آموزش روانشناسی

درمان قطعی وسواس فکری با هیپنوتیزم درمانی

درمان وسواس با گذشت زمان و تکرار رفتار و افکار وسواس گونه مشکل تر میشود!

وسواس دو نوع دارد یک نوع آن اجبار است مثلا احساس ،تصویر،  فکر ، حالت و اجبار درونی نسبت به انجام کاری که در این حالت تا فرد کاری که در مغزش خطور کرده را انجام ندهد آرام نمی شود و مضطرب است . نوع دیگر وسواس،وسواس فکری است که جنبه وسواس اجبار را ندارد مانند پرخاشگری و مسائل جنسی که این نوع وسواس بسیار برای فرد و اطرافیانش آزار دهنده است .

ابتلای هر فرد به وسواس در طول عمرش 2 الی 3 درصد است،البته در سنین کودکی نیز ممکن است افراد را درگیر کند و امکان ابتلا به آن در مردان و زنان مساوی است.

در همه ی بیماری های روانپزشکی معمولاً ژنتیک ، تربیت خانواده، استرس ها و مسائل محیطی نقش مهمی دارند . عموما 5 الی 7 درصد خانواده ها به صورت ژنتیکی دارای وسواس هستند و دو قلو ها هم بیشتر در معرض وسواس قرار می­گیرند.

ویدیو پیشنهادی : روانشناسی
روانشناسی

  عادات افراد وسواسی

بسیاری از افراد هستند که وسواسی بودن خودشان را قبول نمی کنند . ممکن است که این افراد از بیماریشان آگاهی کمی داشته باشند و بگویند کار ما درست است، شمایید که افراد بی نظمی هستید . اکثر بیماران وسواسی خجالتی هم هستند . مثلا بعضی هایشان میگویند:خجالت می کشیم بگوییم در طول روز چه کارهایی انجام می دهیم یا چه فکرهایی می کنیم. گاهی از شروع وسواس تا زمانی که فرد به پزشک مراجعه می کند سال ها طول می کشد،زیرا فرد خجالتی است و خیلی دیر مراجعه می کند و دلیل دیگر این که حتی وقتی به روانپزشک مراجعه می کند هم خجالت می کشد تا تمام حالت هایش را عنوان کند،عده ای نیز خودشان را اصلا بیمار نمی دانند. این مسائل بیشتر در نجاست و پاکی و تمیزی است که فرد فکر می کند خودش درست عمل می کند و دیگران اشتباه می کنند . گاهی اوقات در این افراد، فکرهای آزاردهنده و منفی به سراغ شان می آید ، مثلا همه چیز را باید بشمارند حتی تیر برق های کنار جاده!و این افکار برای فرد آزار دهنده هستند،البته چون بنظرش مسخره می آید ، جرأت ندارد و خجالت می کشد به دیگران بگوید و هنگام مراجعه به پزشک هم خجالت می کشد که عنوان کند.

در تصویر برداری های مغز مثل MRI از افرادی که وسواس دارند نشانه های افسردگی مشخص شده است. در مغز افراد سالم مدارهائی وجود دارد که برخی پالسها را مهار می کند ، اما در افرادی که وسواس دارند این مدارها کارائی خودشآن را از دست داده اند و مجبور به تکرار کار های تکراری می شوند . رفتاری که بر حسب عادت شکل بگیرد هرچه بیشتر ادامه پیدا کند در مان آن هم سخت تر و طولانی ترخواهد شد. بیمارانی که دچار این نوع اختلال رفتاری هستند،اگر زودتر به پزشک مراجعه نمایند درمان آنها نتیجه بخش تر خواهد بود .

مقاله پیشنهادی : روان‌ شناسی تربیتی
روان شناسی تربیتی

روش های درمان وسواس

برای درمان وسواس دو روش درمان داروئی و درمان غیر داروئی وجود دارد البته درمان  غیر داروئی خود به دو روش رفتار درمانی و شناخت درمانی انجام می شود. در روش رفتار درمانی فرد با موضوعی که به شکل واقعی یا تجسمی به آن احساس خوبی  ندارد مواجه می شود و از طریق هیپنوتیزم درمانی و ریلکسیشن و کاهش اضطراب و استرس فرد و تکرار این روش ها درمان صورت می گیرد در گاهی مواقع هم احساس ناخوشایند حاصل از بیماری بیشتر از خود بیماری آن فرد را آزار می دهد،در شناخت درمانی این احساس نا خوشایند را برای فرد قابل تحمل می کنند،در نوع دیگری از انواع وسواس فرد با بیماری های جسمی در اثر شستشوی زیاد یا جویدن ناخن،کندن مو و… درگیر می شود،گاهی اوقات نیز این بیماری زندگی زناشویی،اقتصادی و اجتماعی افراد را تهدید می کند.

ضربه ای که بیماری وسواس می تواند به عملکرد یک فرد وارد کند ممکن است از اسکیزوفرنی که از شدیدترین بیماری های روانی است نیز شدیدتر باشد. بیماری وسواس علامتی است از وجود بیماری دیگر، به همین دلیل حتماً باید پزشک و روانپزشک بیمار را معاینه کنند تا آن بیماری که سبب بروز وسواس شده است شناسایی و معالجه شود و متعاقباً درمان وسواس نیز راحت تر صورت خواهد پذیرفت .

مقاله پیشنهادی : روانشناسی فرهنگی
روانشناسی فرهنگی

علائم بیماری وسواس فکری

اگر نشانه های زیر را در خود میبینید حتما سریعا با یک روانپزشک ملاقات کنید تا در صورت نیاز تحت درمان قطعی وسواس فکری با هیپنوتیزم و رفتاردرمانی قرار گیرید.

  • تکرا یک سری از افکار به صورت دائمی در ذهنتان،گاه در مواقعی از روز و گاهی کل روز.
  • نگران سلامتی خود و خانواده تان هستید و دائما نگرانید که برای آن ها مشکلی پیش بیاید.
  • در انجام کار ها وسواس زیادی به خرج می دهید مثلا هنگام سفر همیشه از تصادف می ترسید.
  • ترس از آلودگی و کثیفی و نجاست
  • ترس از بی نظمی و قرینه نبودن اشیاء و از دست دادن تمرکز در این گونه مواقع.

کنترل افکار مزاحم و وسواس

آیا در مورد Obsessive Compulsive Disorder یا OCD (اختلال وسواس فکری) اطلاعات کاملی در اختیار دارید؟

OCD

علايم اختلال وسواسی اجباری

این اختلال مجموعه علایمی را شامل می شود که به صورت، obsession یا compulsion یا تواما بروز می کنند.

  •  Obsession:

به معنای تجربه تکانه ها، افکار یا تصوراتی تکراری است که بی دلیل و آزار دهنده و اضطراب زا می باشند، این افکار و نگرانی ها در خصوص زندگی واقعی فرد نمی باشدگاهی این افکار تمام ذهن فرد را به خود مشغول می کنند و خود فرد هم متوجه می شود منشأ این افکار خودش است ،مثلا در وسواس شستشو، فرد دائما به تمیزی وآلودگی فکر می کند.

  •  Compulsion:

OCD

به معنای بروز رفتار تکراری و عمدی (مثل شستشو) یا یک عمل ذهنی (مثل شمارش) است. این رفتار ها با هدف کاهش اضطراب و پیشگیری از یک اتفاق بد ولی با تکرار های غیر قابل تحمل انجام می شود.

هیپنوتیزم درمانی در کنار مشاوره های پزشکی از روشهای موثر در درمان وسواس است. افراد  وسواسی  به رغم آگاهی از اشتباه بودن رفتارشان، فکر می کنند که آرامش و رفع استرس آنها در گرو انجام رفتارهای وسواسی شان است. متأسفانه، افکار وسواس‌گونه، اغلب ناراحت‌کننده و مزاحم هستند. عوامل محیطی ، ژنتیکی و یادگیری درابتلا به وسواس دخالت دارند .یکسری مواد شیمیایی و ناقل ها در مغز وجود دارند که اگر به هر دلیلی اختلال در آن ها ایجاد بشود،تعادل شیمیایی مغز بر هم می خورد وبعضی از مسائل و کار ها دائم تکرار می شود.

بیمار مبتلا در مقطعی متوجه می شود که افکار و کارهایش بیش از اندازه یا غیرمنطقی است، این افکار واماندگی بسیاری ایجاد می کنند و بیشتر از یک ساعت در روز وقت بیمار را می گیرد و در کار های روزانه اش تداخل ایجاد می کند. این اختلال در بسیاری از موارد با بعضی از بیماری های اعصاب مثل افسردگی، اسکیزوفرنيا،  اختلال اضطراب عمومی، اختلال دوقطبی و اختلال تیک به طور همزمان وجود داشته باشد. OCD اختلال وسواس فکری از جمله اختلالات اضطرابی است و با افکار و امیال پایدار و مهار ناپذیر و پی در پی اعمال خاصی مشخص می شود .

OCD به روش های مختلفی ظاهر می شود. افراد مبتلا به OCD احساس می کنند که چیزهای خاصی برای زندگی، ضروری و حتمی هستند، که در صورت نبود آنها ناراحتی های شدید و اضطراب زیادی را متحمل می شوند که این روال یا رفتارهای تکراری می تواند ملال آور باشد.

افكار مزاحم فقط در موارد خاص به ذهن هر فرد خطور می کند. اما برای کسانی که از OCD رنج می برند، افکار مزاحم و تکرار شدنی دائما در ذهنشان حضور دارند و همین می تواند شخص را ناامید و افسرده کند.

اما می دانیم همیشه امید وجود دارد و قاعدتا درمان آن زمانبر و طولانی خواهد بود.

هیپنوتراپی می تواند به فرد در کنترل تفکراتش کمک کند، چون که اکثر افکار افراد،ناخودآگاه هستند. و خارج از آگاهی فرد و خارج از ذهن عمیقش شکل میگیرند.

مقاله پیشنهادی : روان‌ شناسی تربیتی
روان شناسی تربیتی

 

 درمان وسواس فکری با هیپنوتیزم

با استفاده از تکنیک هایی که توسط استفاده از اسکن MRI تایید شده اند، متوجه می شویم که چطور ، تکنیک ها وقتی بصورت مکرر مورد استفاده قرار بگیرند،بروی مغز بطرز شگفت انگیزی تأثیر مثبت می گذارد.

مزایای منحصر به فرد خود هیپنوتیزم برای درهم شکستن OCD

  • احساس رو به رشد و در مسیر آرامش قرار گرفتن
  • افکار خود را آزاد احساس کردن
  •  پرداختن به برنامه ریزی های مهم زندگیتان
  •  حفاظت همیشگی در برابر بیماری وسواس
  • کنترل افکار مزاحم و وسواس

هیپنوتیزم یک تجربه آرام و عميق و خوشایند خلسه و استراحت است.

خیلی مهم : ذهن یک بیمار درگیر با وسواس فکری نسبت به همه چیز و همه جا حساس است و گیر می دهد یعنی مثلا به صدای فرکانس مجموعه حتی به صدای آب و نحوه لحن و گویش و در یک کلام برای موفقیت در درمان باید آگاه باشید این حساسیت های مغزتان نوعی مقاومت ضمیر ناخودآگاه شماست که عامل بازدارنده برای شروع درمان است.پس در هرحالت ، باید تمرین خود را انجام دهید و با تکرار و تمرین مستمر این مقاومت را در هم بشکنید تا درمان قطعی صورت گیرد.

 

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا