11
نتیجه برای "حسابداری --- مدیریت و کسب و کار" با فیلترهای مشخص شده در مکتبخونه موجود است.حسابداری به شما میگوید که آیا در این کسبوکار سودی نصیبتان خواهد شد یا خیر؟ جریان نقدی شما چیست؟ ارزش فعلی داراییها و بدهیهای شرکتتان چقدر است؟
و کدام یک از بخشهای کسبوکارتان شما را به سود میرساند؟ حالا که تا حدودی با حسابداری آشنا شدید، بهتر است بدانید یک حسابدار واقعی کیست و این شغل به چه مهارتهایی نیاز دارد؟ پس برای آشنایی بیشتر با این رشته با آموزش حسابداری مکتبخونه همراه باشید.
تعریف حسابداری را نمیتوان در یک یا دو جمله محدود کرد. فرایند ثبت، اندازهگیری و ارتباط سیستماتیک اطلاعات در رابطه با تعاملات مالی را حسابداری میگویند. در واقع این علم یک سیستم ارائه اطلاعات کمّی درمورد موقعیت مالی یک شخص یا یک کسبوکار است. یک تعریف بسیار ساده از حسابداری وجود دارد و آن این است: حسابداری فرایند ردیابی داراییها، بدهیها، هزینهها، درآمدها و حقوق صاحبان سهام است.
دقیقا از زمانی که پول به وجود آمد، حسابداری هم متولد شده است. تاریخچه آن به تمدنهای باستان در بینالنهرین، مصر و بابل برمیگردد. به عنوان مثال، در زمان امپراتوری روم، دولت امور مالی خود را با تمام جزئیات ثبت میکرد. با این حال، حسابداری در معنای امروز و به عنوان یک حرفه تنها از اوایل قرن نوزدهم میلادی به وجود آمده است.
لوکا پاچیولی نقش ویژهای در توسعه و پیشرفت حسابداری به عنوان یک حرفه داشت؛ از این رو به او «پدر حسابداری و دفترداری» میگویند. در سال 1494 پاچیولی، ریاضیدان ایتالیایی و دوست لئونادرو داوینچی، کتابی در این راستا منتشر کرد. جالب است بدانید که این کتاب اولین منبع حسابداری محسوب میشود.
تا سال 1880، حرفه مدرن حسابداری توسط موسسه حسابداران رسمی در انگلیس کاملا شکل گرفت و شناخته شد. این موسسه سیستمهای بسیاری برای این رشته ایجاد کرد که تا به امروز، حسابدارها از آنها استفاده میکنند. شکلگیری این موسسه تا حد زیادی ریشه در انقلاب صنعتی دارد. در آن زمان تاجران نه تنها به ردیابی سوابق مالیشان نیاز داشتند؛ بلکه درصدد بودند تا از ورشکستگی تجارتشان جلوگیری کنند.
دانش پایه حسابداری برای درک سرمایهگذاریها، مدیریت امور مالی شخصی و حضور در دنیای کسبوکار بسیار حیاتی است. حسابداری به دلایل زیر برای هر سازمان و کسبوکاری اهمیت دارد:
صورتهای مالی به شما امکان میدهد تا سرعت رشد کسبوکارتان را ارزیابی کنید. بدون صورتهای مالی دقیق، شما تنها از معیارهای پیش پا افتاده مانند رشد فروش استفاده خواهید کرد. اینگونه معیارها تصویر جامعی از وضعیت مالی شما ارائه نمیدهد. به عنوان مثال بدون حسابداری دقیق شما هرگز نخواهید فهمید که آیا هزینه کالاهای فروخته شده شما افزایش یافته است یا خیر؟ یا آیا اهداف رشدی که در نظر گرفتهاید، منطقی است؟
صورتهای مالی بهروز، جایگاه شرکت شما را به همه نشان میدهد. در صورتی که قصد دارید بودجه شرکتتان را با وام تامین کنید، حسابداری برایتان ضروری است. فرض کنید میخواهید از یک بانک بزرگ برای توسعه کسبوکارتان وام بگیرید، شما باید علاوه بر صورتهای مالی سه سال اخیر خود، پیشبینی جریان نقدی سال آیندهتان را هم ارائه دهید.
واضح است که بدون حسابدار این کار امکانپذیر نیست. از طرفی سرمایهگذاران یا خریداران سهام شما باید از سوابق مالی شرکتتان مطمئن شوند؛ در این صورت سوابق حسابداری سازمان میتواند به آنها ثابت کند که کسبوکار شما سودآور و در مسیر رشد است.
حسابداری دقیق امور مالی به شما کمک میکند تا در جهت قانون به فعالیت بپردازید. اینگونه میتوانید از خطر نقض قوانین مالیاتی که باعث جریمههای سنگین میشود، در امان بمانید.
حسابداری باعث میشود شما دقیقا همانقدر که لازم است، مالیات بپردازید؛ نه بیشتر.
اگر مالیات خود را کمتر از حد معین بپردازید، جریمه میشوید. ولی اگر بیشتر از آن مالیات پرداخت کنید، هیچ سودی عاید شما نمیشود. مالیاتهای اضافی در قالب بازپرداخت به شما برمیگردد، ولی توجه کنید که میتوانستید از این پول برای سرمایهگذاری استفاده کنید.
اصول حسابداری مجموعهای از قواعد کلی است که باید به عنوان چارچوب کلی کار، در تمام مراحل آن استفاده شود. این اصول عبارتند از:
درآمد به مبلغ ناخالص دریافتی از فروش کالا یا ارائه خدمات گفته میشود. حصول درآمد تنها زمانی که مالکیت قانونی کالا از فروشنده به خریدار منتقل شود، اتفاق میافتد.
کسبوکارها زمانی که از محصولات یا خدماتی استفاده میکنند، متعهد به پرداخت هزینه میشوند. درواقع اصل هزینه در مقابل اصل درآمد قرار دارد. این بدین معناست که وقتی محصول یا خدمتی دریافت میکنید، چه صورتحساب را همان روز دریافت کنید چه چند هفته بعد، باید هزینه آن را پرداخت کنید.
اصل تطابق بیان میکند که درآمد شما در یک بازه زمانی باید با هزینههای مرتبط با آن درآمد در همان بازه زمانی، مطابقت داشته باشد. به عنوان مثال اگر محصولی را تولید میکنید، هزینه کلی محصول باید با مجموع هزینههای صرف شده برای آن تطبیق داشته باشد، نه هزینه خرید مواد اولیه.
اصل بهای تمامشده بیان میکند که داراییها باید در تاریخی که به دست آمدهاند و به مبلغی که خریداری شدهاند، ثبت شوند. درواقع تغییر ارزش آنها در طول زمان نباید در نظر گرفته شود.
پنجمین اصل حسابداری اصل عینیت است. عینی بودن بدین معناست که دادههای عینی و واقعی باید در گزارشهای حسابداری ارائه شوند. رسیدهای فروش، فاکتور و سفارشهای خرید از جمله دادههای عینی هستند.
این چرخه به مجموعه عملیاتی گفته میشود که در یک شرکت برای ارزیابی عملکرد آن در هر سال مالی و بررسی وضعیت مالی شرکت در پایان سال انجام میشود. این فرایندها برای دریافت اطلاعات مالی خام و تفکیک گزارشهای مالی دقیق و سازگار طراحی شدهاند.
چرخه حسابداری 8 مرحله اصلی دارد:
1- شناسایی معاملات: در گام اول، معاملات مرتبط با کسبوکار شناسایی و ثبت میشوند.
2- ثبت اسناد در دفتر روزنامه: اسناد مالی باید به ترتیب تاریخ اسناد و در گروه مناسب خود ثبت شوند.
3- ارسال به دفتر کل: بعد از ثبت اسناد مالی در دفتر روزنامه، آنها باید با جزئيات کامل در دفتر کل ثبت شوند.
4- تهیه تراز آزمایشی اصلاح نشده: تراز آزمایشی اصلاح نشده ستون بدهکاری را با ستون بستانکاری مقایسه میکند. این دو ستون باید در تعادل باشند. تراز آزمایشی اصلاح نشده نشان میدهد که آیا بدهکاریها با بستانکاریها در تعادل است یا خیر؟ اگر متعادل نباشد، یعنی اشتباهی رخ داده و باید شناسایی و اصلاح شود.
5- تهیه تراز آزمایشی اصلاح شده: در این مرحله با اصلاح تراز آزمایشی قبلی، درآمدها و هزینهها در پایان دوره حسابداری اصلاح شده و تراز آزمایشی اصلاح شده طراحی میشود.
6- تهیه تراز آزمایشی تنظیم شده: در این مرحله دوباره ستونهای بدهکاری و بستانکاری در مقابل هم قرار میگیرد تا حسابدار از صحت اطلاعات مطمئن شود.
7- صورتهای مالی: برای تهیه صورتهای مالی از صورت سود، ترازنامه و صورت جریان وجوه نقدی استفاده میشود.
8- بستن دفتر مالی: در مرحله آخر، تمام حسابها مانند داراییها، بدهیها و سرمایهها بسته میشوند.
طبق گفته دانشگاه اوهایو، چهار نوع حسابداری وجود دارد. این دستهبندی شامل حسابداری شرکتی، عمومی، دولتی و حقوقی میشود. هر کدام از این چهار دسته اصلی دارای تخصصهای مختلفی است. به عنوان مثال، حسابداری شرکتی ممکن است به حسابداری شرکتی، تولیدی و پیمانکاری تقسیم شود.
حسابداران عمومی میتوانند خدمات حسابرسی ارائه دهند یا اینکه در حسابداری مالیاتی تخصص داشته باشند. حسابداری دولتی هم به کارمندان سازمان امور مالیاتی (که اظهارنامههای مالیاتی را بررسی میکنند) و هم به بخشهای محلی حسابداری که بودجههای شهری یا استانی را مدیریت میکنند، ارجاع داده میشوند. با توضیحات داده شده تا اینجا اهمیت آموزش حسابداری برایتان روشن شده است اما در ادامه بیشتر راجب این حوزه بدانید تا به ضرورت آن پی ببرید.
اما در سایر منابع، انواع بیشتری از حسابداری ارائه شده است. انواع حسابداری عبارتند از:
حسابداری مالی به فرایندهای استفاده شده برای تهیه صورتهای مالی میاندورهای و سالانه حسابداری مالی گفته میشود. نتایج تمام معاملات مالی که طی یک دوره انجام شده، به صورت خلاصه در ترازنامه، صورت سود و زیان و جریانهای نقدی جمعآوری میشود.
حسابداری مالی معمولا برای آگاه کردن افراد و سازمانهای ذیربط مانند سرمایهگذاران، وامدهندگان، سازمانهای دولتی، خریداران بالقوه و غیره استفاده میشود. شرکتها معمولا کار تهیه صورتهای مالی را به یک شرکت CPA خارجی برونسپاری میکنند. حسابداری مالی برای بعضی از شرکتها یک الزام قانونی است.
حسابداری دولتی به موقعیتهایی در دولتهای محلی و استانها گفته میشود که مسئولیت گزارشدهی مالی و حسابرسی، مالیات و غیره را برعهده دارند.
حسابدارهای دولتی گزارشهای مالیاتی و صورتهای مالی را بررسی کرده، اسنادی را برای دولت و عموم مردم تهیه میکنند و به عبارت کلی به مدیریت منابع مالی دولت کمک میکنند. پنج نوع حساب دولتی وجود دارد که عبارتند از :
حسابداری مدیریتی از دادههای مشابه حسابداری مالی استفاده میکند. تفاوت مهم حسابداری مدیریتی و مالی در روشهای مختلف سازماندهی و استفاده از اطلاعات است.
به عبارت دیگر، یک حسابدار در حسابداری مدیریتی، گزارشهای ماهانه یا فصلی ارائه میدهد که تیم مدیریتی کسبوکار میتوانند از آن گزارشها برای تصمیمگیری در مورد نحوه فعالیت کسبوکار، استفاده کنند.
تفاوت دیگر حسابداری مدیریتی و مالی این است که گزارشهای حسابداری مدیریتی تنها برای استفاده داخلی کاربرد دارد. همچنین بسیاری از جنبههای دیگر حسابداری را شامل میشود؛ از جمله بودجهبندی، پیشبینی و ابزارهای مختلف تجزیه و تحلیل مالی. اساساً، هر اطلاعاتی که برای مدیریت مفید باشد، در زیر چتر مدیریت مالی قرار میگیرد. انواع رایج حسابداری مدیریت عبارتند از:
حسابداری مالیاتی برخلاف انواع دیگر حسابداریها که تحت نظر انجمن حسابداران رسمی است، توسط سازمان دارایی سازماندهی میشود. سازمان دارایی بهمنظور یکنواخت کردن قوانین مالیاتی در تمام کسبوکارها ایجاد شده است.
محاسبه دقیق مالیات پرداختی، کاهش بدهیهای مالیاتی، تهیه اظهارنامههای مالیاتی و ارائه مدارک لازم در زمان ممیزی از جمله وظایف حسابدار مالیاتی است. یک حسابدار مالیاتی باید با انواع قوانین مالیاتی موجود و همچنین قوانینی که ممکن است تغییر کنند، آشنا باشد.
آنها با اشخاص حقیقی و حقوقی کار میکنند تا بتوانند دقت محاسبات را در اظهارنامههای مالیاتی تضمین کنند. همچنین حسابدارهای مالیاتی باید اطمینان حاصل کنند که سازمان شما بیشتر از آنچه که به طور قانونی توسط اداره امور مالیات تعیین شده است، مالیات پرداخت نمیکند.
حسابداری بهای تمامشده شامل تجزیه و تحلیل تمام هزینههای مرتبط با تولید یک خروجی است. این خروجی میتواند یک محصول فیزیکی یا ارائه خدمات باشد. این حسابداری بهمنظور تصمیمگیری بهتر در مورد قیمتگذاری، هزینه و موجودی کالا انجام میشود.
حسابداری بهای تمامشده از حسابداری مدیریتی تغذیه میکند. چرا که مدیران از گزارشهای حسابداری بهای تمامشده برای تصمیمگیری بهتر در مورد کسبوکار بهره میگیرند. از طرفی این نوع از حسابداری زیرمجموعهای از حسابداری مالی هم هست؛ زیرا اکثر اوقات دادههای قیمتگذاری برای مواقع تهیه و تنظیم ترازنامه، مورد نیاز هستند.
مهمترین تفاوت حسابداری بهای تمامشده و حسابداری مالی، نقش پول در هر یک از آنهاست. در حسابداری بهای تمامشده پول به عنوان یک عامل اقتصادی در تولید مطرح میشود؛ در حالی که در حسابداری مالی پول به عنوان یک معیار برای عملکرد اقتصادی شرکت در نظر گرفته میشود.
حسابداری حقوقی شاخهای از حسابداری است که برای تحقیق و بازرسی، به عنوان بخشی از پرونده قضایی، به حسابرسی اطلاعات مالی اشخاص حقیقی و حقوقی میپردازد.
حسابدارهای حقوقی ممکن است با وکلای دادگستری، پلیس یا سایر مقامات اجرای قانون همکاری کنند تا شواهد و شهادتهایی را درباره مواردکلاهبرداری مالی یا سوءاستفاده ارائه دهند. علاوه بر اینها، از حسابدارهای حقوقی برای ایجاد یا اصلاح دادههای مالی در دادگاهها کمک گرفته میشود.
تا اینجا دانستیم که هر کسبوکاری برای رشد و پیشرفت خود به یک شخص با حرفه حسابداری نیاز دارد. و ضرورت آموزش حسابداری برایتان روشن شد. حسابدارها اطلاعات مالی مفیدی در اختیار مدیران سازمان قرار می دهند تا آنها بتوانند تصمیمات مهمی در راستای اهداف سازمان اتخاذ کنند.
یک حسابدار برای موفقیت در حرفه خود و همچنین رساندن سازمان به اهداف خود باید مهارتها و ویژگیهایی داشته باشد. مهمترین مهارتهایی که هر حسابدار باید از آن برخوردار باشد، عبارتند از:
داشتن تحصیلات مرتبط با حسابداری از شرایط لازم برای ورود به این حرفه است. افراد علاقهمند با این رشته میتوانند از راه تحصیل در این رشته اطلاعات و دانش خود را در این زمینه بالا ببرند. البته به غیر از تحصیلات دانشگاهی راههای دیگری هم برای یادگیری آن وجود دارد. شرکت در دورههای بلندمدت آموزش حسابداری مانند دورههای CIMA و ACCA میتواند به شما کمک کند تا تواناییهایتان را در این رشته ارتقا دهید.
قوانین، مقررات و اصول کسبوکار همواره دستخوش تغییرات هستند. بنابراین یک حسابدار باید دانش و مهارتهای خود را همواره بهروز نگه دارد.
به عنوان مثال بتواند با بهترین و جدیدترین نرمافزارهای حسابداری کار کند. یادگیری مداوم به فرد کمک میکند تا در مقابل روندهای نوظهور در زمینه کاری خود، شگفتزده نشده و همیشه راهی برای حل مشکلات غیرقابل پیشبینی داشته باشد. در این صورت است که یک حسابدار میتواند به عنوان یک عضو موثر در سازمان خود فعالیت کند.
منابعی که یک حسابدار با آنها سروکار دارد، پول و زمان است. از مهمترین مهارتهایی که هر حسابدار باید داشته باشد، مدیریت پول است. این شخص علاوه بر داشتن مهارت مدیریت پول در سازمان، باید در زندگی شخصی خود هم یک مدیر مالی موفق باشد. در کنار مدیریت پول، مدیریت زمان در کسبوکارها نقش ویژهای دارد. بنابراین حسابدار باید بتواند زمان را به بهترین نحو استفاده کند و برنامهریزی اصولی و درستی برای خود داشته باشد.
صداقت، امانتداری و رازداری از ویژگیهای مهم اخلاقی است که هر حسابدار باید به آنها پایبند باشد. مسائل مالی از مهمترین جنبههای سازمانی است که به حسابدار سپرده میشود. او باید وظیفه خود را با دقت تمام انجام دهد و مسئولیت کارهای خود را به عهده بگیرد.
از طرفی اطلاعات مالی شرکت از محرمانهترین موضوعات آن به حساب میآید. حسابدار باید به اندازه کافی در حفظ این راز، امانتدار باشد تا کسی نتواند برعلیه شرکت اقدامی انجام دهد.
امروزه بسیاری از شغلها با استفاده از تکنولوژی و ابزارهای مختلفی انجام میشوند. حسابداری هم مانند هر شغل دیگری به تعدادی نرمافزار نیاز دارد. البته در گذشته این کارها با دست انجام میشد که یک فرایند زمانبر بود.
