طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری چیست؟
آشنایی با طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری
قبل از این که به بررسی طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری بپردازیم خوب است مختصری در مورد طراحی بدانیم. طراحی یک موضوع گسترده بوده و تنها محدود به طراحی گرافیکی نیست. وقتی یک نفر میگوید من یک طراح هستم دقیقاً نمیتوان گفت که او چه کاری را انجام میدهد. زیرا دامنه کار طراحی گسترده است. و روز به روز متفاوتتر و به روز تر میشود. وظایف مختلفی ممکن است بر عهده یک طراح رابط کاربری باشد.
وظایفی که یک طراح بر عهده دارد طیف وسیعی را شامل میشود از طراحی گرافیک گرفته تا طراحی پارچه، طراحی داخلی، طراحی سرامیک، طراحی مد، طراحی چاپ و طراحی برای واسطهای نمایش و طراحی رابط کاربری که موضوع بحث مقاله ما است. در مورد تجربه کاربری باید خدمت شما همراهان گرامی عرض کنیم که وقتی شما از یک محصول دارید استفاده میکنید احساسی که نسبت به آن دارید را تجربه کاربری میگویند.
این تعریف بسیار ساده از تجربه کاربری است. در طراحی تجربه کاربری طراح برای این که یک محصولی با قابلیت کاربری آسان طراحی کند و کاربر در هنگام استفاده از آن حس لذت بخشی داشته باشد یکی سری مراحل و پروسههایی را طی میکند.
حرفه طراح رابط کاربری و تجربه کاربری
عناوین شغلی مانند طراح تجربه کاربری ( UX Developer) یا طراح رابط کاربری ((UI Designer برای کسانی که در این زمینه مشغول به کار هستند استفاده میشود.
UX Developer یا طراح تجربه کاربری فردی است که باید بتواند با تحقیقات، دیزاین، تحلیل و اعتبار سنجی رابطه خوبی داشته باشد تا یک طرحی را به اجرا در آورد که رضایت کاربر نهایی را جلب کند. در تجربه کاربری باید بدانیم که با توجه به سلایق مردم که روز به روز در حال تغییر میباشد یک طراح رابط کاربری و تجربه کاربری باید بتواند همواره به روز بوده و از جدیدترین روشها و تکنولوژیهای در طراحی خود استفاده نماید.
UI Designer یا طراح رابط کاربری فردی است که باید تعامل خوبی با طراح تجربه کاربری داشته باشد. زیرا کاری که او میکند و محصولی که او تولید میکند همان چیزی است که کاربر برای تعامل با محصول از آن استفاده میکند. طراح رابط کاربری فردی است که بر تجربه بصری کاربر متمرکز است. این مسئله چگونگی تعامل کاربر با یک رابط را تعیین میکند – خواه یک برنامه باشد، یک بازی ویدیویی یا یک وب سایت بنابر این باید یک طراح حرفه ای رابط کاربری بتواند از گرافیک و المان های تصویری به خوبی در طراحی محصول نهایی استفاده کند تا نظر کاربر را به سمت محصول جلب نماید.
تعریف طراحی رابط کاربری (UI) در مقابل تجربه کاربری ux
رابط کاربری که به اختصار آن را ui میگویند مخفف عبارت user interface میباشد. رابط کاربری آن چیزی است که از نظر بصری با کاربر نهایی در ارتباط است و تأثیر مستقیمی بر تجربه کاربری داد. برای نمونه اگر بخواهیم در مورد رابط کاربری یک وب سایت مثال بزنیم باید بگوییم که رابط کاربری در یک وب سایت مشخص میکند که اگر فردی بخواهد در یک سایت ثبت نام کند باید چه مراحلی را طی کند تا عمل ثبت نام از طریق سایت انجام شود.
یا رابط کاربری موبایل یعنی این که مراحلی که کاربر موبایل برای اجرای یک برنامه و انجام یک عملی مانند عکس گرفتن انجام میدهد را میگویند. طراحی رابط کاربری برای وب سایتها و موبایل امروزه به موضوعی پر طرفدار تبدیل شده و طیف وسیعی از برنامههای موبایل و سایتها را شامل میشود.
دغدغه طراح رابط کاربری این است که اقداماتی صورت دهد تا کاربر بتواند به آسانی از محصول دیجیتال که میتواند یک برنامه موبایل یا کامپیوتر و حتی یک سایت باشد استفاده کند. هم طراحی رابط کاربری و هم طراحی تجربه کاربری هردو نیاز دارند که با یکدیگر همکاری نزدیک داشته باشند. اگرچه این دو تقریباً یکپارچه هستند اما دارای عملکرد متفاوتی نیز میباشند که فرآیندهای مشخصی را در بر میگیرد و در ادامه به تفاوت این دو خواهیم پرداخت.
نکات مهم در طراحی رابط کاربری
آن چه که بیشتر از همه در طراحی رابط کاربری دارای اهمیت است این است که طرح نهایی باید کاربر پسند و دوستانه باشد و کار کردن با آن آسان باشد. در واقع یک طراح ui باید به رنگ و رو دادن به محتوا و ساختار محصول توجه ویژهای داشته باشد. رنگ، تایپوگرافی، برندینگ، عکاسی و دیگر المانهای بصری در طراحی رابط کاربری ارزش و اهمیت پیدا میکنند. ui دو وظیفه مهم دارد یکی این که نیاز کاربر نهایی را برآورده کند و دیگر این که از لحاظ بصری کاری کند که محصولی ارائه دهد تا با زمینه کاری برند مربوطه هماهنگ و مناسب باشد.
در هنگام طراحی یک صفحه سایت باید از محدودیتهای برنامه نویسی گرفته تا مدت زمانی که طول میکشد تا صفحه بارگزاری شود را در نظر گرفت. کسی که طراح ui باید این نکته را بداند که با انواع سایتها و نرم افزارهایی که شرکتهای بزرگ مثل گوگل و اپل و غیره ارائه میدهند آشنا باشد و بتوانند خود را جای کاربر قرار دهد و نیاز کاربر را تشخیص داده و به ابتکار و نو نوآوری در این زمینه دست بزند. البته یک طراح رابط کاربری خوب باید با برنامه نویسی نیز تاحدی آشنا باشد.
یک طراح رابط کاربری در هنگام طراحی باید بتواند خلاقیت به خرج داده و با استفاده از انواع روش های مختلف علاوه بر این که طرحی زیبا و تاثیر گذار را برای رابط کاربری طراحی می کند به قابلیت تبدیل آن به یک طرحی که تجربه کاربری موفق را بتوان از آن انتظار داشت نیز توجه داشته باشد. در طراحی رابط کاربری باید به تجربه کاربر نیز توجه کرد و تنها توجه به رابط کاربری نمی تواند باعث موفقیت محصول تولید شده در این زمینه باشد.
تعریف طراحی تجربه کاربری ux در مقابل رابط کاربری ui چیست؟
آن میزان که طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری در بین شرکتها شناخته شده است طراحی تجربه کاربری یا ux برای شرکتها آشنا نیست. این در حالی است که در واقع اگر شرکتها بخواهند در جذب مشتری موفقتر عمل کنند باید به تجربه کاربری اهمیت بیشتری بدهند. تجربه کاربری در بیان ساده به حس و تجربه آسان و لذت بخشی که کاربر نهایی در استفاده از یک محصول را دارد میگویند. عملکرد یک طراح تجربه کاربری یا ux به دلیل این که موضوعی نسبتاً جدید است تا حد زیادی برای بسیاری از شرکتها اسرار آمیز است.
نقش یک طراح UX مستقیماً در فرآیند ساختن یک محصول مفید، قابل استفاده و لذت بخش برای کاربران خود گره میخورد. تجربه کاربری سعی میکند کاری کند که کاربر در هنگام استفاده از محصول رضایت بیشتری داشته باشد. طراحی UX وظیفه ارتقاء رضایت کاربر از یک محصول را با استفاده بهتر، قابلیت دستیابی و تعامل بهتر آن بر عهده میگیرد.
این طرح سنتی تعامل انسان و کامپیوتر را با هم جمع میکند و به دنبال بهبود همه زمینههای تجربه کاربر با یک محصول یا خدمات است. طراحان UX نقش اصلی را در بهبود رضایت کاربر بر عهده دارند و آن را به محصولی تبدیل میکنند که مخاطبان را خوشحال میکند. این کار به نوبه خود منجر به بازگشت سالم سرمایه گذاری میشود و به حمایت از یک تجارت یا سازمان در حال رشد کمک میکند. یک تجربه کاربری یا ux داری اصولی است که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
اصول طراحی تجربه کاربری در تعامل با رابط کاربری
5 اصل را میتوان در طراحی تجربه کاربری در نظر گرفت که باید یک طراح تجربه کاربری آنها را رعایت کند تا محصول نهایی بتواند رضایت مشتری را جلب نماید.
طراحی تعاملی
در طراحی تعاملی باید به این موضوع رسیدگی کرد که با ایجاد تمهیداتی بتوان راههایی آسان برای ارتباط کاربر با محصول را پیدا نمود. باید در طراحی تعاملی اصل را بر اساس رابط کاربری انسان بنا نهاد برای نمونه کارهایی را که در طراحی تعاملی میتوان انجام داد شامل موارد زیر است:
مثلاً میتوان از المانهای مفهومی برای کاربران استفاده نمود یا اینکه کاری کرد که صفحات در هنگام لود با سرعت بیشتری لودینگ شوند. همچنین از رنگهای خاص در طراحی استفاده کرد. نکته اصلی در طراحی تعاملی این است که کاربر محور بودن و سادگی در تمام قسمتهای یک محصول باید در نظر گرفته شود.
کاربرد پذیری
آن چیزی که در بحث کاربرد پذیری حائز اهمیت زیادی است امکانات، آموزش پذیری، کارایی و ایمنی میباشد. در ادامه بد نیست به مقاله ی معرفی فریم ورک انگولار (Angular JS) و کاربرد آن نیز نگاهی داشته باشیم.
معماری اطلاعات
برای این که کاربران بتوانند نیازهای خود را خیلی سریع و راحت برآورده کنند باید تمهیداتی را در این روش به کار برد که آنها در هنگام جستجو کردن و پیدا کردن اطلاعات به مشکلی برخورد نکنند. یکی از این تمهیدات مهم این است که نحوه نمایش و دسته بندی اطلاعات را به صورت اصولی مشخص کنیم.
کاربر پژوهی
کاربران برای این که دست به پژوهش بزنند از روشهای مختلفی مانند نظر سنجی با ایمیل، نظر سنجی چهره به چهره، نظر سنجی از طریق شبکههای اجتماعی و بررسی و زیرنظر گرفتن کارها و فعالیتهای کاربران دیگر استفاده میکنند.
استراتژی محتوا
دانستن استراتژی محتوا برای یک طراح کاربری موفق بسیار حیاتی است. او باید با این نکته به خوبی آشنا باشد که در چه زمانی محتوای مورد نظر را منتشر کند. و این محتوا باید بر حسب چه قوانینی تولید شوند و چه کسی بهتر است دست به تولید محتوا و انتشار آن بزند. بنابر این استراتژی محتوا میتواند تا حد زیادی در این زمینه چاره ساز باشد.
تفاوت طراحی رابط کاربری UI و تجربه کاربری UX
طراحی UX به “طراحی تجربه کاربر” اشاره دارد، در حالی که طراحی UI به “طراحی رابط کاربری” اشاره دارد. هر دو طراح برای یک محصول بسیار مهم هستند و هر دو طراح در تولید محصول نهایی برای کاربر با هم همکاری نزدیک دارند. اما با وجود ارتباط حرفهای آنها، نقشها و وظایفشان با اشاره به بخشهای مختلف که این دو طراح درگیر آن هستند با هم دارای تفاوتهایی است.
در ابتدا این دو در حوزه طراحی با یکدیگر اشتباه گرفته شوند اما یک تجربه کاربر (UX) بر تعامل کاربر و کل یک محصول متمرکز است، در حالی که یک رابط کاربری (UI) روی طراحی و رابط کاربری متمرکز است. در مورد یک طراح UX به عنوان یک معمار فکر کنید. طراحی UX یک زمینه تحلیلی و فنیتر است، طراحی UI به چیزی که از آن به عنوان طراحی گرافیکی یاد میکنیم نزدیکتر است.
هر دو تیم طراحی UX و UI تمایل دارند که با یکدیگر همکاری نزدیک داشته باشند و به طور مداوم در حال برقراری ارتباط و همکاری هستند تا اطمینان حاصل کنند که رابط کاربری نهایی به همان اندازه که مد نظر هر دو تیم طراحی است مناسب به نظر برسد.
به عنوان مثال، اگر تیم طراحی UX در حال کار روی جریان محصول باشد، تیم طراحی UI روی صفحه نمایش کار میکند به گونهای که رابط کاربری نهایی با آن ایدهای که در ذهن طراح ux است سازگار باشد.
تأثیر طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری بر سئو سایت
اگر یک رابط کاربری مؤثر و مفیدی طراحی شود میتواند در سئو و رتبه سایت شما در موتورهای جستجو تأثیر به سزایی بگذارد. یک رابط کاربری خوب نقش مهمی در جذب کاربر و مهمتر از آن در حفظ و نگهداری موفق کاربر دارد. اگر کاربر سایتی برای بار دوم و سوم و … به سایت مراجعه کرد یعنی این که کیفیت و کارایی سایت شما در جهت مثبت و رو به موفقیت قرار دارد.
آنچه که شما باید در این زمینه بدانید این است که وقتی که یک جستجوگر گوگل از طریق جستجو در گوگل به سایت شما مراجعه میکند مدت زمانی که در سایت شما میماند و فعالیت خود را ادامه میدهد برای الگوریتمهای گوگل بسیار مهم است و یک فاکتور مهم در رتبه دهی صفحات وب سایت شما به حساب میآید.
بنابراین طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری در این زمینه نقش بسیار مهمی را بازی میکند و میتواند در افزایش این مدت زمان به شما کمک کند. چون که وقتی که کاربر به سایت شما مراجعه کرد و با یک محتوای خوب و یک رابط کاربری بسیار عالی مواجه شد و توانست از آن لذت ببرد و تجربه کاربری لذت بخشی را تجربه کند؛ در این حالت مطمئناً به صفحات دیگر وب سایت شما نیز سر خواهد زد.
رضایت کاربر یکی از موارد مهم در رتبه دهی سایت شما برای جستجو گر گوگل به حساب میآید. بنابر این با طراحی یک رابط کاربری خوب میتوان رضایت کاربر و مخاطبان سایت خود را جلب کنید تا رتبه و امتیاز بیشتری در موتور جستجو داشته باشید.
پست مفید و خوبی بود
ui/ux خوب کسب و کار شما رو به طور شگفت انگیزی متحول میکنه
بدون ui/ux کسب و کار شما دیده نخواهد شد و محکوم به شکسته
محتوای مفید و کاربردی 👍