آشنایی کامل با ۴ زبان برنامه نویسی وردپرس + بررسی کارکرد هر زبان
چند سال پیش وقتی مدرسان وردپرس میخواستند افراد را با وردپرس آشنا کنند، میگفتند: «وردپرس یکی از بهترین ابزارها برای طراحی سایت است؛ چون برای طراحی کردن سایت با آن، هیچ نیازی به برنامهنویسی نیست.» پس از گذشت سالها متخصصان به این نتیجه رسیدند که با یادگیری برنامه نویسی وردپرس میتوانند وبسایت و قالب اختصاصی خودشان را طراحی کنند و وبسایت حرفهای و بهینهتری داشته باشند.
یکی از سوالاتی که بسیاری از علاقهمندان به وردپرس و طراحی سایت مطرح میکنند این است که برنامه نویسی وردپرس چیست و در وردپرس از کدام زبانهای برنامهنویسی استفاده شده است؟ در این مقاله تصمیم داریم در مورد زبان های مورد نیاز وردپرس صحبت کنیم و کارایی هر کدام از این زبانها در CMS مورد بحث را توضیح دهیم. در صورتی که تمایل دارید با زبان برنامه نویسی در وردپرس آشنا شوید، کافی است چند دقیقه زمان بگذارید و تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
ابتدا پاسخ به یک پرسش: برنامه نویسی وردپرس چیست؟
در حال حاضر اگر کسی بخواهد یک وبسایت وردپرسی راهاندازی کند، هیچ نیازی به دانش برنامهنویسی ندارد؛ زیرا سیستم مدیریت محتوای وردپرس به قدری قالب، افزونه و پلاگینِ آماده و حرفهای دارد که افراد میتوانند با استفاده از این افزونهها، وبسایت خود را به صورت کاملاً سفارشی و اختصاصی راهاندازی کنند.
در چنین شرایطی بعضی از توسعهدهندگان وب، به قالبها، پلاگینها و افزونههای موجود اکتفا نمیکنند و ترجیح میدهند که قالبها و افزونههای مخصوص خودشان را طراحی کنند. کسانی که بخواهند به چنین مهارتی برسند، باید برنامه نویسی وردپرس را یاد بگیرند. برنامه نویسی وردپرس، دانش و تخصصی است که به کمک آن میتوان قالب وردپرس و افزونههای اختصاصی نوشت و تغییرات دلخواه را از طریق کدنویسی روی وبسایت اعمال کرد.
برای کسب مهارت در برنامه نویسی وردپرس، افراد باید 4 زبان برنامهنویسی را یاد بگیرند. این زبانهای برنامهنویسی، PHP، HTML، جاوا اسکریپت (JavaScript) و CSS هستند. البته آشنایی با سایر زبانهای برنامهنویسی نیز برای کار با وردپرس مفید است و به ما کمک میکند که از وردپرس، بهره بیشتری ببریم. به عنوان مثال اگر کسی زبان پایتون را بیاموزد میتواند وردپرس را با سایر پلتفرمها و سرویسها یکپارچه و ادغام کند.
زبان برنامه نویسی وردپرس چیست؟ آشنایی با 4 زبان کدنویسی اصلی برای وردپرس
به طور کلی وردپرس بر پایه 4 زبان برنامه نویسی به زندگی خود ادامه میدهد و در صورت آشنایی با این 4 زبان میتوانیم هر تغییری که مایل بودیم روی وبسایتهای وردپرسی اعمال کنیم و مدیریت وبسایت مورد نظر خود را به بهترین شکل انجام دهیم. در ادامه با این 4 زبان وردپرس آشنا میشویم و کارایی هر کدام در وردپرس را به صورت مختصر و مفید توضیح میدهیم.
پیشنهاد مطالعه: آموزش تغییر زبان وردپرس به صورت گام به گام
۱. PHP؛ زیربنای وردپرس و مهمترین زبان برنامه نویسی در وردپرس
یکی از پرسشهای پرتکراری که افراد در مورد وردپرس میپرسند این است که سیستم مدیریت محتوای مذکور با کدام زبان برنامهنویسی نوشته شده است؟ در پاسخ میتوان گفت که زبان وردپرس، پیاچپی (PHP) است. این زبان، ستون فقرات این سیستم مدیریت محتوا محسوب میشود. اگر میخواهید وارد مسیر برنامه نویسی وردپرس شوید، باید ابتدا از وادی باصفای PHP بگذرید.
زبان PHP، یک زبان سمت سرور (بکاند یا Backend) است که فرایندهای ارتباط با پایگاه داده، درج و حذف اطلاعات از پایگاه داده، ایجاد فرمهای گوناگون برای ارسال کردن اطلاعات به دیتابیس و پویایی سایت برای انتقال و دریافت اطلاعات با کاربر را انجام میدهد. یادگیری این زبان، آسان است و با صرف مقداری زمان، انرژی و تمرکز میتوانید آن را بیاموزید.
سیستم مدیریت محتوای وردپرس، یک CMS متنباز و رایگان است و امکان دسترسی به کدهای آن برای همه وجود دارد. از آنجا که کدهای وردپرس به زبان PHP نوشته شده است، اگر این زبان را یاد بگیرید، به راحتی میتوانید تغییرات دلخواهتان را روی این CMS پیاده کنید.
۲. HTML؛ فرمانده بخش ساختار و قالب محتوا در سایت وردپرسی
زبان HTML در واقع یک زبان برنامهنویسی نیست و یک زبان نشانهگذاری محسوب میشود. این زبان کار ساختاربندی و قالببندی محتواهایی مثل متن، تصاویر و سایر رسانهها را در صفحات وب انجام میدهد. زبان HTML یک زبان فرانتاند (Frontend) یا سمت کاربر محسوب میشود. منظور از کاربر، مرورگر است. در واقع اگر بخواهیم به مرورگر بگوییم که محتوای خاصی را در سایت ما به افراد نشان دهد، باید منظور خود را به کمک زبان HTML به مرورگر اعلام کنیم.
در حال حاضر زبان HTML، ورژنهای مختلفی دارد که ورژن HTML5 تنها گزینه برای سایتهای وردپرسی است. خوشبختانه یادگیری زبان HTML، آسان است و با یادگیری آن میتوانیم قالب سایت خود را به بهترین شکل طراحی کنیم. البته در کنار این زبان، لازم است زبان CSS را هم یاد بگیریم تا بتوانیم قالب سایت وردپرسی خود را به صورت دلخواه طراحی و پیادهسازی کنیم. طراحی واکنشگرا، ذخیرهسازی داخلی فایلهای حجیم مثل تصاویر روی کامپیوتر و آسانسازی کار با سایت برای کاربران دارای صفحه نمایش لمسی، از مهمترین مزایای HTML5 هستند.
۳. CSS؛ یک هنرمند دوستداشتنی برای سایتهای وردپرسی
زبان CSS، یکی دیگر از زبانهای فرانتاندی است که در طراحی سایتهای وردپرسی کاربرد دارد. با یادگیری این زبان میتوانیم قالب و افزونه وردپرس طراحی کنیم و ظاهر دلخواه خود را به سایت بدهیم. HTML5 مشخص میکند که چه متنی در کجای صفحه وب قرار بگیرد و زبان CSS مشخص میکند که این متن، چه رنگ، فونت و سایزی داشته باشد. این زبان به شما کمک میکند که وبسایتی سریعتر و حرفهایتری داشته باشید و نظر مخاطبان و گوگل را به بهترین شکل جلب کنید.
۴. زبان JavaScript؛ مسئول تعامل حسی با کاربران و به دست آوردن دل آنها
تا به اینجای کار گفتیم که HTML5 تعیین میکند که محتوای سایت در کدام قسمت صفحات وب قرار بگیرد و CSS، شیوه نمایش این محتوا را تعیین میکند. اکنون نوبت آن است که تکلیف زبان جاوا اسکریپت را مشخص کنیم. این زبان در کدام قسمت سایت وردپرسی کاربرد دارد؟ زبان جاوااسکریپت، مسئول تعامل حسی با کاربران است و میکوشد جذابیت سایت ما برای مخاطبان را به حداکثر برساند.
یادگیری جاوا اسکریپت برای برنامه نویسی وردپرس، ضروری نیست؛ ولی اگر این زبان را یاد بگیرید، میتوانید وبسایت جذابتری برای کاربران خود طراحی کنید. به عنوان مثال این زبان برنامهنویسی به شما کمک میکند صحت و درستی اطلاعاتی که کاربر در فرمها وارد میکند را تشخیص دهید یا وقتی نشانگر ماوس روی تصویری رفت، آن تصویر را تغییر دهید. به علاوه با استفاده از جاوا اسکریپت میتوانید المانهای سایت خود را به صورت متغیر و پویا طراحی کنید تا وبسایتتان، کاربرپسندتر شود و کاربران بتوانند بهتر و آسانتر از آن استفاده کنند.
پیشنهاد مطالعه: نصب وردپرس در دایرکت ادمین به صورت گام به گام
پرسش: کدام زبان برنامه نویسی در وردپرس را اول یاد بگیریم؟
یکی دیگر از پرسشهایی که علاقهمندان به یادگیری زبانهای برنامهنویسی وردپرس مطرح میکنند این است که برای ورود به دنیای کدنویسی وردپرس، کدام زبان را ابتدا یاد بگیریم؟ بسیاری از متخصصان وردپرس به ما پیشنهاد میدهند که در گام نخست، HTML و CSS را یاد بگیریم؛ چون PHP و جاوا اسکریپت هم به نوعی به این دو زبان وابسته هستند.
وقتی به صورت حرفهای با زبانهای CSS و HTML آشنا شدید، PHP بهترین گزینه برای گام بعدی است؛ زیرا اگر این سه زبان را بلد باشید، به راحتی و بدون نیاز به جاوا اسکریپت هم میتوانید یک قالب یا افزونه وردپرس بسازید. در گام آخر میتوانید جاوا اسکریپت را بیاموزید تا بتوانید تعاملی غنی و قوی با مشتریان و مخاطبان سایت، شکل دهید. یادگیری این چهار زبان در کنار هم شما را به یک برنامهنویس حرفهای و توانمند وردپرس تبدیل میکند.
پیشنهاد مطالعه: راهنمای جامع ورود به پیشخوان وردپرس | 4 مورد از بهترین روشها
یادگیری صفر تا صد وردپرس
در این مقاله تلاش کردیم با مفهوم برنامه نویسی وردپرس آشنا شویم و 4 زبان برنامه نویسی در وردپرس را به همراه کارکردهایشان بیان کنیم. امیدواریم که نکاتی که در این مقاله بیان کردیم، شما را به طور کامل با زبانهای برنامهنویسی وردپرس آشنا کرده باشد.
در صورتی که شما هم قصد راهاندازی وبسایت یا فروشگاه اینترنتی را دارید، پیشنهاد میشود که در یک دوره آموزشی حرفهای شرکت کنید تا بتوانید کلیه تکنیکها و چم و خم کار را یاد بگیرید. مجموعه مکتبخونه به عنوان یک پلتفرم آموزشی، یک دوره حرفهای به نام «آموزش وردپرس» در وبسایت خود عرضه کرده و در آن کلیه مهارتهای وردپرس را آموزش داده است.
یکی از مهارتهایی که اساتید مجرب مجموعه مکتبخونه در دوره مذکور آموزش میدهند، برنامه نویسی وردپرس است. با یادگیری این مهارت میتوانید قالب سایت خود را شخصیسازی کنید و سایتی منحصر به فرد داشته باشید. همچنین میتوانید تغییرات مورد نظر خود را روی سایت اعمال کنید. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دوره یا ثبت نام در آن، کافی است به صفحه دوره های آموزش وردپرس (WordPress) مراجعه کنید.
آیا با برنامه نویسی وردپرس آشنا هستید؟ ابتدا کدام یک از زبانهایی که در این مقاله معرفی کردیم را آموختید؟ از نظر شما طراحی سایت با وردپرس بهتر است یا برنامهنویسی؟ لطفاً نظرها، پیشنهادها و تجربیات خود را در بخش دیدگاهها (زیر همین مقاله) با ما و سایر همراهان مجموعه مکتبخونه به اشتراک بگذارید.