رفتار درمانی شناختی برای اختلال اضطراب فراگیر و اضطراب اجتماعی
همه چیز در مورد رفتار درمانی شناختی
رفتار درمانی شناختی یا CBTدر واقع یک روش درمانی از طریق صحبت کردن با بیمار است. که در ایبتدا از بیمار در مورد طرز تفکر او از پیرامون و دیگران پرسیده می شود. در مرحله ی بعدی باید حتما در مورد مشکلات و مسائلی که موجب اختلالات روانی شده است، از بیمار سوال بپرسیم.
رفتار درمانی شناختی برای اختلال اضطراب فراگیر و اضطراب اجتماعی به چیز های منفی و نادرستی که در اطراف ما و جهان اطراف ما وجود دارد، توجه می کند. رفتار درمانی شناختی برای اختلال اضطرابی بیانگر احساس شخص می باشد که در اثر افکار او شکل می گیرد و رویداد های خارجی تاثیری بر احساس فرد ندارد، ینی شرایط و وضعیتی که فرد در آن قرار دارد، احساسات او را برانگیخته نمی کند، بر عکس به برداشتی که خود از وضعیت دارد، توجه می کند تا احساسات خود را بروز دهد.
کاربرد های رفتار درمان شناختی
رفتار درمانی شناختی در واقع به شما کمک می کند تا دید شما نسبت به پیرامون تغییر نماید. در آخر شما را با روش هایی آشنا می کند که بتوانید نسبت به مسائل و مشکلات رفتار سالم تری داشته باشید. رفتار درمان شناختی برخلاف بیشتر روش های درمانگری به دنبال ریشه های علل رفتار نامناسب است تا با پیگیری های لازم به بیمار کمک نماید.
این روش درمانگری در مواردی مانند اضطراب ، افسردگی، ترس، استرس و پرخوری و همچنین اختلالاتی که موجب عدم کنترل خشم و خود کم بینی استفاده می شود. برای مشکلات جسمی همانند خستگی و دردهای دائمی نیز این روش درمانگری استفاده میشود.
به طور کلی اگر یک وضعیت یکسان برای افراد مختلف به وجود آید، هرکدام در واکنش به آن احساسات مختلفی دارند که بستگی به نگاه فرد و باورهای او دارد. اگر افرادی که به اختلالات اضطرابی دچار هستند به چیزهای منفی فکر کنند، اضطراب و ترس بیشتر آنها را به دنبال دارد. رفتار درمانی شناختی برای اختلال اضطراب فراگیر و اضطراب اجتماعی به دنبال تغییر افکار منفی می باشد که در صورتی که فرد بتواند باعث تغییر فکر خود شود، احساسات متفاوت و مثبتی خواهد داشت.
رفتار درمانی شناختی برای اختلال اضطراب فراگیر و اضطراب اجتماعی به دو بخش تقسیم می شود:
- درمان رفتاری: رفتار و عکس العمل هایی که یک فرد ممکن است در زمان و شرایط مختلف به اضطراب او بیانجامد، را بررسی می کند.
- درمان شناختی: این روش سعی دارد درک کند که افکار منفی روی اضطراب افراد چه تاثیری می گذارد.
اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی، به نوعی از اضطراب گفته می شود که شخص را در موقعیت مختلف اجتماعی با ترس و اضطراب رو به رو می کند و قسمتی از کارهایی که روزمره فرد انجام می دهد را دچار مشکل می کند. این اختلال زمانی که اتفاق افتد، بخشی زیادی از جنبه های زندگی فرد را بهم می ریزد. از آنجایی که اختلال اضطراب اجتماعی ناتوان کننده است کیفیت زندگی فرد را هم تحت تاثیر قرار می دهد. این نوع اضطراب در بعضی افراد به گونه ای است که آنها را مدتی در خانه ماندگار می کند، تاجایی که از موقعیت شغلی و تحصیلی خود چشم پوشی می کنند.
اختلال اضطراب اجتماعی چه علائمی دارد؟
- سرخ شدن
- تعریق زیاد
- لرزش
- تپش قلب
- احساس دلشوره
- لکنت زبان
در چه موقعیت هایی اختلال اضطراب اجتماعی مبتلایان بروز می کند؟
- زمانی که مورد قضاوت قرار می گیرد یا توسط دیگران مورد تایید قرار نمی گیرند
- ملاقات با دیگران برای اولین بار این حس را به آنها منتقل می کند
- اگر هنگام انجام کاری زیرنظر قرار گیرند
- در شرایط های خاص اجتماعی مثل عصبانیت ها یا پرخاشگری ها
- زمانی که در حال مکالمه تلفنی با حضور شخصی باشند
- همچنین خوردن یا آشامیدن در حضور دیگران این حس را در آنها القا می کند
اختلال اضطراب فراگیر با چه علائمی بروز می کند؟
- خلق مضطرب
- نگرانی بیش از اندازه
- خلق تحریک پذیر
- بی قراری
- خستگی مفرط
- تنش عضلانی
- بی خوابی
- تمرکز مختل
علت اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
یکی از دلایل بروز این اختلال اضطراب فراگیر، ممکن است، ژنتیک باشد. معمولا از طریق تعامل با عوامل مختلف زندگی و روانی اجتماعی بروز می کند. افرادی که خصوصیاتی مانند عصبی شدن، قدرت نداشتن در تحمل ناکامی و همچنین بی علاقه بودن در موقعیت های مختلف اجتماعی دارند، در صدر ابتلا به اختلال اضطراب فراگیر هستند. همچنین گاهی تغییر کار آنها یا مسولیت هایی که به آنها سپرده می شود، ممکن است آنها را دچار این اختلال کند.
تاثیر رفتار درمانی شناختی برای اضطراب فراگیر و اضطراب اجتماعی
رفتار درمانی شناختی برای اضطراب فراگیر و اضطراب اجتماعی به فرد مبتلا در زمینه ی تشخیص نگرانی های مفید از مضر کمک میکند تا از نگرانی های خود رهایی یابد یا مدتی درگیر آن ها نباشد. با این روش می توانید از پس کارهایی که برای انجام آن ها تردید دارید یا از آن دوری می کنید بر آیید. با تمرین های تنفسی مدیریت در زمان و درمان بیخوابی می توانید به کاهش اختلال کمک کنید.
رفتار درمانی شناختی در مواردی مانند اضطراب، افسردگی، ترس، فوبیا، استرس، پرخوری، اختلالات وسواس اجباری، اختلال پیش از حادثه استرس، اختلال دو قطبی، جنون، عدم قدرت کنترل خشم، خود کم بینی میتواند به شخص بیمار کمک کند. برای آشنایی بیشتر با این رشته می توانید به مقاله ی آشنایی با رشته روانشناسی مراجعه نمایید.
درروش رفتار درمانی شناختی ، ابتدا روان درمانگر از شما می خواهد تا هر چیزی که باعث عدم تعادل روانی تان شده است را اعم از طرز تفکر شما در مورد مشکل، احساساتتان، ناراحتی ها، به صورت جداگانه بر روی کاغذ بیاورید.
با رفتار درمانی شناختی می توانید با دید واقعی به مشکلات خود نگاه کنید، تا روش های رفتاری سالمی که در مشکلاتتان استفاده کردید از روش ناسالم تشخیص دهید. سپس روان درمانگر تلاش می کند، تا به تغییرات افکارتان و رفتارهای سالمی که باید داشته باشید، کمک کند.تکالیفی برایتان در نظر گرفته می شود تا با تمرین و تکرار آن در منزل تغییرات مثبتی برایتان به همراه داشته باشد.
هیچوقت مجبور به انجام توصیه های روان درمانگر نمی شوید. بلکه با خواست خود و قدرت رفتار درمانی شناختی می توانید به مهارت های مثبت خود حتی بعد از پایان جلسه روان درمانی ادامه دهید.
مشکلات موجود در رفتار درمانی شناختی
در این روش درمانی، درمانگر نمی تواند به سرعت درمان را تمام کند. او به عنوان یک مربی به فرد توصیه های لازم را می کند تا برای ادامه دادن درمان خود مصر باشد. اما باید خود شخص دنبال درمان باشد. در روش رفتار درمانی شناختی، ممکن است گاهی افسردگی، کاهش قدرت تمرکز، پدیدار شود و انگیزه ی فرد برای درمان را پایین بیاید.
در طول درمان فکر اینکه درمانتان خوب پیش نرود، ممکن است شما را برای مدتی کوتاه دچار اضطراب کند. روان درمانگر برای فرد جلساتی را در نظر می گیرد و فرد باید کنترل درمان خود را در دست بگیرد.
چند مورد از نکات و حقیقت کلیدی در رابطه با رفتار درمانی شناختی :
- چیزهایی که یاد گرفته اید باید به صورت مداوم تمرین کنید
- رفتار و کردار خود را تغییر دهید
- صحبت در مورد آن چیزی که به شما می آموزند، کافی نیست، باید آن را انجام دهید
- سعی در کوتاه ترین زمان مشکلاتتان را بشناسید
- خیلی مصر سمت هدف خود حرکت کنید
- به مسائل و مشکلات از زاویه های مختلفی نگاه کنید
- برای تحقق درمان، تلاش شما هم نیاز می باشد
- اطمینان لازم را به خود داشته باشید
- باورهایی که دارید را در شرایط مختلف، امتحان کنید
- از پیشرفت هایی که دارید، نت برداری کنید
- ویژگی های رفتار درمانی شناختی
تجربی بودن، ساختار یافته بودن، اکتشافی بودن از جمله مهمترین ویژگی های یک درمان به روش رفتار درمانی شناختی بوده که معمولا نیاز است که شخص درمانگر، به مهارت های لازم این درمان، آگاهی کامل داشته باشد.
در نهایت با امید بر اینکه روزی تمام بیماری های روحی و روانی جای خود را به سلامت روحی بدهند، نیاز است که در صورت بروز هر گونه مشکل روحی و روانی، شخص درگیر، به پزشک روانشناس مراجعه نماید.