عکاسی، هنر ثبت نور است. فتوگرافی (Photography)، لغت انگلیسی این هنر است، که از دو بخش فتو (Photo)، به معنای نور و گرافی (graphy)، به معنای ثبت و نگارش تشکیل می شود. این هنر، یعنی هنر ثبت نور و ایجاد تصویری قابل مشاهده از انعکاس نورها، در فارسی به نام عکاسی یا عکسبرداری شناخته میشود. همانطور که از ترجمهی نام این هنر مشخص است، نور، اصلیترین عنصر عکاسی است؛ بهگونهای که اگر نور را حذف کنیم، عملاً چیزی برای ثبت باقی نمانده و عکاسی بیمعنی میشود. پس اولین مرحله در آموزش عکاسی باید، شناخت نور و انواع آن باشد.
فرایند عکسبرداری، به این صورت است که نور بازتاب شده از اجسام، توسط سطوح حساس به نور دوربینهای عکاسی دریافت شده و از واکنش ذرات تشکیلدهندهی این سطوح، تصویری نهایی ایجاد میگردد.
نورپردازی، از مهمترین مفاهیم موجود در عکاسی بوده و علاقهمندان به آموزش عکاسی، چه مقدماتی و چه حرفهای، لازماست با آن آشنا شده و از سطوح مختلف نور آگاهی یابند. نور، انواعی دارد مانند نور طبیعی، نور داخلی، نور مصنوعی و غیره؛ که هر یک بهطور متفاوتی روی کیفیت عکس تاثیر میگذارند. شناخت این تاثیرات و نحوهی تنظیم صحیحشان در جهت افزایش کیفیت عکس، از لزومات یک عکاس ماهر است.
علاوه بر نورپردازی، عناصر مهم دیگری نیز وجود دارند که باید در آموزش عکاسی، توجه ویژهای به آنها شود. این موضوعات مهم عبارتاند از ترکیببندی، آشنایی با انواع لنزها و سنسورها، تنظیمات ویژهی دوربینها، مد. این مفاهیم، مقدمات موردنیاز برای عکاسی هستند که هر عکاس لازماست بطور صحیح و مناسب، آموزش دیده و با آنها آشنایی داشتهباشد.
آموزشگاههای متعددی در حال حاضر به آموزش عکاسی میپردازند. بعضی از آنها حضوری و بعضی دیگر بهصورت آنلاین تدریس میکنند. مکتبخونه، از بزرگترین رسانههای دیجیتال در ایران است که آموزشهای متعددی را، بهصورت آنلاین در اختیار فارسیزبانان و علاقهمندان قرار میدهد. یکی از بخشهای مکتبخونه، به آموزش عکاسی تعلق دارد. در اینجا، به معرفی دورههای آموزش عکاسی در سایت مکتبخونه میپردازیم.
در قسمت آموزش عکاسی مکتبخونه، آموزشهای متعددی برای هنرجویان قرارگرفتهاست که میتوانند بهصورت صحیح و اصولی، آموزش عکاسی در خانه را در هر سطحی پیش ببرند. برای راحتی در جستوجوی دورهها، بخش عکاسی به سه گروه اصلی کار با دوربین، مبانی عکاسی و ویرایش عکس تقسیم شدهاست.
بر اساس نام هر گروه، آموزشها دستهبندی شدهاند. در دستهی مبانی عکاسی، هر چیز که لازماست یک عکاس، در شروع راه خود بداند، در اختیارتان قرار گرفتهاست. برای گذراندن و درک مباحث مطرح شده در مکتبخونه، لازم نیست که حتما دوربین عکاسی حرفهای داشته باشید؛ تمام آموزشهای عکاسی مکتبخونه، بهصورت تصویری بوده و بهگونهای است که هنرجو میتواند بر روی دوربین موبایل خود نیز آنها را امتحان نماید.
بعد از آموزش عکاسی مقدماتی، اگر نتوانید با دوربین حرفهای خود، بهصورت صحیح عکسبرداری کرده و از تنظیمات تخصصی آن استفاده نمایید، باز ما در کنار شما هستیم. در دستهبندی کار با دوربین، دورههای متعددی در خصوص آموزش کار با دوربین و نحوهی صحیح عکسبرداری با آن، تنظیمات ویژه و تخصصی قاببندی و مدها و غیره، وجود دارد که شما میتوانید با گذراندن این دورهها، بهطور کامل با دوربین و اجزای آن آشنایی پیداکرده و عکاسی را با کیفیتی بالاتر دنبال کنید.
