معرفی رشته ی داروسازی
آشنایی با رشته ی داروسازی
رشته ی داروسازی از جمله رشتهی دیگری است که داوطلبان بسیاری برای تحصیل در این رشته رقابت میکنند. در صورتی که بتوانید راه کارهای مطلوب را بدانید میتوانید با تحصیل در رشته ی داروسازی، در آینده درآمد و اعتبار بسیار مناسبی را کسب کنید. با توجه به شرایط و مکانی که شما در آن مشغول به کار خواهید شد درآمد و حقوق شما فرق خواهد کرد. بهتر است قبل از اینکه در سر آرزوهای تحصیل در این رشته را بپرورانید با شرایط قبل و بعد از تحصیل در رشته ی داروسازی آشنا شوید. در ادامه با مقاله ی معرفی رشته ی داروسازی با ما همراه باشید.
ما در این مقاله سعی کردهایم که اطلاعات مفیدی در این راستا را در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید تا با شناختن بیشتر رشته ی داروسازی و همچنین توانایی های لازم برای تحصیل در این رشته، تصمیمی مناسبی بگیرید. توانایی خاصی برای ادامهی تحصیل در رشتهی داروسازی نیاز نیست در واقع شرط اولیه برای موفقیت در آن، داشتن علاقهی فردی است که شما را در همهی فراز و نشیبها یاری خواهد کرد.
رتبه قبولی رشته ی داروسازی
رتبهی قبولی علوم تجربی در رشته ی داروسازی بسیار متغیر است و به چندین عامل بستگی دارد. اینکه شما میخواهید روزانه قبول شوید؟ اینکه منطقهای که شما امتحان دادهاید منطقه ی 1 یا 2 یا 3 است؟ بومی یک ناحیه خاص معمولا رتبهی درخواستی را به شدت کنترل میکند و همچنین در این راستا ظرفیت دانشگاهها نیز بسیار مهم است. البته برخی بر این باورند انتخاب و اولویت دانشجو نیز میتواند نقش بسیار مهمی داشته باشند.
به طور مثال برای دانشگاه زابل با رتبهی 6000 منطقه نیز میتوان قبول شد به شرط آن که بومی این ناحیه باشید. دانشگاههای روزانه و همچنین سطح بالا مثل دانشگاه تهران رتبههای بهتری را میخواهند. هرگز ناامید نشوید از همین اکنون تصمیم بگیرید و به صورت فشرده مطالعه کنید.
درس های رشته ی داروسازی در طول تحصیل
حفظ کردن در این رشته یکی از مهمترین گزینهها است در حالی که در بیشتر رشتهها باید مطالب یاد شده را درک کنید ولی در رشته ی داروسازی کافی است که فرمولهای گوناگونی از آمینو اسیدها و لیپیدها و … را حفظ کنید. دورهی تحصیل رشته ی داروسازی برعکس رشتههای پزشکی که بالینی هستند چندان جالب نیست و خبری از کادر درمانی در آن یافت نمیشود و دانشجو با حجم زیادی از کلاسها و آزمایشگاهها سرو کار دارد.
ظرفیت پذیرش برای این رشته
ظرفیت پذیرش در رشته ی داروسازی برای دانشگاههای مختلف متفاوت است و خبر خوشحال کننده این است که هر ساله این ظرفیت افزایش مییابد، اگرچه رقابت در بین دانشجویان نیز بسیار بالا رفته ولی با تلاش مطلوب میتوانید یکی از صندلیهای موجود در دانشگاه مورد علاقهی خود را در این رشته رزور کنید. هم اکنون شروع کنید برای مطالعهی بیشتر و خود را درگیر ظرفیتهای موجود دانشگاهها نسازید زیرا رتبه ی قبولی شما از ظرفیت موجود اهمیت بیشتری دارد یا به عبارتی این رتبهی قبولی شما است که نوع دانشگاه را مشخص میکند.
آینده ی شغلی این رشته
آینده شغلی رشته داروسازی بسیار مطلوب است، به گونهای که هنوز اشباع نگردیده است. به ادعاهای نادرست در این زمینه گوش ندهید رشتههای مربوط به پزشکی در همهی دورهها بازار شغلی مناسبی را برای دانشجویان خود فراهم میکند. امروزه در بیشتر کارخانههای تولید دارو و داروخانهها و مرکز اطلاع رسانی انواع دارو ها، افراد می توانند موقعیتهای شغلی مناسبی را به دست آورند.
با داشتن مجوز تاسیس یک داروخانه نیز میتوانید حتی با اشتراک و یا واگذاری آن نیز درآمدی مناسبی را کسب کنید. نگرانیهای مربوط به یافتن شغل را کنار بگذارید زیرا همواره برای فارغ التحصیلان رشته ی داروسازی موقعیتهای کاری مناسبی فراهم است.
بازار کار رشته ی داروسازی
بازار کار داروسازی اگر چه برخیها ادعا میکنند در حال اشباع شدن است ولی بهتر است بدانید هنوز ظرفیت برای یافتن شغلهای مناسب برای فارغ التحصیلان رشته ی داروسازی فراهم است. امروزه در کشور 80 کارخانهی ساخت دارو و نزدیک به 10 هزار داروخانه موجود است. اگرچه تاسیس داروخانه برای برخی از شهرها اشباع شده است و دیگر مجوزی صادر نمیشود ولی هنوز هم در برخی از مناطق کمبود داروخانهها مشاهده میشود.
سالیانه حدود 1300 نفر از رشته ی داروسازی فارغ التحصیل میشوند با این رقم زیاد باید امکانات کاریابی بیشتری برای دانشجویان فراهم شود. بازار کار داروسازی همچنین به توانایی و مهارت فارغ التحصیلان این رشته نیز مربوط میشود.
دروس دانشگاهی
- بيولوژی نظری
- فيزيک نظری
- رياضيات پايه و مقدمات آمار
- شيمي عمومي
- بيوشيمي
- فيزيولوژی
- شيمي آلي
- تشريح
- اصول خدمات بهداشتي
- آمار حياتي
- شيمي تجزيه
- ميکروبشناسي نظري و عملي
- انگلشناسي و قارچشناسي
- رشته ی دندانپزشکی
- کمکهاي اوليه
دروس تخصصی
- گياهشناسي دارويی
- اشکال دارويی
- تغذيه و رژيم درمانی
- مواد خوراکي نظری
- مديريت در داروسازی
- درمانشناسی
- اطلاعات دارويي
- شيمي دارويي
- فارماکولوژی
- مفردات پزشکي
- فرآوردههای دارويی بيولوژيکي
- فيزيکال فارماسي
- روشهاي دستگاهي
- سمشناسي
- بيوفارماسي
- داروسازي صنعتي
- کنترل ميکروبي دارويی
- کارآموزی صنعت
- زبان تخصصي
- مقدمات داروسازي
- گياهشناسي داروسازی
شرایط گرفتن مجوز داروخانه
بهتر است قبل از اینکه در مورد شرایط گرفتن مجوز داروخانه اطلاعاتی رو مطرح کنیم. بدانید که برخی از داروخانههای تاسیس یافته حالا به دلایل گوناگونی بعد از گذشت مدت زمان به طور کامل یا به طور موقتی مجوز داروخانه را واگذار میکنند.
لازم است بدانید در صورتی که فروش بسیار زیادی عاید داروخانه شود، این واگذاری نرخهای کلانی را میخواهد. به عنوان مثال در خوزستان داروخانهای به قیمت دو میلیارد واگذار میشد که روزانه درآمد به دست آمده از این داروخانه میلیونها تومان بود. همچنین برخی افراد مجوز خام داروخانه را با قیمتهای کلانی واگذار میکردند.
اگرچه تاسیس داروخانه های جدید به ویژه در شهر کلان به گونهای اشباع شده است، ولی واگذاری آن امروزه بسیار پر رونق گردیده است این گونه افراد بنا به دلایلی از جمله مهاجرت به خارج از کشور معمولا واگذاری داروخانهها را در انتخاب خود قرار میدهند و برای افرادی که به دنبال کسب سود هستند میتواند گزینه ی مناسبی باشد.
بهتر است بدانید در این راستا خرید مجوز داروخانه از واگذاری کامل آن ارزانتر است ولی اگر مجوز خامی دریافت شد باید مکانی برای تاسیس داروخانه نیز در نظر گرفته شود که معمولا انتخاب آن امری دشوار است.
مجوز داروخانه
برای کسب مجوز داروخانه ابتدا باید امتیازهایی برای فرد فراهم باشد داشتن امتیاز تنها گزینه نیست زیرا باید توانایی شهری که فرد قصد تاسیس داروخانه در آن را دارد نیز ارزیابی شود به طور مثال شهر های کلان امتیاز های بیشتری را از فرد درخواست می کنند. اگر امتیازهای بالاتری دارید می توانید اقدام به تاسیس داروخانه در شهر های بزرگ را داشته باشید که به مراتب سود بیشتر نصیب شان خواهد شد.
در حالت کلی درآمد یک داروخانه به عوامل گوناگونی بستگی دارد ولی مکان جغرافیایی آن موثرترین نقش را دارد هر چه تردد افراد در آن ناحیه بیشتر باشد به مراتب درآمد های سالیانه داروخانه نیز افزایش می یابد. البته نظارت و اداره کردن مسائل مربوط به داروخانه نیز مشکلات خاص خود را دارد افزایش مالیات و عدم افزایش قیمت ها در بسیاری از موارد می تواند سود به دست آمده از آن را به شدت کنترل کند.
آزمون جامع علوم پایه و پیش کارورزی داروسازی
پس از اینکه 180 واحد درسی را در رشته ی داروسازی گذراندید، میتوانید در آزمون جامع رشته ی داروسازی شرکت کنید. این آزمون بسیار مهم است به گونهای که اگر از چندین بار شرکت در آن موفق به کسب نمرهی مناسب نباشید از ادامهی تحصیل در رشته ی داروسازی باز خواهید ماند. آزمون جامع این رشته همانند آزمون های جامع رشته ی پزشکی است.
آزمون دیگری نیز تحت عنوان آزمون پیش کارورزی وجود دارد که دانشجو باید حداقل 50 درصد نمرهی مناسب را کسب کند. شما میتوانید 3 مرتبه در این آزمون شرکت کنید و در صورتی که نتوانید نمره مطلوب را به دست آورید، حق ادامهی تحصیل در رشته ی داروسازی را از دست خواهید داد. با بدست آوردن نمره قبولی می توانید وارد مرحلهی کارورزی شوید. این دوره برای کسب مهارتهای اساسی بسیار مهم است.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان رشته ی داروسازی به شرطی که دارای معدل کل بالاتر از 15 باشند میتوانند در آزمون تخصصی رشته ی داروسازی شرکت کنند که معمولا با توجه به نوع گرایش قبولی 40 واحد میگذرانند؛ و قبل از انتخاب پایان نامه در این مقطع، باید در آزمون جامع شرکت کرده باشید. رشتههای تخصصی زیادی متناسب به رشته ی داروسازی در کشورمان برگزار میشود که اولویت بیشتر با گرایشهای بالینی است.
گرایش های داروسازی
از گرایشهای مهم این رشته که در حال حاضر در کشورمان ارائه میگردد میوان به:
- شيمي دارويي
- داروسازی
- راديو فارماسی
- فارماکولوژي
- مواد خوراک و آب شناسي
- فرآورده هاي آرايشي و بهداشتي
- داروسازي بيمارستاني
- فرآورده هاي بيولوژيک
- زهر شناسي
علاوه بر رشتههای ياد شده، فارغ التحصيلان رشته داروسازی عمومي ميتوانند در تخصصهای علوم پايه پزشکي نظير:
- بيوشيمی
- انگل شناسي پزشکي
- ميکروب شناسي پزشکي
- فيزيولوژي، آمار حياتي
- تغذيه
- ايمونولوژي
ويروس شناسي و ژنتيک اشاره کرد. پس از تحصیل در این گرایشها و ارائه پایاننامهی مطلوب میتوانید موفق به اخذ مدرک دکتری در رشته ی داروسازی شوید.
رشته ی داروسازی مناسب چه کسانی است
در ابتدا نیاز است بدانید بیشتر دروس رشته ی داروسازی مربوط به حفظیات است و اگر شما مهارت خاصی در این گزینه ندارید بهتر است همین اکنون قید آن را بزنید زیرا مطالب عظیمی با نامهای پیچیده را باید برای بلند مدت در ذهن خود نگه دارید و نکته ای دیگری که باید بدانید این است که ممکن است بسیاری از مطالبی را که در رشته ی داروسازی در دانشگاه میآموزید پس از اشتغال، کارایی کافی نداشته باشد.
اگر به درس شیمی علاقه مند هستید این رشته برای شما یک رشته ی ایده آل است زیرا در ترم های اول نیز بیشتر واحد های مربوط به رشته ی شیمی گذرانده می شود و دانشجو در آزمایشگاه ها نحوه ی کار با مواد شیمیایی گوناگون را می آموزد
دکتری تخصصی داروسازی
دکتری رشته ی داروسازی از آن جا که بیشتر جنبهی تحقیقاتی دارد در بین فارغ التحصیلان این رشته معمولا استقبال بسیار بالایی ندارد. به همین دلیل قبولی برای دکتری تخصصی این رشته به مراتب بسیار آسان و مطلوب است. در رشتههایی مثل پزشکی و دندانپزشکی معمولا رقابت شدیدی بین دانشجویان وجود دارد به همین دلیل گاهی میتوان افرادی را یافت که به دنبال به دست آوردن رتبههای مناسب برای دکتری این رشته، سال زیادی در آزمون ها شرکت میکنند.
از دیگر عواملی که معمولا اشتیاق دانشجویان را برای ادامه تحصیل و کسب دکتری تخصصی داروسازی محدود ساخت است، میتوان به اختلاف کم درآمد داروساز عمومی و تخصصی اشاره کرد.
این عامل به ویژه نقش بسیار بازدارندهای داشته است زیرا دانشجویان عقیده دارند با ادامهی تحصیل بیشتر معمولا مزایای زیادی نصیب آنها نخواهد شد. این نکات یاد شده برای افرادی که به صورت هدفمند دنبال دکتری رشته ی داروسازی هستند میتواند با کاهش رقبا گزینهی مطلوبی به نظر برسد.
در ایران فقط 12 گرایش داروسازی تخصص وجود دارد و امکان تحصیل در آنها است که دو رشته از آن ها غیربالینی است، به صورتی که داروساز در این روش با بیمار سروکار ندارد. همچنین بهتر است بدانید دانشجویان فارغ التحصیلی رشته ی داروسازی میتوانند در آزمونهای دکتری تخصصی نیز شرکت کنند. ولی نکتهای که باید در نظر بگیرید این است اگر قصد ادامه دارید بهتر است در شاخههایی از این رشته ادامه تحصیل دهید که بالینی باشد، در این صورت مزایای به دست آمده به مراتب بیشتر خواهد بود.