روش های درمان حسادت
حسادت چیست؟
اگر بخواهیم به زبان خیلی ساده بگوییم، حسادت واکنشی هیجانی است که شما را وادار میکند از دیدن خوشبختی و خوشحالی دیگران احساس نارضایتی و ناراحتی کنید و از ته دل آرزو کنید که ای کاش این خوشبختی و خوشحالی از آنها گرفته شود. شخص حسود میتواند به هر چیزی حسادت کند. از موارد مالی گرفته تا عشق و آرامش دیگران.
حسود
کسی که حسادت میکند، حتی اگر خودش هم از آن نعمت بیبهره نباشد، باز هم میخواهد که از دیگران گرفته شود. افراد حسود معمولا ترسو هستند و همیشه ترس از دست دادن چیزی یا کسی را دارند. آنها سعی میکنند به اصطلاح، با پایین کشیدن دیگران، خود را بالا نگه دارند و در اوج بمانند. جملهی معروفی وجود دارد که میگوید: هیچ گاه باطن زندگی خود را با ظاهر زندگی دیگران مقایسه نکنید. هیچ فردی دوست ندارد که سختی ها و ناخوشیهای زندگی خود را به دیگران نشان دهد تا آنها ضعفهای زندگی او را ببینند.
افراد حسود معمولا چشمهای خود را روی سختیها و باطن زندگی دیگر افراد میبندند و فقط خوشیهای زندگی آنها را میبینند و حسادت میکنند. در صورتی که همهی آدمها در زندگی خود سختی، ضعف و نقاط تاریک دارند و هیچ فردی خوشبخت مطلق نیست.
برای درمان حسادت روشهای زیادی وجود دارد که در این مقاله آنها را معرفی خواهیم کرد.
حسادت از دید روانشناسی
از نظر روانشناسان حس حسادت به دلیل عوامل مختلفی در یک فرد به وجود می آید. که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- ترس، مخصوصا ترس از دست دادن: وقتی که شما ترس از دست دادن چیزی را دارید، حسادت به سراغ شما میآید تا به قول معروف قصاص قبل از جنایت کنید و بخواهید که دیگران چیزی که شما ترس از دست دادنش را دارید، نداشته باشند.
- اعتماد به نفس پایین: فردی که اعتماد به نفس پایینی داشته باشد، در اکثر کارها و روابط به مشکل میخورد. زیرا هیچ گاه به خود و کاری که میکند اطمینان ندارد و از انجام آنها راضی نیست. در نتیجه حسادت کمکم در او نسبت به کسانی که اعتماد به نفس بالایی دارند به وجود میآید.
- احساس ناتوانی و پوچی: ممکن است تا به حال افرادی را اطراف خود دیده باشید که در انجام هرکاری احساس ناتوانی میکنند. همین امر باعث میشود تا به کسانی که توانایی انجام کارهای مختلف را دارند، حس بدی پیدا کرده و حسادت کنند.
- وسواس فکری: وسواس فکری یکی از زجر آورترین اختلالات است. شخصی که به اختلال وسواس فکری مبتلاست (که در هر مسئلهای میتواند باشد)، ذهن او دائم در حال منفی بافی است و این منفی بافیها در نهایت به شک و حسادت منجر میشود و به راحتی زندگی فرد را مختل میکند. اجازه دهید با یک مثال بهتر برایتان توضیح دهیم. برای مثال مردی که دارای اختلال وسواس فکری است را درنظر بگیرید. هنگامی که همسر او در حال صحبت با مرد دیگری است، این فرد در ذهن خود هزاران فکر منفی میکند. (مثل ترک خانواده، خیانت و …). این افکار منفی ابتدا به شک و در نهایت به حسادت و ترس از دست دادن منجر میشوند.
- تبعیض: یکی از مهمترین دلایل حسادت، تبعیض است. برای مثال خانوادهای را تصور کنید که دو فرزند دختر و پسر دارند. وقتی که پدر یا مادر در موارد مختلف اعم از: عاطفی، مالی، امنیتی و … به یکی از فرزندان توجه بیشتری نشان میدهد؛ باعث ایجاد حس حسادت در فرزند دیگر میشود. این مسئله تبعات جبران ناپذیری در پی دارد. برای مثال میان فرزندان کینه و دشمنی به وجود میآید.
حال که با مفهوم حسادت و دیدگاه روانشناسان در این مورد آشنا شدید، بهتر است به سراغ معرفی تکنیکهایی برای درمان حسادت برویم.
تمرین برای رفع حسادت
حسادت آثار مخرب بسیاری را در جنبههای روانی، رفتاری و اجتماعی به دنبال دارد. پس باید برای رفع آن تلاش کرد. برای درمان حسادت میتوانید از تکنیکهای فوق کاربردی که در ادامه خواهیم گفت، استفاده کنید.
