توسعه فردی

آموزش مقاله نویسی در جغرافیا – راهنمای کامل

جغرافیا علم مطالعه زمین و ویژگی‌های مختلف طبیعی و انسانی محیطی است که ما در آن زندگی می‌کنیم. مقاله نویسی در جغرافیا برای درک بهتر تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر روی انسان‌های ساکن در یک سرزمین اهمیت زیادی دارد. زیرا بسیاری از تحقیقات علمی و مقالات نگارش شده نشان از تاثیرات شگفت انگیز اکوسیستم بر الگوهای مهاجرت و الگوهای اقتصادی یک ناحیه دارند. چنانچه شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که باید تحقیق جغرافیایی انجام دهید یا مقاله‌ای را در حوزه‌های جغرافیایی بنویسید، با ما همراه باشید تا اصول کار ساختار مقالات جغرافیایی و نکات مهم نوشتن این نوع از مقالات را یاد بگیرید.

مقاله نویسی در جغرافیا چیست؟

مقالات جغرافیایی نوعی نوشتار علمی هستند که موضوعات مرتبط با حوزه‌های جغرافیایی را مورد بحث و تحلیل قرار می‌دهند. موضوعات جغرافیایی برای تحقیق اغلب در مورد جغرافیای انسانی، سیاسی، اقتصادی، محیط زیست و طبیعی هستند. هدف اصلی از نوشتن مقالات مرتبط با حوزه‌های جغرافیایی ارائه اطلاعات، تحلیل درست داده‌ها و تفسیر نتایجی است که حاصل از تحقیقات و مطالعات پژوهشگران گوناگون است.

کاملترین مرجع آموزش مقاله نویسی علمی و پژوهشی + اعطای گواهینامه تخصصی

 

مقالات علمی جغرافیایی از ساختار منظمی برخوردار هستند و اغلب از نقشه، نمودار و تصویر برخوردار شده‌اند. این نوع از مقالات با الهام گرفتن از مطالب منابع معتبر و تحقیق بسیار عمیق در مورد یک موضوع خاص تحلیل‌هایی متنوع و اثربخش ارائه می‌کنند.

معرفی انواع مقالات جغرافیا

مقالاتی که حول موضوعات جغرافیایی نگارش می‌شوند، انواع مختلفی به شرح زیر دارند:

  • مقالات پژوهشی که نتایج تحقیقات علمی و بررسی‌های میدانی هستند.
  • مقالات تحلیلی که به تحلیل و بررسی داده‌ها و اطلاعات مختلف راجع به جغرافیا می‌پردازند.
  • مقالات مروری که به جمع‌بندی تحقیقات و مطالعات پیشین و رسیدن به یک نتیجه درست‌تر و بهتر می‌پردازند.
  • مقالات کاربردی که کاربردهای جغرافیا در اجتماع، اقتصاد و محیط زیست را بیان می‌کنند‌

معرفی انواع مقالات جغرافیا

گرایش‌های رشته جغرافیا برای انجام مقاله در مورد جغرافیا

برای مقاله نویسی در جغرافیا ابتدا لازم است گرایش‌های مختلف این علم گسترده را بشناسید. رشته جغرافیا در کل دو شاخه انسانی و طبیعی دارد. البته در سال‌های اخیر شاخه‌هایی همچون جغرافیای سیاسی، سنجش از راه دور و gis نیز به شاخه‌ها و دسته ‌بندی‌های جغرافیا اضافه شده‌اند.

آموزش جامع روش تحقیق و مقاله‌نویسی

 

افرادی که قصد تحقیق درباره جغرافیا علمی دارند، می‌بایست ابتدا شاخه‌ها و گرایش‌های مختلف این علم را بشناسند تا موضوعی ایده‌آل را برای تحقیقات خود انتخاب کنند. آن‌ها عبارتند از:

  • مقالات برنامه ریزی شهری

یکی از اصلی‌ترین گرایش‌های رشته جغرافیا گرایش برنامه‌ریزی برای شهرها است. این گرایش موجب تحلیل فضایی پدیده‌ها، ساختارها و فرآیندها در یک شهر می‌شود و در آن رابطه علم جغرافیا با کره زمین و فعالیت انسان در محیط شهر بررسی می‌گردد. عزیزانی که قصد نگارش مقالات علمی راجع به موضوعات جغرافیایی برنامه‌ریزی شهری دارند، می‌بایست جهت کسب اطلاعات بیشتر در دوره‌های آموزش مقاله نویسی شرکت کنند‌.

  • انجام مقاله برنامه‌ریزی‌ روستایی‌

نوع دیگری از مقالات جغرافیا مقالات برنامه‌ریزی روستایی هستند. در این نوع از مقالات میزان تغییرات عوامل طبیعی و انسانی در روستاها مشخص می‌شوند. این گرایش تحصیلی با هدف دسترسی به بیشترین سطح رفاه اجتماعی و اقتصادی بدون تخریب در محیط روستا ایجاد شده است. افرادی که در این حوزه مقالات علمی نگارش می‌کنند، باید حتماً به رفاه اجتماعی و راه‌های دستیابی به رفاه اجتماعی و اقتصادی اشاره داشته باشند.

  • انجام مقاله ژئومورفولوژی

در گرایش ژئومورفولوژی هدف از نوشتن مقاله‌های رشته جغرافیا بررسی اشکال و ناهمواری‌های سطح کره زمین است. در واقع این رشته با زمین شناسی ارتباط مستقیم دارد و مقالات آن نیز باید حول زمین شناسی نوشته شوند. موضوع تحقیق جغرافیایی ژئومورفولوژی می‌تواند در مورد لایه‌های درونی زمین، اعماق زمین، وقایع درونی و اشکال ظاهر زمین باشند.

  • انجام مقاله آب و هواشناسی‌

گرایش آب و هواشناسی از دیگر گرایش‌های رشته پرطرفدار جغرافی است و مقالاتی که در این گرایش نوشته می‌شوند، حرف‌های جدیدی برای گفتن دارند. پژوهشگران در این گرایش به دنبال بررسی قوانین مربوط به جو و حرکات جو هستند. برای مثال پژوهشگران می‌توانند موضوعاتی همچون تاثیر عوامل اقلیمی بر فعالیت انسان در یک محیط و تاثیر اقلیم بر فعالیت جانوران و رشد گیاهان در محیط را بررسی کنند.

  • انجام مقاله جغرافیای نقشه‌برداری

حوزه دیگر گستره علمی جغرافیا حوزه نقشه برداری است. در این قسمت تحقیقاتی که انجام می‌شوند باید حول نقشه برداری، اصول نقشه برداری و اطلاعات دقیق از پیرامون نوشته شوند. مقاله نویسی در جغرافیای نقشه برداری با اهداف گوناگونی انجام می شود و طیف گسترده‌ای از موضوعات را در بر می‌گیرد.

  • انجام مقاله جغرافیا سیاسی‌ – نظامی

گرایش آخر جغرافیا گرایش سیاسی نظامی است. دانشجویان و محققانی که در زمینه جغرافیای سیاسی و نظامی فعالیت دارند و می‌خواهند تحقیقات خود را در همین حوزه پیش ببرند، باید اطلاعات کاملی در مورد ابعاد فرهنگی، ابعاد اقتصادی، ابعاد سیاسی و ابعاد نظامی یک کشور داشته باشند. معمولاً آنچه که در مقالات جغرافیایی سیاسی – نظامی مورد بحث قرار می‌گیرد، نقش عوامل جغرافیایی در ایجاد جنگ وضعیت سیاسی و وضعیت نظامی کشورهای مختلف است.

پیشنهاد مطالعه: همه چیز درباره اصول مقاله نویسی در گردشگری

ساختار مقاله نويسی در جغرافیا

فرقی ندارد می‌خواهید مقالات علمی پژوهشی جغرافیا را نگارش کنید یا به دنبال نوشتن مقالات کنفرانسی هستید؛ در هر صورت باید با اصول مقاله نویسی در جغرافیا آشنایی کامل داشته باشید و ساختار درست مقالات را بشناسید. در ادامه به معرفی ساختار صحیح مقاله نویسی در جغرافیا پرداخته‌ایم.

آموزش اصول مقاله‌ نویسی ISI

 

  • عنوان

اولین قسمت یک مقاله جغرافیایی را عنوان آن تشکیل می‌دهد. عنوان مجموعه‌ای از کلمات است که معرفی می‌کند در مقاله قرار است راجع به چه موضوعاتی صحبت شود. برای تعیین عنوان مقاله باید در گام اول بررسی کنید که به دنبال چه چیزی هستید و قرار است چه موضوعی را مورد بحث قرار دهید. سپس از کلمات کلیدی حوزه مربوطه برای ایجاد بهترین عنوان کمک بگیرید.

  • نویسندگان

بعد از عنوان باید نام تمامی نویسندگان و افرادی که در ویرایش نگارش و جمع آوری اطلاعات مقاله به شما کمک کرده‌اند ذکر شوند. علاوه بر نام می‌توانید سایر اطلاعات نویسندگان را نیز در این قسمت شرح دهید.

  • بخش چکیده

قسمت چکیده در واقع خلاصه‌ای از مقدمه، بدنه، روش‌های تحقیق و نتایج تحقیق انجام شده است. این بخش پس از عنوان و نام نویسندگان آورده می‌شود و قسمتی است که در نگارش آن باید نهایت دقت به کار گرفته شود. در بخش چکیده که جزو مهم‌ترین قسمت‌های یک مقاله علمی است اگر غلط املایی، غلط نگارشی و حتی اشتباه علمی وجود داشته باشد، احتمال دارد مقاله شما کاملاً رد شود. تعداد کلمات چکیده بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ متغیر است.

  • بخش واژگان كليدی

مقاله نویسی در جغرافیا اگر بدون توجه به واژگان کلیدی انجام شود، کاملاً بی‌ارزش خواهد بود. بخش دیگری که در مقالات شما وجود دارد، بخش واژگان کلیدی است که شامل ۵ الی ۶ کلمه از واژگان کلیدی است‌. کلیدهای مقاله همان واژگانی هستند که هر فرد برای جستجوی اطلاعات مرتبط با یک حوزه آن واژگان را در موتور جستجوگر گوگل سرچ می‌کند. اگر این واژگان برای مقاله به درستی در نظر گرفته شوند، قادرند یک متن ارزشمند و کاملاً معتبر را ایجاد کنند.

ساختار مقاله نويسی در جغرافیا

  • مقدمه

پس از آنکه چکیده خوبی را نوشتید و واژگان کلیدی را مشخص کردید، باید مقدمه مقالات خود را بنویسید. یک مقاله علمی پژوهشی از مقدمه‌ای پربار شامل بیان مسائل و شرح موضوع برخوردار است. در واقع در قسمت مقدمه خلاصه‌ای از ایده‌های مدنظر نویسنده و اهداف محقق شرح داده می‌شود. مقدمه از کلمات روان برخوردار شده و متنی شیوا دارد. فراموش نکنید مقدمه‌ای که شما برای مقالات جغرافیایی خود می‌نویسید می‌بایست جذاب باشند و خواننده را ترغیب به خواندن ادامه مطالب کنند‌.

  • روش تحقيق

در انجام مقالات جغرافیا قسمت روش تحقیق قسمتی است که در مورد روش‌ها و چگونگی انجام پژوهش و دستاوردهای مقاله صحبت می‌کند. در این قسمت روش‌های نمونه‌گیری و نمونه‌های مورد بررسی و اندازه‌گیری تشریح می‌شوند. همچنین مراحل نوشتن یک مقاله به طور کلی توضیح داده می‌شود. محقق در این بخش میزان دقت و چگونگی کنترل روش‌های مختلف اندازه‌گیری را مورد بحث قرار می‌دهد.

  • یافته‌های تحقيق

در قسمت یافته‌های تحقیق همان طور که از نامش پیدا است، نتایج و دستاوردهای یک پژوهش به طور روان و ساده بیان می‌شوند. قسمت یافته‌های تحقیق نیز از دیگر قسمت‌های مهم یک مقاله در جغرافیا است و به جذاب‌تر شدن پژوهش شما کمک می‌کند. بهتر است با استفاده از جداول و نمودارها و همچنین روش‌های آماری مختلف در این قسمت تمامی ابهامات خواننده را به طور کامل از بین ببرید.

  • بحث و نتیجه‌گیری

بخش بحث و نتیجه‌گیری یکی دیگر از قسمت‌های مقالات مختلف جغرافیایی است که در آن باید دستاوردها و نتایج پژوهش تفسیر و تحلیل شوند. در واقع این قسمت به بررسی نتایج و مقایسه نتایج با نتایج قبلی می‌پردازد. در قسمت بحث معمولاً پیشنهادهایی برای بهبود مطالعات به خواننده داده می‌شود.

  • فهرست منابع

در انتهای تحقیق جغرافیا منابع انجام تحقیق ذکر می‌شوند. در این قسمت باید تمام منابع اعم از منابعی همچون کتاب‌های مختلف و وب سایت‌های گوناگون معرفی شوند.

مزایای مقاله نویسی در جغرافیا و آموزش آن

این که شما در دوره‌های آموزش مقاله نویسی در حوزه جغرافیایی شرکت کنید و چگونگی نوشتن مقالات جغرافیایی را یاد بگیرید، مزایای زیادی برای شما به دنبال دارد. برخی از مهم‌ترین این مزایا در ادامه ذکر شده‌اند:

آموزش مهارت‌های ضروری پژوهش

 

  • نوشتن مقالات باکیفیت علمی

اگر شما جزو افرادی هستید که در حوزه‌های پژوهشی فعالیت گسترده‌ای دارید، با نوشتن مقالات علمی جغرافیایی می‌توانید رزومه خود را پربار کنید و محتوایی کاربردی را در اختیار دیگران بگذارید. با کمک برنامه‌های آموزش مقاله نویسی استانداردهای علمی و اصول نوشتن مقالات را یاد می‌گیرید و می‌توانید محتوا و متن بهتری را ارائه کنید.

  • کسب دانش علمی بالا

برای این که یک مقاله خوب بنویسید، باید در وب سایت‌های مختلف و منابع گوناگون رجوع کنید. رجوع به چنین منابعی باعث می‌شود که شما از نظر علمی دانش بالایی را کسب کنید و در حوزه کاری خود یا هر حوزه دیگری از آن کمک بگیرید.

  • کمک به پرورش کارآفرینان حوزه جغرافیا

افرادی که مایلند در حوزه‌های مختلف جغرافیایی مشغول به کار شوند، با نوشتن مقالات جغرافیایی می‌توانند مهارت‌های خود را ارتقا دهند.

  • افزایش تعامل با جامه علمی

شما برای این که یک مقاله خوب بنویسید و آموزش‌های نوشتن مقالات جغرافیایی را پشت سر بگذارید، همواره با اساتید و افرادی که تجربه علمی زیادی دارند سر و کار خواهید داشت. افزایش تعامل با جامعه علمی کمک می‌کند از هر نظر ارتقا پیدا کنید و به فردی موفق در کار و پژوهش و … تبدیل شوید.

افراد مناسب برای آموزش مقاله نویسی در جغرافیا

به طور کلی افرادی که به نوشتن مقالات جغرافیایی نیاز دارند و باید در دوره‌های آموزشی نگارش چنین مقالاتی شرکت کنند، در دسته بندی زیر قرار می‌گیرند:

  • دانشجویان تحصیلات تکمیلی

دانشجویان و افرادی که تحصیلات تکمیلی خود در رشته‌های مرتبط با جغرافیا را پشت سر می‌گذارند، باید یک موضوع پایان نامه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری را انتخاب کنند و حول آن موضوع پژوهش‌هایی انجام دهند. این افراد همچنین جهت ارائه مقالات علمی و کنفرانس‌ها و ژورنال‌های علمی نیاز به آموزش‌های نوشتن مقاله در جغرافیا دارند.

  • پژوهشگران و محققان

پژوهشگران و محققانی که همواره روی ایده‌های نو و خلاقانه کار می‌کنند، ممکن است هر لحظه نیازمند نوشتن مقالات علمی جغرافیایی باشند و به آموزش‌های مربوط به نگارش چنین مقالاتی نیاز پیدا کنند.

  • صاحبان کسب و کار

کسب و کارهای فعال در حوزه جغرافیا برای این که تبلیغات تاثیر گذار انجام دهند و با مقالات علمی متعدد گار خود را معرفی کنند، نیاز به یادگیری اصول مقاله نویسی در جغرافیا دارند. در این حوزه‌ها باید تحقیقاتی کاملا دقیق و صحیح انجام شود تا کسب و کار پیشرفت شگفت انگیزی داشته باشد.

اصول کلی نگارش مقاله

اصول مقاله نویسی در جغرافیا نکات و استانداردهایی هستند که شما باید در چارچوب آن‌ها مقالات خود را نگارش کنید. در مقالات مرتبط با عناوین جغرافیا می‌بایست اصول زیر رعایت شده باشند:

مرجع کامل انواع آموزش chatgpt با قابلیت ارائه گواهینامه معتبر

 

  1. حداکثر حجم مقالاتی که در مورد حوزه‌های جغرافیایی نگارش می‌شوند باید ۲۰ صفحه باشد. این صفحات می‌توانند شامل بدنه، مقدمه، شکل‌ها، نمودارهای مقاله و جدول‌ها باشند.
  2. انشای روان مقالات جغرافیا جز آن دسته از مهم‌ترین اصولی است که حتماً باید مورد توجه قرار گرفته باشد. اگر یک مقاله از نظر دستور زبان و آیین نگارشی ایراد داشته باشد، احتمال رد کردن آن زیاد است.
  3. مطالب مهم و ضروری را در بدنه متن شرح دهید و از ارسال پیوست خودداری کنید. همچنین اصطلاحات خارجی و معادل‌های دقیق و رسای آن‌ها را در قسمت زیرنویس بیان کنید‌.
  4. منابع مورد استفاده شما می‌توانند منابع خارجی و داخلی باشند اما تعداد آنها نباید از ۲۰ منبع تجاوز کند شما می‌توانید ۱۵ الی ۲۰ منبع داخلی و خارجی را برای مقالات جغرافیا خود در نظر بگیرید.

پیشنهاد مطالعه: آموزش مقاله نویسی در روانشناسی – راهنمای جامع

نکات مهم مقاله نویسی در جغرافیا

حال که قدم در مسیر مقاله نویسی در جغرافیا گذاشته‌اید، باید چندین نکته مهم که در بهبود کیفیت و بهبود ساختار مقالات شما تاثیرگذار هستند را نیز بشناسید. این نکات در ادامه معرفی شده‌اند:

  1. متن درباره جغرافیا باید موضوع مناسبی داشته باشد. زمانی می‌گوییم یک موضوع مناسب است که هم جالب و جذاب باشد و هم اطلاعات کافی در مورد آن وجود داشته باشد. موضوعات جغرافیا می‌توانند شامل موضوعات اقلیمی موضوعات جغرافیای انسانی موضوعات جغرافیایی طبیعی و مواردی از این قبیل باشند.
  2. نکته مهم دیگری که باید بدانید ویرایش و بازنگری مقاله پس از نوشتن و اتمام آن است. ممکن است غلط‌های املایی و غلط‌های نگارشی حتی حین نوشتن و حین بازرسی کلی مقاله به چشمتان نیایند؛ اما وقتی آن را ویرایش کنید، مطمئن می‌شوید که غلط املایی و غلط نگارشی در مقاله وجود ندارد. با رعایت این نکته اعتبار مقالات شما بیشتر می‌شود.
  3. برای بهبود کیفیت مقالات پیشنهاد می‌کنیم از نرم‌افزارهای مدیریت منابع که نقش موثری در انتخاب بهترین منابع دارند، کمک بگیرید. نرم‌افزارهایی همچون Zotero و EndNote برای مدیریت منابع کاربردی هستند.
  4. دقت و صحت مطالب از دیگر نکات مهمی است که در نوشتن مقالات علمی جغرافیایی باید به آن توجه داشته باشید.
  5. اصطلاحات تخصصی حوزه جغرافیا را فراموش نکنید و از جملات کوتاه و واضح برای بیان مفهوم کمک بگیرید.
  6. بهتر است مقاله شما شامل نقشه نمودار و تصاویری باشد که به درک بهتر مطالب و عناوین کمک می‌کنند این تصاویر می‌توانند رتبه مقالات شما را نیز بیشتر کنند.

با رعایت این نکات شما می‌توانید مقاله‌ای کاملاً معتبر و کاملاً پسندیده را بنویسید که سریعاً توسط مجلات مختلف چاپ می‌شود. اگر در مورد نکات اصول و مراحل نوشتن مقاله در مورد جغرافیا اطلاعات کافی ندارید، می‌توانید از دوره‌‌های آموزش‌های مقاله نویسی در مکتب خونه کمک بگیرید.

کلام پایانی

در این مطلب در مورد مقاله نویسی در جغرافیا صحبت کردیم و نکات مهم اصول نوشتن مقالات جغرافیایی و ساختار این مقالات را معرفی کردیم. بسیاری از دانشجویان، محققان، پژوهشگران و حتی صاحبان کسب و کارهایی که در حوزه جغرافیایی فعال هستند، باید مقالاتی را برای ارتقا سطح علمی خود بنویسند. این کار ساده نیست و نیاز به رعایت اصول مختلف دارد.

آموزش رفرنس‌نویسی و مدیریت منابع با EndNote

 

وقتی شما گرایش‌های جغرافیا را بدانید، موضوعاتی مناسب برای هر کدام از گرایش‌ها انتخاب کنید و در نهایت یک موضوع را برمی‌گزینید، قطعاً می‌توانید مقالات ایده‌آلی را بنویسید. جهت شرکت در دوره‌های آموزش مقاله نویسی و ارتقای مهارت‌های نوشتن مقاله در حوزه‌های مختلف از آموزش‌های مکتب خونه بهره‌مند شوید.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و هوش مصنوعی علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا