43
نتیجه برای "روانشناسی --- علوم انسانی" با فیلترهای مشخص شده در مکتبخونه موجود است.روانشناسی چیست؟
اول از همه باید تکلیفمان را با خودمان مشخص کنیم و یک بار برای همیشه معنی روانشناسی را در ذهنمان مشخص کنیم. روانشناسی، نام یک شاخه گسترده و وسیع است که کار اصلی آن، شناخت روان انسانها و سایر موجودات زنده است.
روانشناسی، در طول تاریخ همواره مورد توجه بوده است. از فیلسوفان یونانی تا پژوهشگران جدید با رویکردهای متفاوت آن را بررسی کردهاند و هر کدام تغییراتی به آن دادهاند. این تغییرات و تحولات در طول سالها باعث شده تا امروز روانشناسی تعداد بسیار زیادی شاخه و زیرشاخه داشته باشد. روانشناسی صنعتی و سازمانی، بالینی، تحولی، ورزش، رشد، کودک و نوجوان و... تنها تعدادی از شاخههای این درخت تناورند.
در کشور ما وقتی میگوییم باید به روانشناس مراجعه کنیم، در اغلب موارد منظورمان یک روانشناس بالینی است. روانشناس بالینی وظیفه دارد با بررسی نشانهها و علائمی که به او میگوییم، مشکل ما را بهطور علمی تشخیص دهد و برای رفع آن طرح درمان مناسب ارائه کند.
روانشناسان بالینی برای درمان مراجعانشان از روش رواندرمانی استفاده میکنند. روش رواندرمانی هم روشها و فنون متفاوتی دارد و بسته به نوع مسئله شما تفاوت میکند. از انواع روشهای رواندرمانی می توان به روانکاوی، رفتار درمانی، شناخت درمانی و... اشاره کرد.
در بعضی از موارد علائم و مشکلات اختلالات و ناهنجاریهای روانی به گونهای است که باید حتما برای برطرف کردن آنها از دارو استفاده کرد. در این واقع مراجع باید به روانپزشک مراجعه کند. باید یادمان باشد که روانشناس توانایی و تخصص تجویز دارو را ندارد.
اگر مشکل یا ناهنجاری را احساس میکنیم و نمیدانیم برای برطرف کردن آن باید به چه کسی مراجعه کنیم، میتوانیم به سراغ روانشناس برویم. روانشناس پس از بررسیهای اولیه و انتخاب بهترین طرح درمان، ممکن است ما را به روانپزشک ارجاع بدهد.
همچنین بعضی از ناهنجاریها و اختلالات روانی، هم نیاز به رواندرمانی و هم دارو درمانی به صورت همزمان دارند. در این موارد هم روانشناس و روانپزشک دست به دست هم میدهند و طرح درمانی کاملی را اجرا میکنند.
چه زمانهایی باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
در ذهن اغلب مردم این مسئله جا افتاده که حتما باید به مشکل جدی بربخورند یا کنترل چیزی از دستشان خارج شود تا به روانشناس مراجعه کنند. اما واقعیت این است که برای مراجعه به روانشناس، حتما نباید مشکل خاصی داشته باشیم.
همه ما این را میدانیم که فقط یک بار زندگی میکنیم. این نکته که زندگی هر کداممان منحصر به فرد و متفاوت با زندگی دیگران است را هم همه به آن آگاهیم. حالا که اینها را میدانیم چرا فکر میکنیم برای پیمودن این سفر منحصر به فرد به راهنما نیاز نداریم؟
در واقع سفر مثال خوبی برای توضیح ماجراست. فرض کنید میخواهید به سفری بروید که تا به حال آن را تجربه نکردهاید و هیچ چیز درباره آن نمیدانید. تجربه سفر را هم هیچگاه نداشتهاید. اولین کاری که باید بکنید چیست؟ قبل از هر چیز باید به کسی که این سفر را پیموده یا اطلاعاتی درباره آن دارد مراجعه کنید، سپس باید با کمک او کوله پشتی و توشه راهتان را جمع کنید تا در سفر کمترین آسیب را ببینید و لذت بیشتری از سفرتان ببرید.
روانشناسی هم همینطور است. یادتان باشد قرار نیست کسی به جای شما مسیر زندگی را طی کند. قرار نیست کسی شما را بابت اشتباهاتتان سرزنش کند و قرار نیست کسی اشتباهات شما را به گردن بگیرد. یک روانشناس خوب و حرفهای، تنها قرار است به ما کمک کند که کوله پشتیمان را برای سفر زندگی بهتر ببندیم و با آمادگی و آگاهی بیشتری سفرمان را آغاز کنیم. وظیفه اصلی پیمودن سفر و کسب تجربههای جدید همچنان برعهده ماست.
غیر از مراجعه به روانشناس چطور میتوانیم به خودمان کمک کنیم؟
این نکته را به خاطر داشته باشید که مراجعه به یک روانشناس یک راهکار عالی برای نظم دادن به ذهنمان و بهتر کردن فرایندهاست. اما گاهی ممکن است فرصت یا هزینه کافی برای مراجعه هفتگی به روانشناس نداشته باشیم و همچنان بخواهیم زندگیمان با آرامش بیشتر و با تنش کمتری پیش ببریم.
در این شرایط چه راهکاری پیش روی ماست؟ واقعیت این است که علم و دانش روانشناسی تنها به اتاق درمان خلاصه نمیشود. ذهن ما هر لحظه در حال یادگیری و تجربه اتفاقات جدید است و با همین یادگیری میتوانیم بسیاری از ایرادات پیشین را اصلاح کنیم و رفتارهای مثبتی را جایگزین آنها کنیم.
دنیای امروز دنیایی سرشار از اطلاعات است. هر روز که از خواب بیدار میشویم، تعداد بسیار زیادی عنوان کتاب به عناوین قبلی اضافه شده و فقط کافیست که بخواهیم یکی از آنها را مطالعه کنیم. محتوای آموزشی هم حالا برای افراد بسیاری با کمترین قیمت در دسترس است و هر کسی از هر جای دنیا میتواند به بهترین محتوای آموزشی دسترسی داشته باشد.
استفاده از این دو منبع، یعنی مطالعه کتابها و همچنین شرکت در دورههای آموزشی میتواند تا حدود خوبی به افزایش آگاهی ما و اینکه بتوانیم به زندگیمان معنای بیشتری ببخشیم کمک کند.
درباره تنوع منابع آموزشی و کتابها صحبت کردیم. همه ما میدانیم که کتابها و کلاسهای آموزشی تا چه حد میتوانند برایمان مفید باشند اما نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم، این است که برعکس چیزی که در نگاه اول بهنظر می رسد، هرچه تعداد این منابع و عنوانها بیشتر شود، کار ما برای انتخاب بهترین منبع از بین منابع موجود سختتر خواهد شد.
حالا در دنیای کتابهای روانشناسی اعداد بسیار زیادی کتاب وجود دارد که ممکن است به اشتباه به سراغشان برویم یا دورههای آموزشی که با توجه به نیازهای ما طراحی نشدهاند و ممکن است ما را گمراه کنند. اما چطور میتوانیم بهترین منبع را برای خودمان انتخاب کنیم؟
اولین اصل این است که بدانیم دقیقا چه چالشی داریم و برای چه نیاز داریم در دورههای روانشناسی شرکت کنیم یا مطالعه کنیم؟ آیا در محل کار به مشکل خوردهایم؟ آیا میخواهیم خلق و خویمان را تغییر بدهیم؟ آیا در جستجوی آرامشیم؟ پاسخ به این سوالات اولین قدمیست که باید برداریم. پس از پیدا کردن جواب این سوال، داشتن روحیه پژوهشگر و بررسی همه جانبه هدفمان میتواند موثر باشد.
بهترین مسیری که ما را به حل چالشهایمان میرساند چیست؟ آیا صرفا با مطالعه کتاب میتوانیم جواب سوالمان را پیدا کنیم یا برای پیدا کردن چیزی که میخواهیم باید سراغ دورههای آموزشی برویم؟ حالا نوبت تحقیق فرا میرسد باید ذرهبین بهدست باشیم و بررسی کنیم که نویسنده هر کتابی که میخوانیم یا استاد هر دورهای که شرکت میکنیم چه پیشینه آموزشی و تخصصی دارد.
هر ساله افراد زیادی پس از شرکت در دوره های آموزشی یا مطالعه کتابها، از مناسب نبودن محتوای آنها شکایت میکنند غافل از اینکه با کمی بررسی میتوانستند با سرعت متوجه این موضوع شوند که نویسنده آن کتابها یا مدرس آن دورههای روانشناسی، هیچ تخصصی در حوزه علم روانشناسی نداشته است.
متاسفانه دنیای روانشناسی علیرغم همه پیچیدگیها و سختیهای آن، حوزهایست که بسیاری از افراد فکر میکنند در آن حرفهای هستند و نیازی به آموزش دیدن ندارند. در نتیجه هر ساله با محتوای بیکیفیتی روبرو هستیم که نه تنها نیازهای اولیه را برآورده نمیکند بلکه حتی در بسیاری از موارد باعث آسیبهای خیلی شدید به زندگی، کار و شخصیت افراد میشود.
به این موارد هدر رفتن زمان و هزینه را هم اضافه کنید. همه این موارد با یک تحقیق دقیق و اصولی و با بررسی و مطالعه پیش از ثبتنام یا خرید کتابها قابل پیشگیری هستند.
حالا نام مکتبخونه را تقریبا همه ما شنیدهایم. مجموعهای از بهترین محتوای آموزشی که اغلبِ آنها به رایگان در اختیار عموم قرار گرفتهاست. مکتب خونه، سالهاست که در حوزه تولید محتوای باکیفیت و گسترش عدالت آموزشی در کشور فعالیت میکند و در کنار دروس رایگان، با کمک دروس مکتب پلاس به توانمند سازی افراد در حوزههای شغلی و تخصصی کمک میکند.
دروس روانشناسی مکتب خونه با همراهی جمعی از برترین اساتید کشور طراحی شده و همواره سعی بر این بوده تا دورههایی در حوزه علم روانشناسی طراحی شوند که پاسخگوی اصلیترین نیازهای جامعه باشند. زمان مناسب هر دوره، دسترسی آسان، قیمت مناسب، کیفیت بسیار بالا و از همه مهمتر، مدرک معتبر، از جمله مواردی هستند که بیشتر از سایر دورههای موجود در بازار، این دورهها را جذاب و پرطرفدار کردهاند.
واقعیت این است که این دورهها میتوانند برای همه افراد و با هر سلیقه و علاقهای مفید باشند. با این حال از اولین لحظه تولید هر دوره تا زمانی که به دست مخاطب برسند، پاسخ به سوالات و دغدغههای مخاطب در الویت قرار دارند. اگر بخواهیم تعدادی از پرطرفدارترین دروس روانشناسی مکتب خونه را بر حسب کاربرد آنها دسته بندی کنیم، به تقسیم بندی زیر میرسیم:
چه مدیر یک کسب و کار باشید چه کارآموزی که به تازگی مشغول کار در یک سازمان شده است، حتما و حتما بارها با مشکلاتی مواجه شدهاید که احساس کنید به دلیل ضعف ارتباطاتی و یا مشکلات شخصیتی به وجود آمدهاند.
وقتی دیر به سر کار میرسیم و همکارمان با لحنی بد از ما انتقاد میکند، وقتی احساس میکنیم نمیتوانیم در محیط کار منظورمان را درست به دیگران منتقل کنیم و زمانی که به این نتیجه میرسیم که دیگر انگیزه لازم را برای ادامه مسیر شغلیمان نداریم، در همه این موارد چیزی در وجود ما نیاز به ترمیم دارد.
واقعیت این است که برخلاف تفکر عموم مردم، مهارت های شغلی در توانایی محاسبه ذهنی، تفکر استراتژیک و کار با ابزارها خلاصه نمیشوند. امروزه با بزرگ شدن روز افزون سازمانها، مهارتهای ارتباطی و توانایی حل مسئله و تاب آوری در شرایط سخت، اگر بیشتر از تواناییهای فنی مهم نباشند کمتر مهم نیستند.
دورههای آموزش روانشناسی مکتب پلاس این نیاز جامعه امروز را به خوبی درک کردهاند و برای آنها راه حل اندیشیدهاند.
این دورهها سعی کردهاند تا پاسخی به نیازهای همه افرادی که به هر نحوی با چالش کاری روبرو هستند داده باشند. درباره تعدادی از این دورههای آموزش روانشناسی که به کسب و کار ما کمک میکنند، اینجا توضیح میدهیم:
دوره آموزشی «اصول و فنون ارتباطات» که شرکت در آن را به همه افراد پیشنهاد میکنیم. بهخصوص در دنیای امروز که تقریبا میتوانیم ارتباط را اصلیترین و کلیدیترین مهارت لازم برای موفقیت بدانیم.
در این دوره با الگوهای ارتباطی، بایدها و نبایدهای ارتباط موثر، و مهار خودِ احساسی و غیر منطقی گفتگو خواهیم کرد و از همه مهمتر اینکه یاد خواهیم گرفت که چه ارتباطات منفی بسیاری وجود دارند که تا امروز ناآگاهانه به آنها دست زدهایم و چهطور میتوانیم دیگر مرتکب آنها نشویم.
