ارز دیجیتال چیست و چگونه مبادله میشوند؟
نحوه ی خرید ارز دیجیتال : ارزهای دیجیتال نوع خاصی از پول امانه به صورت ارزهای فیاتی که در تمام کشورها به طور رسمی مبادله میشوند؛ است. این نوع از ارزها بر پایهی رمز نگاریهای غیر متمرکز است و به طور عمده از بلاک چین استفاده میکنند. ارزهای دیجیتال به نهاد یا شرکت و کشور خاصی وابستگی ندارند و برای مبادله بین افراد هیچ حد واسط فیزیکی وجود ندارد.
این نوع جدید از پوالهای دیجیتال به دلیل بازار داغ و سود آور و همچنین اماکن مبادلات با سادهترین راه ممکنی دارند در سالهای اخیر از محبوبیت بسیار بالایی بین مردم برخوردار شدهاند. یکی دیگر از دلایلی که میتوان به عنوان محبوبیت خرید ارز دیجیتال در بین مردم اشاره کرد؛ پتانسیلی است که در سرمایهگذاریهای بلند مدت و سودآور دارد.
نحوهی خرید ارزهای دیجیتال با پولهای رایجی که میشناسید کمی متفاوتتر است. برای مبادلهی این ارزها بین اشخاص نیازی به مراجعهی فیزیکی به صرافیها یا اکسچینجها نیست. در واقع صرافیهای ارزهای دیجیتال، بسترهای آنلاین و پلتفرمهای اینترنتی هستند که این ارزهای دیجیتال را میفروشند و یا اینکه به عنوان بستری برای ایجاد معامله بین دو شخص خریدار و فروشنده عمل میکنند.
نحوهی احراز هویت در صرافیها
صرافیهای ارز دیجیتال به دو دستهی خارج کشور و داخل کشور تقسیم بندی میشوند. هر کدام از صرافیها چه خارجی و چه داخلی براساس پروتکلهای امنیتی خود، فرایند احراز هویت کاملا متفاوت و مجزایی از دیگر صرافیها دارند.
اما به طور کلی تمام صرافیهای داخلی برای احراز هویت از مشتریانی که مایل به اقدام نقل و انتقال وجه ارز دیجیتال باشند؛ کارت شناسایی، کارت بانکی و عکس سلفی درخواست میکنند.
اما در صرافیهای خارجی فرایند احراز هویت در صورتی انجام میشود که مبلغی که در حال برداشت و یا معامله است از حد معلوم و معینی تجاوز نماید. بنابراین نحوهی خرید ارز دیجیتال بسته به اینکه از صرافیهای داخل اقدام میکنید یا خارج از کشور و حتی کدام یک از صرافیهای این دو دسته، کاملا متفاوت خواهد بود و برای مبادلات ابتدا باید فرایندهای احراز هویت مخصوص به آن صرافی را انجام دهید.
در صرافیهای خارجی متقاضیان میتوانند به طور مستقیم از طریق کارتهای بانکی اقدام به خرید ارزهای دیجیتال نمایند به همین دلیل مشتریان ایرانی نمیتوانند اقدام به خرید از صرافیهای خارجی نمایند.
بنابراین تنها راه موجود اقدام از طریق صرافیهلای داخلی میباشد. اما مشکلی که در این اقدام وجود دارد این است که صرافیهای داخلی نقدینگی کمتری نسبت به صرافیهای خارجی دارند و این باعث میشود تا مبلغ سفارشات به طور چشم گیری کاهش پیدا نماید.
انتخاب یک صرافی مناسب برای یک مبادلهی ایمن
با توجه به اینکه اولین قدم از نحوهی خرید ارز دیجیتال با ارائهی مشخصات هویتی و اطلاعات شناسایی به صرافیها صورت میگیرد؛ باید هنگام انتخاب صرافی توجه لازم را به معتبر بودن آن داشته باشید و همچنین نظرات سایر کاربران را در رابطه با تجربهی همکاری با آن صرافی در خرید و فروش ارزهای دیجیتال را بررسی نمایید. این مورد به این دلیل حائز اهمیت است؛ زیرا صرافیهای ارز دیجیتال دارای یک فضای فیزیک و مشخصی نیستند که قابلیت مراجعهی حضوری و پیگیریهای این چنینی داشته باشد. این صرافیها تماما از طریق سایتها و یا اپلیکیشنهای موبایل، اقدامات لازم برای مبتادلات ارز را انجام میدهند. بنابراین یک اشتباه در انتخاب صرافی که هویت و اعتبار ندارد؛ میتواند تمام سرمایهی شما را نابود کند. بنابراین در امر انتخاب یک صرافی ایمن و معتبر دقت لازم را به خرج دهید.
چطور یک صرافی ایرانی معتبر را انتخاب کنیم؟
- قیمت ارزها را در صرافیها با هم مقایسه کنید: قیمت ارزها را در صرافیها با هم دیگر مقایسه نمایید تا بهترین قیمت را پیدا کنید. البته توجه داشته باشید که قیمت بسیار مناسب و پایین میتواند دامی برای کلاهبرداری و نشانی از عدم اعتبار آن صرافی باشد.
- بلاگ صرافی را بررسی کنید: بسیاری از صرافیها رد بخشی از سایت خود تحت عنوان “بلاگ” برای مخاطبان خود تولید محتوای مرتبط انجام میدهند که این کار که با صرف هزینه و انرزی انجام میشود عموما از طرف کلاهبرداران بعید است.
- بخش “دربارهی ما” سایت را چک کنید: در این قسمت از سایت صرافیها معمولا اطلاعاتی از افراد تیم توسعه دهندهی پلتفرم خود درج میکنند و یا اینکه آدرسی از محل دفتر را بر روی سایت قرار میدهند.
- با پشتیبانی سایت تماس بگیرید: با پشتیبانی تماس بگیرید و سوالات ابتدایی مانند نحوهی خرید ارز دیجیتال و.. بپرسید تا از سطح دانش انها ازمینان حاصل نمایید. اگر سایت معتبر باشد به سوالات شما پاسخ داده و سعی در جذب شما خواهد کرد.
- نحوهی دیزاین سایت صرافی را بررسی کنید: اگر سایت مورد نظر معتبر باشد؛ برای جذب مخاطب دیزاین خوبی را برای صفحات خود ارائهخواهد داد. صفحات سایت را با هم مقایسه کنید و رتبه الکسای سایت را چک کنید. صرافیهای معتبر معمولا تعداد کاربران بیشتری دارند و این بازدیدهای پیاپی باعث افزایش رتبهی الکسای سایت خواهد شد و میتواند گزینهی مناسبی برای کسب اطمینان جهت معتبر بودن سایت باشد.
- شبکههای اجتماعی صرافیها را دنبال کنید: معمولا تمام صرافیهای معتبر در صفحات اجتماعی مانند توییتر؛ اینستاگرام و لینکدین فعال هستند. وارد این صفحات شوید و نظرات کاربران را دربارهی میزان رضایتشان از نحوهی خرید ارز دیجیتال از این صرافیها را مطالعه کنید.
و اما نحوهی خرید ارز دیجیتال از صرافیهای خارجی
با توجه به اینکه کشورهای تحت تحریم امکان مبادلات در پلتفرمهای معتبر خارجی را ندارند. عملا این گزینه را فراموش کنید. هر چند برخی از سرمایه گذاران ایرانی با تغییر آی پی و با دور زدن محدودیتها توانستهاند از صرافی باینس استفاده کنند. اما اگر مایل به انجام این روش هستید باید ریسک بلوکه شدن حسابتان را در هر زمانی به جان بخرید!
مشکل دیگری که وجود دارد این است که نحوهی خرید ارز دیجیتال از صرافیهای خارجی بدین صورت است که باید این خرید را به دلار یا یورو انجام دهید. برای این کار باید یک حساب خارجی، مستر کارت، ویزا کارت و یا اینکه یک حساب پی پال داشته باشید که تمام این موراد به دلیل تحریمها در ایران امکان پذیر نیست.
انواع صرافی ارز دیجیتال
از دیدگاه کلی، صرافیهای ارز دیجیتال دو نوع هستند.
۱٫صرافیهای متمرکز
۲٫صرافیهای غیر متمرکز
صرافی متمرکز
نوع از صرافیها توسط یک شخص خاص و یا نهاد اداره میشود و کنترل کامل ان و همچنین داراییهای صرافی در دست چند شخص و یا نهاد مربوطه است.
بیشتر صرافیهای ارز دیجیتال از این دسته هستند و طبق گزارشات موجود در کوین مارکت کپ بیش از ۹۰درصد مبادلات ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز انجام میشود. گفتنی است که همین ویژگی متمرکز بودن این دسته از صرافیها برای کاربران ایرانی که همیشه در خطر بلوکه شدن حسابهایشان قرار دارند؛ نکتهی منفی محسوب میشود.
صرافیهای غیر متمرکز
در این نوع از صرافیها، اشخاصی که صرافی را اداره میکنند هیچ کنترلی بر داراییهای افراد ندارند. چون این صرافیها از طریق بلاک چین و قراردادهای هوشمند و پروتکلهای غیر متمرکز فعالیت میکنند؛ نحوهی خرید ارز دیجیتال در این صرافیها به صورت مستقیم و از طریق کیف پول شخصی کاربران صورت میگیرد.
به این صورت که وراد سایت صرافی میشوید سپس کیف پول خود را به صرافی متصل مینمایید و به طور مستقیم از داخل کیف پول ارز دیجیتال، ارز را به یک قرارداد هوشمند ارسال کرده تا معامله صورت پذیرد. در نهایت از همان قرارداد هوشمند، ارز دیجیتال مورد نظر خود را دریافت میکنید.
خب تمام این موارد را توضیح دادیم تا شما پس از اطمینان از اینکه چه پلتفرمی را انتخاب میکنید؛ نحوهی خرید ارز دیجیتال از صرافی مد نظر شما چگونه خواهد بود؟
-
قدم اول داشتن یک کیف پول ارز دیجیتال:
یک کیف پول بسازید یا اینکه اگر کیف پول ارز دیجیتال دارید آن را در دسترس داشته باشد. اگر کیف پول ندارید باید وارد سایتهای مربوطه خارجی شوید. برای این کار میتوانید به سایتهای معتبر اتمیک والت و تراست والت مراجعه کرده و کیف پول خود را ایجاد کنید. به زبان ساده کیف پولهای ارز دیجیتال یک آیدی و یا شناسهی اعتبار هستند.
-
قدم دوم این است که صرافی مدنظر خود را انتخاب کنید:
کمی قبل با انواع صرافیها آشنا شدید و دربارهی نحوهی انتخاب یک صرافی معتبر توضیحات لازم را دادیم. بنابراین در شرایط فعلی بهترین گزینه، انتخاب یک صرافی داخل ایران خواهد بود.
-
قدم سوم انجام احراز هویت در صرافی است:
در ایران برای انجام هر فعالیت ارزی باید فرایند احراز هویت را طی کنید. این فرایند در هر صرافی متفاوت خواهد بود. بنابراین قبل از اقدام به خرید ارز دیجیتال، قوانین صرافی مورد نظر را مطالعه نموده و شرایط لازم را مهیا نمایید. در اکثر صرافیهای ایرانی هم یک کارت شناسایی، کارتی که با ان معامله را انجام میدهید و یک عکس از خودتان را تقاضا میکنند. با طی کردن مراحل فوق، حساب کاربری شما فعال شده و میتوانید ارز مورد نظر خود را خریداری نمایید.
-
قدم آخر خرید ارز دیجیتال خواهد بود:
پس از طی کردن مراحل اولیهی نحوهی خرید ارز دیجیتال میتوانید ارز خود را خریداری کنید. البته برای اینکه بتوانید سود خوبی از طریق معاملات ارزهای دیجیتال بدست آورید باید تجربهی لازم را در این زمینه بدست آورید؛ زمان ورود و یا خروج را بدانید و بتوانید نمودارها را تحلیل نمایید.
جمع بندی
سعی کردیم تا در این مقاله نحوه ی خرید ارز دیجیتال را برایتان به طور مختصر توضیح دهیم. اما توجه داشته باشید که بازار ارزهای دیجیتال نوسانات و ریسکهای بسیار بزرگی دارد.
بنابراین قبل از اینکه اقدام به سرمایه گذاری تمام داراییهای خود در این بازار کنید حتما آموزشهای لازم را ببینید و یا با افرادی که تجربهی کافی در این زمینه دارند مشورت نمایید.