لینوکس مینت چیست؟ اوبونتو بهتر است یا مینت؟
لینوکس مینت چیست؟
لینوکس مینت یک توزیع سیستمعامل (OS) رایگان و منبع باز مبتنی بر اوبونتو و دبیان برای استفاده در ماشینهای سازگار با x-86 x-64 است. لینوکس مینت سومین سیستمعامل محبوب خانگی پس از ویندوز مایکروسافت و سیستمعامل مک اپل است.
لینوکس Mint برای سهولت استفاده و یک تجربه مناسب، ازجمله پشتیبانی چندرسانهای روی دسکتاپ طراحیشده است. نصب این سیستمعامل آسانتر از اکثر توزیعهای لینوکس است. لینوکس Mint شامل نرمافزار موردنیاز برای ایمیل و عملکرد آنلاین و همچنین پشتیبانی از محتوای چندرسانهای، چه آنلاین و چه از فایلها و رسانه فیزیکی خود کاربر است.
برخلاف اکثر توزیعهای لینوکس، Mint شامل پلاگینهای اختصاصی مرورگر شخص ثالث، جاوا، پشتیبانی از چندرسانهای و سایر مؤلفهها برای فعال کردن پشتیبانی از استانداردهای پذیرفتهشده رایج است. این پشتیبانی امکان پخش DVD و BluRay و همچنین فلش برای پخش رسانه را فراهم میکند. اگرچه سیستمعامل دارای فایروال است، اما لینوکس Mint ادعا میکند که نیازی به ضد بدافزار ندارد. Mint با نصب کننده اوبونتو سازگار است، که امکان دسترسی به 30000 نرمافزار رایگان و منبع باز موجود را فراهم میکند.
چندین نسخه دسکتاپ مختلف از لینوکس Mint، ازجمله Cinnamon، GNOME، XFCE و KDE وجود دارد تا از سختافزارهای مختلف به بهترین شکل پشتیبانی کند. این سیستمعامل همچنین در نسخه جایگزین لینوکس Mint Debian برای کسانی که با لینوکس آشنایی بیشتری دارند ارائهشده است. گفته میشود که این نسخه کمتر بصری و کاربرپسند است، اما سریعتر و پاسخگوتر است.
ویژگیهای لینوکس مینت
- لینوکس مینت عمدتاً از نرمافزار رایگان و منبع باز استفاده میکند، که برای تعداد کمی از نرمافزارهای اختصاصی، ازجمله پلاگینها و کدکهایی که پخش MP3، Adobe Flash و همچنین پخش DVD را ارائه میکنند، استثنا قائل میشود.
- گنجاندن نرمافزار اختصاصی در Linux Mint یک امر عادی است. زیرا هدف مشترک توزیعهای لینوکس این است که به مدل نرمافزار رایگان و منبع باز پایبند باشند.
- لینوکس مینت بهطور فعال نرمافزار سیستمعامل خود را توسعه میدهد و بیشترین توسعه در پایتون انجام میشود و کد منبع موجود در GitHub را میتوانید پیدا کنید.
- لینوکس مینت با برخی از محیطهای دسکتاپ برای انتخاب در دسترس است، مانند دسکتاپ پیشفرض Cinnamon، KDE، MATE، و Xfce. سایر محیطهای دسکتاپ ممکن است از طریق Synaptic، APT یا از طریق مدیر نرمافزار Mint سفارشی نصب شوند.
- لینوکس مینت اغلب با بسیاری از نرمافزارهای نصبشده ارائه میشود که شامل Firefox، Transmission، LibreOffice، XChat، Pidgin، Thunderbird و GIMP میشود. سایر نرمافزارهایی که بهطور پیشفرض نصب نشدهاند را میتوان بهراحتی با استفاده از مدیریت بسته Linux Mint بارگیری کرد.
- لینوکس مینت همچنین اجازه میدهد تا پورتهای شبکه با استفاده از فایروال بسته شوند، با در دسترس بودن انتخاب پورت سفارشی.
- محیطهای پیشفرض دسکتاپ Linux Mint، MATE و Cinnamon، میتوانند زبانهای مختلفی را پشتیبانی کنند.
- Linux Mint با استفاده از نرمافزار لایه سازگاری Wine Windows برای لینوکس یا هر نرمافزار مجازیسازی موجود مانند VirtualBox و VMware Workstation میتواند بسیاری از برنامههای طراحیشده برای مایکروسافت ویندوز را اجرا کند.
مقاله پییشنهادی : کالی لینوکس چیست؟
نسخههای لینوکس مینت و تفاوتهایشان
دوتا از بهترین و معروفترین نسخههای لینوکس مینت نسخههای:
- مبنی بر اوبونتو
- مبنی بر دبیان
هستند که در ادامه با هرکدام از آنها بهخوبی آشنا میشویم و تفاوت نسخه های لینوکس مینت را بررسی میکنیم.
نسخههای مبتنی بر اوبونتو لینوکس مینت
در لینوکس مینت نسخه 13، 2 نسخه اصلی از لینوکس مینت وجود دارد که توسط تیم توسعه اصلی توسعه دادهشده و از اوبونتو بهعنوان پایگاه کد استفاده میکنند. یکی از آنها شامل Cinnamon خود Linux Mint بهعنوان محیط دسکتاپ است درحالیکه دیگری از MATE استفاده میکند.
Linux Mint همچنین نسخههایی را توسعه میدهد که بهطور پیشفرض دارای محیطهای دسکتاپ KDE و Xfce هستند. اینها یک اولویت ثانویه دارند و معمولاً دیرتر از دو نسخه اصلی منتشر میشوند.
نسخههای قدیمیتر، که اکنون منسوخشدهاند، شامل نسخههایی بودند که بهطور پیشفرض دارای محیطهای دسکتاپ LXDE، GNOME و Fluxbox بودند.
نسخه دبیان لینوکس مینت
نسخه دبیان لینوکس مینت در ابتدا بهجای اوبونتو، مستقیماً مبتنی بر شاخه تست دبیان ارائه شد، اما بهمنظور ارائه عملکردها و ظاهر و رقابت با نسخه مبتنی بر اوبونتو طراحی شد.
پس از انتشار Linux Mint Debian Edition 2 در نسخه 2015 Linux Mint Debian، بر اساس Debian Stable بود، اما قبل از انتشار در نسخه اصلی لینوکس، بهروزرسانیهای خودکار آخرین نسخههای MintTools و آخرین نسخه Desktop Environment را دریافت کرده است. لینوکس مینت مبنی بر دبیان Linux Mint Debian Edition با محیطهای دسکتاپ MATE و Cinnamon در دسترس است.
لینوکس Mint Debian Edition در ابتدا دارای مدل توسعه نسخه تستی بود. Debian Testing یک نسخه واقعی است که دائماً بهروزرسانیها را دریافت میکند، درحالیکه نسخه قدیمیتر لینوکس Mint Debian Edition بهطور دورهای چیزی را معرفی میکند که ما آن را «بستههای بهروزرسانی» مینامیم.
مقایسه لینوکس اوبونتو و مینت
اوبونتو و لینوکس مینت دو تا از شناختهشدهترین توزیعهای دسکتاپ هستند. هر دو در بین کاربران لینوکس بسیار محبوب هستند، اما کدامیک بهتر است؟ ازآنجاییکه هر یک از این توزیعها چیزهای زیادی برای ارائه دارند، انتخاب بین آنها دشوار است.
هر دو توزیع از سیستم دبیان جداشدهاند و چیزهای مشترک زیادی دارند. بااینحال، هرکدام از آنها برای برآورده کردن نیازهای کاربر به مسیر دیگری نزدیک شدهاند. لینوکس مینت یک جایگزین عالی برای سیستمعامل ویندوز است و اوبونتو بیشتر در مورد رقابت با سیستم مک طراحی شده است. در ادامه به برخی از تفاوتهای آنها میپردازیم.
1. سیستم موردنیاز
هر دو سیستم بر روی طیف گستردهای از دستگاهها اجرا میشوند، اما اوبونتو کمی بیشتر از لینوکس مینت به منابع سختافزاری نیاز دارد. نسخه اوبونتو گنوم طراحی مدرن شیک و جلوههای بصری خیرهکننده را ارائه میدهد، اما لینوکس مینت قدیمی است و بر روی سختافزارهای فعلی و قدیمی اجرا میشود.
2. فرآیند نصب سیستم
روشهای نصب برای هر دو توزیع کاملاً یکسان و آسان است. لینوکس مینت و اوبونتو هر دو از روش نصب Ubiquity و UEFI پشتیبانی میکنند.
3. رابط کاربری اوبونتو و مینت
لینوکس مینت با محیطهای مختلف دسکتاپ لینوکس عرضه میشود، اما Cinnamon محیط پیشفرض در آن است. این DE مانند یک رابط ویندوز با پانل پایین، راهانداز در پایین سمت چپ و اعلان سیستم در سمت راست است. میتوانید همزمان تمام پنجرههای فعال برنامه را در پانل پایین مشاهده کنید.
از سوی دیگر، اوبونتو با نسخه پیشفرض Unity مانند Gnome و محیطهای مختلف دسکتاپ مانند Budgie، KDE، XFCE و غیره عرضه میشود. یک پانل داک مانند در سمت راست و یک نوار بالا با یک ناحیه اعلان و یک پنجره برنامه ارائه میکند. با پنل ادغام میتوانید تمام برنامههای فعال را در پانل داک پیدا کنید. این پانل داک را میتوان با چند ترفند از طریق Ubuntu Gnome Tweak Tools به پایین یا چپ منتقل کرد.
4. عملکرد لینوکس اوبونتو در مقابل لینوکس مینت
اگر عملکرد هر دو توزیع لینوکس را موردبحث قرار دهیم، لینوکس مینت از اوبونتو کمی جلوتر خواهد ماند. عملکرد پیشفرض اوبونتو برای دستگاههای مدرن با سختافزار پیشرفته مناسب است. برعکس، لینوکس مینت بر روی تجهیزات قدیمی و همچنین دستگاههای ضعیفتر بهتر اجرا میشود.
5. مدیریت نرمافزار
هر دو سیستم دارای یک سیستم مدیریت نرمافزار کامل هستند. مرکز نرمافزار اوبونتو کمیکندتر به نظر میرسد و برای بارگیری منابع قابلتوجهی نیاز دارد. در مقایسه با آن، مدیر نرمافزار Linux Mint سریع و ساده است. توزیعها نرمافزارهای مختلفی را در دستههای مختلف ارائه میدهند که به کاربران اجازه میدهند برنامه مناسب را بهراحتی انتخاب کنند.
6. منابع نرمافزاری
لینوکس مینت و اوبونتو با ابزارهای منبع نرمافزار یا مدیران ارائه میشوند، اما نسخه با لینوکس مینت بهمراتب بهتر است و گزینههای کاربردی بیشتری را برای مبتدیان ارائه میدهد. گاهی اوقات افراد مبتدی در حین نصب برخی از نرمافزارهای شخص ثالث لینوکس با مخازن PPA مشکل پیدا میکنند. بنابراین انتخاب بازنشانی PPA ها به حالت پیشفرض در این شرایط مفید است.
تنها لینوکس مینت با ارائه این گزینههای بازنشانی میدرخشد. علاوه بر این، Linux Mint دارای یک تب مدیریت PPA جداگانه برای کنترل آسان نرمافزارها است. علاوه بر این، لینوکس مینت اجازه میدهد تا مشکلات مختلف بهروزرسانی رایج را در برگه تعمیر و نگهداری بهطور خودکار رفع کند. اوبونتو فاقد تمام این گزینههای مفید است.
7. نرمافزار ضروری خارج از برنامههای پیشفرض
کاربران جدید پس از نصب هر سیستمعامل چهکاری میخواهند انجام دهند؟ بهعنوان یک کاربر جدید در جامعه لینوکس، ممکن است بخواهید از فیلمها و موسیقی لذت ببرید، کارهای بهرهوری آفیس را بهصورت کلمات، برگهها یا اکسل انجام دهید، وبگردی کنید یا کارهای فتوشاپی انجام دهید. همه اینها الزامات اساسی برای هر کاربر است.
لینوکس مینت و اوبونتو هر دو دارای مجموعهای از برنامههای کاربردی بهرهوری پیشفرض هستند. بااینحال، این توزیعها نیز در برخی از جنبهها فاقد نرم افزار پیشفرض هستند. لینوکس مینت و اوبونتو با کدک رسانه یا ادوب فلش همراه نیستند، اگر آنها را در طول مراحل نصب اوبونتو انتخاب نکرده باشید.
اوبونتو دارای بستهای است که شامل تمام کدکهای رسانهای و فلش لازم، یعنی Ubuntu Restricted Extras است. بااینحال، آن را در فروشگاه نرمافزار دریافت نخواهید کرد. در عوض، باید دستور را در ترمینال اجرا کنید تا آن را نصب کنید. در ابتدا، این فرآیند ممکن است برای کاربران جدید کمی غیرعادی به نظر برسد. از سوی دیگر، Linux Mint نیز کدک رسانهای ندارد، اما یافتن نرم افزارها در فروشگاه آن آسان است.
علاوه بر این، لینوکس مینت برخی از بهترین نرمافزارهای لینوکس مانند VLC و GIMP را ارائه میدهد که از پیش نصبشدهاند که اوبونتو بهطور پیشفرض آنها را ارائه نمیکند. میتوانید بعداً آن را نصب کنید.
8. لینوکس مینت یا اوبونتو: رابط کاربری گرافیکی
لینوکس مینت گزینه سفارشیسازی بهتری نسبت به اوبونتو در مورد زیباسازی رابط کاربری گرافیکی ارائه میدهد. اگرچه نصب تمها در اوبونتو دشوار نیست، ولی برای به دست آوردن گزینههای سفارشیسازی بیشتر برای اعمال تمها و آیکونها، به ابزار مجزای اوبونتو Gnome Tweak Tool نیاز دارید.
از سوی دیگر، لینوکس مینت دارای تعداد انگشتشماری از تمها، اپلت ها و دسکلت های مبتنی بر جامعه است که از قبل نصبشدهاند. در اوبونتو، باید بهترین تمها و نمادهای اوبونتو را در اینترنت پیدا کنید و یک فایل فشرده را دانلود کنید، سپس آن را نصب کنید تا اعمال شود. اوبونتو همچنین از اپلتهای لینوکس مینت و دسکلتهایی مانند ویجتها پشتیبانی نمیکند.
9. لینوکس مینت یا اوبونتو: سفارشیسازی سیستم
لینوکس ازنظر سفارشیسازی یک سیستمعامل ایده آل است. شما میتوانید هر کاری که میخواهید در سیستم لینوکس انجام دهید. این ویژگی به شما امکان میدهد از آزادی سفارشیسازی لذت ببرید. اوبونتو و لینوکس مینت نیز در سفارشیسازی ایده آل هستند و تقریباً میشود گفت در این ویژگی کاملاً یکسان هستند.
10. محیطهای مختلف دسکتاپ
اوبونتو و لینوکس مینت هر دو با مجموعهای از محیطهای دسکتاپ مختلف عرضه میشوند. اکنون لینوکس مینت از محیط دسکتاپ Cinnamon، MATE و Xfce پشتیبانی میکند و اخیراً توسعه KDE را رها کرده است. از سوی دیگر، اوبونتو از طیف گستردهای از محیطهای دسکتاپ لینوکس، ازجمله Ubuntu Gnome (پیشفرض)، KDE Plasma، LXDE، محیط دسکتاپ Budgie، MATE و Xfce پشتیبانی میکند. بنابراین در مورد محیطهای مختلف دسکتاپ لینوکس، اوبونتو از لینوکس مینت جلوتر است.
11. بهروزرسانی نرمافزار و ارتقاء سیستم
هر دو توزیع لینوکس یکراه همهکاره برای بهروزرسانی برنامه و ارتقای سیستم به آخرین نسخه ارائه میکنند. اوبونتو یک ابزار کاربردی بهروزرسانی نرمافزار دارد که آخرین انتشار تصویر برنامه و سیستم را تنها با یک کلیک بررسی میکند.
لینوکس مینت همچنین یک بهروزرسانی نرمافزار برای بهروزرسانی برنامه و ارتقاء انتشار توزیع ارائه میکند. علاوه بر این، میتوانید نرمافزار لینوکس نصبشده را از طریق یک مرکز نرمافزاری خاص در اوبونتو و لینوکس مینت بهروزرسانی کنید.
12. mint vs ubuntu: چرخه انتشار
اوبونتو هر شش ماه یک نسخه جدید و بعد از هر دو سال یک نسخه LTS – پشتیبانی طولانیمدت را منتشر میکند. LTS آن پنج سال برای سیستمهای دسکتاپ و سرور پشتیبانی میکند. چرخه انتشار سیستم اوبونتو برنامهریزیشده است. بااینحال، لینوکس مینت برنامهریزی نکرده است. در عوض، پس از چند ماه زمانی که اوبونتو نسخه LTS را منتشر کرد، یک نسخه جدید ارائه میکند.
13. استفاده شرکتی یا تجاری
Canonical یک شرکت بزرگ است و تلاشهای قابلتوجهی برای سوق دادن Ubuntu خود به سمت استفاده شرکتی یا تجاری انجام داده است. این شرکت در این بخش بسیار موفق است. در این دنیای فناوری، سرورهای زیادی لینوکس را اجرا میکنند و اوبونتو بخش بزرگی از آن را سهم خودکرده است.
علاوه بر این، بسیاری از مقامات دولتی، ازجمله چین، سیستم رسمی خود را به لینوکس یا اوبونتو تبدیل میکنند.
14. تجربه بازی
لینوکس مینت و اوبونتو، هر دو توزیع، تجربه بازی یکسانی خواهند داشت. بااینحال، ازآنجاییکه لینوکس مینت منابع کمتری مصرف میکند، اجرای بازیهای مختلف عملکرد کمی بیشتر از اوبونتو دارد. از سوی دیگر، اوبونتو یک انتخاب عالی برای سختافزار مدرن است تا عملکرد بازی در اوبونتو با مشکلات سازگاری کمتری افزایش یابد. درنهایت فقط میتوانم بگویم که تجربیات بازی در هر دو سیستم کموبیش یکسان خواهد بود.
15. لینوکس مینت در مقابل اوبونتو: پشتیبانی
اگر در مورد پشتیبانی انجمن صحبت کنیم، اوبونتو بسیار جلوتر از لینوکس خواهد بود. اوبونتو توسط یک شرکت بزرگ به نام Canonical پشتیبانگیری و توسعه مییابد و دارای طرفداران بزرگ و تیمهای پشتیبانی جامعهمحور در سراسر جهان است.
در این رابطه لینوکس مینت نیز از اوبونتو عقب نمیماند. بسیاری از گروههای اجتماعی در سراسر جهان و گروهی از شرکتهایی که از لینوکس مینت استفاده میکنند نیز بهعنوان شریک، اهداکننده یا حامی برای توسعه آن عمل میکنند.
نتیجه نهایی: لینوکس مینت یا اوبونتو؟
این مقاله نشان دادن برتری لینوکس مینت به اوبونتو یا برعکس نیست. بااینحال، یک بحث و بررسی صرف در مورد عواملی که باید هنگام انتخاب توزیعهای لینوکس مناسب مبتدیان در نظر بگیریم. بهعنوان یک کاربر جدید، توصیه میکنم از هردوی آنها استفاده کنید و بفهمید که کدامیک با خواسته و نیاز شما مطابقت دارد. لینوکس مینت و اوبونتو در جامعه لینوکس بسیار محبوب هستند و طیف گستردهای از سازگاری نرمافزار را ارائه میدهند.
اگر یک کاربر MS Windows هستید، پس به سراغ Linux Mint بروید، که محیط دسکتاپ شناختهشدهای را برای بازی و کار با نرمافزارهای گرافیکی در اختیار شما قرار میدهد، اما اگر فردی همگام با فناوری هستید، از اوبونتو استفاده کنید، زیرا یک سیستم عالی و مناسب برای کارهای شما فراهم میکند.