زندگی شهر نشینی امروز که آمیخته به جلوههای مختلف تکنولوژی و فناوری است در کنار دستاوردهای مفید خود برای بشر، چالشهایی را نیز به همراه آورده است که جدا از آسیبهای جسمی میتواند روان انسانها را نیز با تهدیدهای جدی مواجه کند. به همین دلیل در سالهای اخیر توجه به تربیت آکادمیک روانشناسان در بسیاری از کشورهای پیشرفته مورد توجه دولتها قرار گرفته است. هر ساله بسیاری از دانشگاههای مطرح و تراز اول دنیا مانند دانشگاه هاروارد، استنفورد، کمبریج، آکسفورد و برکلی تعداد قابل توجهی از فارغ التحصیلان گرایشهای مختلف رشته روانشناسی را وارد بازار کار کشورهای مختلف میکنند.
در کشور ما نیز رشته روانشناسی بدون شک یکی از محبوبترین رشتههای دانشگاهی در میان داوطلبان کنکور گروه انسانی است. این رشته به دلیل جذابیتهای ذاتی، گرایشهای متنوع دانشگاهی و بازار کار مطلوب بسیاری از داوطلبان کنکور را به سوی خود جذب میکند و معمولا دانش آموزانی که رتبههای بالایی در کنکور بهدست میآورند این رشته را برای ادامه تحصیل در دانشگاه انتخاب میکنند.
البته جذابیتهای رشته روانشناسی تنها محدود به گروه انسانی نمیشود و از آنجا که این رشته از جمله رشتههای شناور کنکور است، علاقه مندان فراوانی از رشته ریاضی و رشته تجربی نیز آن را برای ادامه تحصیل در دانشگاه انتخاب میکنند اما همانطور که پیشتر اشاره شد، این رشته دانشگاهی یکی از رشتههای زیرمجموعه گروه انسانی است.
رشته روانشناسی در زیر گروه پنجم گروه انسانی قرار دارد و دارای گرایشهای متعددی است که از جمله پرطرفدارترین آنها میتوان به روانشناسی عمومی، روانشناسی بالینی، روانشناسی کودکان استثنایی، روانشناسی اجتماعی، روانشناسی خانواده و روانشناسی سلامت اشاره کرد.
داوطلبان کنکور گروه انسانی در صورت پذیرفته شدن در رشتههای زیرگروه روانشناسی در دانشگاه میتوانند طی هشت ترم در چهار سال تحصیلی، مدرک کارشناسی خود را دریافت کنند.
رشته روانشناسی نیز مانند سایر رشتههای دانشگاهی در مقطع کارشناسی شامل دروس عمومی، پایه، تخصصی و اختیاری است و معمولا دانشجویان پس از گذراندن حدود ۱۴۵ واحد درسی، موفق به اخذ مدرک کارشناسی روانشناسی میشوند.
البته رشته روانشناسی در دانشگاههای کشور محدود به مدرک کارشناسی و لیسانس روانشناسی نمیشود و علاقهمندان به ادامه تحصیل در این رشته میتوانند آن را تا مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در گرایشهای مختلف دنبال کنند. فارغالتحصیلان رشته روانشناسی در این مقاطع تحصیلی، علاوه بر فعالیت در مراکز مشاوره میتوانند برای دریافت مجوز راهاندازی کلینیک و مطب نیز اقدام کنند.
بازار کار برای فارغالتحصیلان رشته روانشناسی در کشور ما نیز نسبتا مطلوب است و با توجه به افزایش آگاهی عامه مردم نسبت به اهمیت سلامت روان، مراجعه به کلینیکهای درمانی و مشاوره روانشناسی نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری یافته است.
البته با وجود آگاهیهای موجود در سطح جامعه، هنوز به دلیل وجد پدیدههایی مثل «انگ» بسیاری از مردم، مراجعه به روانشناس را مختص به افراد مبتلا به بیماریهای اعصاب و روان میدانند و در برابر این کار موضعگیری منفی دارند. بدون شک اگر اطلاعرسانیها و آگاهسازیها درباره نقش رشته روانشناسی در بهبود سلامت روانی و سبک زندگی به مخاطبان رسانهها به شکل درست انجام شود، بازار کار این رشته دانشگاهی بسیار گستردهتر از وضعیت کنونی خواهد شد.
تا اینجا خلاصهای از رشته روانشناسی و مسائل دانشگاهی آن بیان کردیم در ادامه با ما همراه باشید تا درباره حوزه روان شناسی و مسائل مربوط به آن آگاه شوید.
اول از همه باید تکلیفمان را با خودمان مشخص کنیم و یک بار برای همیشه معنی روان شناسی را در ذهنمان مشخص کنیم. روانشناسی، نام یک شاخه گسترده و وسیع است که کار اصلی آن، شناخت روان انسانها و سایر موجودات زنده است.
روان شناسی، در طول تاریخ همواره مورد توجه بوده است. از فیلسوفان یونانی تا پژوهشگران جدید با رویکردهای متفاوت آن را بررسی کردهاند و هر کدام تغییراتی به آن دادهاند. این تغییرات و تحولات در طول سالها باعث شده تا امروز روانشناسی تعداد بسیار زیادی شاخه و زیرشاخه داشته باشد. روانشناسی صنعتی و سازمانی، بالینی، تحولی، ورزش، رشد، کودک و نوجوان و... تنها تعدادی از شاخههای این درخت تناورند.
در کشور ما وقتی میگوییم باید به روانشناس مراجعه کنیم، در اغلب موارد منظورمان یک روانشناس بالینی است. روانشناس بالینی وظیفه دارد با بررسی نشانهها و علائمی که به او میگوییم، مشکل ما را بهطور علمی تشخیص دهد و برای رفع آن طرح درمان مناسب ارائه کند که برای رسیدن به این علم نیاز به آموزش روانشناسی دارید.
روانشناسان بالینی برای درمان مراجعانشان از روش رواندرمانی استفاده میکنند. روش رواندرمانی هم روشها و فنون متفاوتی دارد و بسته به نوع مسئله شما تفاوت میکند. از انواع روشهای رواندرمانی می توان به روانکاوی، رفتار درمانی، شناخت درمانی و... اشاره کرد.
در بعضی از موارد علائم و مشکلات اختلالات و ناهنجاریهای روانی به گونهای است که باید حتما برای برطرف کردن آنها از دارو استفاده کرد. در این واقع مراجع باید به روانپزشک مراجعه کند. باید یادمان باشد که روانشناس توانایی و تخصص تجویز دارو را ندارد.
اگر مشکل یا ناهنجاری را احساس میکنیم و نمیدانیم برای برطرف کردن آن باید به چه کسی مراجعه کنیم، میتوانیم به سراغ روانشناس برویم. روانشناس پس از بررسیهای اولیه و انتخاب بهترین طرح درمان، ممکن است ما را به روانپزشک ارجاع بدهد.
همچنین بعضی از ناهنجاریها و اختلالات روانی، هم نیاز به رواندرمانی و هم دارو درمانی به صورت همزمان دارند. در این موارد هم روانشناس و روانپزشک دست به دست هم میدهند و طرح درمانی کاملی را اجرا میکنند.
روانشناسی از جمله دانشهایی است که نشانههای پیدایش و وجود آن در تاریخ باستان دیده میشود. رگههای این دانش را که در دوران باستان آمیخته با علم فلسفه بود، میتوان در آثار فیلسوفانی مانند ارسطو، افلاطون و سقراط به وضوح مشاهد کرد. شواهد تاریخی موجود، یونان باستان را مهد روانشناسی جهان نشان میدهد ولی نشانههایی نیز از ردپای روانشناسی در تاریخ سرزمینهایی مثل ایران و مصر باستان وجود دارد.
دلیل اصلی اینکه روانشناسی در ابتدا به عنوان زیرمجموعهای از علم فلسفه طبقهبندی میشد اشتراکات دیدگاهی موجود بین این دو شاخه بود. البته امروزه روانشناسان برخلاف فیلسوفان اولیه به جای اتکا به روشهایی مانند مشاهده و منطق عینی، از روشهای علمی برای مطالعه نتایج درباره رفتار انسان استفاده میکنند. در هر حال با وجود سابقه تاریخی طولانی روانشناسی، باید گفت این علم، به عنوان یک رشته مستقل و مجزا از فلسفه، عمری کمتر از ۱۵۰ سال دارد.
در حقیقت مبداء آغاز علم روانشناسی در جهان به سال ۱۸۷۹ میلادی و تحقیقاتی که در آلمان و ایالات متحده روی آن انجام شد برمیگردد. در این سال «ويلهلم وونت» (Wilhelm Wundt) پزشک آلمانی، که او را به عنوان پدر علم روانشناسی تجربی میدانند، آزمایشگاهی را برای مطالعه تجربى علم روانشناسی در دانشگاه شهر لايپزيک آلمان تاسیس کرد. البته وونت پیش از تاسیس این آزمایشگاه، کتابی را نیز در سال ۱۸۷۴ با عنوان «اصول روان شناسی فیزیولوژیکی» منتشر کرده بود. وونت در سالهای فعالیت خود در حوزه روانشناسی بیشتر به دنبال اعمال روشهای تجربی برای مطالعه فرایندهای ذهنی بود و حدود ۱۷ هزار دانشجو در این سالها در جلسات و سخنرانیهایهای او شرکت کردند.
تقربیا همزمان با وونت، در آمریکا نیز فیلسوف سرشناس دیگری به نام ویلیام جیمز (William James) تحقیقات خود را در این حوزه آغاز کرد. جیمز که از وی با عنوان پدر روانشناسی یاد میکنند، در سال ۱۸۹۰ میلادی کتاب «اصول روان شناسی» (The Principles of Psychology) را منتشر کرد که در حال حاضر نیز یکی از کتابهای کلاسیک رشته روانشناسی محسوب میشود.
بعد از تلاشهای انجام شده توسط وونت، جیمز و همدورههای آنان برای معرفی روانشناسی به عنوان یک شاخه علمی مجزا، مسیر گسترش و پیشرفت این علم هموار شد و بسیاری از بزرگان علم روانشناسی دنیا ظهور کردند. ایوان پاولف، آلفرد بینه، استانلی هال، فروید و جان بی. واتسون از نامهایی هستند که در علم روانشناسی بسیار از آنها یاد میشود.
حالا با گذشت حدود ۱۵۰ سال از شکلگیری مبانی علم روانشناسی در دنیا، کاربردهای این علم دیگر تنها محدود به دانشگاهها نیست و در بسیاری از جنبههای زندگی ما نفوذ پیدا کرده است. کودک و نوجوان، آموزش و پرورش، ازدواج، فرزندپروری، کسب و کار، مدیریت زمان، کنترل خشم، غمها، شکستها و بسیاری دیگر از ابعاد زندگی ما امروز با استفاده از روانشناسی رنگ و بوی علمیتری به خود گرفتهاند و از یک روند سنتی و طبق عادت، به مقولههایی گره در گره با علم تبدیل شدهاند.
امروز دیگر روانشناسی، دانشی تنها برای برخورد و مواجه با بیماریهای روانی نیست. در دنیای امروز برای هریک از رفتارهای فردی و اجتماعی ما دلایل روانشناسی وجود دارد که هر فرد با آگاهی از آنها میتواند مواجه بهتری با این موارد داشته باشد.
چهار هدف اصلی روانشناسی توصیف، توضیح، پیشبینی و تغییر رفتار و فرایندهای ذهنی دیگران است.
APA درمورد روانشناسی بیان میکند که "همه جنبههای تجربه انسانی را شامل میشود، از عملکردهای مغز گرفته تا اقدامات ملتها، از رشد کودک تا مراقبت از افراد مسن."
روانشناسان و روانپزشکان برای کمک به افرادی که دارای شرایط خاص روانی هستند همکاری میکنند، اما کاملاً یکسان نیستند.
یک روانشناس بیمار را از طریق رواندرمانی معالجه میکند و با تغییر رفتار به تسکین علائم کمک میکند. نقش روانپزشک، بیشتر بر روی تجویز دارو و سایر مداخلات برای مدیریت سلامت روان متمرکز است.
ذهن بسیار پیچیده است و درمان شرایطی که به آن مربوط میشود دشوار است.
فرایندهای فکری، احساسات، خاطرات، رؤیاها، ادراکات و ... را نمیتوان از نظر جسمی مانند نقص قلب مشاهده کرد.
درحالیکه علائم جسمی برخی از مسائل مربوط به سلامت روان را میتوان مشاهده کرد، مانند پلاکهایی که با بیماری آلزایمر ایجاد میشوند، بسیاری از نظریههای روانشناسی مبتنی بر مشاهده رفتار انسان است.
یک روانشناس با بیماران ملاقات میکند، ارزیابیهایی را انجام میدهد تا بفهمد نگرانی آنها چیست و چه مشکلی دارند و مثلاً از طریق مشاوره و رواندرمانی، درمانی را پیشنهاد یا ارائه میدهد.
روانشناسان ممکن است نقشهای دیگری نیز داشته باشند. آنها ممکن است برای مشاوره به مقامات بهداشتی و سایر ارگانها در مورد راهکارهای اجتماعی، ارزیابی کودکانی که یادگیری در مدرسه برای آنها دشوار است، کارگاههایی را در مورد چگونگی جلوگیری از قلدری، کار با تیمهای استخدام در شرکتها و موارد دیگر ایفای نقش کنند.
بسیاری از اختلالات روانشناختی مختلف شناسایی و طبقهبندیشده است، از جمله اختلالات شناسایی شده را میتوان اختلالات خوردن، مانند بیاشتهایی عصبی. اختلالات خلقی، مانند افسردگی؛ اختلالات شخصیتی، مانند اختلال شخصیت ضداجتماعی؛ اختلالات روانپریشی، مانند اسکیزوفرنی؛ اختلالات جنسی، مانند اختلال عملکرد جنسی؛ نام برد.
روانشناسی انواع مختلفی دارد که اهداف متفاوتی را دنبال میکنند.
روانشناسی بالینی برای درک، پیشبینی و تسکین مشکلات ناشی از سازگاری، ناتوانی و ناراحتی؛ علم، نظریه و عمل را ادغام میکند و این سازگاری و رشد شخصی را تقویت میکند.
یک روانشناس بالینی بر جنبههای فکری، عاطفی، بیولوژیکی، روانشناختی، اجتماعی و رفتاری عملکرد انسان در طول زندگی فرد، در فرهنگهای مختلف و سطوح اقتصادی اجتماعی متمرکز است.
روانشناسی بالینی میتواند در درک، پیشگیری و تخفیف پریشانی یا اختلال عملکرد روانشناختی به ما کمک کند و بهزیستی و رشد فردی را ارتقا بخشد.
ارزیابی روانشناختی و رواندرمانی در عمل روانشناس بالینی نقشی اساسی دارد، اما روانشناسان بالینی اغلب در تحقیقات، آموزش، شهادت پزشکی قانونی و سایر زمینهها نیز نقش دارند.
یکی دیگر از انواع روانشناسی، روانشناسی صنعتی و سازمانی است. در اینجا به همین اکتفا میکنیم که روانشناسی صنعتی و سازمانی یکی از انواع روانشناسی است که بر روی بهبود و تسهیل فرایندهای کاری در سازمانها فعالیت میکند.
در واقع یک روانشناس صنعتی و سازمانی مانند یک پل ارتباطی بین کارمندان و یک سازمان است. او تلاش میکند تا از یک سو، کارمندان رضایت بیشتری را از کارشان داشته باشند، در موقعیتهای مناسب قرار بگیرند و ارتباطشان با سایر اعضا درست اتفاق بیافتد و از سوی دیگر، قوانین و مقررات یک سازمان مناسب باشد، فرایندهایی مانند جذب و استخدام و آموزش به درستی اتفاق بیافتد و برنامههای رفاهی برای کارمندان یک سازمان وجود داشته باشند.
روانشناسی شناختی فرایندهای ذهنی درونی، مانند حل مسئله، حافظه، یادگیری و زبان را بررسی میکند. این به چگونگی تفکر، درک، ارتباط، یادآوری و یادگیری افراد میپردازد و رابطه نزدیک با علوم اعصاب، فلسفه و زبانشناسی دارد. این روانشناسان به چگونگی کسب اطلاعات، پردازش و ذخیره اطلاعات توسط افراد نگاه میکنند.
در تنظیم برنامههای عملی شامل نحوه بهبود حافظه، افزایش دقت در تصمیمگیری یا نحوه تنظیم برنامههای آموزشی برای تقویت یادگیری فعالیت دارند.
در رشته روانشناسی ورزشی به این مسئله میپردازیم که چه اتفاقهایی باید بیفتد تا یک ورزشکار در اوج موفقیت و بهترین بهرهوری قرار بگیرد. همانطور که میدانید موفقیت در رشتههای ورزشی و قهرمانی تنها به داشتن عضلههای قوی و تمرینات فیزیکی محدود نیست و افراد باید بتوانند از نظر روانی نیز خودشان را برای مسابقات و تمرینات تخصصی آماده کنند. یک روانشناس ورزشی به ورزشکاران کمک میکند تا بتوانند در رشتههای تخصصی خودشان ذهنشان را برای پیروزی آماده کنند و در زمانهای انجام تمرین و مسابقات مختلف، با کمترین میزان اضطراب و نگرانی روبرو باشند تا احتمال موفقیتشان افزایش پیدا کند. روانشناسان ورزشی سوای کار با باشگاهها و تیمهای مختلف ورزشی، میتوانند در مراکز تحقیقاتی نیز فعالیت کنند.
این مطالعه علمی از تغییرات روانشناختی سیستماتیک است که فرد در طول زندگی تجربه میکند و اغلب بهعنوان رشد انسانی شناخته میشود که نهتنها بر روی نوزادان و کودکان خردسال بلکه نوجوانان، بزرگسالان و افراد مسن نیز متمرکز است و شامل مهارتهای حرکتی، حل مسئله، درک اخلاقی، احساسات، شخصیت، خودپنداری و شکلگیری هویت است.
یکی دیگر از انواع روانشناسی روانشناسیتربیتی است. در این رشته انواع یادگیری و فرایندهای آموزشی از بدو تولد تا مرگ مورد بررسی قرار میگیرند.
روانشناسانتربیتی تلاش میکنند تا مسیرهای آموزشی جدیدی طراحی کنند و با کمک این مسیرها روند یادگیری را برای افراد مختلف سادهتر کنند.
یک روانشناستربیتی باید سبکهای یادگیری را به خوبی بشناسد و بداند که چه عوامل اجتماعی، شناختی و یا حتی عاطفی بر روی فرایندهای رشد، تربیت و یادگیری تاثیر میگذارند. انواع اختلالات یادگیری نیز در این رشته بررسی میشوند. و روانشناسانتربیتی در کنار طراحی فرایندهای آموزشی برای افراد عادی به نیازهایتربیتی افراد ویژه نیز توجه میکنند.
روانشناسی تکاملی بررسی میکند که چگونه رفتار انسان، بهعنوانمثال زبان، تحت تأثیر تنظیمات روانشناختی در طول تکامل تأثیر پذیرفته است.
یک روانشناس تکاملی معتقد است که بسیاری از صفات روانشناختی انسان از این نظر سازگار است که ما را قادر به زنده ماندن در طول هزاران سال کرده است.
روانشناسی قانونی شامل اعمال روانشناسی در تحقیقات جنایی و قانون است.
یک روانشناس قانونی روانشناسی را بهعنوان علمی در سیستم عدالت کیفری و دادگاههای مدنی اعمال میکند که شامل ارزیابی عوامل روانی است که ممکن است در یک پرونده در دادگاه تأثیر بگذارد.
علم روانشناسی عمومی امروزه یکی از پرکاربردترین علوم در حوزه علوم انسانی محسوب می شود. امروز بسیاری از افراد سرشناس، ورزشکاران، هنرمندان، سیاستمداران از روانشناسان به شکل روزمره برای مدیریت و کنترل بهتر خود بر رویدادهای مختلف زندگی استفاده میکنند.
حالا دیگر کمتر کسی در کشورهای پیشرفته روانشناسی عمومی را تنها محدود به بیماریها و بیماران روانی میداند و بیشتر مردم از خدمات این رشته به عنوان یک امکان برای زندگی بهتر همراه با آرامش استفاده میکنند. اما روانشناسی عمومی واقعا چیست؟!
طبق تعریف انجمن روانشناسی ایالات متحده، روانشناسی عمومی سرشاخه تمام علوم روانشناسی محسوب میشود که به صورت فراگیر به چارچوبها، مشکلات و روشهای اساسی علوم روانشناسی در حوزههای مختلف عملکرد ذهن و رفتار انسان میپردازد.
این علم کمک میکند تا فرد به آگاهی مناسب و مطلوبی نسبت به رفتار، احساسات و تجزیه و تحلیلهای ذهنی خود دست پیدا کند و بتواند در مواجهه با مشکلات با انطباقپذیری بیشتر از موانع پیش روی خود عبور کند. اهمیت روانشناسی عمومی زمانی بیشتر میشود که بدانیم این علم با توجه به گستردگی خود بر روابط فردی اجتماعی محیط کار و زندگی ما تاثیر گذار است و استفاده از آن میتواند ما را از یک انسان عادی، به فردی موفق تبدیل کند.
یک روانشناس در روانشناسی عمومی در درجه اول تلاش میکند تا با استفاده از دانش آکادمیک و بالینی خود، انجام تستها، برگزاری جلسات انفرادی و مشترک و انواع شیوههای مشاوره به افراد کمک کند تا آنها شخصیت، تواناییها و نقاط ضعف خود و عوارض ناشی از آنها را بشناسند.
روانشناس عمومی در گام بعدی میکوشد تا با استفاده از روشهای شناختی و درمانی مختلف، فرد را صاحب این توانایی کند که رفتارها، هیجانات، احساسات و افکار خود را به درستی از هم تفکیک داده و با کنترل، مدیریت و پرورش هریک از آنها، با رویکرد مناسبی در موقعیتهای مختلف زندگی عمل کند.
روانشناسی عمومی در واقع اولین پل ارتباط افراد مختلف جامعه با موضوع روانشناسی است و نقش مهمی در برداشت اولیه مردم از این رشته و تخصص دارد. مشکلات مراجعهکنندگان به روانشناس عمومی ممکن است از یک استرس ساده یا بدخلقی کوچک تا انواع اختلالات روانی، مشکلات عاطفی و رفتاری، مسائل خانوادگی و زناشویی، فرزندپروری، مشکلات محل کار تعاملات اجتماعی، وسواس های فکری و اختلالات پیشرونده و جدی روانی را در بر بگیرد.
همچنین مشکلات در این حوزه ممکن است کوتاهمدت و حاد مانند ناراحتی های حاصل از سوگ، غم، مشکلات مالی، شکست شغلی بوده و یا شامل اختلالات مزمن و بلندمدتی مانند افسردگی و وسواس باشد. بنابراین روانشناس عمومی در برخورد با هریک از این موارد باید با توجه به نوع مشکل و شرایطی مانند سن، تحصیلات، جایگاه اجتماعی و سبک زندگی فرد از مشاورهها و درمانهای مناسبی و متناسبی استفاده کند.
همچنین یک روانشناس عمومی بهدلیل احتمال مواجهه با طیف های گستردهای از اقشار مختلف جامعه، باید اطلاعات نسبتاً وسیعی درباره مسائل مختلف داشته باشد و سطح علمی خود را همواره در حد مطلوبی نگاه دارد.
در حال حاضر روانشناسی عمومی به دلیل سبک زندگی شهرنشینی امروز و تنشها، اختلالات و مشکلات روانی مربوط به این سبک از زندگی، از رشتههای مورد توجه در کشورهای توسعه یافته است. این رشته به دلیل طیف گسترده مخاطبان دارای بازار کار و سطح درآمد قابل قبولی است و جزو مشاغل با امنیت شغلی بالا در کشورهای پیشرفته تلقی میشود.
درحالحاضر در کشور ما نیز نگاه موجود در جامعه به روانشناسی عمومی بسیار بهتر از دهههای گذشته است ولی هنوز تا رسیدن به جایگاه اصلی و مناسب این رشته و از بین رفتن پدیدههایی مانند انگ و مقاومت از مراجعه روتین همه مردم به روانشناس عمومی، راه زیادی باقی مانده است.
روانشناسی سلامت را پزشکی رفتاری یا روانشناسی پزشکی نیز مینامند و به بررسی چگونگی تاثیر رفتار، زیستشناسی و زمینههای اجتماعی بر بیماری و سلامتی میپردازد.
یک پزشک غالباً ابتدا به علل بیولوژیکی یک بیماری نگاه میکند، اما یک روانشناس سلامت، بر روی کل فرد و آنچه بر وضعیت سلامتی او تأثیر میگذارد، تمرکز خواهد کرد. این ممکن است شامل وضعیت اقتصادی، اجتماعی، تحصیلات و ... باشد که ممکن است بر بیماری و بیمار تأثیر بگذارد.
عصب روانشناسی ساختار و عملکرد مغز را در رابطه با رفتارها و فرایندهای روانشناختی بررسی میکند. از ارزیابی عصب روانشناختی برای تعیین اینکه آیا فرد بعد از آسیب مغزی مانند سکته مغزی، دچار مشکلات رفتاری میشود یا خیر، استفاده میشود.
روانشناسان شغلی یا سازمانی در ارزیابی و توصیههای مربوط به عملکرد افراد در محل کار و آموزش نقش دارند.
آنها به شرکتها کمک میکنند تا روشهای مؤثرتری برای عملکرد خود پیدا کنند و نحوه رفتار افراد و گروهها در محل کار را بفهمند.
این اطلاعات میتواند به بهبود اثربخشی، کارایی، رضایت شغلی و حفظ کارکنان کمک کند.
روانشناسی اجتماعی از روشهای علمی برای درک تأثیر اجتماعی بر رفتار انسان استفاده میکند. یک روانشناس اجتماعی به رفتار گروهی، ادراک اجتماعی، رفتار غیرکلامی، انطباق، پرخاشگری، تعصب و رهبری نگاه میکند. درک اجتماعی و تعامل اجتماعی بهعنوان کلیدی برای درک رفتار اجتماعی تلقی میشود.
درباره انواع روانشناسی وظایف هر کدام از آنها صحبت کردیم. اما باید بدانیم که بخش اعظمیاز انواع رشتههای روانشناسی، بر روی انواع آزمونهای روانی تکیه دارند. به عنوان مثال یک روانشناس بالینی برای تشخیص ناهنجاریهای روانی از انواع آزمونهای روانی استفاده میکند.
یا در بحث روانشناسی صنعتی و سازمانی برای شناخت استعدادهای افراد و همچنین سنجش میزان رضایت شغلی آنها باید از انواع آزمونهای روانی کمک گرفت. در اینجا رشته روانسنجی بیشتر از پیش اهمیت پیدا میکند. افرادی که در این رشته تحصیل کردهاند، با انواع آزمونهای روانی، کاربردها و شیوههای برگزاری هر کدام از آنها آشنا میشوند و میتوانند در موقعیتهای مختلف با برگزاری و حتی طراحی آزمون مناسب به سایر رشتههای روانشناسی در رسیدن به تشخیص بهتر کمک کنند.
این افراد معمولا در کلینیکهای روانی یا در کنار سایر روانشناسان به فعالیت میپردازند و یا ممکن است که در مراکز پژوهشی به تحقیق و پژوهش مشغول باشند.
در ذهن اغلب مردم این مسئله جا افتاده که حتما باید به مشکل جدی بربخورند یا کنترل چیزی از دستشان خارج شود تا به روانشناس مراجعه کنند. اما واقعیت این است که برای مراجعه به روانشناس، حتما نباید مشکل خاصی داشته باشیم.
همه ما این را میدانیم که فقط یک بار زندگی میکنیم. این نکته که زندگی هر کداممان منحصر به فرد و متفاوت با زندگی دیگران است را هم همه به آن آگاهیم. حالا که اینها را میدانیم چرا فکر میکنیم برای پیمودن این سفر منحصر به فرد به راهنما نیاز نداریم؟
در واقع سفر مثال خوبی برای توضیح ماجراست. فرض کنید میخواهید به سفری بروید که تا به حال آن را تجربه نکردهاید و هیچ چیز درباره آن نمیدانید. تجربه سفر را هم هیچگاه نداشتهاید. اولین کاری که باید بکنید چیست؟ قبل از هر چیز باید به کسی که این سفر را پیموده یا اطلاعاتی درباره آن دارد مراجعه کنید، سپس باید با کمک او کوله پشتی و توشه راهتان را جمع کنید تا در سفر کمترین آسیب را ببینید و لذت بیشتری از سفرتان ببرید.
روانشناسی و یادگیری روان شناسی هم همینطور است. یادتان باشد قرار نیست کسی به جای شما مسیر زندگی را طی کند. قرار نیست کسی شما را بابت اشتباهاتتان سرزنش کند و قرار نیست کسی اشتباهات شما را به گردن بگیرد. یک روانشناس خوب و حرفهای، تنها قرار است به ما کمک کند که کوله پشتیمان را برای سفر زندگی بهتر ببندیم و با آمادگی و آگاهی بیشتری سفرمان را آغاز کنیم. وظیفه اصلی پیمودن سفر و کسب تجربههای جدید همچنان برعهده ماست.
این نکته را به خاطر داشته باشید که مراجعه به یک روانشناس یک راهکار عالی برای نظم دادن به ذهنمان و بهتر کردن فرایندهاست. اما گاهی ممکن است فرصت یا هزینه کافی برای مراجعه هفتگی به روانشناس نداشته باشیم و همچنان بخواهیم زندگیمان با آرامش بیشتر و با تنش کمتری پیش ببریم.
در این شرایط چه راهکاری پیش روی ماست؟ واقعیت این است که علم و دانش روانشناسی تنها به اتاق درمان خلاصه نمیشود. ذهن ما هر لحظه در حال یادگیری و تجربه اتفاقات جدید است و با همین یادگیری میتوانیم بسیاری از ایرادات پیشین را اصلاح کنیم و رفتارهای مثبتی را جایگزین آنها کنیم.
دنیای امروز دنیایی سرشار از اطلاعات است. هر روز که از خواب بیدار میشویم، تعداد بسیار زیادی عنوان کتاب به عناوین قبلی اضافه شده و فقط کافیست که بخواهیم یکی از آنها را مطالعه کنیم. محتوای آموزشی هم حالا برای افراد بسیاری با کمترین قیمت در دسترس است و هر کسی از هر جای دنیا میتواند به بهترین محتوای آموزشی دسترسی داشته باشد.
استفاده از این دو منبع، یعنی مطالعه کتابها و همچنین شرکت در دورههای آموزشی میتواند تا حدود خوبی به افزایش آگاهی ما و اینکه بتوانیم به زندگیمان معنای بیشتری ببخشیم کمک کند.
درباره تنوع منابع آموزشی و کتابها صحبت کردیم. همه ما میدانیم که کتابها و کلاسهای آموزشی تا چه حد میتوانند برایمان مفید باشند اما نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم، این است که برعکس چیزی که در نگاه اول بهنظر می رسد، هرچه تعداد این منابع و عنوانها بیشتر شود، کار ما برای انتخاب بهترین منبع از بین منابع موجود سختتر خواهد شد.
حالا در دنیای کتابهای روانشناسی اعداد بسیار زیادی کتاب وجود دارد که ممکن است به اشتباه به سراغشان برویم یا دورههای آموزش روان شناسی که با توجه به نیازهای ما طراحی نشدهاند و ممکن است ما را گمراه کنند. اما چطور میتوانیم بهترین منبع را برای خودمان انتخاب کنیم؟
اولین اصل این است که بدانیم دقیقا چه چالشی داریم و برای چه نیاز داریم در دورههای آموزش روانشناسی شرکت کنیم یا مطالعه کنیم؟ آیا در محل کار به مشکل خوردهایم؟ آیا میخواهیم خلق و خویمان را تغییر بدهیم؟ آیا در جستجوی آرامشیم؟ پاسخ به این سوالات اولین قدمیست که باید برداریم. پس از پیدا کردن جواب این سوال، داشتن روحیه پژوهشگر و بررسی همه جانبه هدفمان میتواند موثر باشد.
بهترین مسیری که ما را به حل چالشهایمان میرساند چیست؟ آیا صرفا با مطالعه کتاب میتوانیم جواب سوالمان را پیدا کنیم یا برای پیدا کردن چیزی که میخواهیم باید سراغ دورههای آموزشی برویم؟ حالا نوبت تحقیق فرا میرسد باید ذرهبین بهدست باشیم و بررسی کنیم که نویسنده هر کتابی که میخوانیم یا استاد هر دورهای که شرکت میکنیم چه پیشینه آموزشی و تخصصی دارد.
هر ساله افراد زیادی پس از شرکت در دوره های آموزشی یا مطالعه کتابها، از مناسب نبودن محتوای آنها شکایت میکنند غافل از اینکه با کمی بررسی میتوانستند با سرعت متوجه این موضوع شوند که نویسنده آن کتابها یا مدرس آن دورههای روانشناسی، هیچ تخصصی در حوزه علم روانشناسی نداشته است.
متاسفانه دنیای روانشناسی علیرغم همه پیچیدگیها و سختیهای آن، حوزهایست که بسیاری از افراد فکر میکنند در آن حرفهای هستند و نیازی به آموزش دیدن ندارند. در نتیجه هر ساله با محتوای بیکیفیتی روبرو هستیم که نه تنها نیازهای اولیه را برآورده نمیکند بلکه حتی در بسیاری از موارد باعث آسیبهای خیلی شدید به زندگی، کار و شخصیت افراد میشود.
به این موارد هدر رفتن زمان و هزینه را هم اضافه کنید. همه این موارد با یک تحقیق دقیق و اصولی و با بررسی و مطالعه پیش از ثبتنام یا خرید کتابها قابل پیشگیری هستند.
یکی از مسائلی که در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفته است موضوع سلامت روان، نقش روانشناسی در کارهای روزمره، نکات روانشناسی و موضوعات مربوط به آن است. در این سالها کتابهای متعدد و متنوعی نیز از نویسندگان مختلف در شاخههای مختلف روانشناسی به چاپ رسیده است.
در کشور ما نیز با توجه به استقبال مخاطبان از کتابهای روانشناسی چه در حوزه عمومی و چه در حوزه تخصصی، کتابهای زیادی در زمینههای مختلف روانشناسی توسط انتشارات متعدد وارد بازار شده است. تعداد کتابهای روانشناسی منتشر شده در سالهای اخیر در کشور چه در حوزه تالیف و چه در حوزه ترجمه تا حدی زیاد بوده است که بسیاری از مخاطبان و طرفداران این کتابها برای خریدن یک کتاب مناسب در کتابفروشیها سردرگم میشوند. عده زیادی از خوانندگان نیز پس از انتخاب کتاب، خریداری و مطالعه آن، متوجه میشوند که محتوای کتاب بار علمی مطلوبی نداشته و یا مناسب آنها نبوده است. البته این طبیعی است که همه کتابهای موجود در بازار در حوزههای مختلف بار علمی مورد نظر خواننده را نداشته باشند اما مساله این است که چگونه میتوان یک کتاب روانشناسی خوب را شناسایی و از بازار تهیه کرد.
برخی افراد و مخصوصا آنها که روانشناسی را به صورت آکادمیک دنبال میکنند، معمولا پیش از مراجعه به کتابفروشی، عنوان کتاب مورد نیاز خود را میدانند و برای تهیه همان یک کتاب خاص به کتابفروشیها مراجعه میکنند. این افراد طبیعتاً برای انتخاب کتاب خود مشکل چندانی ندارند اما در مقابل افراد بسیار زیادی نیز هستند که به صورت موضوعی کتاب روانشناسی مورد نظر خود را جستجو می کنند.
این افراد که با در نظر داشتن شاخه خاصی است روانشناسی مثل روانشناسی کودک یا روانشناسی کسب و کار وارد فروشگاه می شوند، در مواجهه با عناوین متعدد کتابهای روانشناسی در این حوزهها برای انتخاب دچار مشکل میشوند. البته توصیههایی وجود دارد که می تواند به این افراد در انتخاب کتاب روانشناسی مناسب در حوزههای دلخواه آنها کمک کند.
یکی از مهمترین مولفههای یک کتاب روانشناسی خوب نویسنده و مترجم آن است. نویسندهای که سابقه درخشانی در نگارش کتابهای حوزه روانشناسی کسب کرده و قلم شناختهشدهای در این عرصه دارد میتواند یکی از معیارهای مهم در انتخاب یک کتاب روانشناسی خوب در حوزههای مختلف باشد.
البته در مورد کتابهای روانشناسی ترجمه شده علاوه بر سابقه و کتاب های دیگر نویسنده، حتماً باید قدرت مترجم را نیز در حوزه روانشناسی در نظر گرفت زیرا در بسیاری موارد دیده شده است که یک کتاب روانشناسی مطرح دنیا، به دلیل ترجمه ضعیف نتوانسته مفاهیم را به شکل درست به مخاطب منتقل کند.
یکی دیگر از مواردی که در انتخاب کتاب روانشناسی خوب میتواند کار ما را ساده کند، توجه به ناشر کتاب است.
علم روانشناسی یک موضوع تخصصی است و ناشران تخصصی حوزه روانشناسی اشراف بیشتری بر محتوای این کتابها دارند.
همچنین ناشران تخصصی کتابهای روانشناسی و ناشرانی سابقه بیشتری در انتشار کتابهای این حوزه داشتهاند، برای حفظ اعتبار و جایگاه خود در میان مخاطبان، معمولا کتابهای با درجه کیفی بالاتری را برای انتشار انتخاب میکنند. در واقع نام ناشر تخصصی کتاب روانشناسی میتواند ضمانتی برای کیفیت مطالب ارائه شده در کتاب باشد.
امروز اگرچه با اتکا به تکنولوژی، اینترنت و فضای مجازی، میتوان با یک سرچ ساده اطلاعات قابل قبولی را درباره کتابهای مختلف در اختیار داشت ولی همچنان مشاوره با خوانندگان حرفهای کتاب یک راه مطمئن برای شناسایی کتابهای خوب در حوزههای مختلف روانشناسی باشد.
مشاوره با افرادی که در زمینههای روانشناسی مطالعه داشتهاند و کتابهای منتشر شده این حوزه را خواندهاند، میتواند اطلاعات فراوانی درباره عناوین کتابهای مورد نیاز، ناشران، نویسندهها و مترجمان آنها در اختیار ما بگذارد. پس پیش از خرید کتاب روانشناسی حتماً از تجربیات افراد باتجربه و کتابخوان استفاده کنید.
توصیههایی که پیشتر به آن اشاره شد ممکن است در همه موارد نتیجه دلخواه ما را به دنبال نداشته باشد. گاهی یک نویسنده یا ناشر مطرح با سابقه درخشان و کتاب های پرفروش روانشناسی، ممکن است کتابی را منتشر کند که چندان جالب توجه نباشد و در مقابل یک نویسنده تازه کار یا ناشر غیرتخصصی ممکن است اثر درخشانی را در زمینه روانشناسی روانه بازار کتاب کند.
اما در هر حال تجربه نشان داده است که استفاده از این سه توصیه در اکثر موارد راهگشای مناسبی برای انتخاب یک کتاب روانشناسی خوب بوده است.
حالا نام مکتبخونه را تقریبا همه ما شنیدهایم. مجموعهای از بهترین محتوای آموزشی که اغلبِ آنها به رایگان در اختیار عموم قرار گرفتهاست. مکتب خونه، سالهاست که در حوزه تولید محتوای باکیفیت و گسترش عدالت آموزشی در کشور فعالیت میکند و در کنار دروس رایگان، با کمک دروس مکتب پلاس به توانمند سازی افراد در حوزههای شغلی و تخصصی کمک میکند.
دروس آموزش روان شناسی مکتب خونه با همراهی جمعی از برترین اساتید کشور طراحی شده و همواره سعی بر این بوده تا دورههایی در حوزه علم روانشناسی طراحی شوند که پاسخگوی اصلیترین نیازهای جامعه باشند. زمان مناسب هر دوره، دسترسی آسان، قیمت مناسب، کیفیت بسیار بالا و از همه مهمتر، مدرک معتبر، از جمله مواردی هستند که بیشتر از سایر دورههای موجود در بازار، این دورهها را جذاب و پرطرفدار کردهاند.
واقعیت این است که این دورهها میتوانند برای همه افراد و با هر سلیقه و علاقهای مفید باشند. با این حال از اولین لحظه تولید هر دوره تا زمانی که به دست مخاطب برسند، پاسخ به سوالات و دغدغههای مخاطب در الویت قرار دارند. اگر بخواهیم تعدادی از پرطرفدارترین دروس روانشناسی مکتب خونه را بر حسب کاربرد آنها دسته بندی کنیم، به تقسیم بندی زیر میرسیم:
چه مدیر یک کسب و کار باشید چه کارآموزی که به تازگی مشغول کار در یک سازمان شده است، حتما و حتما بارها با مشکلاتی مواجه شدهاید که احساس کنید به دلیل ضعف ارتباطاتی و یا مشکلات شخصیتی به وجود آمدهاند.
وقتی دیر به سر کار میرسیم و همکارمان با لحنی بد از ما انتقاد میکند، وقتی احساس میکنیم نمیتوانیم در محیط کار منظورمان را درست به دیگران منتقل کنیم و زمانی که به این نتیجه میرسیم که دیگر انگیزه لازم را برای ادامه مسیر شغلیمان نداریم، در همه این موارد چیزی در وجود ما نیاز به ترمیم دارد.
واقعیت این است که برخلاف تفکر عموم مردم، مهارت های شغلی در توانایی محاسبه ذهنی، تفکر استراتژیک و کار با ابزارها خلاصه نمیشوند. امروزه با بزرگ شدن روز افزون سازمانها، مهارتهای ارتباطی و توانایی حل مسئله و تاب آوری در شرایط سخت، اگر بیشتر از تواناییهای فنی مهم نباشند کمتر مهم نیستند.
دورههای آموزش روانشناسی مکتب پلاس این نیاز جامعه امروز را به خوبی درک کردهاند و برای آنها راه حل اندیشیدهاند.
این دورهها سعی کردهاند تا پاسخی به نیازهای همه افرادی که به هر نحوی با چالش کاری روبرو هستند داده باشند. درباره تعدادی از این دورههای آموزش روان شناسی که به کسب و کار ما کمک میکنند، اینجا توضیح میدهیم:
دوره آموزشی «اصول و فنون ارتباطات» که شرکت در آن را به همه افراد پیشنهاد میکنیم. بهخصوص در دنیای امروز که تقریبا میتوانیم ارتباط را اصلیترین و کلیدیترین مهارت لازم برای موفقیت بدانیم.
در این دوره با الگوهای ارتباطی، بایدها و نبایدهای ارتباط موثر، و مهار خودِ احساسی و غیر منطقی گفتگو خواهیم کرد و از همه مهمتر اینکه یاد خواهیم گرفت که چه ارتباطات منفی بسیاری وجود دارند که تا امروز ناآگاهانه به آنها دست زدهایم و چهطور میتوانیم دیگر مرتکب آنها نشویم.
دوره آموزشی «آموزش مدیریت تعارض و کار تیمی» که در کنار دوره «آموزش مدیریت تعارض» میتواند به یک راهکار جامع و کامل برای برخورد با هرگونه تعارض در محیط کار و بیرون تبدیل شود.
از آنجایی که امروزه سهم قابل توجهی از بازار کسب و کارها به کار تیمی اختصاص پیدا کرده است، این دوره به ما کمک میکند که بتوانیم همچنان و با همه سختیها یک تیم متمرکز و رو به رشد داشته باشیم و به عنوان یک عضو از یک تیم کاری کنیم که همه اعضای دیگر هم انسجام خود را در کار تیمی حفظ کنند.
ریشه یابی و علل تعارض، مهارتهای مدیریت تعارض، تکنیکهای حل تعارض، تیمسازی و مدیریت تیمهای کاری، از جمله سرفصلهای پرکاربرد این دوره آموزشی هستند.
دوره آموزشی روانشناسی «آموزش زبان بدن در مذاکرات» که به یکی از پرکاربردترین موضوعات روز دنیا یعنی زبان بدن میپردازد و به ما کمک میکند تا با استفاده از تحلیل اصولی زبان بدن، در مذاکرات موفقیت بیشتری بدست بیاوریم. در این دوره آموزشی روانشناسی ابتدا انواع سیگنالها و علائم زبان بدن را آموزش میبینیم و سپس برای یادگیری بیشتر و عمیقتر، هر کدام را تمرین میکنیم تا ملکه ذهنمان شود.
درباره شخصیت شناسی و آزمونهای مختلفی که در این حوزه برگزار میشوند، پیش از این در وبلاگ مکتب خونه (مکتوب)، کامل توضیح دادهایم. بزرگترین مشکلی که در جامعه امروز با آن مواجه هستیم این است که در خصوص آزمونهای شخصیت شناسی، تعداد آزمونهای غیر استاندارد به شدت بالا رفته است و افراد ممکن است بدون آگاهی، نتیجه یکی از این آزمونها را به عنوان پاسخ نهایی حساب کنند.
در دوره های آموزشی شخصیت شناسی مکتب خونه، سعی شده تا مخاطب را به دورههای استاندارد و کاملا علمی شخصیت شناسی نزدیک کنیم. تعدادی از دوره های آموزشی شخصیت شناسی مکتب خونه، به شرح زیر است:
درباره شخصیت شناسی با مدل MBTI در کارگاهها و کلاس های فراوانی آشنا شدهایم. همچنین احتمالا در یکی از مصاحبههای شغلی یا کارگاهها، این آزمون از ما گرفته شده است.
آزمون MBTI، یکی از بهترین و پرکاربردترین آزمونهای روانشناختی است همچنین کسی را نمیتوان پیدا کرد که درباره اهمیت مهارتهای مذاکره و گفتگو چیزی نداند. در این دوره آموزشی، علاوه بر آشنایی با مفهوم ارتباط موثر و شخصیت شناسی، با کاربردهای آزمون MBTI و همچنین تک تک مشربهای شخصیتی و رویکرد آنها در مذاکره آموزش میبینیم. ارائه برنامه منحصر به فرد توسعه فردی، از جمله دیگر ویژگیهای خاص این دوره است.
آزمون دیسک، یکی از آزمون های رفتار شناسی است که در سالهای گذشته به شدت مورد استقبال و توجه عموم جامعه قرار گرفته است. این آزمون، ابزاری کاربردی برای شناخت نوع رفتار هر فرد است. وقتی نوع رفتار غالبمان را بدانیم، شغل بهتری میتوانیم پیدا کنیم، روابط بهتری میتوانیم برقرار کنیم و زندگی آسانتری خواهیم داشت.
توجه داشته باشید که ما معرفی این دوره آموزشی را در بخش دورههای شخصیت شناسی آوردهایم اما آزمون دیسک را بیشتر میتوان یک آزمون رفتار شناسی دانست تا شخصیت شناسی. شناخت خود، شناخت دیگران و سازگاری با سبکهای رفتاری متفاوت، از جمله سرفصل های این دوره آموزشی هستند.
انیاگرام یکی از ابزارهای شخصیت شناسی است. این روش، کاربردهای فراوانی در موقعیتهای مختلف از جمله شغلی و فردی دارد. برخلاف چیزی که ممکن است تصور کنید، شخصیت شناسی با روش انیاگرام اصلا پیچیده نیست و هرکسی میتواند آن را بیاموزد. در روش شخصیت شناسی به روش انیاگرام، ۹ تیپ شخصیتی اصلی معرفی میشوند و افراد در این دستهها یا ترکیبی از آنها قرار میگیرند. البته در نهایت یکی از این تیپهای شخصیتی برای هر فرد غالب خواهد بود.
در این دوره آموزشی، ابتدا با تیپهای نه گانه شخصیتی آشنا میشویم و با جزییات هر کدام از آنها را خواهیم آموخت، سپس سطوح سلامت و لایههای سالم و ناسالم هر تیپ شخصیتی را بررسی میکنیم.
جدای از نیاز هر کدام از ما به کسب مهارتهای کاری و همچنین شخصیت شناسی، همه ما نیاز داریم تا دانشی پایهای و اساسی برای گذراندن روزمرگیهایمان داشته باشیم. در زندگی همه ما زمانهایی هست که ممکن است افسرده، مضطرب، غمگین یا خوشحال باشیم.
در این مواقع چه واکنشی باید نشان دهیم؟ چگونه میتوانیم احساساتمان را مدیریت کنیم و بهترین راه برخورد با هر کدام چیست؟ تعداد زیادی از دورههای آموزشی مکتب خونه برای پاسخ به این نیازهای اساسی طراحی شدهاند. با هم، نگاهی به آنها بیندازیم:
دوره آموزش مدیریت درون، به یکی از اساسیترین و اولین نیازهای هر انسان میپردازد. در دنیای پرتنش امروز، شناخت احساسات و توانایی مدیریت آنها، شاید مهمترین چیزی باشد که نیاز داریم. در این دوره آموزشی، با سه تا از پربسامدترین احساسات انسانی، یعنی خشم، افسردگی و استرس آشنا میشویم و راهکارهایی برای مدیریت آنها میآموزیم.
به راستی چه کسی را میتوان پیدا کرد که تا بهحال مشکل ارتباطی برنخورده باشد؟ در این دوره آموزشی، در ابتدا بحث ارتباط موثر و در ادامه حل تعارض که به مدیریت تعارض نیز شناخته میشود، آموزش داده شده است. تمرینهای موثر و کاربردی، از جمله موارد دیگریست که کمک میکند این دوره، تبدیل به یک دوره آموزشی کاملا کاربردی شود و ما را تنها با مطالب تئوری نگذارد. این دوره آموزشی از دو بخش و سرفصل کلی تشکیل شده است. دو بخشی که نام آنها را در عنوان این دوره آموزشی نیز میبینیم: ارتباط موثر و حل تعارض. باقی جلسات در زیر این دو عنوان کلی قرار گرفتهاند و به ما برای بهتر زندگی کردن کمک میکنند.
رفتاردرمانی شناختی (Cognitive Behavioral Therapy )، که در ایران با نام درمان شناختی رفتاری هم شناخته میشود، یکی از بزرگترین دستآوردهای علم روانشناسی در نیم قرن گذشته است. به ویژه در ایران، روانکاوان و متخصصان زیادی از این روش برای درمان مراجعان استفاده میکنند.
از رفتار درمانی شناختی میتوان برای درمان اختلالات مختلف از جمله اضطراب و افسردگی استفاده کرد. در این دوره آموزشی با اصول و مبانی رفتاردرمانی شناختی، ارزیابی شناختی-رفتاری و تکنیکهای مختلف آن آشنا خواهیم شد. به خاطر داشته باشید که این دوره برای درمانگری لازم است اما کافی نیست و جای تحصیلات تخصصی و مراجعه به متخصص را نمیگیرد.
تا اینجا درباره دورههای تخصصی مکتب پلاس صحبت کردیم که با ثبتنام در آنها و شرکت در تمرینها و آزمونهای هر کدام میتوانید مدرک معتبر دریافت کنید.
در مکتب خونه، در کنار این دروس تخصصی که به طور عمیق به نیازهای ما جواب میدهند، دروس رایگان بسیاری هم در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
این دروس که با کمک جمعی از برترین اساتید دانشگاهی تهیه شدهاند، با هدف آموزش روان شناسی از تنوع و کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. از دروس تخصصی عصب شناسی و تصویربرداری مغزی گرفته تا دورههای مدیریت استرس. هرآنچه که در علم روانشناسی احتیاج داشته باشید، در کمترین زمان و با کمترین هزینه در اختیار شماست. کافیست اراده کنید.