مالی و سرمایه‌گذاری

آموزش اندیکاتور ایچیموکو

آموزش اندیکاتور ایچیموکو

ایچیموکو، یکی از روش‌های تجزیه و تحلیل در بازارهای مالی و سرمایه است. یکی از آموزش‌های مهم برای انجام تحلیل‌های تکنیکال، آموزش ایچیموکو است. هدف از این روش، تکامل نمودارهای شمعی یا ژاپنی به منظوربالابردن دقت پیش بینی حرکت است .اندیکاتور ایچیموکو که به آن نمودار ابری ایچیموکو نیز گفته میشود، ازجمله ابزارهای آموزش تحلیل تکنیکال است. این اندیکاتور توسط هوسودا گوئیچی که روزنامه نگاری ژاپنی بود، در دهه 1930 میلادی ابداع شد. اندیکاتور ایچیموکو به دو صورت «نمودار ابری» یا «چارت تعاملی» معنا می‌شود. این اندیکاتور ازجمله نمودارهای شمعی یا ژاپنی به منظور بررسی وضعیت بازار مورداستفاده قرار می‌گیرد. از اندیکاتور بسیار معروف ایچیموکو در بازار بورس ایران استفاده میگردد. دوره آموزش ایچیمکو یکی از بهترین و کاملترین دوره‌های آموزشی برای افرادی که قصد فعالیت حرفه‌ای در بازار سرمایه را دارند است.

یکی از قوی‌ترین سیستم‌های معاملاتی امروزی، سیستم معاملاتی اندیکاتور ایچیموکو است. این اندیکاتور که مانند کندل‌استیک‌ها توسط ژاپنی‌ها بوجود آمده است، می‌تواند در بازار‌های معاملاتی سهام، کالا، ارزها و اوراق قرضه استفاده گردد. ایچیموکو همچنین عملکرد‌ بسیار مطلوبی در چارچوب‌های زمانی مختلف از هفتگی تا یک دقیقه‌ای دارد. ایچیموکو به زبان ژاپنی به معنی تعادل در یک نگاه است. به خاطر ساختار منحصر به فرد ابر ایچیموکو، که مهم‌ترین بخش این الگو هست، معامله‌گر می‌تواند در لحظه، متوجه صعودی یا نزولی بودن روند شود.

ایچیموکو از چه قسمت‌‌هایی تشکیل شده است ؟

ابر ایچیموکو از ۵ خط تشکیل شده است که دو عدد از آن‌ها «ابر ایچیموکو (Ichimoku Cloud) را تشکیل می‌دهند و تفاوت مابین این دو خط با سایه مشخص میگردد. این خط‌ها شامل میانگین ۹ دوره‌ای، میانگین ۲۶ دوره‌‌ای، میانگینی از دو میانگین گفته شده، میانگینی ۵۲دوره‌‌ای و «خطی با تاخیر (Lagging Span) از قیمت‌های بسته شدن هستند. ابر، ساختار کلیدی این اندیکاتور محسوب میشود.

کاربرد ایچیموکو 

ایچیموکو به نحو خوبی خطوط مقاومت و حمایت را تعریف می‌کند، خط روند را تشخیص می‌دهد، شتاب روند را مورد سنجش قرار میدهد  و سیگنال معاملاتی ایجاد می‌کند. ایچیموکو درواقع، یکی از اندک اندیکاتور‌هایی است که نگاه به آینده دارد. معامله‌گران با بررسی نمودار‌های ایچیموکو در چارچوب‌های زمانی مختلف می‌توانند سیگنال‌های ورود و خروج مناسبی را دریافت کنند.

