مهندسیمهندسی مکانیک

کاربرد مهندسی مکانیک در صنعت نفت

مهندسی مکانیک چه کاربردی در صنعت نفت دارد؟

وظایف مهندس مکانیک در پتروشیمی: مهندسی مکانیک رشته‌ای مادر برای صنعت است به طوری که پیشبرد صنایع مختلف بدون دخالت مهندسی مکانیک امکان‌پذیر نیست؛ صنعت نفت و پتروشیمی نیز از این قضیه مستثنی نبوده و بخش‌های مختلفی از این صنعت همچون احداث و بهره‌برداری بدست مهندسان مکانیک میسر است.

مهندسی مکانیک در گرایش‌های مختلف وظایف متعددی را در صنعت انجام می‌دهند که به طور خاص در صنعت نفت و پتروشیمی از گرایش حرارت و سیالات به منظور طراحی مبدل و پایپینگ استفاده می‌شود. در ادامه کاربرد مهندسی مکانیک در صنعت نفت را شرح می‌دهیم.

 

ویدئو پییشنهادی : مهندسی مکانیک

جایگاه مهندسی مکانیک در صنعت نفت

صنعت نفت در کشور ایران یکی از صنایع مهم سیاسی، اقتصادی و… است به همین دلیل از توجه ویژه‌ای برخوردار بوده و هر ساله فارغ‌التحصیلان زیادی از رشته‌های مهندسی و مدیریتی را جذب می‌کند؛ مهندسی مکانیک یکی از این رشته‌ها می‌باشد. این رشته با توجه به کاربردهای فراوانی که در زمینه‌های مختلف مهندسی دارد در صنعت نفت از آن استفاده‌هخای گوناگونی می‌شود.

 

وظایف مهندس مکانیک در پتروشیمی

 

طراحی و ساخت یکی از حوزه‌های پرکاربرد در این رشته است، مهندسی مکانیک با بهره‌گیری از دانش فراگرفته در این حوزه به طراحی و ساخت تأسیسات، تجهیزات، سکوهای نفتی، موتورها، سیستم‌های کنترلی و برداشت می‌پردازند.

با وجود کاربردهای گستره‌ای که مهندسی مکانیک در سایر صنایع مانند خودروسازی، هوافضا، قطعه‌سازی و ساختمان‌سازی دارد، اما عده‌ی زیادی از فارغ‌التحصیلان این رشته در صنعت نفت و پتروشیمی جذب بازار کار می‌شوند؛ هر ساله تقاضا برای جذب مهندسان مکانیک در مناطق مهم میدان‌های گازی کشور مانند عسلویه وجود دارد که یکی از بهترین فرصت‌های شغلی برای مهندسان مکانیک است.

مهندسی مکانیک در صنعت پتروشیمی

یکی از دیگر از حوزه‌هایی که مهندسان مکانیک می‌توانند در آن فعالیت داشته باشند، حوزه پتروشیمی در کشور است، در این بخش مهندسان مکانیک در گرایش حرارت و سیالات به طراحی پره‌ها برای انتقال حرارت رسانش، طراحی مبدل‌‌های حرارتی، طراحی سیستم‌های کنترل، تحلیل ساختار درونی و کریستالی مواد و تأثیر آن‌ها روی رفتار مکانیکی و شیمیایی اجسام، روش‌های ریخته‌گری، الاستیسیته، روان کاری، دینامیک مولکولی و… می‌پردازند.

در صنعت نفت و پتروشیمی مکانیک با گرایش سیالات دارای نقشی برجسته است که از طراحی تا بهره‌برداری میدان‌های نفتی و گازی عهده‌دار بوده و فعالیت‌هایی مانند بهره‌برداری، نگهداری و تعمیرات را انجام می‌دهند.

 

وظایف مهندس مکانیک در پتروشیمی

 

خدماتی که مهندسی مکانیک با گرایش سیالات در حوزه پتروشیمی انجام می‌دهند بسیار وسیع است و با مطالعه بر روی تجهیزات و تأسیسات طراحی‌ها و بهینه‌سازی‌های لازم را انجام می‌دهند؛ بطورمثال در طراحی و به‌سازی فعالیت‌هایی مانند:

  1. مبدل‌های حرارتی و برج‌های خنک‌کننده
  2. سیستم‌های غبارگیری خشک و تر همچون سیکلون‌ها و فیلترخانه‌ها
  3. تجهیزات دوار مانند توربین‌های گازی، پمپ‌های متنوع، راکتورها، کمپرسورها و میکسرها
  4. راکتورها، بویلرها و کوره‌ها

وظایف مهندس مکانیک در پتروشیمی

وظایفی که یک مهندس مکانیک گرایش سیالات در صنعت پتروشیمی دارد شامل بخش‌های اصلی از مهندسی، تأمین، احداث، بهره‌برداری، تعمیرات و Q&M است. در این صنعت مهندسان در سه گروه دیسیپلین، پایپینگ و HVAC جذب می‌شوند؛ در گروه دیسیپلین  وظایف در دو بخش تجهیزات ثابت و تجهیزات دوار طبقه‌بندی می‌شوند؛

تجهیزات ثابت

  • مخازن تحت فشار
  • تانک‌ها
  • مبدل‌های حرارتی
  • برج‌های خنک‌کننده
  • ایرکولرها
  • کندانسورها
  • برج‌های تقطیر
  • جداسازها
  • اسکرابرها

تجهیزات دوار

  • پمپ‌ها
  • کرین‌ها
  • توربین‌ها
  • دیزل ژنراتور
  • کمپرسورها و…

مهندسان در گروه پایپینگ وظیفه طراحی لوله کشی‌ها در پلانت‌ها را برعهده دارند، در گروه HVAC نیز به طراحی تأسیسات تهویه مطبوع ساختمان‌ها و تجهیزات صنعتی می‌پردازند.

کلام پایانی

مهندسی مکانیک رشته‌ای است که در سال‌های اخیر بیشترین تقاضا در بازار را داشته است، در صنعت نفت و پتروشیمی هم بدون ورود متخصصان مکانیک به ویژه با گرایش سیالات کاری از پیش نخواهد رفت زیرا نه تنها وظیفه محاسبات و طراحی را برعهده دارند، بلکه در پیاده‌سازی، بهره‌برداری، بهینه‌سازی و نگهداری و تعمیرات هم نقش مهمی را ایفا می‌کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا