آموزش روانشناسی

تست ‌های شخصیت شناسی و بررسی آن ها

تست ‌های شخصیت شناسی را بیشتر بشناسیم . در مقاله‌های قبلی به طور کامل درباره روانشناسی شخصیت و چیستی و چرایی آن صحبت کردیم. گفتیم که روانشناسی شخصیت به شناخت افراد از خودشان و دیگران کمک می‌کند.

اما چطور این اتفاق می‌افتد؟ آیا شناخت شخصیت افراد همیشه با گفتگو با یک متخصص اتفاق می‌افتد یا ابزارهای دیگری هم برای شناخت شخصیت نیاز است؟

ویدیو پیشنهادی :ویدئو آموزشی روانشناسی
ویدئو آموزشی روانشناسی

 

بدون شک پاسخ سوال بالا مثبت است. ما به ابزارهای دیگری هم نیاز داریم تا بتوانیم شخصیت افراد را به‌طور دقیق و با کم‌ترین میزان خطا تحلیل کنیم. این‌جاست که پای تست ‌های شخصیت شناسی به میان می‌آید.

در این مقاله می‌خواهیم انواع تست های شخصیت شناسی را بررسی کنیم و ببینیم هر کدام چه ویژگی‌هایی را ارزیابی می‌کنند و چه کاربردهایی دارند. با ما همراه باشید.

انواع تست های شخصیت شناسی

تاریخچه تست های شخصیت شناسی

اگر سوار بر یک ماشین زمان در طول تاریخ سفر کنیم، در تمام دوران‌ها میل سیری ناپذیر انسان برای شناخت خود را پیدا می‌کنیم.

انسان‌ها از لحظه پیدایش بر روی زمین، در جستجوی پیدا کردن راه‌هایی برای شناخت خود و توصیف ویژگی‌هایشان بوده‌اند. بنابراین شاید بتوان گفت که شخصیت شناسی قدمتی به اندازه پیدایش انسان بر روی زمین دارد.

شخصیت در طول زمان از کنجکاوی افراد جامعه، به آزمایشگاه‌های تخصصی روانشناسی و زیر ذره‌بین فیلسوفان هم رسید. تا جایی که از بقراط تا زیگموند فروید بر روی آن کار کرده‌اند و سعی کرده‌اند که آن را شناسایی کنند.

زمانی در تاریخ روانشناسی، کارل یونگ اعلام کرد که چهار عامل شخصیتی در انسان وجود دارد که انسان جهان را با کمک آن‌ها تبیین می‌کند: حس کردن، شهود، تفکر و احساس. از دهه ۱۹۰۰ رفته رفته پای آزمون‌های شخصیت شناسی به سازمان‌ها و محیط‌های کاری باز شد تا از آن‌ها برای استخدام بهتر افراد استفاده شود.

آزمون داده شخصی وولورث (Woolworth personal data sheet) اولین تست شخصیت شناسی مدرنی بود که ابداع شد. از این تست در ارتش ایالات متحده برای شناسایی افراد و استخدام آن‌ها استفاده می‌شد.

امروزه تست های شخصیت شناسی روز به روز بیشتر و متنوع‌تر می‌شوند و حالا از آن‌ها در بسیاری از مسائل از استخدام شغلی گرفته تا ازدواج استفاده می‌شود.

نگاهی به تعدادی از تست‌ های شخصیت شناسی پرکاربرد

حالا که تا حدودی با تست های شخصیت شناسی و تاریخچه آن‌ها آشنا شدیم ‌وقت آن رسیده که تعدادی از پرکاربردترین آن‌ها را با هم بررسی کنیم:

آزمون شخصیت شناسی DISC

درباره آزمون دیسک پیش از این گفته‌ایم. آزمون دیسک در سال ۱۹۴۰ توسط والتر کلارک (Walter Clark) معرفی شد. حروف اول این آزمون به چهار عاملی اشاره دارند که در آن اندازه‌گیری می‌شود. یعنی : ‌تسلط، تاثیرگذاری، پایداری و وجدان.

ابتدا از پرسشنامه دیسک فقط در حوزه روانشناسی صنعتی و سازمانی و برای انتخاب مدیران، آموزش مدیریت و … استفاده می‌شد اما حالا در سایر حوزه‌ها هم از آن برای ارزیابی استفاده می‌کنند.

ویدیو پیشنهادی : آموزش رفتار شناسی با مدل DISC
آموزش رفتار شناسی با مدل DISC

 

آزمون دیسک از ۲۸ سوال تشکیل شده است. شرکت کننده باید در هر سوال اعلام کند که تا چه حد به گزاره سوال شباهت دارد یا با آن موفقت است. در واقع باید از کاملا مخالفم تا کاملا موافقم یک گزینه را انتخاب کند.

تست های شخصیت شناسی

آزمون ۱۶ عامل شخصیتی

آزمون ۱۶ عامل شخصیتی که آن را با نام 16PF یا تست شخصیت شانزده عاملی کتل نیز می‌شناسیم، توسط ریموند کتل طراحی شده است. این روانشناس انگلیسی در تحقیقات خود دریافت که می‌توان ۱۶ عامل شخصیتی را برای توصیف ویژگی‌های شخصیتی در نظر گرفت. در نتیجه همین تحقیقات آزمون ۱۶ عامل شخصیتی شکل گرفت. سوالات این تست ۱۷۸ عدد هستند و افراد باید از بین ۵ گزینه، بهترین گزینه را برای پاسخگویی انتخاب کنند.

از جمله مواردی که این تست شخصیتی بررسی می‌کند می‌توان به ثبات عاطفی، خونگرمی، سلطه، اضطراب، گشودگی و اعتماد به نفس اشاره کرد.

پرسشنامه شخصیتی : مدل ساختار شخصیتی HEXACO

مدل شش عاملی شخصیت یا تست شخصیت شناسی هگزاکو در واقع ابزاری‌ست که برای تکمیل آزمون پنج عاملی شخصیت (نئو) به وجود آمد. کلمه هگزاکو از کنار هم گذاشتن شش بعد شخصیتی تشکیل شده است:

Honesty-Humility  صداقت و تواضع

Emotionality   هیجانی بودن

Extraversion    برون گرایی

Agreeableness (versus Anger)  توافق جویی

Conscientiousness   وظیفه‌شناسی

Openness to Experience  گشودگی به تجربیات جدید

این آزمون برای مواردی مثل جذب، نگهداری و توسعه سازمانی بسیار مناسب است. لازم به ذکر است این پرسشنامه از دویست سوال برای ارزیابی کامل تشکیل شده است که با پاسخ به صد سوال آن می‌توان به ارزیابی حدودی رسید.

 

مقاله پیشنهادی :تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی
تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی

تست شخصیت شناسی نئو

تست شخصیت شناسی نئو سال‌ها درگیر تغییر و بهینه شدن بود و تست نهایی در سال ۲۰۰۵ منتشر شد. تست شخصیت شناسی نئو از مدل ۵ عاملی تبعیت می‌کند و ۵ عامل بزرگ شخصیت یعنی: میزان پذیرش تجربیات جدید، وجدان کاری، برونگرایی، سازگاری و روان رنجوری را اندازه می‌گیرد.

البته باید به این نکته اشاره کنیم که هر کدام از این عوامل شخصیتی از شش زیر شاخه تشکیل شده‌اند که باعث می‌شوند تست شخصیت شناسی نئو از دقت بیشتری برخوردار باشد.

تست شخصیت شناسی نئو از ۲۴۰ سوال تشکیل شده است.

مقاله پیشنهادی : تست نئو 
تست نئو

 

شاخص شخصیت شناسی Myers-Briggs یا MBTI

به احتمال زیاد نام این آزمون را شنیده باشید. آزمون شخصیت شناسی MBTI  با همکاری کاترین کوک برجز و دخترش ایزابل بریجز میرز طراحی شد.

این تست های شخصیت شناسی نظریه کارل یونگ را مبنی بر اینکه همه انسان‌ها با کمک چهار عملکرد جهان اطراف خود را تفسیر می‌کنند، سرمشق قرار داد.

این چهار عملکرد که یونگ به آن‌ها پرداخت عبارتند از: احساس کردن ، کشف کردن ، حس درونی و تفکر.

نتایج به دست آمده از این تست های شخصیت شناسی، فرد را در یکی از ۱۶ طبقه بندی شخصیتی قرار می‌دهد. این تست از ۹۳ سوال با جواب‌های تک کلمه‌ای تشکیل شده است.

تست ‌های شخصیت شناسی

به پایان مقاله آشنایی با انواع تست های شخصیت شناسی نزدیک می‌شویم. تست ‌های شخصیت شناسی انواع بسیار متنوعی دارند و انواع بالا تنها بخشی از این آزمون‌ها را به ما معرفی کردند.

در این معرفی قصد داشتیم تا با تعدادی از آزمون‌هایی که به احتمال زیاد اسم آن‌ها را شنیده بودیم اما درباره‌شان اطلاعات کافی نداشتیم آشنا شویم اما باید بدانیم که این دنیا بی انتهاست و ما در این مقاله تنها به بخش کوچکی از آن سرک کشیدیم.

مقاله پیشنهادی :نگاهی به روانشناسی رفتاری و تاریخچه‌ی آن
نگاهی به روانشناسی رفتاری و تاریخچه‌ی آن

 

شما تا به حال چه آزمون‌های شخصیت شناسی را امتحان کرده‌اید؟ چه تجربه‌ای از آن‌ها دارید و تا چه حد توانسته‌اند در توصیف و کمک به شما مفید باشند؟ با ما در بخش نظرات همراه باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا