالب تا کاربردی ترین مطالب بدون نیاز به هیچ پیشزمینه قبلی برای شما دانشجویان عزیز نامبرد.
همچنین، در دورههای آموزش جاوا، تعامل کافی بین دانشجو و استاد برقرار میشود و پس از هر مبحث آموزشی، کوئیزها و تمریناتی برایتان فراهم شده است و لازم است در این میان از تماشای ویدئو دست کشیده و شروع به حل تمرین نمایید.
این سبک آموزش، پروژه محور و مهارت محور است و چالشها و تمرینهای بسیاری دارد و علاوه بر آن، این جلسات با بیانی شیوا، در قالب ویدئوهایی با کیفیت بالا و صدای مناسب برایتان ضبط شده است.
جاوا سالهاست که در ردیف محبوبترین زبانهای برنامهنویسی دنیا قرار دارد. چرا که یادگیری جاوا از یادگیری سایر زبانهای برنامهنویسی راحتتر است. امروزه آموزش جاوا در انواع منابع از جمله سایتها، کتابها، دورهها و غیره موجود است که با کمک آنها میتوانید یادگیری این زبان مهم را آغاز کنید.
حل تمرینهای برنامهنویسی جاوا و انجام پروژههای متعدد شما را در رسیدن به یک موقعیت عالی یاری میکند. دوره آموزش جاوا از مقدماتی تا پیشرفته مکتبخونه از جمله دورههای جامع و پروژه محور در این حوزه است. تمام تلاش ما در مکتبخونه در این راستاست که شکاف بین کلاسهای حضوری و آنلاین را برطرف کرده و در این مسیر امکانات قابلتوجهی برای شما عزیزان در نظر گرفته ایم.