برنامه نویسی بک اند چیست و چگونه یک برنامه نویس بک اند باشیم؟
برنامه نویسی بک اند چیست؟
در معماری کامپیوتری، لایههای بسیاری میان سختافزار و نرمافزار وجود دارد. آنچه ما به عنوان نرمافزار از آن استفاده میکنیم چکیدهای از تحلیلها و جزییات بسیار پیچیدهای است که در پوشش ظاهری جذاب و کاربر پسند به ما عرضه شده است. برنامه نویسی بک اند (Back End) به تمام فعالیتهایی اطلاق میشود که در پشت صحنه نرمافزارها و به صورت اختصاصی سایتهای متفاوت انجام میگیرد. به عبارت دیگر برنامه نویسی بک اند همان چیزی است که باعث میشود اینترنت به سادگی و سرعت به فعالیت خود ادامه دهد.
اگر میخواهید به صورت تخصصی به عنوان یک برنامهنویس بکاند فعالیت کنید باید جنبههای متفاوت آن را بشناسید. با ما همراه شوید تا به بررسی آن بپردازیم.
تفاوت بکاند و فرانتاند چیست؟
دقیقا مطابق تعریف بالا، تمام فعالیتهای دیگری که در پیش چشم کاربر رخ میدهند، فرانتاند (Front End) نامیده میشوند. تفاوت کلیدی میان فرانتاند و بکاند را میتوانیم به این صورت عنوان کنیم، در حالی که بکاند ساخت یک سایت و نحوه فعالیت آن را مشخص میکند، فرانتاند رابطکاربری و شکل نهایی سایت را طراحی و ایجاد مینماید.
در برنامه نویسی بک اند کدهای اصلی و ساختاری سایت ایجاد میشوند که بر طبق آنها کاربر میتواند فعالیتهای متفاوت را در سایت انجام داده و به وسیله آن کدها به نتیجه دلخواه برسد. با تمام تفاوتی که میان این دو وجود دارد و دقیقا در نقطه مقابل یکدیگر قرار دارند، هیچکدام بدون دیگری قادر به اتمام کار نخواهند بود. زیرا با تمام تکنیکی که در برنامه نویسی بک اند وجود دارد اگر کاربران نتوانند در یک محیط ساده و زیبا به آن دسترسی داشته باشند، هیچ استفادهای از آن نخواهند برد.
برنامه نویسی بکاند و پیشنیازهای مرتبط
در برنامه نویسی بک اند تمرکز اصلی بر پایگاه داده، اسکریپتها و معماری وبسایت است. کدهایی که در این قسمت نوشته میشوند باعث ایجاد ارتباط میان پایگاه داده و مرورگر خواهند شد. به عنوان مثال هنگامی که در حال خواندن یک مقاله از وبسایت هستیم، تمام رنگها، طراحیها و… محصول کار برنامه نویسی فرانت بوده و محتوایی که از سرور رندر (Render) شده و در اختیار ما قرار گرفته نتیجه برنامه نویسی بک اند است.
پیش نیازهای برنامه نویسی بک اند شامل: زبانهای متفاوت وب، تسلط بر دیتابیسها و حافظههای نهان، سرور و API است.
زبانهای متفاوت وب:
برنامهنویس بکاند حداقل باید بر یک زبان برنامهنویسی سمت سرور مانند جاوا (Java)، پایتون (Python)، روبی (Ruby) و یا داتنت (.Net) مسلط باشد. ناگفته پیداست اگر بر زبانهای بیشتری مسلط باشد فعالیت او در این حوزه نیز راحتتر خواهد بود.
تسلط بر دیتابیس:
تسلط بر تکنولوژی پایگاه دادههای متنوع، شرط لازم دیگر برای اشتغال در این زمینه است. MySQL، MongoDB، Oracle، SQL Server و Redis از نرمافزارهای اصلی هستند که به این منظور استفاده میشوند.
سرور:
توانایی کار با Apache، Nginx، IIS server و یا Microsoft IIS پیش شرط دیگری است که داشتن آن برای یک بکاند کار ضروری است. در برنامه نویسی بک اند داشتن پیش زمینه کار با لینوکس نیز یک نکته مثبت قلمداد میشود زیرا توانایی کار با سرور را افزایش میدهد.
API:
شناخت وب سرویسها یا API از دیگر موارد مهم برای یک برنامه نویسی بک اند است. آشنایی با ساخت و تحلیل سرویسهای REST و SOAP در این حوزه حائز اهمیت است.
بیشک موارد بالا قابلیتهای لازم برای برنامه نویسی بک اند بوده اما کافی نیستند. برای تخصص در این زمینه موارد دیگری نیز باید وجود داشته باشد که در اینجا به اختصار از آنها میگوییم.
• تجربه کاری با فریمورکها مانند Django برای پایتون، Larval برای PHP و…• قابلیت نوشتن یونیت تستهای (Unit Test) متفاوت
• شناخت الگوریتم و ساختمان داده
• آگاهی از امنیت دادهها برای فراهم نمودن امنیت متناسب با هر لایه
• شناخت کامل از دستگاههایی نهایی مانند دسکتاپ یا موبایل
• شناخت اولیه از مفاهیم کار فرانتاند مانند HTML و CSS
بهترین زبان برنامه نویسی بک اند
اصطلاح جالبی در زبانهای برنامهنویسی وجود دارد که به تعداد برنامهنویسان شاغل در این زمینه، نرمافزارهای متنوع وجود دارد. برای شروع در این حوزه انتخاب یک نرمافزار مناسب بسیار مشکل به نظر میآید. در اینجا میخواهیم 3 نمونه از بهترین نرمافزارهای برنامه نویسی بک اند را به صورت مختصر بررسی کنیم.
پایتون برای برنام نویسی بک اند
پایتون یکی از بهترین زبانهای برنامه نویسی موجود در این زمینه است که در بین اغلب افرادی که در این زمینه مشغول به کار هستند، محبوبیت بالایی دارد. اگر میخواهید کار خود را در برنامه نویسی بک اند آغاز نمایید، محبوبیت یک زبان مولفه بسیار مهمی است. زیرا یافتن همکارانی که بتوانند در این مسیر به شما کمک کنند، ضروری است. علاوه بر این، پایتون با داشتن کتابخانههای بسیار قدرتمند، کار را برای برنامهنویسی بسیار راحت کرده و با استفاده از فریمورکهای متنوع آن میتوان به راحتی توجه هر کارفرمایی را جلب کرد.
Golang انتخاب بعدی برای برنامه نویسی بک اند
پیشنهاد دوم ما برای یک زبان برنامه نویسی بک اند ، زبان Golang است. این زبان که در سال 2009 معرفی شد، دو بار به عنوان زبان سال انتخاب شده است. هرچند این زبان به اندازه پایتون مشهور نیست اما در سال گذشته بیش از 60 درصد برنامهنویسان آن را به عنوان تکنولوژی محبوب خود برگزیدند. فهم این زبان برنامهنویسی بسیار آسان است و همین باعث شده نه تنها برنامهنویسان تازهکار بلکه حرفهایها نیز به این زبان رو بیاورند. از مهمترین قابلیتهای Golang، پشتیبانی از همزمانی است. در این وضعیت توابع متفاوت به صورت موازی اجرا شده و بدون اینکه کار یکدیگر را تحتتاثیر قرار دهند، به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
از Node.js چه میدانید؟
اگر بخواهیم یکی از جذابترین نرمافزارهای این حوزه را نام ببریم، باید به Node.js اشاره کنیم. برای شروع باید بگوییم این زبان به صورت کامل بر اساس JavaScript است و به همین دلیل از تمام مزایای جاوا اسکریپت بهره برده که یکی از مهمترین آنها محبوبیت بالای آن است. مورد مهم دیگر این است که با استفاده از Node.js برای برنامه نویسی، در هر دو قسمت فرانتاند و بکاند میتوان از همین زبان استفاده کرد. در این صورت تمام تیم شما میتوانند در هر دو قسمت فعالیت داشته و پشتیبانی بیشتری در نرمافزار نهایی خواهید داشت. کارایی بالا و امکان افزودن منابع و انواع Node در هر قسمت از برنامه، از دیگر ویژگیهای جذاب این زبان است.
با تمام این موارد انتخاب بهترین زبان به صورت کامل به نیاز شما و نیاز کاربر نهایی مرتبط است. برای انتخاب باید بررسی کنیم که کاربر به چه چیزی نیاز دارد و کدام زبان میتواند این قابلیت را به صورت کاملتری در اختیار او قرار دهد.
جمعبندی نهایی برنامه نویسی بک اند
برنامه نویسی بک اند از تخصصهای دشوار و پیچیده در دنیای برنامهنویسی به حساب میآید. هرچند با تمرین و کار بیشتر از میزان سختی آن کاسته شده و قابلیتهای جذاب آن پدیدار میشود. آیا به برنامه نویسی بک اند به عنوان شغل آینده خود مینگرید؟ اگر به این حوزه علاقهمندید به سایر مقالههای مرتبط مراجعه کنید تا به شناخت کاملتری از آن برسید.
خیلی خوب، مختصر و مفید
سلام روزتون بخیر
ممنون از همراهیتون