مهندسی

مهندسی شیمی یا مکانیک؟ کدام یک را انتخاب کنم؟

مهندسی شیمی یا مکانیک

مهندسی شیمی و مکانیک دو شاخه از علوم مهندسی است که با بررسی هر کدام از لحاظ شباهت ها، وظایف و درآمد همچنین مهارت های مورد نیاز در مورد هرکدام می توانید رشته و شغل مورد نظرتان را انتخاب نمایید.

مهندسی شیمی

پیش از انتخاب مهندسی شیمی باید از توانایی های خود در زمینه ی ریاضی و شیمی اطمینان حاصل نمایید. شما باید به این دروس علاقمند باشید چرا که صرف علاقه به شیمی پاس کردن دروس در دانشگاه ها را برای شما دشوار می نماید.

مهندسی شیمی، در واقع در تلاش است برای پیدا نمودن راه های اقتصادی برای تولید مورد کشف شده توسط کارشناس شیمی است. اگر تمایل به تغییر بزرگ در جهان دارید این یک نشانه است که شما مناسب شغل مهندسی شیمی می باشد.

مهندسی شیمی یا مکانیک

وظایف مهندس شیمی

  • آزمایش روش های جدید در راستای توسعه محصولات در آزمایشگاه
  • طراحی سیستم ها و دستگاه ها مورد استفاده در فرآیند تولید
  • نظارت و بررسی فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی در تولید
  • استفاده از مدل های کامپیوتری برای رسیدن به روش های تولید ایمن تر و مقرون به صرفه تر
  • توسعه روش های ایمن برای از بین بردن مواد زائد
  • برنامه ریزی برای چگونگی انتقال نمونه های آزمایشگاهی به محیط واقعی کار( به منظور تولید انبوه صنعتی)
  • و غیره

مهندسی مکانیک

مهندسی مکانیک با استفاده از اصول ساده و ارائه ی راه حل برای مسائل مهندسی فعالیت هایی را در زمینه ی طراحی تا ساخت هر شی می پردازد. مهندسان مکانیک وظایف خود را بر مبنای اصول انرژی، حرکت و نیرو انجام می دهند. و تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا از کارآمد بودن، قابل اعتماد بودن و مقرون به صرفه بودن کار می کنند.

مهندسان مکانیک پیشگام رشد در زمینه مهندسی هستند. از آنجایی که مشاغل مهندسی مکانیک بر ایجاد فناوری در جهت پاسخگویی به نیاز امروز بشر می باشد. هر محصول یا خدمتی در زندگی مدرن نسبت مستقیمی با مهندس مکانیک دارد.

از بزرگترین سیستم ها مانند اتومبیل و ماهواره تا کوچکترین اجزای مانند سنسورها و سوئیچ ها، هر چیزی که با قطعات متحرک سرو کار دارد، نیاز به نفوذ یک مهندس مکانیک می باشد.

مهندسی مکانیک یا شیمی

وظایف مهندسی مکانیک

طراحی : طراحی ماشین‌ها و دستگاه‌هایی که هر نوع محصولی را ساخته و بسته‌بندی می‌کنند، مانند: تجهیزات گردنده مانند پمپ‌ها، فشرده‌سازها (کمپرسورها)، دمنده‌ها، توربوماشین‌ها (توربین‌ها و …)، موتورهای درون‌سوز و ……

تحلیل :  بهبود عملکرد و قابلیت اطمینان قطعات، سیستم‌های انتقال حرارت، ارتعاشات مکانیکی، آکوستیک و پیزوالکتریک و…..

ساخت و تولید : فرایندهای ماشین‌کاری سنتی، فرایندهای ماشین‌کاری غیر سنتی، فرایندهای شکل‌دهی شامل شکل‌دهی ورقی و حجمی، طراحی و ساخت قالب‌ها و قیود و ……..

کنترل کیفیت : آزمایش اطمینان از کیفیت، امنیت و قابلیت اطمینانِ فرآورده‌ها، دستگاه‌ها و فرایندها.  

 

مقاله پیشنهادی : ویژگی های یک مهندس مکانیک
ویژگی های یک مهندس مکانیک

 

فرصت شغلی مهندس شیمی

مهندسان شیمی می توانند در صنایع مختلفی مانند صنایع شیمیایی، دارویی، غذایی ، نساجی، صنعت پتروشیمی، پالایشگاه های نفت و گاز مشغول به کار شوند. همچنین فارغ التحصیلان می توانند به عنوان کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، کارشناس تحقیقات بازار کارشناس ، مدیر خرید و تدارکات مدیر فروش و مدیر تولید فعالیت نمایند.

هر کارخانه تولیدی کوچک و بزرگ نیاز به یک مهندس شیمی دارد. زیرا تمامی فرآیندهای شیمیایی باید زیرنظر مهندسان شیمی صورت گیرد، لازم بذکر است بخش از پیشرفت صنعت در دنیا مدیون مهندسان شیمی است. و در کشورهای صنعتی فرصت های شغلی بسیاری برای مهندسان شیمی وجود دارد.  

فرصت شغلی مهندس مکانیک

مهندس مکانیک در زمینه های مختلفی از جمله‌ طراحی‌ و ساخت‌ ماشین‌آلات‌ و قطعات‌ آنها، طراحی‌ و ساخت‌ تجهیزات‌ مکانیکی از جمله‌ نیروگاه‌ها، طراحی‌ و ساخت‌ تجهیزات‌ و سیستم‌های‌ انتقال‌ و تصفیه‌ آب‌، سیستم‌های‌ مکانیکی‌ وکنترلی‌ پالایشگاه‌ها و کارخانجات‌ شیمیایی‌، طراحی‌ و ساخت‌ تاسیسات‌ حرارتی‌ و برودتی‌ ساختمان‌ها و غیره می تواند فعالیت نماید. همچنین مهندس مکانیک میتواند به عنوان کارشناس و مشاور فنی در بانک‌ها ، شرکت‌های سرمایه‌گذاری و بیمه و شرکت‌های بازرسی و نظارت امور بین‌المللی فعالیت کند.

فرصت شغلی مهندسی مکانیک

مهندسی مکانیک یا شیمی :

مهندسی مکانیک برای افراد با تیپ شخصیتی ISTP مناسب است و امکان موفقیت در این رشته برای این افراد بیشتر است. اما مهندسی شیمی مناسب افراد با تیپ شخصیتی INTJ مناسب است. مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی دارای سه گرایش طراحی جامدات، حرارت و سیالات، ساخت و تولید می‌باشد. از نظر «لئونارد اولر»، مکانیک، بهشت ریاضیات است و ارتباط تنگاتنگی بین این دو برقرار است.

از طرفی رشته ی مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی دارای ۸ گرایش‌ پالایش، صنایع پتروشیمی، صنایع معدنی، صنایع پلیمر، صنایع گاز، صنایع غذایی، طراحی فرآیندهای صنعت نفت و صنایع شیمیایی می‌باشد. از مهارت های مهندسان مکانیک می توان به محاسبات فنی، ساخت قطعات مختلف، طراحی، تهیه‌ی نقشه، روش‌های تولید، آزمایش ماشین‌آلات مختلف، محاسبه و ساخت هواپیماها، خودروها و قطارها، ساخت و طراحی دستگاه‌های فاضلاب و غیره اشاره نمود.

فرصت ها شغلی که معمولا برای مهندسان شیمی پیش می آید عموما از سوی مختلفی همچون صنایع شیمیایی، دارویی، غذایی، نساجی، پتروشیمی و پالایشگاه‌های نفت و گاز  می باشد. اگر درمباحث ریاضیاتی، فیزیک و شیمی، از پایه‌ی قوی برخوردار هستید.

لازم است بدانید که داشتن روحیه‌ی تیمی و انجام کار گروهی از جمله عوامل موفقیت مهندسان شیمی است. درنظر داشته باشید یک مهندس شیمی در پروژه‌های مختلف با کارگران و مهندسان دیگر در ارتباط است.

 

مقاله پیشنهادی : رشته ی مهندسی مکاترونیک
رشته ی مهندسی مکاترونیک

 

سخن پایانی

با توجه به مقایسه ی رشته ی مهندسی مکانیک با رشته ی مهندسی شیمی هر دو جز پرطرفدارترین رشته ها هستند همچنین صنایع به این دو رشته وابسته هستند. همه چیز در پیرامون ما درارتباط با مکانیک و شیمی است. پیش از انتخاب رشته ی دانشگاهی خود توانایی ها و تیپ شخصیتی خود را در نظر بگیرید و البته علاقه به موفقیت شما کمک می نماید.

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا