مهندسینرم افزارهای مهندسی

نرم افزار Expert Choice چیست؟

نرم افزار Expert Choice چیست؟

نرم افزار Expert choice (اکسپرت چويس) نرم افزاري براي تصمیم‌گیری فرآیند سلسله مراتبی (Analytical Hierarchy Process یا AHP) میباشد که اولین بار توسط توماس ال در 1980 مطرح شد و بر اساس مقایسه‌های زوجی پی ریزی شده‌‍ است؛ به این علت به این فرآیند سلسله مراتبی گفته می‌شود که باید روند تصمیم‌گیری را از اهداف و راهبردهای سازمان شروع کرد و با گسترش آن‌ها تصمیمات مختلف را شناسایی و ارزیابی کرد.

تصمیم‌گیری عبارت است از انتخاب یک گزینه از بین گزینه‌های موجود مانند انتخاب بهترین تولید کننده، بهترین توزیع کننده، بهترین منطقه برای جذب مشتری و بهترین شرکای تجاری و آن‌چنان مهم است که صاحب نظران مدیریت تصمیم‌گیری و مدیریت را یکی و هم معنی دانسته‌اند به علاوه تصمیم گیری بخش اساسی فرآیند حل مسئله است.

در بسیاری از مسائل تصمیم‌گیری گاه چندین معیار برای اتخاذ تصمیم مناسب در نظر گرفته می‌شود؛ در این شرایط با مسائل تصمیم‌گیری چند معیاره (MCDM) مواجه هستیم که به دو زیر مجموعه تصمیم‌گیری چند شاخصه و چند هدفه تقسیم می‌شود.

مقاله پییشنهادی : کتیا یا سالیدورکس کدام بهتر است

فرآیند سلسله مراتبی یکی از پرکاربردترین روش‌ها برای وزن‌دهی و ارزش‌گذاری تصمیمات است. پایه‌ی این روش برای وزن‌دهی به تصمیمات استفاده از روش مقایسه زوجی است اما چون به مرور تعداد عناصر برای بررسی افزایش می‌یابد و کار مقایسه زوجی را دشوار می‌کند؛ بنابراین به یک نرم افزار برای انجام فرآیند سلسله مراتبی نیاز است، یکی از این نرم افزارها نرم افزار Expert Choice (اکسپرت چویس) است که تنها برای حل مدل‌های سلسله مراتبی استفاده می‌شود. نرم افزار اکسپرت چویس در حوزه مهندسی صنایع کاربردهای فراوانی را در تولید ومدیریت دارد.

کاربردهای نرم افزار Expert Choice

  • انجام تصمیم‌‍‌گیری چند معیاره بر اساس روش سلسله مراتبی
  • طراحی نمودار سلسله مراتبی و طراحی سوالات مربوط به تصمیم‌ها
  • محاسبه وزن معیارها با استفاده از روش مقایسه‌ی زوجی
  • تحلیل حساسیت تصمیم‌گیری نسبت به تغییر پارامترهای مسئله
  • سازگار با نسخه‌های مختلف ویندوز
  • استفاده از روش طوفان فکری(Brainstorm) و وارد کردن مدل در نرم افزار
  • ترکیب کردن نتایج حاصل از حل مدل و انتخاب بهترین گزینه
  • دارای محیطی کاربرپسند و قابل درک
  • استفاده از نمودارها برای گزارش نتایج

مراحل زیر در فرآیند سلسله مراتبی و نرم افزار Expert Choice یکسان است:

  1. ساخت مدل سلسله مراتبی با توجه به اهداف و تصمیمات سازمان
  2. ایجاد قابلیت تصمیم‌گیری گروهی
  3. مقایسه زوجی معیارها و رتبه‌بندی آن‌ها در تصمیم‌گیری
  4. ترکیب تصمیمات وتعیین بهترین گزینه
  5. انجام آنالیزحساسیت

اصول زیر را قبل از ساخت مدل در نرم افزار Expert Choice رعایت کنید:

      1. در یک دسته و گروه بیشتر از 9 عنصر نداشته یاشید چون طبق تجاب قدرت شناسایی و درک لازم برای بررسی و کار کردن با بیش از 9 عنصر در یک زمان وجود ندارد و این پارامتر باعث ورود خطا و عدم دقت در محاسبات می‌شود.
      2. عناصر قابل مقایسه را در یک دسته قرار دهید و عناصر کم اهمیت را در گروه عناصر پر اهمیت قرار ندهید.

مقاله پییشنهادی : spss چیست؟آموزش نرم افزار spss

آموزش نرم افزار اکسپرت چویس

برای حل هر تصمیم گیری در نرم افزار اکسپرت چویس ابتدا باید مدلی را در قالب فرآیند سلسله مراتبی ایجاد کرد.

مرحله اول) ساخت مدل سلسله مراتبی

مدل سلسله مراتبی
مدل سلسله مراتبی

ساده‌ترین مدل یک فرآیند سلسله مراتبی با سه سطح، هدف (goal)، معیارها (criteria) و گزینه‌ها (Alternatives) است که البته ممکن است مدل دارای زیر معیارهایی نیز باشد. پس از ایجاد مدلی جدید قدم‌های زیر را در نرم افزار اکسپرت چویس باید انجام داد:

قدم اول

وارد کردن نام مدل و هدف: پس از نصب و اجرای نرم افزار Expert Choice گزینه Create New Model را منوی File انتخاب کنید؛ سپس با گزینه‌های Recent, Sample و Browse مواجه خواهید شد، به Site Selection رفته و فایل مورد نظر خود را ذخیره کنید و سپس بر دکمه Open کلیک کنید تا پنجره‌ای با عنوان Goal Description ظاهر شود در ادامه هدف مدل را در آن وارد کنید؛ چون ممکن است نرم افزار در بعضی مواقع مطالب را به صورت فارسی نشان ندهد بنابراین بهتر است به انگلیسی تایپ کنید.

قدم دوم

وارد کردن معیارها: شاخص‌های تصمیم‌گیری را با انتخاب منوی Edit و گزینه‌ی Insert Child of Current Node وارد نرم افزار Expert Choice کنید بعد از وارد کردن نام اولین معیار Enter را فشار دهید؛ این معیارها شامل در معرض دید بودن (Visibility)، تعداد فروشگاه‌های رقیب (Competition)، میزان تردد افراد (Customer) و هزینه اجاره (Cost). برای وارد کردن توضیحات هر کدام از معیارها باید بر روی پنجره‌ی Information Document کلیک کنید. همچنین برای متوقف کردن فرآیند افزایش معیارها با دو بار کلیک برروی دکمه‌ی Enter این عمل خاتمه پیدا می‌کند.

توجه داشته باشد پس از آنکه اولین معیار را در نرم افزار Expert Choice وارد کردید، مستطیل خاکستری رنگ کنار هدف زرد می‌شود که به معنای قرار گرفتن معیارها زیر هدف است، پس از وارد کردن دومین معیار این مستطیل قرمز رنگ شده‌است که به معنای ارزیابی نشدن معیارهای زیر هدف است.

قدم سوم

اضافه کردن زیر معیارها: با کلیک بر روی معیاری که باید زیر معیار برای آن ایجاد کرد از منوی Edit گزینه‌ی Insert Child of Current Node انتخاب کرده و زیر معیار را وارد می‌کینم با دو بار کلیک بر روی Enter به این کار خاتمه می‌دهیم.

قدم چهارم

اضافه کردن گزینه‌ها: می‌توان به چند روش این کار را انجام داد.

  1. انتخاب گزینه‌ی Alternative از منوی Edit و کلیک بر Insert
  2. در پنجره Alternative گزینه‌ی Add Alternative را انتخاب کرده یا با استفاده از کلیدهای ترکیبی Ctrl+I پنجره اضافه نمودن گزینه را ایجاد کنید.
  3. گزینه‌های The Mall, Main St و Ctr را برای 3 گزینه مورد نظر ایجاد کنید.
نرم افزار Expert Choice
معرفی کاربردها و ویژگی‌های نرم افزار Expert Choice

پس از انجام قدم‌های بالا مدل ایجاد شده کامل است و برای نشان دادن آن به صورت سلسله مراتبی باید از منوی View گزینه‌ی Hierarchy View را انتخاب کنید.

پس از آنکه مدل را ایجاد کرده و آن را وارد نرم افزار Expert Choice کردید، مرحله‌ی بعدی وزن دهی معیارها با استفاده از روش مقایسه زوجی است که زیرمعیارها نسبت به معیار سطح بالاتر خود با استفاده ماتریس مقایسه زوجی ارزیابی می‌شوند که در نهایت معیارها نسب به هدف نهایی سنجیده می‌شوند و از جمله ویژگی‌های منحصر به فرد نرم افزار اکسپرت چویس توانایی آن در دریافت داده‌های کمی‌و کیفی است که برای این کار با کلیک بر روی هدف از منوی Assessment گزینه‌ی Pairwise را کلیک کرده و ضرایب مقایسات زوجی را وارد کرده و Enter را انتخاب می‌کنید؛ اما قبل از اجرای روش مقایسه زوجی بهتر است با انواع مقایسه و حالات آن آشنا شویم:

انواع مقایسه

  1. اهمیت (Important): مناسب‌ترین روش در مقایسه معیارها
  2. ارجحیت (Preference): مناسب‌ترین روش زمانی که گزینه‌ها نسبت به معیارها مقایسه می‌شوند.
  3. احتمال کلی (Likelihood): برای مقایسه‌ی احتمال خروجی‌ها کاربرد دارد و در گزینه‌ها و معیارها استفاده می‌شود.

برای تعیین نوع مقایسه باید گزینه Type را از منوی Assessment انتخاب و سپس یکی از انواع مقایسه را انتخاب کرد.

حالت‌های مقایسه

  1. کلامی (Verbal): با استفاده از لغات انگلیسی گره‌ها را مقایسه می‌کنیم.
  2. گرافیکی (Graphical): مقایسه برای گره‌ها به صورت گرافیکی می‌باشد.
  3. عددی (Numerical): با استفاده از اعداد در قالب ماتریس یا پرسشنامه، مقایسه‌ها را انجام داده می‌شود.
نرم افزار ‏Expert Choice‏ ‏
معرفی کاربردها و ویژگی‌های نرم افزار ‏Expert Choice‏ ‏

توجه

نوع و حالت مقایسه زوجی فقط بیانگر نگاه ما به مسئله است و تاثیری در محاسبات نخواهد داشت. از نوع ارجحیت و حالت کلامی‌ برای مقایسه زوجی استفاده کرد و مقایسه زوجی را از پایین‌ترین سطح مدل سلسله مراتبی تا بالاترین سطح انجام داد؛ برای این کار ابتدا به مقایسه‎‌ی گرینه‌های مختلف در معیار Visibility پرداخته می‌شود و با انتخاب گزینه‌ی Pairwise از منوی Assessment ارجحیت گزینه‌های مختلف در معیار تعیین می‌گردد، سپس ضرایب مقایسات زوجی گزینه‌ها نسبت هر یک از معیارها را در نرم افزار اکسپرت چویس وارد کرده و بعد از وارد کردن معیارهای آخرین ماتریس Enter را فشار می‌دهید.

برای بدست آوردن وزن نسبی معیارها گزینه‌ی Calculate را از منوی Assessment انتخاب کرده و با کلیک بر روی Sort Priority می‌توان معیارها را اولویت بندی کرد، برای بدست آوردن وزن نسبی گزینه‌ها نسبت به تک تک معیارها نیز می‌توان همین کار را در نرم افزار اکسپرت چویس تکرار کرد؛ اما برای بدست آوردن وزن نهایی گزینه‌ها (ترکیب وزن‌ها) با کلیک بر روی هدف، گزینه‌ی With Respect To را از منوی Synthesize انتخاب کرده تا رتبه بندی گزینه‌ها بدست بیاید، از این طرق می‌توان نرخ ناسازگاری کلی را هم بدست آورد.

کلام پایانی

امروزه با توجه به رقابت بین سازمان‌ها و شرکت‌ها برای بدست آوردن بازار و جذب مشتری اهداف راهبردی و عملیاتی بسیاری را در نظر می‍گیرند به همین علت با مسائلی دارای توابع چند هدفه مواجه می‌شوند که برای حل آن‌ها از تکنیک تصمیم‌گیری چند معیاره با روش‌های مختلف استفاده می‌کنند؛ اما در مسائل و پروژه‌های بزرگ وجود داده‌های پیچیده کار را با مشکل مواجه می‌کند که برای رفع آن نرم افزار اکسپرت چویس به کمک متخصصان می‌آید، با دانلود نرم افزارو آموزش نرم افزار اکسپرت چویس، می‌توان از آن در حل مسائل تصمیم‌گیری چند معیاره استفاده کرد؛ برای دانلود نرم افزار می‌توانید با مراجعه به سایت‌های معتبر یا با تایپ کردن عناوینی همچون “نرم افزار اکسپرت چویس دانلود” در مرورگر نسبت به دانلود و یا آموزش نرم افزار اکسپرت چویس ادغام کنید.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا