نحوه سی وی یا رزومه نویسی برای استخدام
رزومه چیست؟ رزومه سندی است که معمولاً در مراحل استخدام استفاده میشود. این سند شامل اطلاعاتی در مورد سوابق و مدارک شما میباشد و باید مهمترین، اطلاعات مهم مربوط به شما را در قالبی شفاف و آسان برای خواندن به کارفرمایان ارائه دهد. هدف این است که بهسرعت ارتباط برقرار کنید که چرا بر اساس مهارتها و تجربیات خود واجد شرایط منحصربهفرد هستید.
نحوه نگارش یک رزومه حرفهای و اصول مهم نگارش آن
هنگام تهیه رزومه برای برنامه شغلی بعدی خود، این مراحل را دنبال کنید:
1- با انتخاب قالب مناسب رزومه شروع کنید
“قالب” سبک و ترتیبی است که در آن اطلاعات را در رزومه خود نمایش میدهید. معمولاً سه فرمت رزومه وجود دارد که میتوانید بسته به شرایط نوع مناسب خود انتخاب کنید: تقویمی (یا زمانی معکوس) ، کاربردی یا ترکیبی.
یک فرم رزومه زمانی، بخش تاریخچه حرفهای را در درجه اول قرار میدهد و اگر سابقه کار حرفهای غنی در استخدام داشته باشید، گزینه خوبی است.
برای ایجاد رزومهای که موردتوجه کارفرمایان قرار گیرد، میتوانید چند مرحله ساده و روشهای ذیل را دنبال کنید. هدف اصلی که باید بهخاطر داشته باشید این است که رزومه خود را مرتبط و خوانا پرکنید.
بیایید نگاهی دقیق به بهترین روشهای نوشتن هر یک از این بخشهای رزومه بیندازیم.
قالب رزومه کاربردی بر بخش مهارتها تأکید دارد و اگر در صنایع خود جابهجا میشوید یا دارای خللی در سابقه کار خود هستید گزینه خوبی است.
اگر تجربه حرفهای داشته باشید، فرمت رزومه ترکیبی که در آن هر دو مهارت و سابقه کار به یک اندازه مهم هستند، گزینه خوبی است.
2- نام و اطلاعات تماس خود را وارد کنید
رزومه شما باید با نام و اطلاعات تماس شما از جمله آدرس ایمیل و شمارهتلفن شما آغاز شود. شما در مورد درج یا عدم قراردادن آدرس پستی خودمختار هستید. نام شما باید در بالای رزومه با قلم پررنگ یا بزرگتر از بقیه سند قابلمشاهده باشد. اما بیش از اندازه 14 نباشد. اگر برای موقعیتهای خلاقانه متقاضی هستید، ممکن است پیوندی به نمونه کارهای آنلاین خود نیز داشته باشید.
3- خلاصه یا هدف رزومه خود را اضافه کنید
پس از اطلاعات تماس خود، شما میتوانید خلاصه رزومه یا بیانیهای را وارد کنید. یک بیانیه هدف سریع اهداف شغلی شما را توضیح میدهد و برای کسانی که دارای تجربه حرفهای محدود هستند، مانند فارغالتحصیلان اخیر دانشگاه یا دبیرستان، انتخاب خوبی است. خلاصه رزومه بیانیه کوتاهی است که از زبان فعال برای توصیف تجربه کاری و مهارتهای مرتبط شما استفاده میکند.
4- مهارتهای نرم و سخت خود را ذکر کنید
لحظهای را در نظر بگیرید که کدام مهارت شما را برای کار مناسب میکند. شرح شغل را مرور کرده و کلمات کلیدی را که قبلاً در آنها موفق بودید، برجسته کنید. مهارتهای سخت (فنی) و نرم (بین فردی) و همچنین مهارتهای قابل انتقال را که میتوانید هنگام تغییر شغل یا صنایع استفاده کنید، در نظر بگیرید. یک قسمت مهارت با کلمات کلیدی مرتبط با کارفرما ایجاد کنید. ابتدا مهارتهای موردنیاز مانند گواهینامهها یا مجوزها را لیست کنید.
5- سابقه حرفهای خود را با کلمات کلیدی ذکر کنید
قسمت تاریخچه حرفهای خود را به ترتیب معکوس (اخیراً تا گذشته) بنویسید. با جدیدترین شغل خود شروع کنید و شرح کوتاهی از جمله نام شرکت، مدت زمانی که در آن شاغل بودهاید، عنوان شغل و چند موفقیت مهم در طول مدت حضور در شرکت ارائه دهید. شما همچنین میتوانید یادگیریهای مربوطه یا فرصتهای رشد را که هنگام اشتغال در آنجا تجربه کردهاید، ذکر کنید.
هنگام ذکر سابقه حرفهای خود، باید بهترین روشها را در ذهن داشته باشید:
در صورت امکان از اعداد برای اندازهگیری تأثیر خود استفاده کنید. شامل دستاوردهای عددی خاص میتواند به کارفرمایان کمک کند تا ارزش بالقوه مستقیم شما را برای شرکت خود درک کنند.
از کلمات کلیدی مشروح در نیازهای کاری استفاده کنید. مشابه بخش مهارتهای شما، باید اطلاعات مربوط به شرح وظایف را در لیست سابقه شغلی خود نیز قرار دهید.
مختصر باش. کارفرمایان برای بررسی رزومه شما فقط چند ثانیه فرصت دارند. بنابراین باید توضیحات خود را تا حد ممکن خلاصه و مرتبط نگه دارید. کلمات پرکننده و اضافی را حذف کنید. همچنین باید بهجای چندین خط توصیفکننده نقش خود، فقط دستاوردهای اصلی را لیست کنید.
از افعال عاملی استفاده کنید. با استفاده از افعال کنشی برای توصیف دستاوردهای حرفهای خود، تأثیر بیشتری بگذارید. برخی از نمونهها شامل “توسعهیافته” ، “ذخیره شده” و “مدیریت شده” است.
برای سایر تجربیات کاری نیز همین روند را دنبال کنید. اگر سابقه حرفهای گستردهای ندارید، باید کارآموزی و فرصتهای داوطلبانه را با همان قالب انجام دهید.
6- یک بخش آموزش برای رزومه خود در نظر بگیرید
اگر تجربه کاری محدودی داشته باشید (مانند فارغالتحصیلان اخیر دانشگاه یا دبیرستان) یا اگر به یک صنعت جدید منتقل میشوید، یک بخش آموزش بسیار ارزشمند خواهد بود. میتوانید اطلاعاتی از جمله موارد ذیل در بگنجانید:
- رشته مربوطه
- میانگین نمره (اگر بالاتر از 3.5 باشد)
- مشارکت در باشگاهها یا سازمانها
- رهبریت در گروهی خاص
- جوایز، دستاوردها یا گواهینامهها
هنگام نوشتن بخش تحصیلات خود، باید نام مؤسسه، تاریخ حضور و مدرک تحصیلی یا حوزه تحصیلی خود را ذکر کنید. اگر متقاضی مشاغل سطح متوسط یا بالاتر هستید، ممکن است بهغیراز نام مدرسه و تاریخ تحصیل، همه موارد را حذف کنید تا فضای بیشتری برای تجربه حرفهای مرتبط در رزومه خود ایجاد کنید.
اگر گواهینامهها یا مجوزهایی دارید که مربوط به شرح شغل هستند، میتوانید آنها را در این قسمت نیز قرار دهید. برای صرفهجویی در فضا، میتوانید مدارک معتبری را که مستقیماً با الزامات این شغل ارتباط ندارند، کنار بگذارید.
7- بخشهای اختیاری در رزومه خود داشته باشید
اگر فضای سفید قابلتوجهی در رزومه دارید، بخش موفقیت یا علاقهمندی را اضافه کنید. این میتواند به تکمیل رزومه کوتاهتر کمک کند. بهخصوص برای کسانی که تجربه کاری و آموزشی محدود دارند. اطمینان حاصل کنید که دستاوردها و علایق ذکر شده از اهداف شغلی شما پشتیبانی میکنند. و البته مربوط به کارفرمایان بالقوه هستند.
8- رزومه خود را در فرمت مناسب آماده کنید
گرچه طرح رزومه شما مهم است، باید به جزئیات قالببندی مانند سبک قلم، اندازه قلم، حاشیه و فاصله توجه کنید. قالببندی رزومه شما میتواند تمیز، حرفهای به نظر برسد. این گزینه می تواند خوانایی آن را بهبود بخشد. این عامل یک نکته مهم هنگام تلاش برای جلبتوجه کارفرما است. در اینجا چند نکته اساسی آورده شده است که میتواند به شما کمک کند رزومه شما صیقل به نظر برسد.
- فونت خود را بین اندازه 10 تا 12 قرار دهید.
- یکقلم تمیز و آسان برای خواندن مانند Arial یا Helvetica انتخاب کنید. از قلمهای تلطیف شده خودداری کنید.
- دقت کنید که حاشیه شما 1 تا 1.5 اینچ باشد.
- عنوان و سربرگهای خود را از اندازه قلم پررنگ یا کمی بزرگتر کنید (اندازه فونت بزرگتر مانند اندازه 14).
- هنگام ذکر چندین اطلاعات مختلف، مانند بخشهای تحصیلات و تاریخچه حرفهای خود، از لیستهای گلولهای استفاده کنید.
9- رزومه خود را تصحیح کنید
رزومه خود را بهدقت از نظر غلط املایی، گرامری و علائم نگارشی بررسی کنید. همچنین باید از دوستان، همکاران، اساتید و اعضای خانواده معتمد سؤال کنید که آیا میتوانند رزومه شما را مرور کنند یا خیر. نظرات شخص ثالث میتواند به آشکار کردن اطلاعات جدیدی که ممکن است نادیده گرفته باشید کمک کند.
اگر رزومه شما بیش از یک صفحه است، روشهای تلفیق یا کوتاه کردن هر بخش را با حذف کلمات پرکننده یا اطلاعات اضافی بررسی کنید. اگر متقاضی موقعیتهای سطح بالا یا صنایعی مانند بهداشتی یا دانشگاهی هستید، ممکن است دو صفحه قابلقبول باشد.
10- رزومه خود را برای هر موقعیت شغلی تنظیم کنید
مهم است که رزومه خود را اصلاح کنید تا متناسب با هر موقعیتی که درخواست میکنید، تنظیم کنید. برای هر شغل، کلمات کلیدی را در بخش مهارتها تنظیم کنید تا متناسب با نیاز کارفرما باشد. همچنین باید آنچه را که در بخشهای تاریخچه حرفهای و تجارب آموزشی تأکید میکنید بسته به آنچه در شرح شغل ذکر شده است تغییر دهید.
خلاصه تنظیم فرمت رزومه
همانطور که در زیر به شما نشان میدهیم، بیشتر رزومهها را میتوان به پنج بخش عمده تقسیم کرد. برای پرکردن هر بخش، نکات ما را دنبال کنید و در کمترین زمان رزومه برنده خواهید داشت.
نام و نام خانوادگی |
آدرس | شماره تماس | ایمیل |
خلاصه |
در این قسمت میتوانید از تواناییهای بارز و موفقیتهای بارز خود در حد 5 گزاره یا بهصورت لیست وار بنویسید. گزاره را بهگونهای بنویسید که مناسب شغل یا تحصیل شما باشد و فکر میکنید که بیشترین تأثیر را در نگاه اول بر روی خواننده میگذارد. |
مهارتها |
در این قسمت لیستی از مهمترین مهارتهای خود را ذکر کنید بهطوریکه منطبق بر نیازهای شغلی یا مقطع موردنظر باشد.
|
سوابق کاری |
در این قسمت تجربههای کاری مرتبط با مقطع یا شغل درخواستی خود را ذکر کنید که شامل عنوان شغل، تاریخ اشتغال، سمت، نام شرکت و وظایف و دستاوردهای شماست. |
تحصیلات |
این بخش در صورتی با اهمیت است که شما برای یک مقطع تحصیلی اپلای میکنید. توجه داشته باشید درصورتیکه هدف از اپلای شما برای یک جایگاه شغلی است این بخش بهاندازه بخشهای قبلی وزن و اهمیت به نسبت کمتری خواهد داشت. اما به یاد داشته باشید که از جدیدترین به قدیمیترین مقاطع شروع به نوشتن کنید. |