مدیریت دارای شاخه های زیادی برای علاقه مندان به مبحث مدیریت است. از مدیریت مالی و صنعتی گرفته تا مدیریت بازرگانی به عنوان زیرشاخه های مختلف این رشته معرفی می شوند.
افراد باتوجه به علاقه، مهارت و مهمتر از آن بازارکار هر زیرشاخه اقدام به انتخاب آنها به عنوان یک رشته تحصیلی در دانشگاه ها میکنند.
یکی از رشته های پرطرفدار در بازار، مدیریت بازرگانی است که در اغلب دانشگاه های داخل و خارج از ایران تدریس میشود و همه ساله فارغ التحصیلان زیادی را روانه بازار کار میکند.
همانطور که از نام این رشته پیداست، مدیریت بازرگانی مجموعه فعالیت هایی است که به سازمان و کسب وکار اجازه میدهد تا در ارتباط با دیگر سازمان ها باشد و با این تعامل بتواند محصولات و خدمات خود را عرضه کند و در نهایت منجر به کسب درآمد و افزایش سودآوری خود شود.
همانطور که از تعریف مدیریت بازرگانی مشخص شد، لزوم موفقیت در مدیریت بازرگانی توانایی بالا در برقراری ارتباط موثر و مهارت تعامل داشتن با دیگران است. به همین جهت است که اغلب افرادی که برونگرا بوده و به راحتی با افراد اطراف خود ارتباط برقرار میکنند میتوانند در مقوله مدیریت بازرگانی موفقتر باشند.
مدیریت بازرگانی به عنوان یک رشته دانشگاهی در مقاطع مختلف تدریس میشود. دوره کارشناسی مدیریت بازرگانی از دوره های تحصیلی آموزش عالی است. همچنین مدیریت بازرگانی در مقاطع بالاتر یعنی کارشناسی ارشد و دکتری نیز متقاضی دارد که با در قسمت بعد با گرایشهای مختلف آن آشنا خواهید شد.
رشته مدیریت بازرگانی در مقاطع بالاتر از کارشناسی دارای گرایش های مختلفی است که دانشگاه های داخل و خارج از ایران با توجه به نیاز بازارکار خود اقدام به جذب دانشجو در آن ها میکنند.
اگر بخواهیم به طور مختصر به گرایش های مدیریت بازرگانی اشاره کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در گرایش بازاریابی شما شیوه درست نوشتن برنامه های بازاریابی برای سازمان را فرا خواهید گرفت تا به وسیله آن بتوانید محصولات و خدمات شرکت خود را با تبلیغات مناسب به فروش برسانید.
یکی از جذابترین گرایش ها در مدیریت بازرگانی بوده و همانطور که از اسم آن پیداست مقوله مربوط به تجارت های بینالمللی که به شرکت های چندملیتی مربوط میشود را شامل میشود. لازم به ذکر است یکی از مهارت های مهم مورد نیاز برای موفقیت در این گرایش، داشتن مهارت مطلوب در زبان های خارجه است.
رشد چشمگیر فناوری و تکنولوژی در دنیای کسب وکارها موجب شده تا این گرایش در سالهای اخیر با استقبال خوبی مواجه شود. از طرفی سازمان ها به اهمیت حضور در دنیای دیجیتال پی برده اند و به همین جهت در تلاش برای استخدام اینگونه افراد هستند.
یکی از مهمترین گرایش ها در مدیریت بازرگانی بوده که در اصل همان چیدمان درست عناصر یک سازمان به منظور رسیدن به هدف مشخص سازمان است.
این گرایش در دانشگاه ها به صورت محدود ارائه میشود و به طور کلی در خصوص قوانین مربوط به بازرگانی در داخل کشور اشاراه میکند.
هرکدام از این گرایش ها به صورت تخصصی به قسمتی از مدیریت بازرگانی پرداخته و جنبه های متفاوت از آن را مورد بررسی قرار خواهد داد.
باتوجه به تنوع در گرایش های مدیریت بازرگانی میتوان نتیجه گرفت که بازارکار خوبی در انتظار فارغ التحصیلان این رشته خواهد بود. همچنین بهره گیری از برخی مهارت ها مانند، توانایی حل مسئله و تصمیم گیری، فروش، فنون مذاکره، تدوین استراتژی و... به پیدا کردن شغل مناسب و بهتر کمک خواهد کرد.
بسیاری اعتقاد دارند باتوجه به تعدد گرایش های مدیریت بازرگانی و همچنین نیاز کسب وکارها و سازمان ها به داشتن واحدی مجزا با عنوان بازرگانی، آینده شغلی مناسب و مطلوبی در انتظار فارغ التحصیلان این رشته است.
همچنین باتوجه به ماهیت رشته مدیریت بازرگانی، بسیاری از سازمان های خصوصی، دولتی، بیمه ها و بانک ها به دنبال استخدام این افراد هستند و در تلاش هستند تا بهترین افراد این حوزه را به استخدام سازمان خود درآورند.
صحبت از حقوق و درآمد برای رشته های مختلف کاری غیرحرفه ای است، چراکه هر فرد باتوجه به مهارت و تواناییها میزان درآمد خود را تعیین میکند. به همین علت هست که صحبت مطلق از حقوق در رشته مدیریت بازرگانی همه را دچار سردرگمی میکند و نمیتوان پاسخ روشن و مشخصی را به آن داد.
اما به طورکلی میزان دریافتی مدیران بازرگانی جز بیشترین دریافتی ها و حقوق هاست. این مورد در خصوص تمامی گرایش های مدیریت بازرگانی صدق میکند.
طبیعتا بین رشته های مختلف مدیریت تفاوت های زیادی وجود دارد. این تفاوت ها نه تنها ناشی از دروسی است که دانشجویان در دانشگاه ها میخوانند بلکه از حیطه فعالیت و حوزه کاری هرکدام است.
یکی از دلایلی که ممکن است افراد بین مدیریت بازرگانی و مالی تفاوتی قائل نباشند وجود گرایش مالی در زیرشاخه های مدیریت بازرگانی در گذشته بوده است. هرچند در حال حاضر این گرایش به طور کامل از مدیریت بازرگانی حذف شده ولی باید بدانیم که مدیریت مالی با مباحث مالی و گردش پول در ارتباط بوده و صرفا مواردی که به آن مربوط میشود را دنبال میکند.
اما مدیریت بازرگانی حیطه وسیع تری را دربرمیگیرد و علاوه بر مباحث مربوط به بازاریابی و فروش بر جنبه های استراتژیک سازمان و همچنین حضور کسب وکار در فضای دیجیتال را مورد بررسی قرار میدهد.
در این مطلب سعی کردیم تا شما را با رشته مدیریت بازرگانی آشنا کنیم. در ابتدا تعریف مفهوم مدیریت بازرگانی را مورد بررسی قرار دادیم. سپس انواع گرایش های مدیریت بازرگانی را معرفی کردیم و مهارت هایی که با هرکدام از آنها مرتبط بوده را توضیح دادیم.
بازارکار و آینده شغلی مدیریت بازرگانی به عنوان یکی از سرفصل های مهم وجذاب در این مقاله را زیر ذره بین قرار دادیم و به مبحث جذاب درآمد این رشته پرداختیم. همچنین در انتها به تفاوت جزیی بین مدیریت مالی و بازرگانی اشاره کردیم که باعث خطا در بسیاری از سازمان ها شده است.