کتابهایی که مهندسان برق باید بخوانند!
کتاب های مهندسی برق :
هر روز کتابهای مختلفی در حوزههای گوناگون وارد بازار کتاب میشود؛ ولی بررسیهای آماری از خریداران کتاب نشان میدهد بسیاری از این کتابها با وجود نامهای دهانپرکنی که دارند، نمیتوانند رضایت مخاطب را جلب کنند. در حوزه کتابهای آموزشی هم اوضاع به همین شکل است. بسیاری از کتابهای آموزشی غیردرسی که دانشجویان برای افزایش دانش خود انتخاب میکنند، دارای مشکلات فراوانی از نظر محتوا، نوع نگارش یا ترجمه هستند.
در میان رشتههای مختلف، مهندسی برق از جمله تخصصهایی است که با توجه به پیشرفت تکنولوژی نیازمند باز آموزی است و علاوه بر آن کتابهایی در فهرست کتابهای مهندسی برق وجود دارند که بهتر است در قفسه کتاب هر مهندس برق وجود داشته باشند. بنابراین آشنایی با بهترین کتابهای مهندسی برق یک موضوع بسیار پراهمیت محسوب میشود. بنابراین در این یادداشت قصد داریم تعدادی از مفیدترین کتابهای مهندسی برق را به شما معرفی کنیم؛ با ما همراه باشید:
الکترونیک قدرت دنیل هارت
کتاب الکترونیک قدرتِ دنیل هارت را تقریبا همه مهندسان برق میشناسند. مطالب این کتاب که در واقع برای دانشجویان مهندسی برق نوشته شده است در بسیاری از دانشگاهها نیز به صورت جزوهبندی شده به دانشجویان آموزش داده میشود. بسیاری از مدرسان و دانشجویان این رشته کتاب الکترونیک دنیل هارت را یکی از بهترین کتابهای مهندسی برق میدانند. مهمترین ویژگی این کتاب زبان ساده آن است که خواننده را در درک مطالب دشوار و پیچیده یاری میکند.
از کتاب الکترونیک قدرت دنیل هارت چندین ترجمه فارسی در بازار وجود دارد که از آن جمله میتوان به ترجمه علی دستفان و صدیقه صدقی (انتشارات دانشگاه صنعتی شاهرود)، ترجمه جواد شکرالهی مغانی، علیرضا خوشسعادت و آرش خشوعی، (انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر)، ترجمه سید مرتضی سقائیان نژاد و امیر رشیدی (انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان) و ترجمه حسن یزدانی (انتشارات عرفان یزدانی) اشاره کرد.
هنر الکترونیک پل هورویتس و وینفیلد هیل
یکی دیگر از کتابهایی که سالها در حوزه کتابهای مهندسی برق مورد توجه علاقهمندان، دانشجویان و فارغالتحصیلان مهندسی برق بوده، کتاب هنر الکترونیک هنر الکترونیکِ پل هورویتس و وینفیلد هیل است. این کتاب شامل مطالب متنوعی در حوزه مهندسی برق است که هر مهندس برق باید برای تکمیل دانش خود در حوزه تخصصی خود آن را مطالعه کند. کتاب هنر الکترونیکِ پل هورویتس و وینفیلد هیل فقط محدود به دانشجویان مهندسی برق نمیشود و در هر مرحلهای، اطلاعات موجود در این مجموعه میتواند دانش خواننده را از الکترونیک افزایش دهد و به همین دلیل صاحبنظران آن را از بهترین کتابهای مهندسی برق میدانند.
کتاب هنر الکترونیکِ پل هورویتس و وینفیلد هیل از سالهای گذشته به فارسی ترجمه میشده است و از ترجمههای شاخص آن میتوان به ترجمه داریوش رفیعی (انتشارات دانشگاه علم و صنعت ایران) و ترجمه محمود دیانی (انتشارات دانشگاه صنعتی شریف) اشاره کرد.
مبانی مدارهای الکتریکی چارلز الکساندر و متیو سادیکو
اگر به عنوان دانشجوی مهندسی برق در جستوجوی کتابی هستید که مبانی مدارهای الکتریکی را به سادهترین شکل ممکن به شما آموزش دهد، حتما نام کتاب مبانی مدارهای الکتریکی چارلز الکساندر و متیو سادیکو را به فهرست خرید کتابهای مهندسی برق خود اضافه کنید.
مبانی مدارهای الکتریکی یکی از پایهایترین مطالبی است که یک مهندس برق باید به آن تسلط داشته باشد. به همین دلیل کتاب مبانی مدارهای الکتریکی چارلز الکساندر و متیو سادیکو به دلیل بیان ساده و کاربردی میتواند بهترین آموزشها را در کوتاهترین زمان ممکن به خواننده خود منتقل کند. در این کتاب همه مطالب به صورت مرحله به مرحله به خواننده آموزش داده میشود و تمرینات موجود در کتاب میتواند راهنمای مناسبی برای دانشجویان رشته مهندسی برق باشد.
الکترونیک کاربردی برای مخترعان پل شرز و سیمون مونک
یکی دیگر از کتابهایی که میتواند در فهرست مفیدترین کتابهای مهندسی برق قرار بگیرد، کتاب الکترونیک کاربردی برای مخترعان نوشته پل شرز و سیمون مونک است. این کتاب دانش مخاطب خود را در زمینه های مختلف الکترونیک افزایش میدهد و مهارتهای مورد نیاز برای ساخت مدارهای الکترونیکی را به او میآموزد. نویسندگان در این کتاب به معرفی قطعات اصلی الکترونیک پرداخته و دستورالعملها، نمودارهای مختلف و طرحهای شماتیک مورد نیاز خواننده را نیز در بخشهای مختلف آن گنجاندهاند.
دانشجویان مهندسی برق و علاقهمندان به این رشته میتوانند اطلاعات کاربردی فراوانی را در این کتاب بیابند.
مهندسی مایکروویوِ دیوید پوزار
اگر مایل به تکمیل کتابهای مهندسی برق خود هستید، میتوانید نام کتاب مهندسی مایکروویوِ دیوید پوزار را نیز به فهرست کتابهای خود اضافه کنید. این کتاب که محتوای آن مروری دقیق بر تعاریف مهندسی RF و مایکروویو است، میتواند یک منبع ارزشمند برای تکمیل دانش دانشجویان مهندسی برق و علاقهمندان به این رشته درباره با مفاهیم اساسی مهندسی برق و کاربردهای عملی برای طراحی مایکروویو باشد. کتاب مهندسی مایکروویو که البته در بازار با نام مهندسی ریزموج نیز شناخته میشود بین استادان و دانشجویان رشته مهندسی برق طرفداران زیادی دارد. تا امروز ترجمههای متعددی از این کتاب وارد بازار شده است که از آن جمله میتوان به ترجمه نرگس نوری، (انتشارات نص)، ترجمه محمدرضا سهیلیفر و مجید آقابابایی (انتشارات آیلار)، ترجمه اختر رجبی، محبوبه مسگرتهرانی و علی بنایی (مرکز نشر دانشگاهی) و ترجمه سید ایوب میرطاووسی (انتشارات نیاز دانش) اشاره کرد.
ادوات الکترونیک حالت جامد بن استریتمن و سانجرا کومار بانرجی
یکی دیگر از کتابهای مهندسی برق که در میان دانشجویان این رشته پرطرفدار است، ادوات الکترونیک حالت جامد بن استریتمن و سانجرا کومار بانرجی نام دارد. بدون اغراق میتوان گفت که این کتاب یکی از معتبرترین منابع در سراسر جهان در زمینه فیزیک الکترونیک است و در ایران نیز منبع آموزشی بسیاری از استادان مهندسی برق در این حوزه است. کتاب ادوات الکترونیک حالت جامد به مباحثی مانند نیمههادیها، مواد، فیزیک، دستگاهها و فناوریهای مربوطه میپردازد. از مشخصههای اصلی کتاب ادوات الکترونیک حالت جامد سازمانیافتگی مطلوب محتوا و بیان ساده مطالب و مفاهیم مختلف است که آن را از سایر کتابهای مشابه متمایز میکند.
این کتاب در کشور ما نیز تحت عنوان فیزیک الکترونیک بن استریتمن و سانجرا کومار بانرجی و با ترجمه غلامحسن روئینتن و سعید صمدی توسط انتشارات دانشگاه علم و صنعت ایران نیز در بازار کتاب کشور موجود است.
چه کتابهایی را انتخاب کنیم؟
این فهرست یکی از دهها فهرستی است که میتوانید در اینترنت و فضای مجازی برای بهترین کتابهای مهندسی برق بیابید. بدون شک کتابهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند از نظر محتوا برای دانشجویان مهندسی برق مفید باشند. در هر حال برای انتخاب کتابهای مفید بیشتر در این حوزه میتوانید به مولفههایی مثل عنوان کتاب، به نام نویسنده، نام مترجم، تعداد ترجمههای موجود از کتاب، تعداد ویراستهای منتشر شده از آن و همچنین توصیه افراد باتجربه در رشته مهندسی برق استناد کنید.