الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال
الگوی پرچم که معادل انگلیسی آن Flag Pattern است، یکی از پرکاربردترین الگوهای ادامه دهنده در تحلیل تکنیکال به حساب میآید. الگو ادامه دهنده به معنای این است که نمودار قیمت بعد از ایجاد پرچم، مجددا روند قبلی خود را از سر میگیرد. بدین ترتیب، الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال کمک میکند تا صاحبین سرمایه و دارایی بهترین تصمیمات مالی را برای سرمایه گذاری و معاملهگری بگیرند. در ادامه مطالب نگاهی دقیقتر به الگو پرچم خواهیم انداخت؛ لذا از شما دعوت مینماییم تا آخر مطالب همراه ما باشید.
الگوی پرچم چیست؟
پرایس اکشن که معادل انگلیسی آن price action است، یک روش معاملهگری برای افزایش بازدهی معاملات در بازارهای مالی است. در این روش، تریدرها بدون استفاده از اندیکاتورها و بدون انجام محاسبات پیچیده و تنها با بررسی چارت قیمتی، روند نمودار قیمتی را پیش بینی میکنند. این سبک از معامله را میتوان قسمت مهمی از تحلیلهای تکنیکال دانست که باعث سود و زیان در انواع بازارهای مالی و پیش بینی قیمت ارزها و اوراق بهادار میشود. یکی از انواع الگوهای price action، الگوهای ادامه دهنده است.
به بیان دیگر، الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال به صورت الگو ادامه دهنده و الگو بازگشتی هستند. در الگوهای ادامه دهنده و یا continuation pattern، خطوط و الگوها بیانگر این موضوع هستند که نمودار تمایل دارد تا در جهت روند فعلی به حرکت خود ادامه دهد. به بیان سادهتر، تصور کنید که روند الگوهای قیمتی قبل از تشکیل الگوها و خطوط، ادامه دهنده صعودی هستند، در نتیجه، در ادامه حرکت نیز روند صعودی خواهد بود.
الگو Flag پرچم نیز یکی از الگوهای ادامه دهنده است که روند حرکت در یک چهارچوب زمانی کوتاه مدت، بر خلاف روند فعلی حرکت میکند و در چهارچوب زمانی بلند مدت، روند قبلی خود را ادامه میدهد. این الگو یکی از پرکاربردترین و جذابترین الگوها در تحلیل تکنیکال است و بسیاری از تحلیلگران حرفهای و با تجربه معتقد هستند که الگوهای کلاسیک تحلیل تکنیکال از جمله الگو پرچم نقش پررنگی در ارتقاء کیفیت تحلیلها دارد؛ زیرا روندها و الگوها ممکن است که در آینده تکرار شوند.
سوالی که وجود دارد این است که الگوی پرچم در چه روندی ظاهر میشود؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت که بعد از یک رشد یا یک افت قدرتمند در نمودار قیمتی، اگر حرکتی با شیب کم و در خلاف روند اصلی برای کوتاه مدت رخ دهد، قلهها و درههایی در کنار یکدیگر ایجاد میشوند و با اتصال درهها و قلهها شاهد الگو پرچم خواهیم بود. نکتهای که وجود دارد این است که پایداری این الگو کم است و در مدتی کوتاه در جهت روند مخالف شکسته خواهد شد.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال
انواع الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال
همانطور که در مطالب فوق نیز عنوان شده است، الگوی پرچم زمانی تشکیل میشود که بعد از یک حرکت شدید، روند نمودار به حالت معکوس خود وارد شود. همچنین، زمانی میتوان الگو پرچم را کامل دانست که قیمت به حالت اصلاح و تثبیت وارد شود. معاملهگران با مشاهده الگو پرچم، نقاط ورود یا خروج از یک سهم را به درستی تشخیص میدهند و از آن برای کسب سودهای بزرگ و پیشگیری از ضررهای هنگفت استفاده میکنند.
هر الگو پرچم از دو بخش زیر تشکیل شده است:
- میله پرچم: به روند شارپ و شدید، قبل از ناحیه پرچم، میله گفته میشود که بسته به نزولی یا صعودی بودن روند، با مقاومت یا حمایت همراه میشود.