در دستهی ویرایش نیز، آموزش نرمافزارهای ویرایشی مخصوص عکاسی، چه با دوربینهای حرفهای چه با موبایل، مانند فتوشاپ، لایتروم، کانوا و غیره، در اختیار هنرجویان قرار گرفتهاست. ویرایش و ادیت، بخش جداییناپذیر در عکاسی است؛ بخصوص با پیشرفتهشدن نرمافزارها و افزایش قابلیتهای موجود در هر یک از این برنامهها، ویرایش در جایگاه مهمتری نسبت به گذشته، در بین عکاسان قرار گرفته و آموزش آن برای هر عکاس حرفهای موردنیاز است.
در سالهای اخیر، با ایجاد امکان عکاسی آسان، برای تمام افراد، که حاصل تولید دوربینهای عکاسی خودکار و ساده و همچنین اضافهشدن دوربین به گوشیهای همراه بود، عکاسی با دو مفهوم تازه متولد شده آشنا شد. عکاسی مقدماتی و عکاسی پیشرفته.
عکسهایی که صرفا برای ثبت خاطرات شیرین شخصی و یادآوری لحظات، توسط دوربینهای ساده یا تلفنهمراه گرفته میشوند، اغلب بدون توجه به مفاهیم اصلی عکاسی یعنی نورپردازی و ترکیببندی و غیره، گرفته شدهاند. به اینگونه عکسها، غیرحرفهای گفته میشود.
آموزش عکاسی مقدماتی، باعث میشود عکاس، هرچند که امکانات اندک عکاسی در اختیار داشتهباشد، از رعایت اصول تصویربرداری غافل نشده و همواره تصاویری با نهایت دقت در نورپردازی و کادربندی را ثبت نماید. به این دسته نیز، عکاسی همراه با آموزش یا عکاسی مقدماتی گفته میشود.
البته باید توجه کرد که مبانی عکاسی مقدماتی، بسیار گستردهتر و وسیعتر از رعایت چند اصول کلی میباشد که در ادامه بهصورت مفصلتر به آن خواهیمپرداخت.
آموزش عکاسی، شامل تمام مفاهیم و مبانی موردنیاز در عکاسی، قطعات و تنظیمات دوربین، انواع مناظر و نرمافزارهای ضروری برای عکاسی، و بهطورکلی هرآنچه که برای بالا بردن کیفیت یک تصویر و منحصربفرد کردن آن نیاز است، میشود.
در گذشته، عکاسی با دوربینهای بسیار بزرگی انجام شده و عکسها هم با مواد مخصوصی در تاریکخانهها، از روی نگاتیو بر روی صفحه ظاهر میشدند. پس فرایند عکسبرداری تا تماشای آن بسیار طولانی و سخت بود؛ به همین دلیل تنها افراد ماهر و آموزشدیده به این کار مشغول میشدند.
امروز، با حذف نگاتیو و دیجیتالی شدن دوربینها و امکان تماشای عکس در لحظهی ثبت، فرایند عکاسی بسیار آسانتر شده و توجه افراد بیشتری را بهخود جلب کردهاست. این استقبال و توجه روزبهروز بیشتر شده و در نتیجه آموزش عکاسی صحیح و جامع نیز، روزبهروز مهمتر میشود.
یک شیوهی صحیح آموزش، در رشتههای هنری، بخصوص در آموزش عکاسی، آموزش مبانی آن هنر است. با یادگیری مبانی عکاسی در ابتدا، اول از همه میزان علاقهمندی خود را نسبت به مباحث عکاسی بهطور کامل و عملی فهمیده و دوم اینکه، در ادامهی مسیر عکاسی و آموزش حرفهای آن، دچار مشکل نخواهید شد.
آموزش مبانی عکاسی، از مقدمات آموزش که در دوره آموزش عکاسی مقدماتی به آن پرداخته میشود.
آموزش عکاسی مقدماتی نقطه آغاز یادگیری هنر عکاسی است. برای قدم گذاشتن در این مسیر و تبدیل شدن به یک عکاس نسبتا حرفهای باید اصول و نکاتی که در دورههای آموزش عکاسی مقدماتی بیان میشود را به خوبی فرا گرفت.
در آموزش عکاسی مقدماتی علاوه بر آموزش اصول اولیه مانند نورسنجی، سرعت شاتر، تنظیم دیافراگم، ISO، ترکیببندی، متریک و ... باید نکات مورد نیاز برای استفاده از دوربینها، انواع لنز و یا حتی نرم افزارهای ویرایش عکس را نیز بیاموزید.
اگر قصد دارید حرفهی عکاسی را شروع کنید، آگاه باشید که باید به خوبی مفاهیم گفته شده را فرابگیرید. از آنجایی که عکاسی یک هنر عملی است، تنها گذراندن دورههای آموزشی عکاسی برای رسیدن به هدفتان کافی نیست و باید بدانید فقط تمرین و استمرار است که میتواند شما را به درک درستی از هنرعکاسی برساند.
اولین اصل در فراگیری عکاسی مقدماتی درک نور و نورسنجی است. یادگیری مفهموم نور و کنترل نور مانند کنترل دوربین است و دقیقا همان اصلی که با کمک آن میتوانید یک اثر هنری زیبا خلق کنید
سرعت شاتر، ISO و دیافراگم که به آنها مثلث نوردهی یا عکاسی نیز گفته میشود، هرسه عناصری هستند که با ترکیب آنها کنترل نور و تنظیم نور ورودی در عکس انجام میشود.
شاتر پردهای ضخیم که جلوی دیافراگم دوربین قرار دارد و زمانی که دیافراگم باز میشود و نور وارد دوربین میشود، با کنار رفتن شاتر نور به صفحه حسگر دوربین برخورد میکند و تصویر تشکیل میشود. می شود. هر چه سرعت حرکت این پرده بیشتر باشد و شاتر بیشتر باز بماند، نور بیشتری به داخل حسگرهای دوربین میرسد. از طریق کنترل سرعت شاتر می توانید میزان روشنایی تصویر را تنظیم کنید.
تنظیم دیافراگم یکی دیگر از اصول اولیه با اهمیت در عکاسی مقدماتی است. دیافراگم در دوربینهای عکاسی به پرههایی گفته میشود که درون لنز قرار گرفته است و با باز و بسته شدن، شدت نور وارده از روزنه میانی را کنترل میکنند. عملکرد دیافراگم شبیه عنبیه چشم انسان است که براساس میزان روشنایی محیط باز و بسته میشود. با تنظیم دیافراگم، میزان نور وارده به داخل دوربین و باز شدن لنزها تنظیم و از این طریق میتوان عمق تصاویر را نشان داد.
از مهم ترین اصول آموزش عکاسی درک مفهوم و استفاده از ایزو یا حساسیت است. ISO در واقع همان حساسیت حسگرها به نور است. هر چه اندازهی ایزوی یک دوربین در هنگام عکاسی بیشتر باشد میزان حساسیت حسگر به نور بیشتر میشود و همچنین هرچه ایزو کمتر باشد حساسیت دوربین به نور کمتر. به طور معمول در هنگام عکس برداری از محیط در هنگام روز از ایزوی کمتر از ۲۰۰ و در هنگام شب عددی بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ تنظیم میکنند.
استفاده درست و درک دقیقی از ترکیب بندی یکی از اصول اولیه آموزش عکاسی مقدماتی که ارتباط چندانی به دوربین اما در نتیجه نهایی و ثبت تصویر تاثیر شگرفی ایجاد میکند. ترکیب در واقع شیوه قرار گیری عناصر در تصویر است و بیشتر به نوع دید عکاس وابسته است. تسلط بر مفهوم ترکیب بندی درست، تنها به وسیلهی تمرین ایجاد خواهد شد.
متریک نیز یکی اساسیترین اصول آموزش عکاسی مقدماتی است که لزوم یادگیری آن برای هر فردی که به عکاسی علاقمند باشد و فراگیری هنر عکاسی را آغاز کرده باشد احساس میشود. متریک در واقع به بیان اندازههای شاتر، دیافراگم و ایزو میپردازد تا تصویر گرفته شده به زیباترین شکل و بالاترین استاندارها شکل ثبت شود.
قبل از هر چیزی، بهتر است با انواع شیوههای عکاسی آشنا شوید تا در آموزش عکاسی خود هدفمندتر عمل کنید.
عکاسی کاندید به عکسهایی گفته میشود که به صورت ناگهانی و بدون ژست دادن به سوژه گرفته میشود. امروزه در اکثر کشورهای دنیا بسیاری از مردم به دنبال عکسهایی طبیعی و به دور از ژستهای مصنوعی هستند. بسیاری از عکاسان از این سبک در مراسم عروسی استفاده میکنند. اما میتوانید خود را فقط محدود به مراسم عروسی نکنید و از هر لحظه که دوربین به همراهتان است استفاده کنید.
عکاسی کاندید به معنی عکاسی رک و راست و صادقانه است. در این سبک تمرکز بر روی گرفتن عکس بدون برنامه ریزی قبلی است. یعنی بهجای پرداختن به مسائل تکنیکی باید به دوربین اجازه غوطه ور شدن در درون حوادث را داد. این سبک عکاسی، درست در نقطه مقابل عکاسی کلاسیک قرار دارد. در واقع این سبک خلاصه شده در ثبت لحظههای زندگی، همانطور که هست.
برخی از عکاسان حرفهای با بسط این نوع از عکاسی، آن را به شکل یک فرم هنری در آوردهاند. «هنری کارتیه برسون» استاد هنر عکاسی کاندید است. در اختیار گرفتن «لحظه تعیین کننده »(THE DECISIVE MOMENT) از شاهکارهای وی در این سبک از عکاسی است.
عکاسی شاخههای متعددی دارد؛ اما در عکاسی تبلیغاتی، عکسهایی برای تبلیغ، رونق دادن به فروش، ارائه خدمات و آگاه کردن مردم گرفته میشود.
هدف از عکاسی تبلیغاتی، این است که بینندگان هدف و مفهوم عکس را بتوانند درک کنند و هر میزان که عکس بتواند ذهن مخاطب را بیشتر به خود درگیر کند، آن عکس بهتر عمل کرده است. در این سبک، عکاس باید برای بینندگان، جزئیات محصولات را با اغراق زیاد به نمایش بگذارد. به طور کلی، عکاسی تبلیغاتی در کسب وکار و بدست آوردن درآمد، میتواند بسیار موثر باشد.
عکاسی صنعتی و عکاسی صنعتی تبلیغاتی شاخههای جدایی هستند ولی شباهتهایی به یکدیگر دارند. اما تنها تفاوت این دو این است که در عکاسی تبلیغاتی، تصویر غیر واقعی و با اغراق فراوان بوده و جهت اینکه تصویر را برای استفادهی روزمره بدون نقص جلوه دهد، پردازشهای زیادی نیاز دارد. بنابراین در این سبک، عکاس میتواند از ذهن خود برای پردازش کمک بگیرد. در صورتی که عکاس صنعتی، اجازه ندارد از این روش استفاده کند. یعنی عکاس مجاز نیست تخیل خود برای تاثیرگذاری عکس بکار گیرد و باید سوژه را به شکل واقعی خود ارائه دهد؛ زیرا اساس عکاسی صنعتی، واقعگرایی است. برای این کار، عکاس باید دارای لنز و دوربین خوب و مهارت زیاد باشد. زیرا هدف از این سبک، ارائهی عکس باکیفیت است و تنها در عکاسی تبلیغاتی است که پردازش عکس اهمیت بیشتری دارد.
اساس عکاسی صنعتی، تهیهی عکسهای دقیق، کامل و با کیفیت از محصولات است. این سبک از تجهیزات مناسب، فضا و نورهای دقیق و کامل بهرهمیگیرد تا یک نمای کامل، با کیفیت و دقیق از آن ارائه دهد. به طور کلی هدف باید گفت هدف این سبک، این است که جسم را کامل و واضح از زوایای مختلف به بیننده نمایش دهد.
این سبک، به میزان کمتری شناخته شده است. در عکاسی مینیمال، از تصاویری آرام و با تمرکز بالا استفاده میشود. این سبک کادربندی ساده و ترکیببندیای متفاوت دارد و جزییات و عناصر در آن به حداقلترین میزان است. در این سبک تنها به مفهوم پرداخته میشود و فقط یک یا دو عنصر استفاده قرار میگیرد. جزییات نیز حذف میشوند. اساس هنر مینیمال، خلاصه کردن و تاکید بر محتوای میباشد و در درجه اول سعی دارد از فیزیک و ریاضی و استعارهها و نشانهها جهت خلق آثار استفاده کند تا اینکه علاقمند به بیان احساسات شخصی باشد. به عبارت دیگر، هر چه سادهتر، قابل فهمتر. بنابراین، این سبک از سبکهای هنری به شمار میرود و بسیار پرکاربرد است.
1. سادگی
2. به کار بردن اشکال هندسی
3. رساندن مفهوم به شکل مستقيم
4. تکرار عناصر عکس
5. پرهیز از موضوعات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و...
6. کاهش اشیا در تصویر
در دورههای آموزش عکاسی به بحث در این باره میپردازیم که عکسهایمان از کجا میآیند؟ خیلی سریع متوجه میشویم که عکسهایمان زاده قدرت تصور، کنجکاوی، سؤالهایی که میپرسیم و در ذهن داریم، قلب، خاطرات، رؤیاها و تمام چیزهایی است که ما را می سازند. این جملهی تأمل برانگیزی است.
آگاهی و هوشیاری انسانها میتواند از طریق جنبهی معنوی که در کار عکاسی وجود دارد افزایش یابد. هنری کارتیه برسون گفته است: «عشق و علاقه من به خود و عکاسی لذت بخش است و سعی میکنم فرم و هم حس سوژهای را جاودانه کنم» در هنر عکاسی، جنبه معنوی جهت رسیدن به هدف بسیار مهم است.
سوژههای مناسب برای عکاسی سیاه و سفید
در عکسهای سیاه و سفید به علت نبود رنگ، تمام توجه بیننده به چشمها، صورت و بافت لباسهای سوژه جلب میشود. عکسهایی که ته رنگ قرمز قهوهای (Sepia) دارند بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین پرترهی افراد مسن به علت وجود چروکها و خطهای کنار چشم و لب نیز بسیار برای عکاسی سیاه و سفید مناسب است.
در عکاسی سیاه و سفید از منظره، توجه بیننده بر روی شکل و فرم اجزا و همچنین کیفیت نور جلب میشود. سبک سیاه و سفید انتخاب موثری برای عکاسی منظره است.
فصلها یکی از تاثیرگذارترین فاکتورها در عکاسی منظره و طببیعت محسوب میشوند. چیزی که باعث حاشیههای بیشتر و وضوح در تصویر میشود، سایههای بلند زمستانی است. اگر میخواهید نوری زیبا و ظریف در عکس خود داشته باشید، بهتر است لحظاتی پیش از طلوع یا بعد از غروب خورشید عکاسی کنید. همچنین توصیه میشود از فلاش پرکردن سایه جهت بیرون کشیدن جزئیات استفاده ببرید.
شهرها پر از ساختمانها و بناهایی است که با معماری مدرن ساخته شدهاند. بسیاری از این خانهها از چوب و آهن ساخته شدهاند. به شکلهای این ساختمانها توجه کنید.
یکی از مهمترین اهداف عکاسی، ثبت خاطرهها و لحظاتی است که هنگام سفر داشتهاید. عکسهای سیاه و سفید، بسیار برای سفر مناسب میباشد.
اجسام بیجان
عکاسی سیاه و سفید مناسب برای هر نوع عکاسی از اشیاء بیجان است. در عکسهای سیاه و سفید، تاکید بر شکل و فرم سوژه و کیفیت نورپردازی است.
چه مواردی باعث حرفهایتر شدن عکاسی شما در شب میشوند؟
1. استفاده از سه پایه
2. عکسبرداری با فرمت خام
3. عکسبرداری با تنظیمات دستی
4. استفاده از هیستوگرام
برای ثبت یک عکس پرتره زیبا، لازم نیست یک دوربین بسیار حرفهای در اختیار داشته باشید. شما با استفاده از یک دوربین ساده و فلاش آن قادر خواهید بود یک پرتره ثبت کنید. یک پرتره صحیح باید برآیند مناسبی از سوژه نمایش دهد. داشتن یک ترکیب بندی مناسب به اضافهی نورپردازی صحیح و اصولی به شما کمک میکند تا مانند افراد حرفهای، عکسهایی بدون نقص ثبت کنید. با یک دوربین ساده، یک فلاش با قدرت مناسب، ابزارهایی برای بازتاب دادن نور و رعایت چند نکته ساده و مهم میتوان عکسهای پرتره ثبت کرد. معمولا عکاسان حرفهای برای عکاسی پرتره از چند منبع نور استفاده میکنند. اما تمام این کارها را میتوان با یک فلاش اسپید لایت ساده نیز انجام داد.
از نور اصلی که به آن نور کلیدی هم گفته میشود، جهت روشن نمودن سوژه اصلی استفاده میشود. همچنین نور اصلی، معیاری برای سنجش نوردهی به دوربین محسوب میشود. فلاش دوربین هم میتواند منبع نور اصلی باشد اما همانطور که خودتان هم میدانید، فلاش دوربین گاهی باعث تخت شدن عکس و همچنین ایجاد قرمزی چشم سوژهها در عکس میشود. برای جلوگیری از این اتفاق، باید منبع نور اصلی در جایی خارج از دوربین قرار دهید تا با کنترل سایهها، کنتراستها و هایلایتها بتوانید ساختار چهره، پوست و سایر ویژگیهای اندام صورت سوژه را بهتر در عکس خود ثبت کنید.
شما باید معمولا نوری که بیشترین روشنایی را دارد و به عنوان نور کلیدی نیز شناخته میشود، در مقابل سوژه و کمی متمایل به یک طرف قرار دهید. برای پرترهها، معمولا باید از یک اصلاحکننده نور مانند سافت باکس یا چتر بر روی نور خود استفاده شود. این کار الزامی نیست اما جهت نرم کردن سایهها و ایجاد یک نور نرمتر بر روی سوژه موثر است.
استفاده از فلاش کلیدی در عکاسی، ویژگیهای سوژه را روشن و یک برق چشم (کچ لایت) در چشمها ایجاد میکند.
- اضافه کردن یک فلاش دیگر به عنوان نور حاشیهای (ریم لایت) یا نور جداکننده
نور دوم در پشت سوژه در طرف مقابل نور اول قرار میگیرد. این نور، یک نور لبه یا حاشیهای در اطراف سوژه شما ایجاد میکند. این نور «نور حاشیه-rim light» یا «نور جداکننده-separation light» نام دارد؛ زیرا در جدا کردن سوژه از پس زمینه موثر است.
نور کمکی یا پرکننده چیست؟ شما پس از استقرار منبع نور اصلی، به یک منبع نور کمکی نیاز دارید. این منبع نور برای نرم کردن سایههای ایجاد شده از تابش منبع نور اصلی مورد استفاده قرار میگیرد. این منبع نور به صورت اختیاری است و اگر شما تمایلی به کنترل سایهها ندارید، میتوانید از بکاربردن آن صرف نظر نمایید .
این منبع نور جهت نوردهی و روشننمودن پسزمینه سوژه عکاسی استفاده میشود.
نورپردازی با سایه روشن، به این معناست که با روشنایی دادن زیاد به صحنه، حداقل سایه را داشته باشیم. در این سبک ، نور اصلی تند و مسلط و وجود دارند. نورپردازی پر مایه، برای نشان دادن محلی با نور زیاد و خیره کننده مورد استفاده است. همچنین از این نور برای نشان دادن ساعات مختلف روز نیز استفاده می شود.
به طور کلی، نورپردازی با سایه روشن، حس و حالی براق، شاد و امن دارد. بنابراین، بیشتر در فیلمهای کمدی و شاد مورد استفاده قرار میگیرد.
نور اصلی در این سبک، نقش مهمی را ندارد و نور عمومی صحنه بیشتر مایل به خاکستری یا تیره است. البته چند نقطه نورانی برای ایجاد تضاد با تاریکی به کار میآیند؛ اما صحنه بیشتر تمایل به تاریکی دارد و قرار گیری سایهها در آن سنگینی میکنند. نورپردازی با سایه تیره، کنتراستهای بیشتر و سایههای تیزتر و تاریکتر ایجاد میکند. معمولا نور تلطیفکننده کم است یا به کلی حذف شده است.
نورپردازی متقاطع (Cross Lighting) چه برای مبتدیان و چه افراد حرفهای در عکاسی، به نورپردازی متقاطع یک چیدمان گفته میشود که یک عکس دراماتیک و به خوبی نورپردازی شده ثبت میکند.
در نورپردازی متقاطع، دو منبع نور در دو طرف سوژه از دو سمت مخالف و از هر دو طرف به سوژه میتابد و یک حس عمق به تصویر میدهد. در حالی که هنوز هم یک نور طبیعی ایجاد میکند.
انعکاس نور بر روی اشیا میتواند یک سوژه کسل کننده را بسیار جذاب کند. برای ایجاد انعکاس در عکاسی از اجسام بی جان در خانه، میتوانید از یک تکه پلکسی گلاس پلاستیک شیشه مانند سیاه در زیر چیدمان خود استفاده کنید. ورق اکریلیک بر خلاف آینه، تنها یک انعکاس ایجاد خواهد کرد. آینه به دلیل سطح و خاصیتی که دارد، دو انعکاس ایجاد میکند. البته، در صورتی که یک عکاس مبتكر و خلاق باشید، با کمک ذهن خود میتوانید روشهای دیگری را برای ایجاد انعکاس بیابید.
یک روش برای ثبت عکسهای بهتر این است که سوژه و عکس روشن باشد. اگر بدانید نورهای واقعی چگونه هستند، متوجه خواهید شد که تولید نور مصنوعی بسیار سادهتر خواهد بود.
نور خورشید را به صورت طبیعی می توان شناخت و نیاز به آموزشی ندارد اما آنچه که مهم است، تکنیکهای بهره بردن از آن برای عکاسی است که این نیاز به آموزش دارد. سعی کنید حتما نور را به طور کامل بررسی و تفاوتهای آن را نیز پیدا کنید.
همیشه هنگام عکس گرفتن، مقداری جابهجا شوید. زیرا ممکن است تغییر مکان، زاویهای جدید ایجاد و عکس بهتری را برای شما ثبت کند.
«بوکه»، به عنوان «یک ویژگی یا جلوه تار که در بخش خارج از فوکوس یک عکس گرفته شده با عمق میدان کم دیده می شود» تعریف میشود. عکاسی از اجسام بی جان یک فرصت عالی برای بررسی نحوه استفاده از بوکه برای ساده کردن پس زمینه، جلب توجه بیننده به جایی که میخواهید، و تقویت داستانی است که میخواهید بگویید. همچنین میتوانید بوکه با شکل یا طرح دلخواهتان را با استفاده از الگوهای برش خورده بر روی تکههای کاغذ و قرار دادن آن بر روی لنزتان، امتحان کنید.
داشتن یک نقطه جذابیت یا نقطه کانونی، در هر نوع عکاسی بسیار مهم و حائز اهمیت است. مثلا در عکاسی پرتره، معمولا خود سوژه یا مدل، نقطه کانونی شما خواهد بود. شما باید مطمئن شوید که نگاه بینندگان به این سمت جلب میشود.
بهتر است غیر از نقطه کانونی، چیز زیاد دیگری در تصویر نداشته باشید. از این رو، یک پس زمینه سفید، سیاه یا تک رنگ ساده دیگر یا پس زمینهای که به خوبی مات شده است میتواند به تقویت نقطه کانونی شما در عکس پرتره کمککننده باشد.
برای جذاب تر شدن عکس می توانید، لباس یا شیءای که در دست سوژه وجود دارد را هم رنگ با پس زمینه انتخاب نمایید. راههای مختلفی برای جلب توجه نگاه بیننده به سوژه پرتره شما وجود دارد.
مانند سایر حرفهها، نکات و ریزهکاریهایی دارد که مسلما فردی که در این زمینه دارای تجربه است، می تواند آنها را در اختیار شما بگذارد. برای اینکه بتوانید عکس خوب بگیرید و ظرف مدت کوتاهی به یک عکاس حرفهای تبدیل شوید، حتما به این نکات احتیاج پیدا خواهید کرد.
در دورههای آموزش عکاسی در خانه تلاش کردهایم هرآنچه را که برای یک عکاس خوب شدن به آن نیاز دارید، به شما آموزش دهیم.
خوشبختانه باید بگوییم که شما برای شرکت در دورههای آموزشی مکتبخونه به هیچ وسیلهی خاصی نیاز ندارید. درست است که اگر یک دوربین عکاسی خوب به همراه داشتهباشید، خواهید توانست عکسهای بهتری را بگیربد، اما نگران نباشید. تمامی نکاتی که در کلاسها آموزش داده خواهد شد، را میتوانید حتی در عکاسی با گوشی تلفن همراهتان هم استفاده کنید.
پس با خیال راحت در دورههای آموزشی شرکت کنید و بدون هیچ پیشزمینهی اطلاعاتی و با گذراندن این دورهی آموزشی، به یک عکاس حرفهای تبدیل شوید.
شما با شرکت در دورههای آموزش عکاسی در خانه ضمن آشنایی با انواع شیوههای عکاسی، میتوانید به صورت تخصصی در حوزهی مورد علاقهی خود مشغول به فعالیت شوید و عکسهای جذاب و قابل قبولی ثبت کنید.
ضمنا شما میتوانید با کسب تجربه و تکرار و تمرین فراوان، خودتان به عنوان استاد آموزش عکاسی در آموزشگاههای مختلف، مشغول به فعالیت شوید. به این ترتیب میتوانید با به اشتراک گذاشتن آموختههای خود با دیگران، از لذت شیرین آموزش بهرهمند شوید و از طرفی از این طریق، کسب درآمد هم داشته باشید.
یکی از نکات مهمی که در دورههای آموزش عکاسی به شما آموزش داده میشود، ابزاری است که برای عکاسی بهتر به آنها نیاز پیدا خواهید کرد. در این دورهها، بهترین و باکیفیتترین دوربینهای عکاسی و همچنین وسایل جانبی که برای عکاسی بهتر به آن نیاز پیدا خواهید کرد را به شما معرفی خواهیم کرد.
شما با شرکت در این کلاسهای آموزشی، میتوانید علاوه بر یادگیری نکات لازم برای عکاسی، در پایان دوره گواهی معتبر دریافت کنید و با تکرار و تمرین فراوان، عکسهای جذاب بگیرید. شما حتی میتوانید عکسهای خود را در بسیاری از نمایشگاههای عکاسی به فروش برسانید یا حتی به عنوان عکاس، برای بسیاری از خبرگزاریها، شرکتها و... به فعالیت بپردازید.
همهی افراد علاقهمند در هر رنج سنی میتوانند شرکت در این دورههای آموزشی را تجربه کنند و همهی تکنیکهای موردنیاز برای گرفتن یک عکس خوب را بهراحتی بیاموزند.
محتوای این دورههای آموزشی بهگونهای طراحی شده تا همهی افراد بهراحتی امکان شرکت در آن را داشته باشند و بتوانند از مطالب ارائه شده در این کلاسها بهره کافی را ببرند.
همهی نکات گفته شده بسیار مهم و کاربردی هستند. اما فراموش نکنید که شما زمانی به یک عکاس حرفهای تبدیل خواهید شد که این نکات را در تمرینات عملی خود بهکار ببرید. عکس بگیرید و با تکرار و تمرین فراوان، سعی کنید مهارتهای بیشتری در این زمینه کسب کنید.
با شرکت در دورههای آموزش عکاسی مکتبخونه، تمام مهارتهای ضروری لازم برای عکاسی را بیاموزید و در خود تقویت کنید.
اولین عکس جهان توسط یک مخترع فرانسوی به نام ژوزف نیسفور نیپس، ثبت شد. او نقش بسیار مهمی در پیشرفت عکاسی داشت. اما اختراع و گسترش دوربین عکاسی توسط یک شخص انجام نشد بلکه در طول تاریخ و توسط افراد مختلف به وجود آمد و سپس از طریق انتقال تجربیات محققان قبلی و کامل کردن آزمایشهای آنها پیشرفت کرد تا امروزه در اینجا قرار گرفت.
گذشتگان عقیدهای داشتند که بر اساس آن، درخشش نور از چشم به اشیاء و بازتاب آن باعث دیده شدن شیء میشود. اما ارسطو و اقلیدس این عقیده را قبول نداشتند و آن را رد کردند. همین موضوع باعث شد تا آنها به آزمایشهایی آنها در پشت دوربینهای سوراخ سوزنی صفحهای مات قرار بپردازند. آنها در پشت دوربینهای سوراخ سوزنی صفحهای مات قرار دادند تا تصویر بازتاب شده روی آن با چشم دیده شود. محققان و پژوهشگران دیگر نیز تصمیم به انجام آزمایشهایی گرفتند تا این نظریهها را تکمیل کنند و از صحت آنها باخبر شوند. پس از مدتی، اولین عکس توسط ژوزف نیسه فور نیپس با دوربین سوزنی ثبت شد.
اولین عکسها پس از ظاهر شدن، 8 ساعت در نور آفتاب قرار میگرفتند پس از مدت کوتاهی نقوش آن از بین میرفت. میتوان تاریخ شروع عکاسی را در سال 1837 با اختراع داگرئوتیپ در نظر گرفت. درنتیجه نمیتوان برای اختراع عکس تاریخ دقیق توسط فرد مشخصی تعیین کرد. بهتر است بگوییم که عکاسی توسط افراد مختلف اختراع و پس از طی آزمایشهایی، به شکل امروزی درآمد.
هنر عکاسی و آغاز آن در ایران، به دورهی قاجار و سلطنت ناصرالدین شاه قاجار باز میگردد. اولین عکاس حرفهای، آقا رضا عکاس باشی بود. او در تمام سفرها همراه ناصرالدین شاه به عکاسی میپرداخت. عکاس باشی به کسی گفته میشد که با عکاسی آشنا بود و دوربین عکاسی داشت. سپس با ترویج عکاسی، عکاسباشیها افزایش یافتند و به عکاسخانهها نیز افزوده شد.
ناصرالدین شاه نیز شروع به آموخت این هنر کرد. او به طور علمی و عملی آن را آموخت. دوربینهای مورد استفاده توسط ناصرالدین شاه، معمولا بر روی سه پایه قرار میگرفتند و بسیار بزرگ بودند.
هنر عکاسی به شکل آکادمیک در دارالفنون و در کنار دیگر فعالیتها توسط اساتید اروپایی که از کشورهای خارجی مانند فرانسه و ایتالیا میآمدند تدریس میشد.
نخستین عکسهای ثبت شده در آن زمان، مربوط به بناها، کاخها و عمارتهای تاریخی بود زیرا دوربینهای عکاسی در آن زمان به شکلی بودند که برای ثبت عکس، سوژه باید مدت بسیار زیادی ثابت و بدون حرکت میماند تا بر روی کاغذ ثبت شود. علاقهای که ناصرالدین شاه به عکاسی داشت، باعث شد تا عکسهای بسیاری توسط خود او گرفته شود. موضوع این عکسها معمولا خود او، وقایع روزمره در کاخ سلطنتی، زنان حرمسرا و چهره برخی رجال درباری بود.