آشنایی با انواع سوئیچ های سیسکو
سخن کوتاهی درباره انواع سوئیچ های سیسکو
شاید تا به حال اسم سوئیچ های سیسکو به گوشتان خورده است اما دقیقا نمیدانید که این نوع از سوئیچها (انواع سوئیچ های سیسکو) چه کاربری دارند و در چه مکانهایی از آنان استفاده میکنند؟! امروزه سوئیچهای سیسکو جزء پرکاربردترین و پراستفاده ترین دستگاهها هستند که در شبکه و دیتا سنترهای مختلف حضور دارند و میتوانند میان چندین دستگاه و سرور ارتباط برقرار کنند. سوئیچ های سیسکو با توجه به کارایی که دارند از اهمیت بالایی برخوردارند.
سوئیچهای سیسکو
اگر بخواهیم به طور کلی حساب کنیم سوئیجهای سیسکو جزء مولفه اصلی ایجاد ارتباط میان شبکههای مختلف هستند که با توجه به نوع خود، عملکردهای متفاوتی از خود نشان میدهند. همانطور که میدانید سوئیچهای سیسکو انواع (انواع سوئیچ های سیسکو) مختلفی دارند و با توجه به شبکه عملکرد منحصر به فردی از خود نشان میدهند.
شما اگر از سوئیچهای سیسکو شناخت کافی داشته باشید به راحتی میتوانید تجارت خود را راهاندازی کنید و به کسب و کار خود رونق ببخشید. برای مثال میتوانیم بگوییم که سوئیچهای کاتالیست (Catalyst) برای اینکه دیتاسنترها به راحتی بتوانند به شبکههای محلی اتصال پیدا کنند، طراحی شدهاند.
بیشتر سوئیچ های سیسکو در لایه ۲ مدل OSI یا Data Link کار میکنند و وظیفه اصلی آنان فوروارد کردن یا سوئیچ کردن فریمهای دریافتی به پورتهای مختلف است. ویژگی و مزیتی که سوئیچهای شرکت سیسکو دارند این است که به خوبی عمل میکنند و پایداری قابل توجهی دارند به همین خاطر مدیر شبکه میتواند به راحتی روی انواع سوئیچها مانور دهد و امنیت آنان را بالاتر ببرد.
مدل سنتی شبکه سیسکو در گذشته به صورت سلسله مراتبی یا درختی بود و شامل سه لایه میشود، (Hierarchical Network Design) به خاطر اینکه شبکه سیسکو بتواند سوئیچها را به راحتی مدیریت کند و آنان را در بخشهای مختلف قرار دهد به صورت اصولی آنان را به سه لایه تقسیمبندی کرد. که این لایهها عبارتند از:
- لایه Access
- لایه Distribution
- لایه توزیع یا لایه Core
انواع سوئیچ های سیسکو
به طور کلی دو دسته اصلی از سوئیچ های سیسکو وجود دارد و درسته که با یکدیگر تفاوتهای مختلفی دارند اما تعریف اولیه هر کدام به یک شکل است:
پیکربندی مدولار (modular) یا ماژولار
این نوع سوپیچها از سیسکو معمولا گران تر از سوپیچهای ثابت هستند زیرا دارای امکانات بیشتر و دارای کاربر میباشند و شما میتوانید با این نوع از سوپیچها پورتهای خود را گسترش و ارتقا دهید. از سوئیچهای ماژولار معمولا در شبکههای سازمانی و انتر پرایزها و دیتاسنترها استفاده میکنند.
سوئیچهای ماژولار به شما امکان میدهند در صورت لزوم ماژولهای انبساطی را اضافه کنید و با تغییر الزامات شبکه، انعطافپذیری به شما میدهد. ماژولهای توسعه مخصوص برنامه هستند و شامل مواردی برای فایروالها، اتصال بی سیم یا آنالیز شبکه هستند.
همچنین ممکن است امکان ایجاد رابطهای اضافی، منابع تغذیه یا فنهای خنککننده وجود داشته باشد. این نوع کلید بیشترین انعطافپذیری را برای شما فراهم میکند اما با هزینه بیشتر. ویژگی و کارایی سوئیچهای سیسکو Catalyst و Nexus بسیار بالا است و آنان میتوانند پیکربندی سوئیچها را انعطافپذیرتر و مقیاسپذیرتر کنند. نمونههایی از سوئیچهای ماژولار سیسکو عبارتند از:
- Cisco Catalyst 4500 Series
- Cisco Catalyst 6500 Series
- Cisco Nexus 7000 Series
پیکربندی ثابت (fixed configuration)
سوئیچهای سیسکو با پیکربندی ثابت در بازار از محبوبیت بالایی برخوردارند. این نوع از سوئیچها دارای پورتهای قدرتمند هستند و در انواع شبکهها از آنان استفاده میکنند. نکته جالبی که وجود دارد این است که شما میتوانید پورتهای سیسکو با پیکربندی ثابت را با استفاده از فیبرهای نوری به یکدیگر متصل کنید.
سوئیچهای با پیکربندی ثابت تعداد مشخصی از درگاهها را ارائه میدهند و به طور معمول قابل ارتقا نیستند، که در مجموع هزینه کمتری دارند. سوئیچهای با پیکربندی ثابت شامل سوئیچهای کنترل نشده، سوئیچهای هوشمند و سوئیچهای مدیریت شده هستند. سوئیچهای سیسکو با پیکربندی ثابت عبارتند از:
- Cisco Catalyst 2960 Series
- Cisco Catalyst 2960-S Series
- Cisco Catalyst 3560 Series
- Cisco Catalyst 3560-E Series
- Cisco Catalyst 3560-X Series
- Cisco Catalyst 3750 Series
- Cisco Catalyst 3750-E Series
- Cisco Catalyst 3750-X Series
- Cisco Catalyst 4900 Series
- Cisco Catalyst 2975 Series
غیر از این دو دسته سوئیچ، سوئیچهای سیسکو دیگری وجود دارند که با یکدیگر آنان را بررسی میکنیم.
سوئیچ های کنترل نشده (Unmanaged switches)
از سوئیچهای کنترل نشده معمولاً برای تأمین اتصال اولیه استفاده میشود. آنها به صورت پلاگین و بازی طراحی شدهاند و به هیچ پیکربندی نیاز ندارند. سوئیچهای کنترل نشده هنگامی که فقط به سوئیچینگ اصلی و اتصال نیاز دارند، بسیار موثر عمل میکنند. اغلب آنها را در شبکههای خانگی یا هرجایی که فقط به چند درگاه نیاز است، مانند میز کار، آزمایشگاه یا اتاق کنفرانس مشاهده خواهید کرد.
برخی از سوئیچهای کنترل نشده قابلیتهای پیشرفته محدودی را ارائه میدهند، با این وجود – همانطور که از نام آن پیداست – این سوئیچها به طور کلی قابل اصلاح یا مدیریت نیستند.
سوئیچهای هوشمند (Smart switches)
سوئیچهای هوشمند برخی از کارهای مدیریتی و تقسیمبندی، کیفیت خدمات و قابلیتهای امنیتی را ارائه میدهند، بنابراین آنان میتوانند جایگزینی مقرون به صرفه تری برای سوئیچهای modular یا ماژولار باشند. این نوع سوئیچها به اندازه سوئیچهای مدیریت شده (managed switches)، مقیاسپذیر نیستند.
سوئیچهای مدیریت شده (managed switches)
در میان سوئیچهای سیسکو با پیکربندی ثابت، سوئیچهای مدیریت شده به گونهای طراحی شدهاند که جامعترین ویژگیها را به شما ارائه میدهند مانند: بهترین تجربه از برنامه، بالاترین سطح امنیت، دقیقترین کنترل، مدیریت شبکه و بیشترین مقیاسپذیری. سوئیچهای مدیریت شده گرانترین گزینه سوئیچهای سیسکو با پیکربندی ثابت هستند و بیشتر در سازمانهایی با شبکههای بزرگ یا در حال رشد وجود دارند.
عملکرد سوئیچ لایه ۲ چیست؟
هنگامی که سوئیچ یک فریم را دریافت میکند، آن را در یک صف ورود قرار میدهد. یک پورت میتواند چندین صف ورودی داشته باشد و معمولاً این صفها برای سرویسدهی فریمها به طور متفاوت استفاده میشوند (به عنوان مثال کیفیت خدمات [QoS] را اعمال کنید). به بیان ساده تر، هنگامی که سوئیچ یک فریم را از یک صف برای انتقال انتخاب میکند، سوئیچها باید به چند سوال پاسخ دهند:
-
- کادر باید به کجا ارسال شود؟
- آیا محدودیتهایی مانع از ارسال قاب (فریم) است؟
- آیا اولویتبندی یا علامتگذاری وجود دارد که باید روی قاب (فریم) اعمال شود؟
ویژگی سوئیچهای سیسکو
ویژگی و نکاتی در مورد سوئیچهای سیسکو وجود دارد که بهتر است با آنان آشنا بشوید این ویژگی و نکات عبارتند از:
سرعت سوئیچ
سوئیچها در توان عملیاتی یا سرعتهای مختلف در دسترس هستند، سرعت انتقال دادهها به مگابیت بر ثانیه (Mbps) است به عنوان مثال، سوئیچهایی که با پیکربندی ثابت هستند میتوانند اترنت (Ethernet) سریع (۱۰/۱۰۰ مگابیت در ثانیه)، اترنت گیگابیت (۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰ مگابیت در ثانیه)، ده گیگابیت (۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰/۱۰۰۰۰ مگابیت در ثانیه) و حتی ۴۰/۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه (gigabits) را ارائه دهند.
نکته: سرعت سوئیچی که انتخاب میکنید، به نوع توان مورد نیاز شما بستگی دارد. به طور مثال اگر کار شما نیاز به انتقال پروندههایی با حجم زیاد را دارد، باید سوئیچ اترنت گیگابیت را در نظر بگیرید.
تعداد پورتها
همانطور که سرعت در سوئیچها متفاوت است، پورتها نیز در سوئیچها با یکدیگر متفاوت است. هرچه کسب و کار شما بزرگتر باشد و تعداد کاربران بیشتری در آن حضور داشته باشند، به درگاههای بیشتری نیاز خواهید داشت. سوئیچهای پیکربندی ثابت معمولاً با ۵، ۸، ۱۰، ۱۶، ۲۴، ۲۸، ۴۸ یا ۵۲ پورت در دسترس هستند.
سوئیچهای قابل انعطاف و مستقل (غیر قابل انعطاف)
هرچه تجارت (و شبکه شما) رشد کند، به احتمال زیاد نیاز به پشتیبانی بیشتر از دستگاهها خواهید داشت که به معنای سرمایهگذاری در سوئیچهای بیشتر است در این صورت سوئیچهای قابل انعطاف بسیار به کار شما میآیند.
کلام آخر
خب این بود از مقاله انواع سوئیچ های سیسکو امید است مطالب این نوشتار کاملا برایتان واضح و مفید بوده باشد. موفق باشید 🙂