آشنایی با نرم افزارهای حسابداری
بعد از آشنایی با حسابداری و انواع آن، قصد داریم به معرفی نرمافزارهای حسابداری (ACCOUNTING SOFTWARE) بپردازیم. هدف از استفاده نرمافزارهای حسابداری، مشاهده مداوم معاملات درون یک بنگاه اقتصادی است. پکیجهای این نرمافزارها دارای ۵ قابلیت است که به آن ماژول (MODULE) میگویند که شامل حسابهای دریافتی، دفترکل، بستانکارها، حقوق و دستمزد و گزارشگیری مبتنی بر مدیریت ارشد میشود.
محاسبه سود، هزینههای ورودی و خروجی برای هر کسبوکاری مهم است. اگر مدیر یک بنگاه معاملات کوچک باشید، حتما حساب و کتاب امور معاملاتی کار آسان و راحتی برایتان است. اما در شرکتهای بزرگ به دلیل حجم بالای معاملات و دادوستد، ثبت اطلاعات مالی دشوار است.
امروزه برای تنوع معاملات تجاری و رفع نیازهای گسترده معاملات نمیتوان نسخهای ساده برای همهی شرکتها پیچید. به همین دلیل، استفاده از نرمافزارهای حسابداری یکی از ملزومات مدیریت است.
در این مقاله انواع نرم افزارهای حسابداری را معرفی می کنیم و در مورد آن ها توضیحاتی ارائه می کنیم، اما قبل از آن، برای درک بهتر از حسابداری، در زمینه کاربرد و مزیتهای انواع نرمافزار حسابداری صحبت خواهیم کرد.
کاربرد نرمافزارهای حسابداری چیست؟
نرمافزارهای حسابداری با هدفهای متفاوت ساخته میشود. به همین خاطر تنوع بسیاری با یکدیگر دارند. برخی از نرمافزارهای حسابداری به منظور حسابداری پایه ساخته میشوند؛ یعنی، هدف آنها ثبت رویدادهای معمولی مانند سررسید چکها، کنترل حسابهای بانکی، مشاهده ضمانتنامههای بانکی و… است. این نرمافزارها مانند هسته اصلی حسابداری هستند که نیاز مدیریت مالی را تامین میکند.
برخی دیگر از نرمافزارهای حسابداری، نرمافزارهای پروژه محور(PROJECT BASED ACCOUNTING) هستند که برای یک پروژه خاص در صنعتی خاص طراحی و ساخته شده است. قصد از ساخت این دسته از نرمافزارها، پیشگیری از هدر رفتن منابع انسانی و افزایش بازدهی است. این نرمافزار به بررسی هزینه پروژهها در آینده میپردازد تا باعث بهبود تصمیمگیری مدیران شود.
برای مدیریت تنخواه و بررسی جریانهای نقدینگی به یک نرمافزار دیگر نیاز داریم تا در بخشهای مختلف عملیاتی و اداری مورد استفاده قرار بگیرد. حسابداران از این نرمافزار برای گزارش روند پیشرفت طرحها استفاده میکنند.
کاربرد این نرمافزار حسابداری در سازمانهای دولتی، خصوصی و شرکتها است.
شرکتها برای به محاسبه موجودی صحیح برای حداکثر کردن بازدهی و کاهش هزینههای اضافه از نرمافزارهای دیگری استفاده میکنند. این نرمافزار حسابداری با قصد محاسبه ضرر و زیان طراحی شده است.
برای مشاهده پرداختهای مشتری و کاهش خطای منابع انسانی بنگاههای اقتصادی از طریق ثبت فاکتورها و صدور صورتحسابهای انبار و مغازه، نیاز به یک سیستم حسابداری است.
برخی از نرمافزارهای حسابداری به بررسی دارایی ثابت، با محاسبه دارایی از زمان ورود تا خروج میپردازد. کاربرد عمده این نرمافزار در شرکتهای سهامی است.
برای صدور فیش حقوقی کارکنان نیاز به نرمافزار حسابداری مدیریت حقوق و دستمزد داریم.
وظیفه اصلی نرمافزارهای حسابداری چیست؟
هنگام کار با نرمافزارهای حسابداری، انتظار میرود که دارای قابلیت اداره کردن فعالیتهای مختلف مالی و حسابداری شرکت باشند. این فعالیتها به دستههای زیر تقسیم میشود.:
- گزارشگیری به صورت جامع.
- مدیریت حسابهای دریافتی.
- مدسرست حسابهای پرداختی.
- محاسبه حقوق و دستمزد.
- بررسی وضعیت کلی.
با استفاده از نرمافزارهای حسابداری قادر به محاسبه سرمایه اولیه برای رفع نیازهای کسبوکار خواهید بود.
نرمافزارهای حسابداری:
انتخاب نرمافزارهای حسابداری به بودجه و نیاز شما ارتباط دارد. گران قیمت بودن نرمافزارهای حسابداری به معنای مناسب بودن آن نیست.
۱)نرمافزارهای حسابداری شرکتی فرداد:
شرکت آشنای آرین سیستم با هدف قرار دادن شرکتهای بزرگ به تازگی به طراحی نرمافزار فرداد پرداخت و در بازار عرضه کرد. امکانات این نرمافزار در زیر مرتب شده است:
- فراهم کردن زمینه آموزش رایگان.
- سهولت در راهاندازی نرمافزار.
- گزارش تحریر دفاتر.
- قابلیت تهیه گزارش مالیات بر درآمد، بدهی مشتریان، مانده بدهی و گزارش خرید و فروشهای فصلی.
- امکان پیگیری حسابهای پرداختی.
این نرمافزار در بنگاههای کوچک، شرکتهای تولیدی، بازرگانی و پیمانکاری کاربرد دارد. از مزایای این نرمافزار که باعث پیشی گرفتن از رقبای خود شده است، میتوان به مشتریمداری و پشتیبانی مستمراین شرکت اشاره کرد.
۲)نرمافزارهای حسابداری پارمیس:
یکی از نرمافزارهای معروف در حسابداری، نرمافزار پارمیس است. سهولت در کار با این نرمافزار باعث مشهوریت آن شده است. بیشترین استفاده از این نرمافزار درامورمالی فروشگاهها است.
این نرمافزار برای حسابداری شخصی به گونهای طراحی شده است که با نرمافزارهای اندروید و ios سازگار باشد. دیگر ویژگیهای این نرمافزار در زیر بیان شده است:
- بودجهبندی
- مدیریتکردن هزینهها و درآمد.
- مدیریت وام وقسط
- مدیریت درست سرمایه
- ثبت اطلاعات شخصی و اطلاعات بانکی
- تنظیم آلارم برای روز سررسید وام و چکها
این نرمافزار پاسخگوی نیاز فروشگاهها و شرکتهای بازرگانی است.
۳)نرمافزار حسابداری هلو:
از قدیمیترین نرمافزارها، نرمافزار هلو است که به دلیل پشتوانه و خدماتی که در عرض ۲۰ سال ارائه داده است، در لیست محبوبترین نرمافزارهای حسابداری قرار گرفته است.
این نرمافزار مناسب فروشگاهها و انواع کسبوکار استو قیمت مناسب و آموزش رایگان این نرمافزار باعث استفاده از آن در فروشگاههای بزرگ و کوچک شده است.
سایر مزایای نرمافزار هلو شامل موارد زیر است:
- خرید آسان
- نصب راحت بر روی انواع سیستمها
- قابلیت اتصال به تجهیزات سختافزاری مانند دستگاه پوز
این نرمافزار با پوشش دادن ۲۰۰ گروه شغلی، فعالیت خود را آغاز کرد.
۴)نرمافزارهای حسابداری محک:
این نرمافزار با توجه به جدید بودن نسبت به سایر نرمافزراهای حسابداری، توانسته جایگاه مناسبی را در بین فروشگاهها و اصناف کسب کند. کیف پول محک با کسب اعتماد مشتری به مدیریت حسابهای شخصی آنها کمک میکند.
از دیگر ویژگیهای نرمافزار محک به گزینههای زیر میتوان اشاره کرد:
- داشتن نمایندگی در سراسر ایران.
- برای اصناف، شرکتها، فروشگاهها و… نرمافزارهای متفاوت طراحی کرده است.
در طی ۱۰ سال اخیر، نرمافزار محک به طراحی و توسعه انواع نرمافزارهای مالی پرداخته است.
۵)نرمافزار حسابداری قیاس:
بیش از دو دهه است که این نرمافزار در بازار عرضه شده است. در این بازه زمانی، این نرمافزار توانسته جای خود را در حوزههای بازرگانی و خدماتی باز کند.
این شرکت علاوه بر عرضه نرمافزار حسابداری حقوق و دستمزد، انبارداری و… نسخهای رایگان برای اندروید طراحی کرده است که مشتریان به راحتی بتوانند با بررسی حسابهای مالی خود بپردازند.
از دیگر امکانات نرمافزار قیاس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخورداری از امنیت بالا
- سرعت عمل بالای نرمافزار
- سهولت در هنگام کار کردن با نرمافزار
- ارائه خدمات پشتیبانی و آموزش رایگان
نسخه دمو ماژول نرمافزار قیاس جز بهترین نرمافزارهای رایگان در بازار است.
۶)نرمافزارهای حسابداری شایگان:
شرکت شایگان با عرضه نرمافزار حسابگر،حسابداری را در حوزههای صنعتی و بازرگانی آسان کرده است. بیشترین استفاده از این نرمافزار در اصناف و فروشگاهها است.
از سال ۱۳۷۰ فعالیت نرمافزار حسابگر در بازارهای مالی آغاز شده است
شرکت شایگان موفق به دریافت جایره برای “استاندارد اعتماد مشتریان” در نهمین اجلاس ناپک در سال ۱۳۹۰ شد.
۷)نرمافزارهای حسابداری پیوست:
سابقه فعالیت نرمافزار حسابداری پیوست به بیش از ۱۵ سال قبل برمیگردد. عمده فعالیت این نرمافزار بیشتر در حوزههای مالی و مدیریت است.
اغلب شرکتها و ادارات مالی از این نرمافزار استفاده میکنند؛ مانند کشتیرانی جمهوری اسلامی، بیمه معلم، دیوان محاسبات کشوری و…
۸) نرمافزار حسابداری آرین سیستم:
شرکت آرین سیستم با هدف کمک به شرکتهای بزرگ طراحی شده است. این نرمافزار مجهز به امکانات حسابداری مالی، خزانهداری، حسابداری خرید و فروش و… برای شرکتهای کوچک، متوسط و بزرگ طراحی شده است.
۹)نرمافزار حسابداری شرکتی سپیدار:
یکی از خدمات شرکت همکاران سیستم، عرضه نرمافزار حسابداری سپیدار است. بازار هدف این نرمافزار، شرکتهای کوچک و متوسط بوده است.
از این نرمافزار برای تهیه مغایرتهای بانکی برای هر حساب، چاپ چکها، تهیه کردن گزارش از آخرین وضعیت چکهای دریافتی و پرداختی، خرید و فروش از طریق های گوناگون، گزارشگیری روزانه برای ثبت در دفاتر قانونی، تکمیل کردن اظهارنامه مالیاتی و … استفاده میشود.
کلام آخر برای انتخاب بهترین نرمافزارهای حسابداری:
قبل از استفاده از نرمافزارهای حسابداری لازم است چند نکته را در نظر بگیرید تا قادر به انتخاب بهترین نرمافزار باشید. برای مثال لازم است اندازه سازمان را در خرید نرمافزار در نظر بگیرید.
قبل از خرید نرمافزار لازم است هدف و نیازهای خود را تعیین کنید تا متناسب بر آنها، ماژول مورد نظر را انتخاب کنید تا از پرداخت هزینه اضافی پیشگیری شود.
ارائه خدمات پشتیبانی یکی از فاکتورهای مهم در هنگام خرید نرمافزارها است. بیش از خرید، به خدمات پشتیبانی نرمافزار توجه کنید.
نرمافزار خوب با تهیه گزارش و تجزیه و تحلیل مناسب، در عملکرد بهتر سازمان و شرکت کمک میکند. همچنین، باید قادر به همگام و سفارشی شدن برای رفع نیازهای شما باشد.
در امور حسابداری، امنیت حرف اول را میزند. نرمافزار حسابداری از این قاعده مستثنی نیست و باید به گونهای طراحی شده باشد که مطابق با امنیتهای شبکه باشد و دست هکرها را کوتاه کند.