- شناخت: ریشه بسیاری از مشکلات در عدم شناخت و ناآگاهی است. اولین مرحله درمان حسادت، داشتن شناخت کافی در مورد آن است. ابتدا شناخت کافی در مورد دلیل حسادت پیدا کنید. سپس به آسیبهایی که حسادت به روح و روان، زندگی شما و روابطتان میزند فکر کنید و سعی کنید به جای حسادت، تلاش خود را بیشتر کنید تا به چیزهایی که میخواهید برسید.
- افکار مثبت داشته باشید: اگر نگرش خود را تغییر دهید، زندگی شما تغییر خواهد کرد. مطمئنا تا به حال بارها این جمله را شنیده اید. دست از داشتن افکار منفی بردارید و مثبت فکر کنید. خداوند بندگانش را دوست دارد و به آنها نعمتهای زیادی را داده است. بابت نعماتی که خدا به شما داده است شاکر باشید و برای داشتن بیشتر از آنچه دارید، تلاش کنید.
- اهداف خود را تعریف کنید: یکی دیگر از روشهای درمان حسادت، تعریف اهداف خود و کشیدن نقشه راه برای رسیدن به آنهاست. هر شخصی در زندگی اهداف منحصر به فرد خود را دارد و شیوه زندگی افراد با یکدیگر متفاوت است. اگر شما اهداف خود را تعریف کنید و این حقیقت را بپذیرید که شرایط زندگی هر کس با کس دیگری متفاوت است، ناخودآگاه به این نتیجه میرسید که دلیلی برای حسادت وجود ندارد.
- داراییهای خود را ببینید: تمرکز بر روی نداشتهها جز تلخی و ناراحتی چیزی برای شما ندارد. در هر ثانیه از زندگی، داراییهای خود نظیر: سلامتی، خانواده خوب، استعداد در زمینههای مختلف، چهره زیبا و … را ببینید و شکر گذاری کنید. این کار باعث میشود تا شما انرژی مثبت بگیرید و این حس خوب را به اطرافیان نیز منتقل کنید. با این تمرین، شما کم کم از حسد ورزی دور خواهید شد و به آرامش ذهنی خواهید رسید.
- دوستان خود را با دقت انتخاب کنید: همه ما کم و بیش از دیگران تاثیر میپذیریم. اگر دوستی که انتخاب کرده ایم دارای خصلتهای بد از جمله حسادت باشد؛ میتواند این خصلت را به ما منتقل کند و این مسئله بسیار خطرناک است. بهتر است دوستانی را برگزینیم که سعی میکنند مثبت فکر و عمل کنند و در مواجه با مشکلات به جای شکایت، به پیدا کردن راه حل میپردازند.
- بپذیرید که نقاط ضعف و قدرت انسانها با یکدیگر متفاوت است: اگر این واقعیت را بپذیرید، نصف راه درمان حسادت را رفته اید. ممکن است شما استعداد فوق العاده ای در آشپزی داشته باشید اما نقاش خوبی نباشید و در فرد دیگر این استعداد ها برعکس باشد.
- تقویت اعتماد به نفس: با تقویت اعتماد به نفس، شما استعداد و تواناییهای خود را بهتر درک میکنید. این امر باعث میشود که بهتر آنها را انجام دهید. از همه مهم تر اینکه، کمتر خود را با دیگران مقایسه میکنید.
- خوخواه نباشید: خودخواهی یکی از علتهای شایع برای حسادت است. دل بزرگی داشته باشید و ببخشید، خوبیها و زیباییها را برای همه بخواهید نه فقط برای خودتان.
- به جای حسادت، عمل کنید: برای مثال شما به اندام زیبای دوست خود حسادت میکنید. بهتر نیست به جای حسد ورزی، دست به کار شده و ورزش کنید تا خودتان هم از اندامی زیبا برخوردار شوید. اکثر اوقات ما به مواردی حسودی میکنیم که با کمی تلاش میتوانیم بهتر از آن را داشته باشیم، پس چرا دست به کار نمیشویم؟
- مشاوره: بسیاری از افراد هستند که بدون کمک گرفتن از دیگران، به سختی میتوانند مشکل خود را حل کنند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، حتما از یک روانشناس در این زمینه کمک بگیرید.
حسادت یکی از بدترین خصلتهایی است که میتواند آرامش را از افراد گرفته و به زندگی آنها آسیب بزند. امیدواریم با تمرین تکنیکهای گفته شده حسادت را از خود و خانوادتان دور کنید.