آموزش روانشناسی

حمله پانیک چیست و هر آنچه باید در مورد آن بدانید

حمله پانیک یا پانیک اتک شاید به گوش شما نیز خورده باشد. تا به حال دچار احساس ترس و وحشت و اضطراب شده است؟ شاید بگویید منظور از حملات پانیک چیست؟ در این مقاله در خصوص این حملات با شما صحبت خواهیم کرد.

حمله پانیک  ( Panic attack) چیست؟

در برخی از موارد اکثر کسانی که دچار این بیماری می‌شوند به‌طور ناگهانی دچار ترس‌های زیادی می‌شوند که ایجاد وحشت فراوانی را در فرد بیمار می‌کند که درنهایت با واکنش‌های فیزیکی در بدن فرد رو به رو خواهیم بود.

با این همه موارد اما این بیماری جز بیماری‌های پرخطر به حساب نمی‌آید و علت خاصی نیز برای ایجاد این بیماری ذکر نشده است.

در این نوع از حملات فرد بیمار به دلیل مواجه شدن ناگهانی با ترس، بسیار دچار ترس شدید می‌شود و حتی ممکن است کنترل خود را از دست بدهد. در چنین شرایطی فرد بیمار احساس می‌کند دچار حمله قلبی شده است یا دارد از شدت درد می‌میرد.

 

مقاله پیشنهادی : اختلال‌های روانی
اختلال‌های روانی

 

حمله پانیک ممکن است فرد را از توان بی اندازد و دیگر نتواند هیچ‌گونه حرکتی داشته باشد. این حمله ممکن است بدون هیچ هشدار قبلی و بدون تحریک ایجاد شود. حتی در برخی موارد فرد هنگام خواب با این بیماری رو به رو می‌شود.

بسیاری از مردم در طول زندگی خود حداقل یک یا دوبار با این بیماری مواجه می‌شوند و بعد از گذشت زمانی این علائم از بین می‌رود و شرایط فرد عادی می‌شود اما برخی از مردم در برابر این حملات مقاوم نیستند و به‌صورت ادامه‌دار در برابر این حملات قرار می‌گیرند که به آن اختلال پانیک میگویند.

حملات پانیک شاید به‌خودی‌خود کشند نباشد و خطر مستقیمی را بر روی فرد نگذارد اما اثراتی در زندگی فرد خواهد داشت و زندگی وی را تحت تأثیر قرار خواهد داد. از سمت دیگر اگر فرد مبتلا بر درمان بیمار پانیک بپردازد می‌تواند از شر این حملات خلاصی یابد.

حمله پانیک

علت حمله پانیک ( Panic attack) چیست؟

به قطعیت نمی‌توان گفت که چه عواملی در ایجاد بیماری پانیک اثرگذار است اما بر اساس تحقیقات انجام‌شده به چند مورد از عوامل احتمالی ایجاد حملات پانیک اشاره می‌کنیم:

۱- عوامل ژنتیکی ۲- تغییرات در عملکرد برخی از قسمت‌های مغز ۳- داشتن استرس بسیار زیاد ۴- تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیت‌ها و رویدادهایی که ممکن است استرس ایجاد کند.

حمله پانیک در ابتدا، زمان‌های مشخصی را برای اتفاق افتادن مشخص نمی‌کند و کاملاً ناگهانی به‌اتفاق می‌افتد اما ممکن است به مرور زمان و قرار گرفتن در برخی از شرایط این اخلال تحریک شود.

بسیاری از کارشناسان اهل فن نظر داده‌اند که بدن انسان در برابر خطراتی پاسخ جنگ و گریز می‌دهد که این اتفاق ذاتی است و انسان در صدد دور شدن از خطرات است. کارشناسان بر این عقیده‌اند که هنگام حمله پانیک نیز بدن انسان همین واکنش را نشان می‌دهد. انگار که یک خرس شمارا دنبال کرده باشد و شما در حال فرار باشید.

در شرایطی که بدن احساس خطر می‌کند، ضربان قلب به حد بسیار زیادی بالا می‌رود تا بدن خودش را برای شرایط مرگبار آماده سازد. بسیاری از این موارد نیز هنگامی‌ که فرد وحشت زده شده است اتفاق میافتد؛ اما با تمام این تفاسیر، مشخص نیست چرا انسان در زمانی که هیچ خطر وجود ندارد، به یک باره احساس خطر می‌کند و نسبت به آن واکنش نشون می‌دهد.

حمله پانیک

علائم حمله پانیک چیست؟

علائم بیماری پانیک معمولا بدون هشدار و علائم قبلی اتفاق می‌افتد و این بیماری ممکن است در هر ساعتی از شبانه روز اتفاق بیوفتد. فرقی نمی‌کند شما در چه مکانی قرار دارید؛ هنگام رانندگی، در حین خرید از پاساژ، در میان یک جلسه مهم کاری یا در هنگام خواب، در هر مکان و زمانی باشید ممکن است حمله پانیک شما را غافلگیر کند.

فرد بیماری ممکن است بر خلاف عموم مردم بیش از دوبار با این بیماری دست و پنجه نرم کند و این بیماری برای این فرد تبدیل به یک اختلال شود. اختلالی که می‌تواند زندگی وی را تحت تأثیر قرار بدهد.

حمله پانیک دارای انواع مختلفی است که خود را می‌تواند در اشکال مختلف نمایش دهد اما نشانه‌های این بیماری تا چند دقیقه ادامه خواهد داشت و فردی که موردحمله قرارگرفته است تا چند دقیقه بسیار احساس خستگی خواهد کرد.

روش تشخیص حمله پانیک چیست؟

اگر علائم فرد به درستی بررسی شود و یا فرد بیمار به پزشک مراجعه کند، امکان تشخیص بیماری خواهد بود. شما نیاز است در ابتدا معاینه کامل بالینی فیزیک را پشت سر بگذارید و سپش برای آزمایش خون اقدام کنید. آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و انجام نوار قلب به این کمک می‌کند تا عملکرد قلب شما مورد بررسی قرار بگیرد.

زمانی که شما به مطب پزشک مراجعه می‌کنید معمولا پزشک از شما می‌خواهد که یک پرسشنامه را پر کنید و گر الکل یا هر ماده مخدری مصرف می‌کنید را در آن ذکر نمایید.

در هنگام تشخیص بیماری حمله پانیک به موارد زیر دقت کنید :

باید بدانید همه افرادی که ترس و وحشت را تجربه می‌کنند دچار اختلال پانیک نیستند و اگر می‌خواهید اختلال پانیک را شناسایی کنید باید به چند عامل حواستان باشد:

۱- فرد مبتلا مرتباً دچار حملات شدید وحشت زدگی به‌صورت غیر منتظره دچار می‌شود.

۲- اگر فاصله دو حمله قبلی یک ما بوده باشد و بر اثر ترس اتفاق افتادن این بیمار، شما دوباره با این بیماری رو به رو شده باشید. فرد در چنین شرایطی دائما حراس دارد و از اتفاقات می‌ترسد و همین حراس و دلهره او را در معرض حمله قرار خواهد داد.

۳- باید مطلع شوید که بیماری پانیک براساس مصارف دارو یا داشتن مشکلات روانی مانند هراس اجتماعی و وسواس فکر عملی ایجاد نشده باشد.

 

مقاله پیشنهادی : بی‌ اشتهایی عصبی 
بی‌اشتهایی عصبی

 

درمان اختلال پانیک چیست؟

اگر شما از جمله افرادی هستید که بیماری اختلال پانیک دچار هستید باید بدانید که بهتر است سراغ درمان این اختلال بروید چرا که درمان می‌تواند به شدت به شما کمک کند تا تعداد حملات را کاهش دهد و عملکرد زندگی شما را بهبود بخشد.

اصلی ترین روش‌های درمانی که در این نوع اختلال به کار برده می‌شود، روان درمانی و استفاده از دارو است. با توجه به درجه و شدت بیماری و همچنین سوابق فرد و تشخیص پزشک می‌تواند هر دو روش درمان برای فرد به کار گرفته شود.

روش روان درمانی برای درمان حمله پانیک

از مؤثرترین روش‌های درمانی اختلال پانیک برای وحشت‌زدگی، روان درمانی است که این روش به فرد کمک می‌کند تا راه‌های مبارزه با این اختلال را بیاموزد و در جهت درمان آن اقدام کند. در این روش شما بیشتر در مورد این اختلال یاد می‌گیرید و متوجه می‌شوید این اختلال برای شما خطرساز نمی‌شود.

روان درمانگر به شما کمک می‌کند تا در محیطی ایمن قرار بگیرید و شرایط حمله را بازسازی کنید و سعید کنید در هنگام حمله آن را مدیریت کنید.

به مرور زمان فرد به این درک می‌رسد که این بیماری آنقدر‌ها خطرناک نیست و وحشت زدگی فرد برطرف خواهد شد. درمان موفق به فرد بیمار کمک خواهد کرد تا بیماری را به خوبی بشناسد و در صدد رفع و درمان آن باشد. در هنگام ترس فردی که شناخت کافی از حمله پانیک داشته باشد می‌تواند آن را مدیریت کند و در برابر آن استقامت کند.

نتایج درمان بلافاصله قابل مشاهده نخواهد بود و قطعا زمان بر است شاید چندین هفته طول بکشد تا مشاهده گر کاهش علایم باشیم و بعد از چند ماه ممکن است به شکل چشمگیری علائم بیماری کاهش پیدا کند. برای اینکه شما نیز از روند درمانی خود مطمئن شوید بهتر است دائما زیر نظر پزشک باشید و با او ارتباط داشته باشید.

داروهایی که برای درمان حمله پانیک مؤثر است :

این داروها تا حد زیادی به شما کمک می‌کنند تا از وحشت زدگی‌ها و علائم افسردگی نجات پیدا کنید.

انواع مختلفی از داروها برای درمان وجود دارد از جمله: اس‌. اس‌. آر.آی‌، سروتونین و نوراپی فلین، بنزودیزاپین و … .

باید بدانید که این داروها وابستگی فیزیکی زیادی دارد و باید در دوره‌های مصرفی کوتاهی مصرف شوند تا تبدیل به عادت‌های خطرناک نشوند.

اگر فردی مصرف الکل و مواد مخدر داشته این گروه از داروها برای او کارساز نخواهد بود و ممکن است این داروها با داروهای دیگری تداخل داشته باشید و مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند پس قبل از هرگونه اقدام در مصرف دارو، توجه کنید که باید زیر نظر پزشک متخصص باشید و وی به شما دستورات مصرف بدهد.

اگر یک نوع از دارو برای شما اثر چندانی نگذارد، پزشک با توجه به شرایط تشخیص می‌دهد تا داروهای ترکیبی را استفاده کنید و البته که مصرف داروها چندین هفته به طول خواهد انجامید تا به‌صورت محسوس اثرگذار باشید.

معمولا کسانی بیشتر در معرض اختلال پانیک هستند که در نوجوانی و یا اوایل بزرگ‌سالی به سر می‌برند و این بیماری هم در مردان و هم در زنان شایع است.

 

ویدیو پیشنهادی : روان شناسی
روان شناسی

 

نتیجه‌گیری

شاید بیماری حمله پانیک به‌خودی‌خود عوارض زیادی نداشته باشد اما در صورت عدم درمان می‌تواند باعث شود شما دائما دچار عمله بشوید. حملات زیاد باعث می‌شود که کیفیت شما تحت تأثیر زیادی قرار بگیرد.

در انتها امیدوارم از این مطلب استفاده کرده باشید و توانسته باشم اطلاعات مفیدی را به شما انتقال داده باشم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتر و مشاوره هستید حتما با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

مقاله پیشنهادی : اختلال سایکوتیک
اختلال سایکوتیک

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا