زمان آینده در ترکی استانبولی: بررسی کامل زمان آینده در ترکی به همراه مثال
آشنایی با زمان آینده در زبان ترکی استانبولی
زمان آینده در ترکی استانبولی همانطور که از اسم آن مشخص است برای توصیف انجام عملی در آینده به کار گرفته میشود. این زمان مانند سایر چهار زمان اصلی زبان ترکی استانبولی به کمک اضافه کردن پسوند به بن فعل به دست میآید.
همانطور که در فارسی مصدر با اضافه کردن پسوند -ن ساخته میشود در زبان ترکی به کمک دو پسوند mak یا mek شکل میگیرد. از این رو برای به دست آوردن بن فعل باید این پسوند از مصدر حذف شود تا بتوان با اضافه کردن پسوندهای مشخص زمان آینده در این زبان ساخته شود.
در این یادداشت به بررسی زمان آینده به همراه مثال پرداخته شده است.
ساختار زمان آینده در ترکی
برای ساخت زمان آینده در ترکی استانبولی در صورتی که فعل به یک صامت ختم شود از پسوند ecek یا acak استفاده میکنیم. در صورتی که فعل با یک حرف مصوت تمام شود به منظور جلوگیری از تکرار مصوت از حرف y استفاده میشود. از این رو مطابق با اصول تطابق آوایی در این حالت از پسوندهای yecek و yacak استفاده میشود.
هنگام صرف فعل در زمان آینده به خاطر داشته باشید که برای اول شخص مفرد و جمع اگر فعلی به حرف صامت ختم شود با توجه به اصول تطابق آوایی حرف K در پسوند به ğ تبدیل میشود. برای درک این مساله به مثال زیر دقت بکنید:
gideceğiz
ما خواهیم رفت.
لازم به ذکر است که در صورتی که حرف آخر فعل به a یا e ختم شود به ترتیب این حروف به ı و i تبدیل میشوند.
عملکرد زمان آینده در ترکی استانبولی همانند زبان انگلیسی است. در حقیقت این زمان برای توصیف آنچه که قرار است رخ دهد یا عملی که هنوز اتفاق نیفتاده است به کار برده میشود. با این حال در زبان ترکی تفاوتی بین عمل برنامهریزی شده یا نشده وجود ندارد.
Yarın Mersin’e gideceğim.
فردا به مرسین خواهم رفت.
Sen yazacaksın
تو خواهی نوشت.
Ödevlerimi yapacağım
من تکالیفم را انجام خواهم داد.
Yarın yazlıkta kalacağım
من فردا در خانه تابستانی خواهم ماند.
مقاله پییشنهادی : زمان حال در ترکی استانبولی
نحوه صرف فعل در زمان آینده به همراه چند مثال در جدول زیر آورده شده است:
برای تمرین بیشتر فعل gitmek را در آینده صرف کنید. (پاسخ این تمرین در انتهای یادداشت آورده شده است.)
منفی و سوالی کردن زمان آینده در ترکی استانبولی
برای ساخت حالت منفی زمان آینده در ترکی استانبولی بر اساس آخرین حرف بن فعل از یکی از پسوندهای me یا ma استفاده میکنیم. پس از اضافه کردن یکی از این دو پسوند به بن فعل یکی از پسوندهای ecek یا acak را به انتهای بن فعل میچسبانیم. برخلاف حالت مثبت زمان آینده در حالت منفی همیشه از حرف y جهت جلوگیری از تکرار دو حرف مصوت استفاده میشود. در انتهای کار نیز شناسه را اضافه میکنیم. به مثال زیر دقت بکنید:
Sen yazmayacaksın
تو نخواهی نوشت.
برای سوالی کردن زمان آینده از پسوند با فاصله استفاده میشود. در حقیقت ابتدا بن فعل با یکی از پسوندها ecek یا acak و سپس با فاصله یکی از پسوندهای mi یا mı را با شناسه مینویسیم. لازم به ذکر است سوم شخص جمع از این قانون پیروی نمیکند و پسوند سوالی بدون شناسه به کار گرفته میشود. علاوه بر این در فعل اول شخص جمع و مفرد برای جلوگیری از تکرار دو مصوت از حرف y به عنوان یک میانجی استفاده میکنیم.
Sen yazacak mısın
آیا خواهی نوشت؟
مقاله پییشنهادی : آموزش حروف الفبای ترکی استانبولی
زمان آینده در گذشته
زمان آینده در گذشته بر خلاف زمان آینده در زبان ترکی برای بیان اعمالی است که در گذشته با وجود برنامهریزی برای انجام آنها به هر دلیلی آن عمل انجام نشده است. این زمان را میتوان معادل «was about to» یا «was going to» در زبان انگلیسی و همچنین معادل «قرار بود…» در زبان فارسی دانست.
برای ساخت این زمان ابتدا باید پسوندهای آینده یعنی ecek و acak را به بن فعل اضافه کنیم. بعد از اضافه کردن یکی از این دو پسوند باید به ترتیب یکی از پسوندهای گذشته ti یا tı و شناسه را به انتهای آن بچسبانیم.
برای آشنایی بیشتر با نحوه صرف کردن در زمان آینده در گذشته در ترکی استانبولی به مثالهایی که در جدول زیر آورده شده است دقت کنید:
برای درک بیشتر کاربرد زمان آینده در گذشته و تفاوت آن با زمان آینده در زبان ترکی استانبولی به جملههای زیر دقت بکنید:
Biraz daha fazla yüzecektim
قرار بود (میخواستم) بیشتر شنا کنم.
Ben de tam eve gidecektim
قرار بود (میخواستم) به خانه بروم.
Fazla içecektik
قرار بود (میخواستیم) بیشتر بنوشیم.
Ödevlerinizi yapacaktınız
شما قرار بود تکالیف خود را انجام دهید.
Yazlığa gidecektiler
آنها قرار بود (میخواستند) به خانه تابستانی بروند.
مقاله پییشنهادی : قید در زبان ترکی استانبولی
منفی و سوالی کردن زمان آینده در گذشته
برای منفی کردن زمان آینده در گذشته از پسوندهای meyecek یا mayacak استفاده میکنیم. بعد از اضافه کردن یکی از این دو پسوند به ترتیب پسوندهای گذشته و شناسه را به انتهای بن فعل میچسبانیم:
aramayacaktın
قرار نبود تلفن کنی
برای سوالی کردن این زمان نیز بعد از بن فعل و پسوند آینده acak یا ecek به ترتیب با فاصله پسوند پرسشی mi یا mı، حرف میانجی y جهت جلوگیری از تکرار دو مصوت، پسوند گذشته و شناسه استفاده میکنیم.
uyuyacak mıydım?
قرار بود (میخواستم) بخوابم؟
در انتها باید بدانید ساختار قدیمی زمان آینده در ترکی استانبولی معاصر به ندرت به کار برده میشود. در حقیقت بیشتر افراد مسن از زمان آینده نوع دوم استفاده میکنند. امروزه از این نوع زمان آینده بیشتر جهت نفرین چیزی یا کسی استفاده میشود. به مثالهای زیر برای آشنایی با ساختار استفاده از آن دقت بکنید:
Soyu sopu kuruyasıca
امیدوارم که نسلت منقرض شود!
Gün yüzü göremeyesice
امیدوارم که فردا را نبینی!
پاسخ تمرین:
- اول شخص مفرد: gideceğim
- دوم شخص مفرد: gideceksin
- سوم شخص مفرد: gidecek
- اول شخص جمع: gideceğiz
- دوم شخص جمع: gideceksiniz
- سوم شخص جمع: gidecekler