ماهواره کوچک کیوبست (تاسواره) را بشناسید
ماهواره کوچک کیوبست چیست
ماهواره کوچک کیوبست: در حالت کلی ماهوارهها ساختاری هستند که قابلیت دریافت، ارسال، و تقویت سیگنال را در فضا دارند. بر اساس موقعیت، آنها قادراند که محدودهی پوشش پهن با برد ارتباطات مخابراتی زیادی را فراهم کنند. گسترش ماهوارههای مرسوم مقدار قابلتوجهی هزینه، زمان، و منابع را در بر خواهد داشت.
ویژگی های ماهوارههای کوچک کیوبست
این گونه ماهوارهها کمهزینهاند، توان کمتری مصرف میکنند و زمان توسعهی سریعتری را امکانپذیر میکنند. در همان زمان، مشابه ماهوارههای مرسوم عملی و مستحکم هستند. ماهوارههای کوچک کیوبست ماهوارههایی با ساختار حجمی 10 سانتیمتر مکعب و وزن کمتر از 1 کیلوگرم هستند. به طور نمونه، از اجسام سبک وزن تجاری برای ساخت اجزای بدنهی آن استفاده شده است. ماهواره کوچک کیوبست بر اساس وزن و اندازهای که دارد به عنوان بخشی از خانوادهی ماهوارههای کوچک شناخته میشود. شکل 1 یک نمونه ماهواره کوچک(تاسواره) در مدار زمین را نشان می دهد.
انتخاب اندازهی ماهوارههای کوچک کیوبست
انتخاب اندازهی ماهواره کوچک کیوبست به مشخصات اجزای نصبشده و اجزای پرتاب بستگی دارد. آنها معمولا در مدارات LEO که ارتفاع آنها بین 160 تا 2000 کیلومتر از سطح زمین هستند قرار داده میشوند، که چندین سال در فضا عمر میکنند.
تاریخچه ماهوارههای کوچک کیوبست (تاسواره)
اولین کیوبستها با همکاری دانشگاه پلیتکنیک کالیفرنیا و دانشگاه استنفورد در سال 1199 شروع به گسترش کردند و در سال 2002 پرتاب شدند. هدف ماموریت کالپلی، استفاده از فضاپیمای دانشگاه استنفورد به نام اوپال(شکل 2) به عنوان پرتابگر پیشنهادی کیوبست بود. این پروژه با گسترش استانداردهای پرتاب که به اسم استقرار مداری پلیمیکروستلایت(P-POD) شناخته میشود، شروع شد.
معیارهای تئوری در ماهواره کوچک کیوبست (تاسواره)
در کنار ساختارهای کیوبست، معیارهای تئوری مانند وزن و اندازهی کیوبست باید با مشخصات پرتابکننده برای اطمینان از استقرار موفق در فضا مطابقت داشته باشد. چندین الزامات برای استقرار P-POD ازجمله وضعیت مانند فاصلهی بین لبههای کیوبست از نردهها برای جلوگیری از اصطکاک و قرار گرفتن سریع در مدار هستند. در کنار اینها فضاهای زیادی برای پنلهای خورشیدی، آنتنها و یا اجزای دیگر با گسترش احتمالی تا 10 سانتیمتر در دسترس باشد.
از آن زمان کیوبستهای متنوع با سازههای مختلفی گسترش یافتهاند. برای مثال ماهواره کوچک کیوبست 1U استاندارد، که اندازهی آن 1 واحد از مکعب است، 3U، 6U، و حتی 12U که به ترتیب 3، 6، و 12 برابر واحد استاندارد هستند.
در این مقاله یک بررسی جامع از برنامههای ماهوارههای کوچک با آنتنهای به کار گرفته شده در آنها را بررسی میکند. مهمتر از همه چالشهایی شامل توسعه و روشهای جدیدی که به این آنتنها اعمال میشود. فضا و محدودیتها در این ماهوارهها نیز مورد بحث قرار می گیرد.
برنامه ماهواره کوچک کیوب ست (تاسواره)
فناوریهای ماهوارهای به طور گستردهای در بسیاری از جنبههای زندگی امروزی مانند پخش تلویزیونی، موبایلهای ماهوارهای، رادارها، برنامههای تصویربرداری، و پیشبینی آب و هوا مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، اخیرا ابداع ماهوارههای کوچک، برنامههای کابردی را در بخش کوچکی از زمین که توسط ماهوارههای بزرگتر برای مشاهدات زمین و پیشبینی وضع آب و هوا پشتیبانی می شد را امکان پذیر کرده است.
براساس اندازهی آنها، زمان توسعه هزینهها در مقایسه با ماهوارههای مرسوم به طور قابلتوجهی کاهش مییابد.
با این حال، سیستمهای ارتباطی برنامهی کیوبستها در چند سال گذشته مورد بحث قرار گرفته است. علاوه بر این برنامههای کنونی در زیربخشهای بعدی توضیح داده شده است. کیوب ستها همانطور که در شکل 3 نیز نشان داده شده است، در حال بهبود و سازگاری برای استفاده در سایر برنامههای خاص و پیشرفتهتر است.
مشاهدات زمین و آب و هوا در ماهواره کوچک کیوبست
مشاهده زمین از سال 1960 توسط ماهوارهی هواشناسی ایالات متحده انجام شده است. هدف مشاهده زمین اندازهگیری مشخصات زمین برای فهم بهتر آب و هوا، بلایای طبیعی، آلودگی، و آب است. ماهوارههای که در مدار زمین قرار میگیرد تصویری از سطح زمین و نقشهی منطقهی متمرکز بر اساس مفهوم رادار را اسکن میکند.
همچنین ممکن است با استفاده از همین تکنیک و به کمک آنتنها و رادارهای با بهرهی بالا مشخصات خاک را اندازهگیری کرد.
در همین حال آژانس فضایی اروپا (ESA) و اداره ملی حمل و نقل هوا و فضا(NASA)، اولین ماهواره برای مشاهدات زمینی خود را در سال 1990 و 2000 تولید کردند.
ماهوارهی بزرگتر ENYISAT به وسیلهی ESA برای این برنامه ساخته شد(شکل 4).
نیاز به ماهوارههای کوچک مثل کیوبستها به دلیل نیاز به توده پیامهای آزاد شده برای اطمینان از کارایی با استفاده از یک پرتاب قابل فهم بود.
بهترین تحقیقات کیوبستها تاکنون شامل اندازهگیری دیاکسیدکربن و ناپدیدشدگی رادیویی GNSS، تحقیقی که روی صداسازی مایکروویو جوی چندطیفی به وسیلهی ماهوارهی مایکرومس دانشگاه MIT انجام شده است.
جمعآوری نتایج ابرهای دارای ذرات توسط کیوبست کلود ناسا انجام میشود. علاوه بر این از کیوبستها برای اهداف آموزشی نیز استفاده میشود، برای مثال مشاهدات دقیق زمین با استفاده از کیوبستها انجام میشود.
مشاهدات آب و هوا درماهواره کوچک کیوبست
برای مشاهدات آب و هوا عملکرد ماهوارهای برای اطمینان از نتایج کامل و دقیق اندازهگیری ضروری است. به عنوان مثال یکی از محدودیتهای اصلی ماموریت اندازهگیری باران استوایی (TRMM)، استفاده از تعدادی از ابزارها در LEO می باشد. که قادر به ارائه نتایج کامل اندازهگیری توسط مشاهدات کوتاه مدت آب و هوایی نیست.
با این وجود میتوان از طریق اجرای مجموعهای از ابزارهای رسوبگذاری بارش در LEO، هزینهی زمانبندی و منابع را کاهش داد. به این ترتیب کیوبستها به عنوان یک ساختار جایگزین برای این برنامه و بهینهسازی ویژگیهای موجود برای یک ماهوارهی رادار انتخاب میشود.
پیش بینی وضعیت هوا در ماهواره کوچک کیوبست
یکی دیگر از برنامههای جالب برای ماهواره کوچک کیوبست به عنوان پیشبینی آب و هوا شناخته میشود. هدف آن ارائهی یک هشدار اولیه از طوفان در منظومهی شمسی با استفاده از چند کیوبست در خوشه است. مفهوم این است که پیشبینی هوا از منظومهی شمسی با ایجاد یک کیوبست با پیام خاص، بهرهی بالای آنتن برای انتقال دادهها با نرخ زیادی به زمین است.
باقی کیوبستها از آنتنهای با بهره پایین برای ارتباطات بین هر ماهواره داخل مدار زمین استفاده میکند. در چنین موقعیتهایی لینکهای ارتباطی بین کیوبستها حساس هستند، چون آنها با فاصلهی نامعینی از مدار هدف قرار گرفتهاند.
در کنار آن همچنین کیوبست برای نیروهای دفاعی همچون نیروی هوایی برای مانیتور یا رصد کردن فضا استفاده شدهاند. این ارتباط بین چندین کیوبست که در مدار LEO میتوانست منابع را در اینچنین نظارتی بهینه کند.
تحقیقات فضایی در ماهوارههای کوچک کیوبست
کیوبستها در برنامه نانو ماهوارهای که به عنوان ردیابی نانوماهوارههای کشتیها (NTS) (شکل 5) شناختهشدهاند، مورد استفاده قرار گرفتهاند. این برنامهی آزمایشی برای آزمایش ماهواره در محیط فضای واقعی برای اطمینان از برقراری ارتباط در بخش رادیویی بین گیرنده سیستم شناسایی خودکار (AIS) و فرستنده AIS در LEO در محدودهی 100 کیلومتر در نظر گرفته شده است.
این سیستم قادر به جمعآوری پیامها از فضا است تا از ترافیک دریایی جهانی و دیگر برنامههای معمول، اطلاع رسانی کند. ماموریت NTS جمعآوری سیگنال AIS در محدودهی LEO، اندازهگیری فرکانس رادیویی اطراف آن از 160 تا 162 مگاهرتز با شناسایی سطح نویز و ارائهی یک زمینه برای ماموریت آینده است. ساختار NTS فقط، همراه با دو رشته برای سلولهای خورشیدی است که به عنوان منبع توان عملکرد فضاپیما عمل میکند.
در مطالعات فضایی ماهوارههای کوچک کیوبست میتوانند به عنوان اکتشافات سیارکی مورد استفاده قرار گیرند. بودجهی قابلتوجهی برای چنین اکتشافاتی میتواند با استفاده از کیوبستها کاهش یابد. همچنین ماموریتها را میتوان به دو روش پیادهسازی کرد. روش اول استفاده از کیوبست تنها به عنوان کاوشگر، روش دوم استفاده از ماهوارههای مرسوم به عنوان حامل کیوبست است. برای اکتشافات فضایی عمیق عملکرد در باند x به باندهای VHF،UHF، و باند S ترجیح داده میشود.
ارتباطات در ماهواره های کوچک کیوب ست (تاسواره)
مسلما مهمترین کاربرد ماهوارههای کوچک کیوبست در جنبهی ارتباطات است. شناسایی الزامات آن با برآورد یک بودجهی لینک مناسب برای اطمینان از ارتباط کارآمد بین فضا به زمین یا فضا به فضا شروع میشود. برای ارتباط بین کیوبست ها، یک فرکانس کار بالاتر در باند S یا به طور خاص در 2.45 گیگاهرتز ترجیح داده میشود.
این امر برای فعال کردن دریافت سیگنال توسط گیرندههای آنتن کوچک با استفاده ازاین باند از طریق استفاده از آنتنهای کوچک سازگار با ساختار کیوبست است.
امکان سیستم ارتباط نوری در فضا بین ماهواره کوچک کیوب ست و ایستگاه زمینی
به تازگی محققان در حال بررسی امکان سیستم ارتباط نوری در فضا بین ماهواره و ایستگاه زمینی هستند که مخابرات کوانتومی نامیده میشود. ماهواره به وسیلهی ارسال یک لیزر محدوده فرکانسی میدان نوری به یک ایستگاه پایه روی زمین با دید مستقیم ارتباط پیدا میکند، که ایجاد لینک ارتباطی را ممکن میکند. این مفهوم ارتباط دوطرفه است اگرچه به موقعیت ماهواره در مدار حساس است.
از اینرو یک پیام اضافی ردیابی برای تعیین موقیعت کیوبست باید نصب شود. چندین مشخصات پیشنهاد شده است ازجمله لینک بالا رو مشخص شده در 980 نانومتر و لینک پایین رو در 1550 نانومتر مشخص شده است.
در مقایسه با برنامههای دیگر، ارتباط بین ماهوارهای یک فرایند همکاری بین هر کیوبست است که هدف آن جمعآوری و پخش کردن دادههای مشخص شده به یکدیگر قبل از ارسال داده به زمین است. کیوبستهای چندگانه به طوررعمده برای تحقیقات فضای عمیق و پیشبینی هواو فضا کار میکنند.
دیگر ارتباطات در کیوب ست (تاسواره)
یک گروه از کیوبستها در مکانهای توزیعشده به طور جداگانه اطلاعات مورد نیاز را جمعآوری میکنند. مشابه آنتنهای فرکانسپایین برای پروژه ستارهشناسی رادیویی (OLEAR)، پروژه QB50 و برنامههای کابردی که در بخشهای قبلی شرح داده شد. چنین سیستمهایی مانند یک شبکهی حسگر بیسیم (WSN) با گرههای متعدد که در فضا گسترش یافتهاند کار میکنند.
بر اساس پروژههای انجام شده هر یک از ماهوارهها به یکدیگر متصل میشوند و تمام اطلاعاتی مانند زمانبندی، موقعیت و سایر اطلاعات مربوطه از جمله مشاهدات را به اشتراک میگذارند. مثال دیگری از چنین ارتباطی، سیستم ماهوارههای ایریدیوم است که فرکانسهای 22.55 تا 23.55 گیگاهرتز برای فعالکردن ترافیک مسیریابی پایدار از طریق ماهوارههای همسطح و خارج از مرز استفاده میکند.
الزامات برای آنتن در ماهواره کوچک کیوبست
اثربخشی سیستمهای ارتباطی کیوبست بر اساس تخمین بودجهی لینک تعیین شده است و یکی از اجزای مهم تعیینکنندهی آن عملکرد آنتن است. اندازهی آنتن در ساختار کیوبست وابسته به بهره و فرکانس کار است. با توجه به نیاز به آرایهی آنتن چندمنظوره برای افزایش بهره، استفاده از تکنیکهای کوچکسازی برای اطمینان از اندازهی مناسب آنتن برای پیادهسازی در ساختار ماهوارهی کوچک بسیار مهم است.
علاوه بر این آنتن انتخابی برای اطمینان از دستیابی به عملکرد موردنظر باید قطبش مناسب را نشان دهد حتی زمانی که در اندازههای کوچک طراحی شده است. با توجه به این چالشها انتظار میرود آنتنهایی که برای برآوردن الزامات ماهوارههای کوچک انتخاب شدهاند، نسبت به آنهایی که در ماهوارههای معمولی راهاندازی میشود متمایز باشد. شکل 6 یک نمونه آنتن مورد استفاده در تاسواره ها را نشان می دهد.
فرکانس کار در آنتن های ماهواره های کوچک
هنوز یک سری فرکانس کار استاندارد برای سیستمهای ارتباطی ماهوارههای کوچک کیوبست وجود دارد. در توسعهی اولین کیوبست از فرکانسهای رادیویی آماتور در باندهای VHF، و UHF به دلیل هزینهی کم و دسترسی بالا توسط کاربران نهایی استفاده میشود.
باندهای VHF، و UHF به عنوان فرکانسهای خاص برای TT&C در کیوبستها انتخاب شدهاند. پس از چندین سال از راهاندازی اولین کیوبستها آنتنهای مختلف در فرکانسهای عملیاتی مختلفی بر اساس الزامات و کاربردهای آن توسعهیافتهاند. استفاده گسترده از باند VHF، و UHF برای دادهها و ارتباطات صوتی نیز توسط پروژهی TURKSAT نشان داده شده است.
توسعهی سیستم آنتن به دو بخش تقسیم میشود: اولین بخش سیستم گیرنده است که شامل آنتنهای دایپل یکچهارم طول موج با قطر 3 میلیمتر و طول 50 سانتیمتر در فرکانس 145 مگاهرتز است. بخش دوم شامل آنتن فرستنده سه بعدی برای لینک پایینرو، مودمها و فرستندهها است.
در کنار باندهای VHF و UHF و S کیوبستهای با فرکانس کار باند Ka برای برنامههای راداری برای اکتشافات عمیق فضایی توسط ناسا درست شدهاند. آنتن در قالب بازتابندهی چتری طراحی شده است و تغذیهی آن در وسط شاخ مرکزی آنتن قرار گرفته است که در شکل بالا نشان داده شده است.
قطبش دایروی در آنتن های ماهواره های کوچک
علاوه بر نیاز به بهرهی بالا در فرکانس کار، قطبش کیوبستها نیز مهم است. آنتنهای با قطبش دایروی معمولا در برنامههای مختلف ارتباط ماهوارهای به دلیل توانایی بهتر آنها برای دریافت سیگنالهای تصادفی نسبت به آنتنهای با قطبش خطی مورد استفاده قرار میگیرد. این برای ارتباطات راه دور بین ماهواره و زمین نیز مفید است. طراحی آنتنهایی با بهرهی بالا، پهنایباند زیاد، و جهتدهی قطبش دایروی چالشبرانگیز است. شکل 8 یک نمونه آنتن کوچک در ماهواره کوچک کیوبست (تاسواره) را نشان می دهد.
فشردگی و گسترش اندازه آنتن ها در ماهواره های کوچک
شاید بحرانیترین پارامتر درآنتنهای کیوبست اندازهی فشردگی باشد. در فرکانسهای کار یک سری آنتنهای استاندارد برای کیوبستها وجود دارد ولی این غیرممکن است که یک آنتن بتواند تمام فرکانسها را تامین کند. بنابراین تکنیکهایی برای کوچکسازی آنتنها مهم است، به خصوص زمانی که طراحی آنتنها در فرکانس پایین VHF و UHF و با توجه به طول موج درونی آنها وجود داشته باشد.
همانطور که در شکل 9 نشان داده شده است، تکنیکهای کوچکسازی آنتنها که در آنتنهای کوچک الکتریکی وجود دارند بسیار مطلوب هستند. مخصوصا زمانی که با محدودیت حجم و فضا رو به رو هستیم. چند نمونه از این تکنیکها شامل انعطافپذیری، حلزونیکردن یا مارپیچیکردن، و پیچ و خم خوردن ساختار خط آنتن است.
علاوه بر اندازه، بهرهی بالا و ویژگیهای قطبش دایروی نیز برای ماهواره کوچک کیوبست موردنیاز است. یک روش برای غلبه بر این محدودیت مکانیزم کنار هم چیدن و بازشوندگی هنگام قرار گرفتن در فضا است.