دوره آموزشی «آموزش مدیریت تعارض و کار تیمی» که در کنار دوره «آموزش مدیریت تعارض» میتواند به یک راهکار جامع و کامل برای برخورد با هرگونه تعارض در محیط کار و بیرون تبدیل شود.
از آنجایی که امروزه سهم قابل توجهی از بازار کسب و کارها به کار تیمی اختصاص پیدا کرده است، این دوره به ما کمک میکند که بتوانیم همچنان و با همه سختیها یک تیم متمرکز و رو به رشد داشته باشیم و به عنوان یک عضو از یک تیم کاری کنیم که همه اعضای دیگر هم انسجام خود را در کار تیمی حفظ کنند.
ریشه یابی و علل تعارض، مهارتهای مدیریت تعارض، تکنیکهای حل تعارض، تیمسازی و مدیریت تیمهای کاری، از جمله سرفصلهای پرکاربرد این دوره آموزشی هستند.
دوره آموزشی روانشناسی «آموزش زبان بدن در مذاکرات» که به یکی از پرکاربردترین موضوعات روز دنیا یعنی زبان بدن میپردازد و به ما کمک میکند تا با استفاده از تحلیل اصولی زبان بدن، در مذاکرات موفقیت بیشتری بدست بیاوریم. در این دوره آموزشی روانشناسی ابتدا انواع سیگنالها و علائم زبان بدن را آموزش میبینیم و سپس برای یادگیری بیشتر و عمیقتر، هر کدام را تمرین میکنیم تا ملکه ذهنمان شود.
دوره های آموزشی شخصیت شناسی
درباره شخصیت شناسی و آزمونهای مختلفی که در این حوزه برگزار میشوند، پیش از این در وبلاگ مکتب خونه (مکتوب)، کامل توضیح دادهایم. بزرگترین مشکلی که در جامعه امروز با آن مواجه هستیم این است که در خصوص آزمونهای شخصیت شناسی، تعداد آزمونهای غیر استاندارد به شدت بالا رفته است و افراد ممکن است بدون آگاهی، نتیجه یکی از این آزمونها را به عنوان پاسخ نهایی حساب کنند.
در دوره های آموزشی شخصیت شناسی مکتب خونه، سعی شده تا مخاطب را به دورههای استاندارد و کاملا علمی شخصیت شناسی نزدیک کنیم. تعدادی از دوره های آموزشی شخصیت شناسی مکتب خونه، به شرح زیر است:
درباره شخصیت شناسی با مدل MBTI در کارگاهها و کلاس های فراوانی آشنا شدهایم. همچنین احتمالا در یکی از مصاحبههای شغلی یا کارگاهها، این آزمون از ما گرفته شده است.
آزمون MBTI، یکی از بهترین و پرکاربردترین آزمونهای روانشناختی است همچنین کسی را نمیتوان پیدا کرد که درباره اهمیت مهارتهای مذاکره و گفتگو چیزی نداند. در این دوره آموزشی، علاوه بر آشنایی با مفهوم ارتباط موثر و شخصیت شناسی، با کاربردهای آزمون MBTI و همچنین تک تک مشربهای شخصیتی و رویکرد آنها در مذاکره آموزش میبینیم. ارائه برنامه منحصر به فرد توسعه فردی، از جمله دیگر ویژگیهای خاص این دوره است.
آزمون دیسک، یکی از آزمون های رفتار شناسی است که در سالهای گذشته به شدت مورد استقبال و توجه عموم جامعه قرار گرفته است. این آزمون، ابزاری کاربردی برای شناخت نوع رفتار هر فرد است. وقتی نوع رفتار غالبمان را بدانیم، شغل بهتری میتوانیم پیدا کنیم، روابط بهتری میتوانیم برقرار کنیم و زندگی آسانتری خواهیم داشت.
توجه داشته باشید که ما معرفی این دوره آموزشی را در بخش دورههای شخصیت شناسی آوردهایم اما آزمون دیسک را بیشتر میتوان یک آزمون رفتار شناسی دانست تا شخصیت شناسی. شناخت خود، شناخت دیگران و سازگاری با سبکهای رفتاری متفاوت، از جمله سرفصل های این دوره آموزشی هستند.
انیاگرام یکی از ابزارهای شخصیت شناسی است. این روش، کاربردهای فراوانی در موقعیتهای مختلف از جمله شغلی و فردی دارد. برخلاف چیزی که ممکن است تصور کنید، شخصیت شناسی با روش انیاگرام اصلا پیچیده نیست و هرکسی میتواند آن را بیاموزد. در روش شخصیت شناسی به روش انیاگرام، ۹ تیپ شخصیتی اصلی معرفی میشوند و افراد در این دستهها یا ترکیبی از آنها قرار میگیرند. البته در نهایت یکی از این تیپهای شخصیتی برای هر فرد غالب خواهد بود.
در این دوره آموزشی، ابتدا با تیپهای نه گانه شخصیتی آشنا میشویم و با جزییات هر کدام از آنها را خواهیم آموخت، سپس سطوح سلامت و لایههای سالم و ناسالم هر تیپ شخصیتی را بررسی میکنیم.
جدای از نیاز هر کدام از ما به کسب مهارتهای کاری و همچنین شخصیت شناسی، همه ما نیاز داریم تا دانشی پایهای و اساسی برای گذراندن روزمرگیهایمان داشته باشیم. در زندگی همه ما زمانهایی هست که ممکن است افسرده، مضطرب، غمگین یا خوشحال باشیم. در این مواقع چه واکنشی باید نشان دهیم؟ چگونه میتوانیم احساساتمان را مدیریت کنیم و بهترین راه برخورد با هر کدام چیست؟ تعداد زیادی از دورههای آموزشی مکتب خونه برای پاسخ به این نیازهای اساسی طراحی شدهاند. با هم، نگاهی به آنها بیندازیم:
دوره آموزش مدیریت درون، به یکی از اساسیترین و اولین نیازهای هر انسان میپردازد. در دنیای پرتنش امروز، شناخت احساسات و توانایی مدیریت آنها، شاید مهمترین چیزی باشد که نیاز داریم. در این دوره آموزشی، با سه تا از پربسامدترین احساسات انسانی، یعنی خشم، افسردگی و استرس آشنا میشویم و راهکارهایی برای مدیریت آنها میآموزیم.
به راستی چه کسی را میتوان پیدا کرد که تا بهحال مشکل ارتباطی برنخورده باشد؟ در این دوره آموزشی، در ابتدا بحث ارتباط موثر و در ادامه حل تعارض که به مدیریت تعارض نیز شناخته میشود، آموزش داده شده است. تمرینهای موثر و کاربردی، از جمله موارد دیگریست که کمک میکند این دوره، تبدیل به یک دوره آموزشی کاملا کاربردی شود و ما را تنها با مطالب تئوری نگذارد. این دوره آموزشی از دو بخش و سرفصل کلی تشکیل شده است. دو بخشی که نام آنها را در عنوان این دوره آموزشی نیز میبینیم: ارتباط موثر و حل تعارض. باقی جلسات در زیر این دو عنوان کلی قرار گرفتهاند و به ما برای بهتر زندگی کردن کمک میکنند.
رفتاردرمانی شناختی (Cognitive Behavioral Therapy )، که در ایران با نام درمان شناختی رفتاری هم شناخته میشود، یکی از بزرگترین دستآوردهای علم روانشناسی در نیم قرن گذشته است. به ویژه در ایران، روانکاوان و متخصصان زیادی از این روش برای درمان مراجعان استفاده میکنند.
از رفتار درمانی شناختی میتوان برای درمان اختلالات مختلف از جمله اضطراب و افسردگی استفاده کرد. در این دوره آموزشی با اصول و مبانی رفتاردرمانی شناختی، ارزیابی شناختی-رفتاری و تکنیکهای مختلف آن آشنا خواهیم شد. به خاطر داشته باشید که این دوره برای درمانگری لازم است اما کافی نیست و جای تحصیلات تخصصی و مراجعه به متخصص را نمیگیرد.
تا اینجا درباره دورههای تخصصی مکتب پلاس صحبت کردیم که با ثبتنام در آنها و شرکت در تمرینها و آزمونهای هر کدام میتوانید مدرک معتبر دریافت کنید.
در مکتب خونه، در کنار این دروس تخصصی که به طور عمیق به نیازهای ما جواب میدهند، دروس رایگان بسیاری هم در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
این دروس که با کمک جمعی از برترین اساتید دانشگاهی تهیه شدهاند، از تنوع و کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. از دروس تخصصی عصب شناسی و تصویربرداری مغزی گرفته تا دورههای مدیریت استرس. هرآنچه که در علم روانشناسی احتیاج داشته باشید، در کمترین زمان و با کمترین هزینه در اختیار شماست. کافیست اراده کنید.