- بدنه پرچم: به محدودهای که روند قیمت در آن اصلاح میشود و انرژی لازم برای حرکت بعدی را جذب میکند، بدنه پرچم میگویند.
در مطالب فوق با بخشهای مختلف انواع الگوی پرچم تحلیل تکنیکال آشنا شدیم. انواع الگو پرچم را میتوان در دو دسته الگو صعودی و یا الگو نزولی دسته بندی کرد که در ادامه مطالب به بررسی دقیقتر آن خواهیم پرداخت:
الگوی پرچم صعودی
انواع الگو پرچم صعودی را میتوان به الگوی مستطیل و الگوی مثلثی تقسیم کرد. الگوی صعودی و یا Bull Flag وقتی تشکیل میشود که روندی با حجم بالا در حال صعود است و میله پرچم را تشکیل میدهد. سپس، در نقطهای مشخص، قیمت با حالت نوسانی شروع به نزول میکند و قیمت در آن محدوده تثبیت میشود. بعد از تشکیل پرچم، نمودار قیمت مجددا در روندی صعودی شروع به حرکت میکند.
در نتیجه، الگو پرچم صعودی را میتوان ناشی از یک حرکت صعودی پرشیب و یک بازه تثبیت قیمت دانست که با افزایش مجدد حجم به پایان میرسد و میتواند بازگشت خریداران را نشان دهد. از دیگر نکات مهم در رابطه با این الگو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میله پرچم نشان دهنده یک روند شارپ و شدید صعودی است که به طور معمول به دلیل پاسخ تریدرها به افزایش قیمت و افزایش حجم، شکل میگیرد.
- در صورتی که بعد از شکلگیری پرچم، روند نمودار قیمت به حرکت خود ادامه بدهد و به حرکت صعودی خود باز نگردد، قیمت تثبیت نشده و الگو ما از نوع الگو پرچم نیست.
- الگو پرچم زمانی تشکیل میشود که قیمت دارایی در یک چهارچوب بلند مدت در مسیر صعودی حرکت کند و در بازه زمانی کوتاه مدت وارد شکست و تثبیت قیمت شود.
- الگوی پرچم مستطیل صعودی زمانی تشکیل میشود که سهمی در بازار در یک روند صعودی قدرتمند قرار میگیرد و بعد از وارد شدن به محدوده رنج همراه با اندکی نزول، سقف مقاومتی خود را میشکند و با قدرت به روند صعودی پیشین خود ادامه میدهد. نکته الگوی مستطیل این است که پس از اتصال درهها و قلهها به یکدیگر، دو خط به موازات هم رسم میشوند.
- تفاوت الگو مثلثی با الگو مستطیلی در نحوه شکلگیری بدنه آنها است. در الگو مثلثی، بدنه پرچم به شکل یک مثلث است و قبل از برخورد دو ضلع مثلث با یکدیگر، نمودار قیمت به سمت بالا شکسته میشود.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال
الگوی پرچم نزولی
الگوی پرچم نزولی و یا Bear Flag بر خلاف الگو صعودی، بعد از تثبیت قیمت و یک حرکت نزولی پر شیب، تشکیل میشود. در این الگو، با کاهش حجم در زمان تثبیت قیمت و افزایش حجم در زمان شکل گیری پرچم مواجه هستید. در صورتی که افزایش حجم برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال معتبر نخواهد بود.
در این الگو، تریدرها نقطه هدف را با کم کردن طول پرچم از سطح شکست بدست میآورند. میله پرچم نشان دهنده حرکت نزولی است که میتواند شیب تند یا کمی داشته باشد. توجه داشته باشید که الگو پرچم صعودی و نزولی هردو تجمع فعالان بازار در جهت مخالف را نشان میدهند. به همین خاطر، در صورتی که حرکت ضعیف باشد، انتظار داریم تا در بازار به تعادل برسیم و در صورتی که حرکت تند و قوی باشد، تعادل بازار بهم میخورد.
نکات مهم در رابطه با الگو پرچم نزولی و پرچم صعودی در تحلیل تکنیکال
مدل پرچم در تحلیل تکنیکال را در مطالب فوق با یکدیگر بررسی کردیم. اکنون قصد داریم تا در این بخش به بررسی تفاوت الگو صعودی و الگو نزولی بپردازیم.
- هر دو الگو را میتوان جزء الگوهای ادامه دهنده دانست که زمانی تشکیل میشوند که روند نمودار قیمتی یک دارایی به کانال موازی پولبک میزند.
- الگو پرچم صعودی را میتوان نشان دهنده یک تحول مثبت دانست و شکل گیری الگو نزولی نشان دهنده کاهش شدید حجم است و یک علامت منفی خواهد بود.
- هر یک از الگوهای صعودی و نزولی دارای سطوح حمایت، مقاومت، میله پرچم، بدنه پرچم و نقاط شکست و قیمت هدف است.
- ضعف انواع الگوهای پرچم در این است که فاز تثبیت قیمت و اصلاح قیمت میتواند منجر به تغییر جهت روند نمودار قیمتی شود. همچنین، احتمال دارد که با طولانی شدن فاز اصلاح، خریداران تحرک خود را از دست بدهند و تعداد فروشندگان افزایش یابد. به طور کلی، توصیه تریدرها بر این است که به سراغ سهمهایی که اصلاح آنها بلند مدت بوده است، نروید.
- توصیه دیگر این است که به امید افزایش قیمت یک دارایی و شکستن یک مقاومت یا کاهش قیمت، وارد سهم نشوید.
- الگو پرچم همگرا شباهت زیادی به الگوهای مستطیلی دارد و در این الگو شاهد شیب نزولی منفی برای خط مقاومت و یا خط افقی برای سطح حمایت هستیم. در این الگو به علت تقاطع 90 درجه در روند صعودی، یک مثلث قائم الزاویه تشکیل میشود. نکتهای که وجود دارد این است که قبل از تشکیل مثلث، شاهد روندی با شیب زیاد هستیم و بعد از اصلاح کوتاه، شاهد سقوط قیمت خواهیم بود؛ لذا در این الگو، شکستن سطح حمایت نشان دهنده سیگنال فروش است.
- بسیاری از مبتدیان الگو آویز و آلگو کنج را با الگو پرچم اشتباه میگیرند. توجه داشته باشید که الگو آویز در مدت زمان کوتاهتری شکل میگیرد و در زمان تشکیل شدن آن، حجم کاهش پیدا میکند. سپس در ادامه الگو، در قسمت شکست سطح، حجم افزایش مییابد. در صورتی که الگو کنج در میانه روند تشکیل میشود.
پیشنهاد مطالعه: معرفی بهترین ابزار تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال
سخن پایانی
در مطالب فوق به آموزش الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال پرداختیم. همانطور که میدانید الگو پرچم یکی از انواع الگوهای ادامه دهنده است که تریدرها از آنها برای پیش بینی جهت حرکت نموداری قیمتی و کسب اطلاعات بیشتر استفاده میکنند. در این راستا، لازم به ذکر است که شرکت در دورههای آموزشی معتبر الگو پرچم در تحلیل تکنیکال به شما کمک میکند تا سودهای هنگفت در بازارهای مالی بدست بیاورید و احتمال شکست خود را در معاملات مالی به حداقل برسانید.
آموزش ارزهای دیجیتال و فارکس
در مکتب خونه انواع دوره آموزش ارز دیجیتال و فارکس با رویکردهای متفاوت و وجود دارند که هم اکنون از طریق صفحه آموزش ارز دیجیتال و صفحه آموزش فارکس میتوانید این آموزشها را ببینید. با استفاده از این دورههای آموزشی میتوانید درک و دانش خود را از ارزهای دیجیتال و فارکس بالا ببرید. در مکتب خونه همچنین انواع دوره آموزش تحلیل تکنیکال وجود دارد که نرم افزارهای بالا را به کاربران آموزش میدهند.