واگرایی زمانی در بورس چیست و چگونه می توان با آن معامله کرد؟
واگرایی زمانی در تحلیل تکنیکال یکی دیگر از مفاهیم مهم و پایه در بازار بورس است. واگرایی زمانی در بورس نشان دهنده تغییرات در بازار سرمایه است.
در حقیقت واگرایی (Divergence) نشان دهنده شور و هیجانات مردم است و به نوعی ابزار روانشناسی بورس است. واگرایی، درست هنگامی رخ میدهد که سرمایهگذاران در گام آخر معامله دچار شک و تردید میشوند . این حالت زمانی اتفاق میافتد که سهم تغییر روند میدهد و برخلاف روند قبلی حرکت میکند.
هنگامی که واگرایی در بورس رخ میدهد، میتوان با درصد بالایی به آن اعتماد کرد. با این حساب میتوان گفت که واگرایی در بین روشهای دیگر تحلیل تکنیکال از میزان اعتبار بیشتری برخوردار است. به همین خاطر، معاملهگران شناسایی و تشخیص واگرایی را اولویت در معاملات خود قرار میدهند.
به عبارتی دیگر واگرایی زمانی (Time Divergence) مبحثی است که در واقع تضاد رفتاری بین قیمت و زمان را مورد توجه و بررسی قرار میدهد. واگرایی زمانی تحلیلی است که در اصل ضعف قیمت در حرکت اصلاحی نسبت به حرکت قبلی را نمایان میکند. واگرایی زمانی با توجه به مقایسه زمان در هر روند مورد بررسی قرار گرفته میشود. با توجه به این توضیحات میتوان به بررسی انواع واگرایی زمانی پرداخت.
واگرایی دارای انواع مختلفی است که واگرایی زمانی در بورس یکی از انواع آن است. واگرایی زمانی بر خلاف دیگر انواع واگرایی مانند واگرایی معمولی و مخفی که بر اساس تضاد رفتاری بین نمودار قیمتی و اندیکاتور ایجاد میشوند بر اساس اندیکاتورها است و در برخی از مواقع نیز بر اساس تراز زمانی و تعداد کندلها بررسی میشود. با یادگیری واگرایی زمانی معمولی و واگرایی زمانی هوشمند میتوان پیش بینی دقیقتری از آینده بازار بورس بهدست آورد
واگرایی در تحلیل تکنیکال چیست؟
واگرایی در تحلیل تکنیکال هنگامی رخ میدهد که اندیکاتور و قیمت یک سهم در خلاف جهت یکدیگر در حرکت باشند و میتوانند نشان دهنده ضعف یک روند باشند. بنابراین، قیمت سهم به پایان خود نزدیک میشود و تمایل به تغییر روند در سهم افزایش مییابد. در چنین حالتی، میگوییم واگرایی زمانی در بورس رخ داده است.
از واگراییها میتوان برای شناسایی انواع سطوح قیمت از جمله سطوح مقاومت و حمایت استفاده کرد.
اگر واگرایی به طور درست و صحیح اتفاق بیوفتد، به احتمال خیلی زیاد شاهد برگشت قیمتها خواهید بود. در حقیقت، میتوان گفت واگرایی هنگامی اتفاق میافتد که خریداران و یا فروشندگان بر تصمیم خود مصر نیستند.
انواع واگرایی در بورس:
در بورس ۳ نوع واگرایی داریم که در زیر آورده شده است:
- واگرایی معمولی (RD)
- واگرایی مخفی (HD)
- واگرایی زمانی (TD)
واگرایی زمانی در تحلیل تکنیکال (TD) :
یک نوع واگرایی در بین انواع واگراییها وجود دارد که برخلاف واگرایی مخفی و واگرایی معمولی که براساس تضاد رفتاری بین نمودار قیمتی و اندیکاتور ایجاد میشود، فارغ از اندیکاتور است. این واگرایی، واگرایی زمانی نام دارد و توجه آن بیشتر بر تراز زمانی و تعداد کندلها در زمان اصلاح است.
با تسلط بر دانش واگرایی زمانی، به راحتی میتوانید پیشبینی دقیقتری برای بعد از هر روند با توجه به زمان داشته باشید.
واگرایی زمانی چیست؟
واگرایی زمانی (Time Divergence)، تضاد رفتاری بین زمان و قیمت مورد توجه قرار میگیرد. واگرایی زمانی با توجه به مقایسه زمان در هر روند مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرد.
واگرایی زمانی در تحلیل تکنیکال هنگامی رخ میدهد که یک بین زمان و قیمت تضاد وجود داشته باشد. این واگراییها در روند اصلاحی به وجود میآید.
همچنین، واگرایی زمانی در بورس هنگامی به وجود میآید که در یک روند اصلاحی، نمواد قیمت در مقایسه با روند قبلی، ضعف نشان دهد.
برای اینکه بتوانیم در بورس و معامله موفق باشیم، باید هنگامی که قدرت خریداران زیاد است، خرید کنیم و زمانی که قدرت فروشندگان زیاد است، از بازار خارج شویم.
همچنین، یک استراتژی موفق در واگرایی زمانی این است که هنگام که سرمایهگذاران قدرتمند و بزرگ معاملات خود را انجام میدهند، خرید خود را تکمیل کنیم و در جهت روند بازار در حرکت باشیم.
واگرایی زمانی در بورس با استفاده از فیبوناتچی زمانی انجام میشود و آن را با علامت (TD) نشان میدهیم. این واگراییها را میتوان به واگرایی زمانی معمولی و واگرایی زمانی هوشمند تقسیم کرد.
واگرایی زمانی معمولی (RTD) :
هنگامی که تعداد کندلهای اصلاحی از تعداد کندلهای قبلی بیشتر است، واگرایی زمانی معمولی رخ داده است. در چنین حالتی، تمایلی به چرخش در بازار وجود ندارد و پیشبینی میشود که حرکت قبل ادامه یابد. به گونهای که میتوان گفت این واگرایی زمانی در بورس مانند الگوهای ادامه دهنده رفتار میکنند.
بهترین عکسالعمل در مقابل مشاهده واگرایی زمانی معمولی، پیدا کردن الگوی مناسب در نمودار قیمتی و قیمت ورود به معامله است.
هنگامی که پایینترین نقطه اصلاح روند صعودی از پایینترین نقطه روند اصلی بالاتر باشد، میتوان گفت اصلاح قبلی ادامه دارد.
در روند نزولی، باید بالاترین نقطه اصلاح از بالاترین نقطه روند اصلی پایینتر باشد. در غیر این صورت، شاهد تغییر روند و اتمام اصلاح خواهید بود.
به بیان ساده، این واگرایی زمانی در بورس هنگامی تشکیل میشود که نمودار قیمت بیش از سطح ۱۰۰% فیبوناتچی را اصلاح میکند.
واگرایی زمانی هوشمند (STD) :
در این واگرایی برخلاف واگرایی زمانی معمولی، تعداد کندلهای اصلاحی کمتر از کندلهای روند ماقبل میباشد. اما، درصد اصلاح واگرایی زمانی بیشتر از درصد اصلاح قیمتی میباشد.
در این حالت، قدرت بازار در حرکت اصلاحی کمتر از قدرت معاملهگران در روند اصلی بازار است. در اینجا، انتظار داریم که روند جدید ادامه دهنده روند قبلی باشد.
به بیان سادهتر، در اصلاح قیمتی و واگرایی هوشمند، معاملهگر در مدت زمانی طولانی، مسافت کمتری را نسبت به حرکت قبلی طی میکند.
همچنین، هنگامی که کندلهای روند اصلاحی جدید کمتر از کندلهای روند اصلاحی ماقبل باشد، واگرایی زمانی هوشمند رخ میدهد. بنابراین، میتوان گفت که در واگرایی زمانی هوشمند در بورس، در زمانی کوتاه، روند اصلاحی قبل طی میشود.
برای درک بهتر واگرایی زمانی هوشمند، باید فیبوناتچی بازگشتی زمانی را رسم کنید.
ترسیم فیبوناتچی بازگشتی زمانی:
هنگام کار با فیبوناتچی بازگشتی زمانی، باید نسبتهای ۳۸٫۲%، ۵۰%، ۶۱٫۸%، ۱۰۰% و ۱۶۱٫۸% به خاطر بسپارید. در این میان، دو نسبت ۱۰۰% و ۱۶۱٫۸% از اهمیت زیادی برخوردار است.
برای شناسایی واگرایی در اندیکاتور MACD تنظیمات را بر روی بازه زمانی ۱۲،۲۶،۹ قرار دهید.
از سوی دیگر، برای واگرایی اندیکاتور RSI تنظیمات را در کف سطح زیر ۳۰ و در سقف، بالای ۷۰ بررسی کنید.
چگونه با واگرایی زمانی(TD) معامله کنیم؟
همانطور که متوجه شدید، در واگرایی قیمتی یک تضاد بین اندیکاتور و قیمت به وجود میآید. در واگرایی زمانی، این اختلاف بین قیمت و زمان ایجاد میشود.
در حقیقت، واگرایی زمانی میتواند ناتوانی و ضعف قیمت در حرکت اصلاحی نسبت به حرکت ماقبل را نشان میدهد.
استراتژی برخی از معاملهگران به گونهای است که واگرایی منفی را اخطاری برای خروج از بورس میدانند. اما این استراتژی به طور کامل درست نمیباشد؛ زیرا، ممکن است هنگامی که حد ضرر فعال میشود، واگرایی مورد نظر شما رخ نداده باشد.
اگر قصد دارید که استراتژیتان را بر پایه واگرایی تنظیم کنید، بهتر است ابتدا، با استفاده از تحلیل تکنیکال، سود مورد نظرتان را پیشبینی کنید.
اندیکارتورهای که در آنها واگرایی رخ میدهد به شرح زیر میباشد:
- RSI
- ROC
- OBV
- MACD
- MFI
- CCI
نکات مهم در خصوص واگرایی در تحلیل تکنیکال:
هرچه سطح دانش و آگاهی شما در خصوص تحلیل تکنیکال افزایش یابد، میزان سودآوری افزایش مییابد و ریسک معامله کم میشود. واگرایی یکی از مباحثی است که باید در کنار سایر تحلیلهای تکنیکال یاد بگیرید.
بهتر است تنها به یک تحلیل تکیه نکنید و براساس آن، خرید و فروش انجام ندهید. بنابراین، بهتر است چند روش را با یکدیگر ترکیب کنید و در صورت مشاهده همپوشانی، تصمیم نهایی خود را برای معامله بگیرید.
واگرایی زمانی، هنگامی رخ میدهد که نمودار قیمت در خلاف جهت یک اندیکاتور حرکت کند. در صورتی که واگرایی مثبت مشاهده شود، نشاندهنده اندیکاتور صعودی میباشد که در نتیجه آن، رشد و افزایش قیمت سهم میباشد.
از سوی دیگر، واگرایی منفی، اخطاری برای کاهش قیمت و روندی نزولی است.
بهتر است برای معاملات، تنها از واگرایی استفاده نکنید؛ زیرا، واگرایی زمانی در بورس نشان دهنده تغییر روند قیمت سهم و اندیکاتور سهام میباشد.
خلاصه مطالب:
یکی از روشهای مهم در تحلیل تکنیکال، واگرایی میباشد و با ترکیب چند واگرایی و اندیکاتور با یکدیگر، میتوانید در بورس داخلی و فارکس موفق شوید. برای شناسایی واگرایی، ابتدا باید نقاط حمایت و مقاومت را محاسبه کنید.
برای درک بهتر واگرایی زمانی در بورس، میتوانید از اندیکاتورهای RSI، MACD و CCI استفاده کنید.
هنگام شناسایی واگرایی، باید سطوح مختلف فیبوناتچی را مدنظر قرار دهید. همچنین، برای استفاده صحیح از واگرایی، باید از یک استراتژی مشخص استفاده شود.
استراتژی باعث میشود که با هر سیستم معاملاتی و هر تحلیل تکنیکالی، در بازار بورس موفقیتهای قابل توجهی کسب کنید.