گسترش کامپیوترها و شبکهها تاثیر مثبتی روی مشاغل از جمله حسابداری گذاشته است. استفاده از نرمافزارهای حسابداری ریسک اشتباهات را کاهش داده و موجب افزایش سرعت و دقت کارها میشود. این نرمافزارها به صورت خودکار امور مالی کسبوکارها را مدیریت میکنند.
همچنین به مدیران مالی و حسابدارها کمک میکنند تا کارهای خود را به صورت بهینه سازماندهی کنند. این نرمافزارها انواع مختلفی دارند. حسابدار باید ابتدا نیاز سازمان خود را بررسی کرده و سپس نرمافزار متناسب با آن را تهیه کند. انواع نرمافزارهای حسابداری عبارتند از:
این نرمافزارها شامل امکانات پایه و اساسی برای کسبوکارهای کوچک هستند. از مهمترین این امکانات میتوان به مواردی مانند معاملات خرید و فروش، مدیریت خزانهداری و بهای تمام شده اشاره کرد.
بعضی از شرکتها برای امور مالی خود به امکانات ویژهای احتیاج دارند که در نرمافزارهای حسابداری عمومی نیست. این نرمافزارها معمولا به صورت شخصیسازی شده برای هر سازمان، تولید میشود. نرمافزار بودجه و اعتبارات، نرمافزار مدیریت سهام و سیستم پخش مویرگی از این نوع نرمافزارها هستند.
بعضی از نرمافزارهای حسابداری توسط سازمانها و موسسات دولتی تولید و منتشر و به شرکتهای کوچک و بزرگ داده میشوند. مهمترین نرمافزارهای این دسته عبارتند از: نرمافزار بیمه تامین اجتماعی، نرمافزارهای اظهارنامه عملکرد و نرمافزار تحت اظهارنامه مالیات ارزش افزوده.
این نرمافزارها برای رفع نیازهای تخصصی هر کسبوکار ارائه میشوند. انواع مختلفی از این نرمافزارها وجود دارد. نرمافزار حسابداری تولیدی، نرمافزار حسابداری شرکتی، نرمافزار حسابداری پیمانکاری و غیره از جمله آنهاست.
بدیهی است که هر جا پول در جریان باشد، ضرورت وجود یک حسابدار هم حس خواهد شد. تمام کسبوکارها و سازمانها، از کوچکترین کارگاهها گرفته تا بزرگترین کارخانهها و شرکتها، به یک حسابدار یا حتی یک گروه حسابداری نیازمندند.
هرگونه اختلال در امور مالی و حسابداری میتواند بر بقیه بخشهای مجموعه تاثیر منفی شدیدی بگذارد. بنابراین نیاز به حضور یک حسابدار در شرکت از گذشته بوده و تا سالهای سال هم وجود خواهد داشت. پس اگر به امور مالی علاقهمندید، لحظهای برای یادگیری این رشته درنگ نکنید.
فارغالتحصیلان رشته حسابداری میتوانند در ادارات دولتی، موسسات تجاری و خصوصی، شرکتهای تولیدی، ادارات دارایی، موسسات بیمه و بانکها به فعالیت مشغول شوند.
حسابداری یکی از مهمترین موقعیتهای شغلی در هر کسبوکاری است. به عبارت دیگر، حسابداری قلب تپنده سازمان است. گزارشهای تولیدشده توسط حسابدارها در یک سازمان در کمک به مدیریت برای تصمیمگیری دقیق در کسبوکار، بسیار ارزشمند است.
صرف نظر از اندازه سازمان، حسابداری یک عملکرد ضروری برای تصمیمگیری، برنامهریزی بهای تمام شده و اندازهگیری عملکرد اقتصادی است. از این رو ما در مکتبخونه بر آن شدیم تا دورههایی برای آشنایی بیشتر شما عزیزان با حسابداری و افزایش مهارتهای مرتبط با آن، برگزار کنیم امیدواریم که دورههای آموزش حسابداری مکتبخونه برایتان کارساز باشد.