به صورت ساده لینوکس مانند ویندوز و یا ios یک سیستم عامل است. سیستم عامل نرم افزاری است که وظیفهی مدیریت تمام منابع سخت افزاری یک رایانه را دارد، در واقع یک سیستم عامل نرم افزارها وسخت افزارهای یک سیستم را به هم مرتبط میکند. بدون وجود سیستم عامل و نبود این ارتباط، هیچ سیستمی کار نمیکند.
سیستم عامل لینوکس به صورت متن باز انتشار یافته است که این ویژگی باعث ایجاد نسخههای دیگر لینوکس مانند دبیان، اوبنتو و ... شده است.
Bootloader: نرم افزاری که فرآیند بوت کامپیوتر شما را مدیریت می کند. شما به عنوان کاربر کارکرد این نرم افزار را به شکل یک صفحه نمایش که هنگام راه اندازی سیستم عامل روی صفحه ظاهر میشود میبینید.
هسته: هسته به عنوان پایینترین سطح سیستم عامل وظیفه مدیریت پردازنده، حافظه و دستگاههای جانبی را دارد.
دیمونها : شامل ویژگیهای پس زمینه مانند صدا، زمان بندی و ... هستند که در هنگام بوت یا پس از ورود به دسکتاپ راه اندازی می شوند.
سیستم Init: این سیستم یک سیستم فرعی و وظیفه آن کنترل دیمونها است.
سرور گرافیکی: این زیرسیستم است که گرافیک را روی مانیتور شما نمایش می دهد.
محیط دسکتاپ: محیط دسکتاپ همان چیزی است که کاربران بیشترین تعامل را با آن دارند. هر محیط دسکتاپ متشکل از برنامههای داخلی ( مدیریت فایل، ابزارهای پیکربندی، مرورگرهای وب و بازیها ) است. محیطهای دسکتاپ مختلفی وجود دارد که میتوانید از بین انها انتخاب کنید : GNOME، Cinnamon، Mate، Pantheon، Enlightenment، KDE.
برنامه ها: لینوکس نرم افزارهای زیادی با کیفیت بالا را ارائه می دهد که به راحتی می توان به آنها دسترسی پیدا کرد. اکثر توزیعهای لینوکس مدرن ابزارهایی شبیه به App Store هستند که نصب برنامه را متمرکز و ساده میکنند.
لینوکس دارای چندین نسخه مختلف است که هر کاربر میتواند با توجه به سلیقه و نیاز خود از بین آنها انتخاب کند. به این نسخهها توزیع گفته میشود.
هر توزیع برداشت متفاوتی از دسکتاپ دارد.
برای پاسخ به این سوال باید ببینید سلیقه و همچنین هدف و نیاز شما چیست. اگر مهارتهای رایانهای شما نسبتاً ابتدایی هستند، باید از توزیعهای تازهکار مانند Linux Mint، Ubuntu ، سیستم عامل ابتدایی یا Deepin استفاده کنید.
اگر مجموعه مهارتهای شما در محدوده بالاتر از حد متوسط قرار دارد، میتوانید از توزیعی مانند دبیان یا فدورا استفاده کنید. با این حال، اگر تا حد زیادی بر مهارت مدیریت کامپیوتر و سیستم تسلط دارید، از توزیعی مانند جنتو استفاده کنید.
زمانی که صحبت از آموزش لینوکس میشود ممکن است افراد بپرسند وقتی رایانهها و سرورها با سیستم عاملی که دارند به خوبی کار میکنند و مشکلی وجود ندارد چرا باید برای آموزش linux که سیستم عاملی با محیطی متفاوت است زمان و انرژی صرف کنیم؟
سیستم عامل لینوکس با ویژگیها و مزایای خوبی که دارد پاسخ دادن به این پرسش را ساده کرده است.
سیستم عامل لینوکس یکی از امنترین پلتفرمهایی است که سیستمهای کامپیوتری میتوانند داشته باشند. همچنین توجه داشته باشید شما میتوانید لینوکس را بدون محدودیت و به صورت رایگان بر روی هر تعداد کامپیوتر نصب کنید.
جدا از مزایایی که گفته شد، به روزرسانی لینوکس فقط در صورتی که هسته آپدیت شود لازم است. گاهی ممکن است سرور لینوکس سالها بدون آپدیت کردن مورد استفاده قرار گیرد و مشکلی هم وجود نداشته باشد. در صورتی که طبق آپدیتهای سیستم پیش بروید امنیت سیستم عاملتان تضمین شده است.
سیستم عامل لینوکس متن باز است. این ویژگی باعث افزایش امنیت بالای این سیستم عامل میشود که برای استفاده در سازمانهایی با پروتکلهای امنیتی بالا بسیار مناسب است.
همچنین متن باز بودن این سیستم عامل باعث شده برنامه نویسان زیادی بتوانند آن را مطابق نیاز خود توسعه دهند. با زبانهای مختلفی مانند python ،php و … می توان سیستم عامل لینوکس را توسعه داد که این عامل باعث محبوبیت بسیار این سیستم عامل شده است.
نرمافزارهای متن باز موجب میشوند که هیچ قفل و بنبستی از سوی ارائهدهنده ایجاد نشود، نرم افزار به صورت سراسری سازگار و دارای کمترین باگ باشد.
ویژگیهایی مانند Permissions و Jails باعث میشود امنیت اطلاعات در این سیستم عامل حفظ شود و کاربران فقط به دادههایی دسترسی داشته باشند که برای آنها مجاز است. همچنین وجود فایروالها نیز امنیت اطلاعات را بیش از پیش ارتقا میدهد.
نکتهی دیگری که وجود دارد این است که چون لینوکس تحت مالکیت فرد یا شرکت خاصی نیست، با توجه به مزایایی که دارد این احتمال که روزی از بازار سیستم عامل حذف شود کاملا غیرممکن است.
در ادامه به تعدادی از شغلهایی که با یادگیری لینوکس میتوان داشت میپردازیم:
مدیر سیستم باید بتواند سیستمها را بعد از نصب و راه اندازی نگهداری کند، از درست کار کردن سیستمها اطمینان حاصل کند و در صورت بروز مشکل بتواند آن را برطرف کند. در واقع مدیر سیستم مانند یک مادر باید حواسش به همه چیز سیستم باشد: در صورت نیاز از اطلاعات بکآپ بگیرد و یا آنها را بازیابی کند.
پشتیانی سیستم شغل خوب و پردرآمدی است. شرکتهایی که این کار را میکنند متخصصان خبرهای دارند که میتوانند به صورت حرفهای خدمات ارائه دهند. این خدمات میتواند عیبیابی شبکه، اسکریپت نویسی اولیه و حل مشکلات سیستمعامل باشد.
بسیاری از شرکتهای بزرگ با شرکتهایی که خدمات پشتیبانی ارائه میدهند کار میکنند تا اگر مشکلی به وجود آمد متخصصان به آن رسیدگی کنند.
با وجود اینکه سیستم عامل لینوکس رایگان و استفاده از آن آزاد است ولی بسیاری از شرکتهای بزرگ ترجیح میدهند هزینه پرداخت کنند تا بتوانند از پشتیبانی قوی برای سیستم عاملهای خود بهره ببرند.
برنامه نویسی در لینوکس به دلیل کم بودن برنامه نویسان این حوزه بستر مناسب و دست نخوردهای دارد، بنابراین اگر در این زمینه حرفی برای گفتن داشته باشید میتوانید شغل خوب و به دنبال آن درآمد بالایی پیدا کنید.
برنامه نویسان در این زمینه با توسعه دادن سیستم عامل لینوکس و برنامههای نرمافزاری مرتبط در جهت رفع نیازهایی که وجود دارد کار میکنند.
در صورتی که تسلط خوبی بر لینوکس دارید میتوانید آموزش لینوکس را به عنوان یک شغل مناسب در نظر بگیرید. بسیاری از افراد که میخواهند لینوکس را حرفهای و سریعتر یاد بگیرند تا به درآمد برسند برای این کار هزینهی خوبی پرداخت میکنند.
همچنین میتوانید دوره آموزش لینوکس را به صورت کتاب یا فیلمهای آموزشی ارائه دهید که هر کدام مزایای خودشان را دارند.
مشاغلی که گفتیم به صورت مستقیم با لینوکس مرتبط هستند ولی شغلهای دیگری هم وجود دارند که در صورت مهارت در لینوکس میتوانید درآمد بهتری از آنها داشته باشید. به عنوان مثال بسیاری از سرویسهای تلفن همراه از سرورهای لینوکس استفاده میکنند، مهندس مخابراتی که در این زمینه تسلط و مهارت بیشتری داشته باشد موفقیت بیشتری در کارش خواهد داشت.
قبل از آغاز یادگیری، یکی از سوالاتی که برای افراد پیش میآید این است که چقدر طول میکشد تا به صورت کامل بر موضوع مورد نظر مسلط شوند؟
در واقع مدت زمان آموزش لینوکس به فرد و هدفی که دنبال میکند بستگی دارد. اگر میخواهید لینوکس را یاد بگیرید تا بتوانید از آن به عنوان سیستم عامل اصلی خود استفاده کنید، میتوانید در عرض چند روز اصول آن را یاد بگیرید.
اما استفاده از Command Line داستان متفاوتی است. یادگیری دستورات ممکن است چند هفته طول بکشد. دنیای وسیعی از دستورات پیچیدهتر وجود دارد که میتوانید یاد بگیرید که معمولا شش ماه ممکن است زمان ببرد.
اگر روزانه زمان و انرژی کافی برای یادگیری لینوکس اختصاص دهید میتوانید در کمتر از یک سال در این تسلط پیدا کنید. البته فراموش نکنید که هر چقدر تمرین و ممارست بیشتری داشته باشید و زمان بیشتری برای این کار صرف کنید به نسبت مهارتتان نیز افزایش مییابد.
در مورد برنامه نویسی و مسائل مرتبط به آن همان طور که میدانید فاکتورهایی مانند زبان برنامه نویسی، آشنایی با زبان انگلیسی و ریاضیات، تمرین و پشتکار و حتی سن افراد موثر است. در مورد آموزش صفر تا صد لینوکس نیز شرایط به صورت مشابه است و شرایط برای افراد مختلف یکسان نیست و برای هر کس این زمان متفاوت است. .
اگر با سیستم عاملهایی مثل Raspberry Pi و macOS که براساس توزیعهای سیستم عامل لینوکس ساخته شده اند کار کرده باشید، زمان کمتری را برای یادگیری لینوکس از شما میگیرد.
برای یادگیری دورههای آموزش لینوکس پیش نیاز خاصی لازم نیست ولی مواردی وجود دارد که با یادگیری آنها میتوانید در زمینهی لینوکس بهتر پیش بروید.
یکی از این این موارد دوره آموزش لینوکس به صورت مقدماتی یا Linux Essentials است. بعد از آن سطوح ابتدایی دوره آموزش لینوکس LPIC1 و سطوح متوسط دوره آموزش لینوکس LPIC2 از مواردی هستند که میتوانند کمک کننده باشند. برای کسب مهارت بیشتر نیز میتوانید در دوره آموزش لینوکس سطح حرفهای LPIC3 شرکت کنید.
همچنین آشنایی با دوره Network+ نیز میتواند در این مسیر به شما کمک کند. این دوره آموزشی سطح دانش شما را در زمینهی سیستم عامل ها و شبکه های کامپیوتری گسترش می دهد و باعث افزایش مهارت برای ارتقاء و پیشرفت های کاری در حوزه شبکه میشود.