مهندسی کامپیوتر یا عمران ؟ کدام یک را انتخاب کنم؟
مهندسی کامپیوتر یا عمران
رشته مهندسی کامپیوتر مناسب تر است یا رشته مهندسی عمران؟ بازارکار رشته مهندسی کامپیوتر بهتر است یا بازارکار رشته مهندسی عمران ؟ حقوق مهندسین کامپیوتر بیشتر است یا مهندسین عمران؟ و …اینها سؤالاتی هستند که برای خیلی از دانش آموزان در هنگام انتخاب رشته پیش میآید و اکثر دانش آموزان رشته ی ریاضی در هنگام انتخاب رشته بین رشته های مهندسی کامپیوتر یا عمران در تردید هستند.در اینجا سعی می کنیم اطلاعات کافی را در این مورد در اختیارشان قرار دهیم تا انتخاب برایشان راحت تر شود و در نهایت بهترین نصمیم را بگیرند.
داشتن شناخت کافی نسبت به رشته های مهندسی
یکی از مهم ترین شروط یک انتخاب رشته ی صحیح ،آگاهی بیشتر و بهتر از رشته های دانشگاهی است تا دانشجویان بتوانند بهترین و مناسب ترین انتخاب را داشته باشند،در پروسه ی انتخاب رشته دانشجویان فقط نباید به رتبه ی کنکورشان توجه کنند بلکه باید عوامل مختلفی را بررسی کنند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
برای اینکه کاملا به رشته ی مهندسی اشراف داشته باشند باید این رشته را از ابعاد مختلف با تمامی شباهت ها و تفاوت ها بررسی کنند،مثلا یکی از این موارد شناخت اسم دروس و آشنایی با محتوای کلی آن است که به آن واحد درسی،سر فصل یا چارت نیز می گویند،این کار از این جهت اهمیت دارد که دانشجو باید در طی چند سالی که مشغول به تحصیل است این دروس را بخواند و اگر علاقه ای به این دروس نداشته باشد در آینده ای نه چندان دور دچار مشکل خواهد شد.
تفاوت رشته ی مهندسی عمران با رشته ی کامپیوتر
رشته ی مهندسی عمران یکی از شاخههای مهندسی است که از قدیمی ترین رشته های مهندسی محسوب می شود و امروزه نیز حد واصل مهندسی نظامی و مهندسی غیر نظامی محسوب می گردد. این رشته با استفاده از برنامه ریزی ، ساخت، طراحی ، نگهداری و بهره برداری از زیرساخت های طبیعی و مصنوعی ضمن حفاظت از بهداشت عمومی و بهداشت محیط و نیز بهبود زیرساخت هایی که هنگام ساخت مورد غفلت واقع شده اند ، سروکار دارد.
این رشته می تواند در مقیاس عظیمی مانند توسعه سیستم های حمل و نقل در سراسر کشور یا شبکه های آبرسانی یا در مقیاس کوچکتر مانند توسعه جاده ها،پل ها کانال ها،یا ساختمان ها کار آمد باشد.
و اما رشته ی مهندسی کامپیوتر که باید یگوییم این رشته علم مطالعه رایانه ها و سیستم های محاسباتی است. دانشمندان کامپیوتر بیشتر با نرم افزار و سیستم های نرم افزاری سر و کار دارند.این علم شامل مطالعه سیستماتیک فرایندهای روشمند با هدف کمک به کسب ، پردازش ، نمایش ، ذخیره سازی ، ارتباط و دسترسی به اطلاعات است
مهندس عمران کیست؟
مهندسین عمران همان ذهنیت های علمی موجود در زمینه فعالیت شهرهای مدرن امروزه ی ما هستند. آنها با تجربه و علمی که دارند به ساخت ، بهره برداری و نگهداری ایمن سازه ها می پردازند،این مهندسین از مرحله ی توسعه تا ارزیابی کل فرآیند یک پروژه را طراحی،ساخت و مدیریت می کنند.
مهندس کامپیوتر کیست؟
مهندسین کامپیوتر کسانی هستند که الگوریتم هایی را برای حل برنامه ها و مطالعهی عملکرد سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر طراحی و تحلیل میکنند.
شباهت های مهندسی عمران با علوم کامپیوتر چیست؟
فقط چند شباهت بین این دو رشته وجود دارد و متداول ترین موارد این است که افراد برای شروع کار در هر دو رشته به یک مدرک لیسانس نیاز دارند.
لذا افراد برای کسب مدرک در هر یک از این دو رشته ، باید کلاسهای ریاضی را بگذرانند
تحصیل در هر دو رشته ۴ یا ۵ سال طول می کشد و باید توسط هیئت اعتبار بخشی مهندسی و فناوری (ABET) تأیید شود .
و در آخر مهندسین هر دو رشته در طراحی و توسعهی پروژه های مختلف نقش دارند.
مهندسی عمران یا کامپیوتر؟
تفاوت این دورشته در این است که مهندسین عمران در طراحی و توسعه پروژه های زیربنایی و ساخت و ساز حرفه ای هستند و مهندسین کامپیوتر در طراحی ، توسعه و استفاده از نرم افزارهای مختلف مهارت دارند.
مقایسه ی تعداد واحد های رشته ی عمران و کامپیوتر
هر دو رشته باید حدود ۱۴۰ واحد درسی را بگذرانند که معمولا حدود ۸ تا ۹ ترم به طول می انجامد،اما فقط تفاوتهایی در تعداد واحدهای تخصصی و اختیاری دارند.
هر دو رشته نیز در مقطع کاردانی و کارشناسی دانشجو میپذیرند ولی پذیرش در مقطع کاردانی محدود است.
مقایسه ی بازار کار رشته ی مهندسی عمران با رشته ی مهندسی کامپیوتر
-
بازارکار رشته ی مهندسی عمران :
مهندسین عمران معمولا همراه با متخصصانی مانند معماران، مهندسین نقشه کشی، مهندسان مکانیک، مهندسان برق ناظران و پیمانکاران ساختمان کار می کند،انها با تکنسین های عمران که رابط بین کارگران و مهندسین می باشند و با کارگران ساختمانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در ارتباطند و وظیفه ی مدیریت و نظارت و برنامه ریزی را بر عهده دارند،این کار با توجه به ساعت کاری بالا،شرایط سخت،محیط کارگاه بیشتر مناسب آقایان است ولی بانوان هم می وانند در شرکتها و کار های دفتری فعالیت کنند.
-
بازارکار رشته ی مهندسی کامپیوتر :
با توجه به اینکه روند رشد در حوزه کامپیوتر و آی تی به سرعت در حال افزایش است مشاغل متنوعی برای این رشته وجود دارد که می توان از این دست به مهندس سخت افزار، وب مستر، برنامه نویس کامپیوتر، کارشناس طراحی، طراح سایت، توسعه و پشتیبانی نرم افزار، کارشناس شبکه و … اشاره کرد. هر کدام از این مشاغل نیز ویژگی های خاص خود را دارند که نیازمند بررسی و شناخت بهتر می باشد.
مقایسه ی فعالیت های مهندس عمران و مهندس کامپیوتر
کار مهندس کامپیوتر :
مهندس کامپیوتر بعد از فارغ التحصیلی در زمینه های تخصصی مختلفی میتواند مشغول به کار شود . وظایف هر کدام از این تخصص ها مختصرا ذکر می شود:
وظایف برنامه نویس:
- برنامه نویسی به زبان های مختلف مانند c++ و Java مطابق با نظر طراح (در پروژه های گروهی) یا کارفرما و مشتری (در پروژه های فردی)
- به روز رسانی و گسترش برنامه های موجود با توجه به نیاز کارفرما یا نیاز بازار
- تست و برنامه های تولید شده
- استفاده از کدها برای سهولت در نوشتن برنامه ها
- بررسی مداوم فن آوری های جدید و استفاده از آخرین تکنیک ها برای نوشتن کدها و برنامه های جدید
- تهیه برنامه های لازم به منظور اخذ گزارشات از عملکرد سیستم ها و بررسی مستمر برای ارتقاء کارآیی آنها
- همکاری با طراحان، تحلیل گران، کارشناسان شبکه و بانک های اطلاعاتی برای ایجاد تسهیلات لازم در بکارگیری سیستم های مورد نظر
- همکاری با گرافیست ها برای زیباتر شدن ظاهر نرم افزار تولیدی
وظایف مهندس سخت افزار:
- طراحی سخت افزار جدید
- آزمایش سخت افزارهای ساخته شده
- به روز کردن تجهیزات موجود کامپیوتر جهت آماده بودن برای کار با نرم افزارهای جدید
- تعمیر کامپیوتر، چاپگر، اسکنر، فاکس و …..
وظایف طراح وب:
- تهیه یک طرح که نشان دهنده ساختار سایت و نحوه ارتباط بخش های مختلف باشد که گاهی به صورت کاغذی و گاهی به صورت الکترونیکی ایجاد می شود و مبنای کار طراح وب است.
- تصمیم گیری در مورد متن، رنگ ها و پس زمینه های مورد استفاده(با مشورت کارفرما )
- ایجاد صفحات، آیکون ها، لینک ها و عکس ها با استفاده از نرم افزار طراحی وب (نرم افزار Dream viewer به عنوان یکی از معروف ترین آنها می باشد )
- اضافه کردن امکانات مولتی مدیا مانند فیلم، صدا و انیمیشن به سایت، در این بخش نیز از نرم افزارهای متعددی استفاده می گردد.
- آزمایش و اصلاح طراحی سایت در صورت نیاز
- گذاشتن سایت روی سرور برای شروع کار آن و تحویل به کافرما
وظایف کارشناس شبکه:
- راه اندازی نرم افزارها و سخت افزارهای جدید برای راه اندازی شبکه و یا ارتقاء عملکرد و کارایی آن
- ایجاد حساب های کاربری، تعیین حیطه دسترسی و کلمه عبور برای کاربرانی که در محیط شبکه از امکانات آن استفاده میکنند برای امنیت بیشتر.
- حفظ امنیت در شبکه ، استفاده کاربران از محیط شبکه باید همراه با امنیت کامل باشد تا برای آنها مشکلی ایجاد نگردد. مثلا امنیت تبادلات مالی در محیط شبکه (بانکداری الکترونیکی) از مهمترین موارد نیاز به حفظ امنیت در محیط شبکه است.
شناسایی و رفع عیوب شبکه
- تهیه برنامه ی زمانبندی برای تعمیر و نگهداری شبکه
- ارائه خدمات فنی به کاربران نهایی ،گاهی برخی از کاربران شبکه دچار مشکلاتی می شوند که متخصص شبکه باید می تواند مشکل آن ها را رفع کند.
- نظارت روزانه بر نحوه استفاده از شبکه
- برنامه ریزی و استفاده از تکنولوژی های جدید ، برای افزایش کارایی شبکه تحت کنترل یا بررسی و افزایش قابلیت های آن برای استفاده کنندگان
کار مهندس عمران :
مهندسی عمران نیز دارای تخصص های مختلفی است که در هر کدام از آنها وظایف خاصی را برعهده دارد. این تخصص ها عبارتند از:
- سازه: سازه های آبی، ساختمان ها، سکوهای دریایی و خطوط لوله
- حمل و نقل:جاده ها، کانال ها و فرودگاه ها،راه آهن
- محیط زیست: ساخت شبکه های تأمین آب، سیستم های آبرسانی زیر زمینی و ساخت موانع برای سیل
- دریایی: ساخت بنادر و سیستم های دفاعی دریایی
- ژئوتکنیک: عملیات خاکی و ساخت پایه، استخراج از معدن
در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات مفیدی را به شما ارائه دهیم تا به شما در انتخاب بهتر بین این دو رشته کمک کند.امید است این مطالب برای شما نیز سودمند واقع شود.