تاریخچه ایچیموکو 

غالبا پلتفرم‌های معاملاتی ایچیموکو را به عنوان اندیکاتور ارائه می‌دهند. زمانی که معامله‌گری با ساختار‌های سازنده ایچیموکو آشنا میگردد، با یک نگاه متوجه روند نزولی یا صعودی آن خواهد شد. «گوئیچی هوسودا» (Goichi Hosoda) با این هدف سیستم ایچیموکو را بوجود آورد. گوئیچی قصد داشت اندیکاتور کاملی بوجود بیاورد که به صورت مصور نشان‌دهنده گرایش بازار در نمودار باشد. بعد از تنظیم کردن آن برای سال‌ها، او در نهایت نتیجه یافته‌های خود را در سال ۱۹۶۰ میلادی منتشر کرد. این اولین مقاله درباره سیستم ایچیموکو بود و به سرعت توسط بسیاری از معامله‌گران ژاپنی و آسیایی استفاده شد. بعد از گسترش یافتن کامپیوترها در دهه ۱۹۹۰ میلادی، طرفداران سیستم ایچیموکو در غرب بیشتر و بیشتر شدند. پس از ظهور کامپیوترها و رایج شدن آن‌ها محاسبه و نمایش ایچیموکو آسان‌تر شد.

اعداد مهم در ایچیموکو 

محاسبه ایچیموکو بر پایه اعداد ۹، ۲۶ و ۵۲ است. نظریه‌های متعددی برای به وجود آمدن سیستم ایچیموکو و این اعداد که توسط گوئیچی ارائه شده وجود دارند این نظریه‌ها چندان مهم نیستند. در واقع، این تنها چیزی که مهم هست این است که سیستم ایچیموکو و این اعداد بسیار دقیق عمل می‌کنند. معامله‌گران عموماً سعی می‌کنند که تنظیمات اعداد را تغییر دهند و به تجربه‌های جدیدی دست پیدا کنند. البته پیشنهاد میگردد که از اعداد اصلی استفاده شود زیرا آن‌ها کارایی خود را در نمودار‌ کالاهای متفاوت و در چارچوب‌های زمانی مختلف اثبات کرده‌اند. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که عدد 9 و 26 از کجا نشات گرفته شده و علت انتخاب این اعداد چیست ؟ در ژاپن در هفته 6 روز کاری وجود دارد و یکشنبه‌ها تعطیل می‌باشد بنابراین یک هفته و نیم می‌شود 9 روز و عدد 9 از اینجا به دست می‌آید. همین طور هر ماه 26 روز کاری منهای 4 یکشنبه وجود دارد و عدد 26 هم نشات گرفته از این است.

همانطور که اشاره کردیم، نمودار‌های ایچیموکو بوجود آمدند تا در یک نگاه، گرایش معامله‌گر را نمایش دهند. یکی از دیگر ویژگی‌های مهم این سیستم آن است که نیازی به اسیلاتور‌ها و اندیکاتور‌های دیگری نیست. یعنی این اندیکاتور و داده‌های بدست آمده از آن برای تحلیل کافی هستند.

ایچیموکو یک سیستم دنبال‌کننده روند است

سیستم ایچیموکو یک ناحیه داخلی به نام ابر‌کومو (Kumo Cloud) دارد که نشان‌دهنده ایستایی است. معامله‌گران باید هنگام شروع معاملات در زمانی که قیمت در کومو قرار دارد، آگاه تر عمل کنند زیرا در آن‌صورت قیمت در فاز بدون روند است.

تجسم آینده و تاثیر گذشته

یکی دیگر از ویژگی‌های ایچیموکو تجسم پرایس اکشن آینده است. گوئیچی براین باور بود که پرایس اکشن فعلی تاثیرات خود را بر حرکت قیمت در آینده خواهد گذاشت. عرضه و تقاضای فعلی، خطوط حمایت و مقاومت را در آینده بوجود خواهند آورد. بر طبق این فرض سیستم ایچیموکو به نحوی طراحی شده که نشان‌دهنده مقادیر حمایت و مقاومت پویا در ۲۶ دوره جلوتر از زمان باشد. اندیکاتورهای دیگر این ویژگی پیش‌بینی آینده را ندارند. همان‌طور که زمان فعلی روی آینده تاثیر می‌گذارد، گذشته هم روی حال اثرگذار است. قیمت‌های ۲۶ دوره قبلی، اهمیت زیادی در سیستم ایچیموکو دارند.

ساختار‌های تشکیل‌دهنده ایچیموکو چه هستند ؟

ایچیموکو به ترتیب از 5 بخش‌ تشکیل شده است. سنکو A و سنکو B ساختاری را تشکیل می‌دهند که به عنوان ابر کومو شناخته می‌شود. این ۵ ساختار در صورت استفاده با یکدیگر و به صورت منسجم، تاثیرگذاری بسیار خوبی خواهند داشت. 

  • تنکان
  • کیجون
  • چیکو
  • ابرکومو
  • ابرکومو خودش از دو قسمت تشکیل شده است:
  • سنکو اسپن A که Up Kumo هم نامیده می‌شود.
  • سنکو اسپن B که Down Kumo هم نامیده می‌شود.
  • سقف ابر کومو سنکو اسپن A و کف ابر کومو سنکو اسپن B است.

تنکان چیست ؟

تنکان (Tenkan) یا «تنکان‌سن (Tenkan-Sen) ابرازی برای محاسبه و نمایش میانگین بالاترین و پایین‌ترین قیمت در 9 روز (9 کندل) گذشته است. تنکانسن به نوعی سریع‌ترین جزء ایچیموکو به حساب می‌آید. شمارش کندل‌ها معمولا از کندل جاری استارت می‌خورد، به عبارتی کندلی که در حال شکل‌گیری هم باشد جزء شمارش محسوب می‌شود.فرمول آن به شرح زیر است: 

2 ÷ (کمترین قیمت پایین ۹ دوره اخیر + بیشترین قیمت بالای ۹ دوره اخیر ) = تنکان

کیجون چیست ؟

«کیجون» یا «کیجونسن» (Kijun) که «خط پایه» (Base Line) هم نامیده می‌شود از میانگین بیشترین قیمت بالا و کمترین قیمت پایین در ۲۶ دوره قبل بدست می‌آید. این دوره می‌تواند ۱ دقیقه‌ای یا ۵ دقیقه‌ای باشد یا دارای چارچوب زمانی باشد درنتیجه، این فرمول به شرح زیر خواهد بود.

۲ ÷ ( بالاترین قیمت ۲۶ دوره + پایین‌ترین قیمت ۲۶ دوره ) = کیجون

معامله‌گراها نباید به قیاس کیجون با میانگین متحرک یا میانگین نمایی ۲۶ دوره‌ای بپردازند. کیجون به قیمت‌های بالا و پایین حساس‌تر است .به طور مثال در نمودار، کیجون صاف است اما میانگین متحرک ساده و نمایی ۲۶ دوره‌ای، روندی صعودی را نشان میدهد. کیجون در واقع نشان‌دهنده تعادل بین خریداران و فروشندگان است. اگر قیمت‌های ۲۶ دوره اخیر در یک بازه در حال نوسان باشند، تعادل، نقطه وسط این بازه خواهد بود. اگر قیمت‌ها در بالای کیجون قرار گیرند، روند را صعودی در نظر و اگر قیمت‌ها در پایین آن باشند، روند نزولی در نظر میگیریم. 

کومو چیست ؟

کومو مهم‌ترین بخش سیستم معاملاتی ایچیموکو است و از آن به عنوان ابر نیز نام برده میشود. این نام، از نام ابرهای کومولوس گرفته شده است. کومو از دو بخش مجزا به نام سنکو A و سنکو B تشکیل شده است لازم به ذکر است که در صورتی که ابرکومو زیر کیجون سن باشد و کیجون سن زیر تنکسن باشد و تنکسن زیر نمودار کندل‌ها قرار گرفته باشد به صورت قطعی روند صعودی خواهد داشت اما اگر این حالت برعکس باشد روند نزولی است. 

سنکو A از میانگین گیری از دو بخش تنکان و کیجون بدست می‌آید و ۲۶ روز آینده در نمودار را پیش‌بینی می‌کند.

2 ÷ ( کیجون + تنکان ) = سنکو A

سنکو یا اسپن B از میانگین گیری از بیشترین نقطه بالا و کمترین نقطه پایین در ۵۲ روز گذشته استفاده می‌شود و ۲۶ روز آینده را پیش‌بینی می‌کند.

2 ÷ ( بیشترین قیمت بالای ۵۲ دوره قبل + کمترین قیمت پایین ۵۲ دوره قبل ) = سنکو B

ابرکومو سبز

این حالت زمانی ایجاد میشود که سنکو اسپن A بالای سنکو اسپن B باشد ( که در این صورت شکل ابر کومولوس است) این حالت نشانه روند صعودی است.

ابرکومو قرمز

وقتی ابرکومو منفی باشد روند نزولی میگردد، این حالت زمانی رخ می‌دهد که، قاعده تخت سنکو اسپن B بالا باشد که در این صورت یک سطح مقاومتی قوی هم ایجاد می‌شود.

کیجونسن 

کیجونسن درواقع خط قرمز رنگی است که در اندیکاتور ایچیموکو میبینید کیجنوسن ابزاری است برای محاسبه میانگین بالا‌ترین و پایین‌ترین قیمت در بازه زمانی 26 روز گذشته (26 کندل گذشته)که کندل جاری (همان کندل در حال تشکیل) را هم شامل خواهد شد.

چیکو اسپن ایچیموکو چیست؟

چیکو اسپن، یکی از اجزای تشکیل دهنده ایچیموکواست. توجه به آن می‌تواند به شما در بررسی بسیاری از چارت‌ها کمک کند. معنای لغوی کلمه چیکو در زبان ژاپنی دره کم عمق است. چیکو اسپن در دنیای بورس در واقع همان قیمت فعلی سهم است که 26 کندل عقب افتاده. نام دیگر چیکو اسپن، خط تاخیر است و علت نام گذاری آن همین است که 26 کندل آن را عقب انداخته‌اند. این خط تاخیری قیمت در حال حاضر و قیمت قبلی را نشان می‌دهد. چیکو نشان‌دهنده روند قیمت و قدرت است. به کمک چیکو اسپن می‌توان روند را تشخیص داد. اگر خط چیکو بالای چارت قیمتی باشد یک روند صعودی و اگر پایین چارت قیمتی باشد، روند نزولی خواهد داشت.

استراتژی پرایس اکشن

 یکی از مهمترین و پرطرفدارترین استراتژی‌های بازار های مالی است. برای اینکه پایه و اساس بازار‌های مالی بر اساس قوانین پرایس اکشن می‌باشد .همیشه قیمت با یک خط روند یا درون یک کانال صعودی، نزولی یا رنج حرکت می‌کند.اما این را هم می دانیم که همیشه خروج قیمت از یک کانال یا شکسته شدن یک خط روند، سبب تغییر جهت روند نمی‌شود و گاهی قیمت مجددا به روند قبلی خود ادامه می‌دهد که می‌تواند سبب تحلیل‌های اشتباه و ضرر رسانی به تریدر شود. لذا استفاده از یک اندیکاتور به عنوان تایید کننده بعد از سیگنال پرایس اکشن، ضروری به نظر می‌رسد با ترکیب ایچیموکو و پرایس اکشن میتوانید. استراتژی بهتری در معاملات بورس و  بازار فارکس(تقویم اقتصادی فارکس) و ارز دیجیتال کریپتوکارنسی داشته باشید. 

جمع بندی:

ایچیموکو کینکو هایو» (Ichimoku Kinko Hyu) سطوح حمایتی و مقاومتی متعددی را ارائه می‌دهد و در یک نمودار، ۳ اندیکاتور را با یکدیگر ترکیب می‌کند. در نتیجه، ایچیموکو این امکان را در اختیار معامله‌گر قرار می‌دهد که با داشتن بیشترین‌ اطلاعات، تصمیم‌گیری کند. هدف از به وجود آمدن ایچیموکو نمایش گزارش بازار در نمودار بود؛ تا با استفاده از آن بتوان روند نزولی و صعودی بودن سهم را مشخص کرد. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا