مهندسی مکانیک

به عنوان یک مهندس مکانیک چه فرصت های شغلی دارید؟

شغل های مهندسی مکانیک

دکتر محمد دور علی، استاد دانشگاه صنعتی شریف درتعریف مهندسی مکانیک چنین می گوید :

مهندسی مکانیک را شاید بتوان از نقطه نظر تنوع موضوعات تحت پوشش ، جامع ترین مهندسی به شمار آورد . چون مهندسی مکانیک دربرگیرنده تمام علوم و فنونی است که با تولید ، تبدیل و استفاده انرژی ، ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار ، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات و به کارگیری مواد مختلف در ساخت آنها و همچنین طراحی و کنترل سیستم های مکانیکی ، حرارتی و سیالاتی مرتبط می باشد .

اگر دانشجوی رشته ی مهندسی مکانیک هستید و به شغل خودتان پس از فارغ التحصیلی فکر می نمایید. یا قصد دارید در دانشگاه این رشته را انتخاب نمایید و در حال بررسی فرصت های شغلی برای این رشته می گردید، این مقاله به شما کمک می کند فرصت های شغلی را بررسی و شغل مورد نظرتان را انتخاب نمایید.

 

 

هدف اصلی رشته مهندسی مکانیک

در واقع هدف اصلی شغل مهندسی مکانیک ایجاد یکسری فناوری در جهت تامین و رفع نیازهای جامعه می باشد، شغل مهندسی مکانیک به انسان ها کمک می کند مشکلات امروزی خود را حل نمایند و راه حل هایی برای صنایع های مختلف از جمله: زمینه مراقبت های بهداشتی، انرژی، حمل و نقل، گرسنگی در جهان، اکتشافات فضایی، تغییرات آب و هوایی و موارد دیگر ارائه می دهد.

اکثر چیزهایی که در اطرافتان می بینید در ارتباط با مهندسی مکانیک می باشد از یونیت دندانپزشکی که به آنها مراجعه می نمایید تا اتومبیل و ماهواره تا کوچکترین اجزا مانند سنسورها و سوئیچ ها می باشد.

فرصت های شغلی مهندسی مکانیک

فرصت های شغلی مهندسی مکانیک

مهندسی مکانیک مانند تمامی رشته های دانشگاهی، بازار کار بخصوص خود را دارد، و به دلیل تنوع گرایش قطعا فرصت های شغلی بسیاری را شامل می شود.

همانطور که می دانید مهندسی مکانیک در ارتباط با محاسبات فنی، طراحی، تهیه نقشه، روش‌های تولید، ساخت قطعات مختلف، آزمایش ماشین‌آلات مختلف، محاسبه و ساخت خودروها، قطارها، هواپیماها، ساخت و طراحی دستگاه‌های فاضلاب، گرم کننده‌های ساختمان، موتورهای احتراق، فناوری لیزر و طراحی، توسعه، نصب، بهره‌برداری و نگهداری از هر چیزی که دارای قطعات متحرک است، می باشد.

در ادامه به برخی از فرصت های شغلی مهندسی مکانیک و تعریف آن می پردازیم:

  • صنعت نفت

همانطور که پیش تر بیان شد، مهندسی مکانیک نقش مهمی در صنعت ایفا می نماید، و بدون شک امور پتروشیمی و نفتی با این مهندسان عجین می باشد. از فعالیت های که در این صنعت انجام می دهند، طراحی مبدل و پایپینگ که به واسطه گرایش حرارت و سیالات می باشد.

یکی دیگر از کاربردهای مهندسی مکانیک طراحی و ساخت می باشد که شامل طراحی و ساخت تجهیزات، سکوهای نفتی، سیستم های کنترلی، موتور و طراحی و ساخت تاسیسات است.

فرصت های شغلی بسیاری برای مهندسان مکانیک در صنعت نفت و پتروشیمی در مناطق مهم میدان های گازی از جمله عسلویه وجود دارد.

  • صنعت خودروسازی (مهندسی خودرو)

در واقع مهندسی مکانیک با صنعت خودروسازی آغاز شده است.  مهندسان مکانیک بسیاری در زمینه ی ساخت اتومبیل و سایر وسایل از جمله کامیون، اتوبوس و حتی راه آهن فعالیت دارند. این شاخه از فعالیت ها در بسیاری از کشوهای پیشرفته در دانشگاه تا سطح دکترا نیز موجود می باشد.

  • قطعه سازی

از آنجایی که یکی از اساسی ترین مهارت ها در مهندسی مکانیک طراحی و ساخت است. مهندسان قادر به طراحی و ساخت قطعاتی مانند اتصالات مینیاتوری همچنین در ماشین های بزرگ ساخت پرس مته است. از محصولاتی که مهندسان مکانیک در طراحی، ساخت و توسعه ی آن دخیل هستند، قطعات موتور، موتور هواپیما، سیستم‌های کنترلی، وسایل مصنوعی، چاپگرها، ابزار نیمه هادی، حسگرها، توربین‌های گازی، توربین‌های بادی، سلول‌های سوختی، کمپرسورها، ربات‌ها و ماشین آلات سنگین و غیر سنگین است.

  • صنعت هوا فضا

یکی از مسائل مهم و یکی از اهدافی مهندسی مکانیک که بر آن تمرکز دارد، طراحی هواپیما و فضا پیما و تمامی وسایل پرنده ، همچنین مهندسی تجهیزاتی که در صنعت هوا فضا استفاده می گردد.

  • سایر فرصت های شغلی

چهار صنعت با اهمیت که مهندسان مکانیک می توانند در آن فعالیت داشته باشند در بالا ارائه گردید. از صنایع و حرفه های دیگر مهندسان مکانیک قادر هستند به عنوان کارشناس و مشاور فنی در بانک‌ها، شرکت‌های  سرمایه‌گذاری و بیمه و شرکت‌های بازرسی و نظارت امور بین‌المللی مشغول شوند.

دیگر شاخه های با اهمیت مهندسی مکانیک

  •  مهندسی آکوستیک، که مشمول کنترل لرزش دستگاه‌ها به منظور کاهش سر و صدای آن‌ها می گردد.
  • مهندسی ساخت، مشمول بهینه‌سازی روش‌های ساخت کالاها و توسعه‌ی ماشین‌ها و ابزارآلات برای تولید صنعتی محصولات می گردد.
  • مهندسی حرارت، مشمول ساخت سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی می باشد.
  • مهندسی طراحی، مشمول استفاده از نظریات مهندسی برای طراحی بهتر ماشین‌ها و افزایش کارایی آنها می گردد.
  • مهندسی سیالات و مهندسی محاسباتی، مشمول حد واسط علوم، مهندسی، ریاضیات و علوم کامپیوتر است.
  • مهندسی مواد، کاربرد مکانیک را بر روی جامدات، مایعات، بافت‌های زیستی و مواد پیچیده نشان می دهد.

کاربرد مهندسی مکانیک در صنایع جدید

  • بیومکانیک

در این صنعت، از اصول و نظریه های مهندسی در پزشکی استفاده می‌شود، که طیف گسترده ای را شامل می شود از جمله ساخت تجهیزات پزشکی و اندام‌های مصنوعی، مطالعه‌ی مکانیک در سیستم‌های زنده، مطالعه‌ی حرکات ورزشی، شبیه‌سازی‌های کامپیوتری حرکات بدن و … می‌باشد.. در بسیاری از کشورها جمعیت پیر و میانسال بسیار است که این صنعت بسیار پرکاربرد است.

  • فناوری نانو

فناوری نانو یکی از شاخه های پرکاربرد در دنیای امروزی است که مهندسین مکانیک به واسطه ی آن ماشین آلات و تجهیزات در مقیاس‌های بسیار کوچک تولید می نمایند. بخش مهمی از این صنعت را مهندسین مکانیک برعهده دارند.

  • انرژی‌های پاک

 انرژی‌های پاک یکی از موضات جذاب است که مهندسین مکانیک نقش به سزایی در پگیشرفت آن دارند. فرآیند آن به این صورت است که برای بهره برداری از این انرژی از ماشین آلاتی استفاده می شود که به جای استفاده از سوخت فسیلی از انرژی هایی مانند انرژی بادی، انرژی خورشیدی و … استفاده می نمایند، که ساخت این ماشین‌آلات، توسط مهندسان مکانیک صورت می گیرد. قابل ذکر است که تبدیل انرژی های بیان شده به انرژ ی قابل استفاده نیز در حوزه ی مهندسی مکانیک صورت می گیرد.

در این مقاله طیف گسترده ای از رشته ها که رشته ی مادر آنها مهندسی مکانیک بود را به شما معرفی نمودیم، بازار کار در حوزه ی مهندسی مکانیک در ایران و خارج از کشور بسیار وسیع می باشد و موفقیت در بازار کار ملزم به کسب تجربه و مهارت می باشد.

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا