برنامه نویسی وبوردپرس

وردپرس یا جوملا؟ کدام یکی بهترین است!

به نظر شما بهترین CMS برای راه‌اندازی سایت کدام است؟ وردپرس یا جوملا؟ برای پاسخ صحیح و دور از تعصب به این سؤال، باید این دو CMS محبوب را به‌خوبی بشناسیم و مزایا و معایب هر کدام را بدانیم. البته توجه داشته باشید که برتری وردپرس یا جوملا در نهایت، به نظر خودتان و کلیات پروژه‌ی شما، بستگی خواهد داشت با این حال، دانستن نقاط قوت و ضعف هر سیستم مدیریت محتوا، در انتخاب نهایی، بی‌تأثیر نیست.

در این مطلب، به معرفی دو سیستم مدیریت محتوای وردپرس و جوملا پرداخته‌ایم. تمام مزایا و ویژگی‌های خاص هر یک از این دو CMS را ذکر کرده‌ایم. این‌طور متوجه می‌شوید که تفاوت جوملا با وردپرس در چیست. در انتها، نیز یک راهنما برای انتخاب وردپرس یا جوملا برای پروژه‌هایتان آورده‌ایم که بسیار کمک‌کننده خواهد بود.

سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟

سیستم مدیریت محتوا یا به زبان انگلیسی Content Management System یک نرم‌افزار است که برای مدیریت محتوا در یک وب‌سایت، استفاده می‌شود. محتوا در وب‌سایت‌های پویا، مرتباً آپدیت و به‌روزرسانی می‌شوند که برای این منظور، استفاده از نرم‌افزار مدیریت محتوا، ضروری است. در غیر این صورت، باید دانش کافی در زبان‌های طراحی سایت داشته باشیم تا بتوانیم محتوای سایت را مدیریت کنیم.

استفاده‌ از CMSها در طراحی سایت،‌ مزایای زیادی دارد. به عنوان مثال،‌ در بیش‌تر مواقع، هزینه‌ی راه‌اندازی سایت با این سیستم‌ها بسیار پایین‌تر خواهد بود. هم‌چنین با استفاده از CMS، مجموعه‌ای از ابزارهای آماده در اختیار کاربر قرار می‌گیرد که افزودن و مدیریت محتوای سایت را تسهیل می‌کند.

دروپال (Drupal)، جوملا (Joomla) و وردپرس (wordpress)، سه تا از محبوب‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوا برای وب‌سایت هستند. ما در مطلبی مجزا در مکتب‌خونه، به بررسی این سه CMS و مقایسه‌ی آن‌ها پرداخته‌ایم. اما در این مطلب، قصد داریم تا به‌صورت تخصصی‌تر، راجع‌ به دو CMS محبوب و رایج‌تر، یعنی وردپرس و جوملا، صحبت کنیم.

مختصری درباره‌ی wordpress

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن باز است. پایه‌گذار این CMS، شخصی به نام مت مولنوگ بوده است. از وردپرس برای پیاده‌سازی سایت‌های شخصی، خبری، فروشگاه‌های آنلاین و انجمن‌ها استفاده می‌شود. در حال حاضر، وردپرس محبوب‌ترین سیستم مدیریت محتوا در دنیا به حساب می‌آید.

مختصری درباره‌ی wordpress

مختصری درباره‌ی jommla

جوملا نیز مانند وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن باز است. البته جوملا حدود ۲ سال بعد از وردپرس وارد بازار شده است. میلیون‌ها سایت برای بخش مدیریت محتوای خود، از جوملا استفاده می‌کنند.

مختصری درباره‌ی jommla

جوملا، از نظر سادگی و قدرت انعطاف در بین CMSهای دیگر مانند وردپرس و دروپال قرار می‌گیرد. این سیستم مدیریت محتوا نیز، ویژگی‌های مخصوص به خود را دارد. از جوملا، برای راه‌اندازی و مدیریت وب‌سایت‌های پیچیده‌تر یا وب‌سایت‌هایی که تعداد مراجعه‌کنندگان آن بسیار بالا است، استفاده می‌شود.

مقایسه وردپرس و جوملا

در ادامه، براساس تعدادی از مهم‌ترین پارامترهایی که در طراحی سایت مورد توجه قرار می‌گیرند، این دو سیستم مدیریت محتوا را با هم مقایسه کرده‌ایم. توجه داشته باشید که در طراحی هر وب‌سایت، این پارامترها، اولویت متفاوتی خواهند داشت.

مقایسه وردپرس یا جوملا

سفارشی سازی سایت

سفارشی سازی سایت، به معنای اعمال تغییرات در سایت برای به‌وجود آوردن ظاهر دلخواه است. انتظار می‌رود که سیستم‌های مدیریت محتوا، امکاناتی را فراهم آورند تا حتی کاربران مبتدی که هیچ آشنایی با دانش کدنویسی ندارند نیز از پس سفارشی سازی کردن وب‌سایت خود، برآیند. حال باید مقایسه کنیم که در زمینه‌ی سفارشی‌ سازی کردن سایت، وردپرس بهتر است یا جوملا؟

در سیستم مدیریت محتوای جوملا، شما قابلیت سفارشی‌ کردن سایت را دارید. اما این قابلیت‌ها، در مقایسه با وردپرس، بسیار محدودتر است. وردپرس، افزونه‌ها و پوسته‌های بی‌شماری طراحی کرده است که برای سفارشی سازی سایت، تنوع بالایی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. پس می‌توان گفت که در زمینه‌ی سفارشی سازی سایت نیز، CMS وردپرس قوی‌تر از جوملا است.

پیشنهاد مطالعه: آموزش ورود به هاست وردپرس

پشتیبانی

یکی از موارد مهمی که برای مقایسه‌ی CMS‌های مختلف باید مد نظر قرار دهیم، پشتیبانی کردن آن‌هاست. پشتیبانی سیستم مدیریت محتوا، به معنای وجود تیم حرفه‌ای برای پاسخگویی و رفع مشکلات احتمالی در این CMS است. به علاوه این‌که با پشتیبانی قوی در سیستم مدیریت محتوا، به‌روزرسانی‌های مکرر و دوره‌ای ارائه می‌شود که برای بهبود عملکرد بسیار حیاتی است.

خوشبختانه از نظر پشتیبانی، سه سیستم مدیریت محتوای دروپال، وردپرس و جوملا، بسیار قوی ظاهر شده‌اند. از نظر کاربران، پاسخگویی از طریق بخش پشتیبانی برای هر سه سیستم مدیریت محتوا، رضایت‌بخش بوده است. لذا در این مورد، فرقی ندارد که کدام CMS را انتخاب کنید.

برای سئو وردپرس یا جوملا؟

سئو به معنای بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جست‌وجو است. سایت، برای موفقیت خود بایست در موتورهای جست‌وجو ظاهر شود. چراکه اغلب کاربران،‌ محتوای مورد نظر خود را در این موتورها جست‌وجو می‌کنند. پس با سئوی بهتر، سایت در نتایج جست‌وجو ظاهر شده و احتمال بیش‌تری وجود دارد تا کاربر به آن مراجعه کند. اکنون به موضوع خودمان برمی‌گردیم. می‌خواهیم ببینیم که در زمینه‌ی سئو، کدام یک بهتر عمل می‌کند؟ وردپرس یا جوملا؟ به عبارت بهتر، سایت‌های وردپرسی راحت‌تر سئو می‌شوند یا سایت‌هایی که با جوملا ساخته شده‌اند؟

برای سئو وردپرس یا جوملا

در سیستم مدیریت محتوای جوملا، این امکان قرار داده شده است که برای هر مطلب، متا دیسکریپشن و کلمات کلیدی را وارد کنید. اگر با سئوی سایت آشنایی داشته باشید، می‌دانید که تعیین کلمات کلیدی و متا دیسکریپشن، نقش مهمی را در بهینه‌سازی مطلب، ادا می‌کند. پس اگر کلمات کلیدی و متا دیسکریپشن را برای مطالب سایت جوملایی، به خوبی درآورده و بنویسید، احتمالاً رتبه‌ی خوبی را از نظر سئو کسب می‌کنید.

در مقابل، در وردپرس، افزونه‌ی Yoast ساخته شده‌ است که غولی برای سئو محسوب می‌شود. این افزونه، کاربری آسانی دارد و از طریق سه رنگ چراغ، به شما نشان می‌دهد که ایرادات مطلب از نظر سئو چه چیزهایی هستند. حتی در این افزونه، بخشی برای خوانایی نوشته در نظر گرفته شده است که به اصلاح موارد نگارشی، کمک می‌کند.در کل، از نظر سئو و بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جست‌وجو، وب‌سایت‌هایی که با وردپرس نوشته شده‌اند، موفق‌تر خواهند بود.

پیشنهاد مطالعه: آشنایی کامل با ۴ زبان برنامه نویسی وردپرس + بررسی کارکرد هر زبان

سهولت کاربری CMS

کاربری CMS، به معنای راحتی استفاده از آن برای کاربران است. مسلماً هرچقدر که یک سیستم، ساده‌تر باشد و کاربری روان‌تری داشته باشد، محبوب‌تر نیز خواهد بود. این موضوع در تمام برنامه‌های نرم‌افزاری، صدق می‌کند. به همین دلیل ساخت واسط کاربری استاندارد و ساده، از مهم‌ترین موضوعات برای تولید نرم‌افزار است.

کاربری برای سیستم‌های مدیریت محتوا را در دو بخش باید بررسی کرد. در ادامه، این دو بخش را برای سیستم‌های وردپرس و جوملا، بررسی کرده‌ایم. بخش اول، مربوط به نصب و راه‌اندازی آن است. نصب وردپرس در مقایسه با نصب جوملا، آسان‌تر است. البته نصب جوملا نیز پیچیدگی خاصی ندارد (به نظر کاربران، نصب دروپال، بسیار دشوارتر است).

بخش دوم، بررسی کاربری CMS از نظر یادگیری و کار کردن با آن است. کار کردن با سیستم مدیریت محتوای وردپرس، ساده‌تر از سیستم مدیریت محتوای جوملا است. اگر یک مقایسه روی این دو سیستم انجام دهیم، می‌بینیم که یادگیری وردپرس در زمان‌ کم‌تری میسر خواهد بود. برای این‌که این موضوع را بهتر درک کنید، کافی است تا سری به مطالب آموزش پنل کاربری وردپرس بزنید. حتی با مطالعه‌ی این مطالب،‌ متوجه خواهید شد که آموزش پنل مدیریت وردپرس، ساده و در زمان کوتاه، میسر است.

در کل، می‌توان نتیجه گرفت که کاربری وردپرس به نسبت جوملا، بسیار بهتر است. گفته می‌شود که نصب وردپرس در کم‌تر از ۵ دقیقه انجام می‌شود و مراحل نصب، هیچ پیچیدگی ندارد. ‌به‌علاوه، همان‌طور که اشاره کردیم، یادگیری وردپرس نیز ساده‌تر است. در حالی که یادگیری جوملا، به تمرین و تکرار و تخصص بیش‌تری نیاز دارد. سهولت کاربری پایین‌تر در جوملا، واضح‌ترین فرق جوملا با وردپرس است.

برای امنیت جوملا یا وردپرس؟

امنیت، مهم‌ترین پارامتری است که باید در طراحی سایت به آن توجه داشت. مسلماً انتظار می‌رود که هردو سیستم مدیریت محتوای جوملا و وردپرس، امنیت را تا سطح مشخصی داشته باشند. بنابراین انتخاب، با CMSی خواهد بود که امنیت را در سطح بالاتری ارائه می‌دهد. اکنون به مقایسه جوملا و وردپرس از نظر امنیت آن‌ها می‌پردازیم.

اگر میزان حملات را مورد توجه قرار دهیم، می‌بینیم که بیش‌تر سایت‌های مورد حمله، با وردپرس ساخته شده‌اند. این موضوع یک نقطه‌ی منفی برای وردپرس محسوب می‌شود اما باید در نظر داشت که صرف بالاتر بودن آمار تعداد حمله، به معنای ضعف این CMS نیست. چراکه تعداد وب‌سایت‌هایی که با وردپرس ساخته شده‌اند، بسیار بالاتر از جوملا است.

موضوع دیگری که در بحث امنیت CMSها باید بررسی کنیم، قابلیت‌های هرکدام برای اجرای امنیت است. وردپرس،‌ افزونه‌های امنیتی بی‌شماری را ایجاد کرده است. به عنوان مثال، تنها برای موضوع تغییر آدرس مدیریت وردپرس، لیست فراوانی از افزونه‌های امنیتی وجود دارد. البته باید در نظر داشته باشیم که در این لیست، تمام افزونه‌ها امن نیستند! متأسفانه تجربه نشان داده است که بسیاری از افزونه‌ها، امنیت پایینی دارند و سبب هک شدن وب‌سایت‌های وردپرسی می‌شوند.

برای امنیت جوملا یا وردپرس

حال به سراغ سیستم مدیریت محتوای جوملا می‌رویم. درست است که در جوملا، به اندازه‌ی وردپرس افزونه‌ی امنیتی وجود ندارد اما باید در نظر داشته باشیم که بستر جوملا نیز راهکارهایی برای امنیت در نظر گرفته است. در جوملا با استفاده از SSL و 2FA می‌توان تأیید دو مرحله‌ای به پنل مدیریت داشت. در جمع‌بندی، اگر بخواهیم بگوییم که کدام یک از CMS‌ها عملکرد بهتری در حوزه‌ی امنیت داشته است، جوملا را انتخاب می‌کنیم. در حقیقت، پیچیدگی بیش‌تر جوملا (که به عنوان یک نقطه منفی در بحث کاربری از آن یاد کردیم) هک و حمله به آن را دشوارتر نشان می‌دهد.

پیشنهاد مطالعه: تغییر زبان وردپرس به صورت گام به گام

سرعت

سرعت سایت، نباید پایین باشد. سرعت سایت را تا حدودی با خرید هاست و سرور قوی‌تر می‌توان جبران کرد، اما بخشی از سرعت به سیستم مدیریت محتوای آن بستگی دارد. در این بخش می‌خواهیم ببینیم که از نظر «سرعت»، کدام یک از CMSها قوی‌تر ظاهر شده‌اند؟ وردپرس یا جوملا؟

سایت‌های بزرگ‌تر و پیچیده‌تر که از CMS وردپرس استفاده می‌کنند، اغلب کندتر هستند. بنابراین توصیه می‌شود که برای سایت‌های ساده‌تر و معمولی از وردپرس استفاده کنید. به‌علاوه این‌که برای افزایش سرعت در سایت‌های وردپرسی، باید با دانش کدنویسی آشنا باشید. در مقابل، سایت‌هایی که با جوملا ساخته می‌شوند، سرعت بهتری از خود نشان می‌دهند. در جوملا از صفحه‌ساز و افزونه‌های کم‌تری استفاده می‌شود که در نهایت، حجم سایت کم‌تر بوده و در نتیجه سرعت آن بهتر خواهد بود.

وردپرس یا جوملا؟

تا این‌جا، بر اساس پارامترهای مهم، وب‌سایت‌هایی که با وردپرس یا جوملا نوشته می‌شوند را مقایسه کردیم. همان‌طور که ملاحظه کردید، در برخی موارد مانند امنیت و سرعت، جوملا بهتر ظاهر شد و در برخی موارد مانند سئو و سهولت کاربری، این امتیاز به وردپرس داده شد. اکنون سؤال این است که بالاخره کدام سیستم مدیریت محتوا بهتر است؟ وردپرس یا جوملا؟ در این بخش، راهنمای ساده‌ای تنظیم کرده‌ایم تا در این انتخاب، به شما کمک کند.

مقایسه وردپرس و جوملا

گام اول: معیارهای سایت خود را مشخص کنید

هر سایتی، به منظور هدفی مشخص، راه‌اندازی می‌شود. در گام اول، پیش از هر کار دیگر، شما باید ببینید که چه معیارهایی دارید. به عنوان مثال، امکان دارد شما قصد راه‌اندازی یک فروشگاه تخصصی جوراب داشته باشید. به احتمال زیاد، در راه‌اندازی فروشگاه، بحث «دیده شدن» یا همان «سئو» برایتان اولویت پیدا می‌کند.

گام دوم: ویژگی‌های جوملا و وردپرس را بخوانید

اکنون وقت آن است که یک‌بار دیگر، مطلب را بخوانید. به‌اندازه‌ی کافی جست‌وجو کنید و ببینید که هر کدام از این CMSها چه ویژگی‌هایی دارند. زمانی که شما ویژگی‌های جوملا و وردپرس را بشناسید، می‌توانید تشخیص دهید که کاربرد وردپرس و جوملا کدام موارد است.

گام سوم: تطابق معیارهای مورد نظر با ویژگی‌های CMS

در این مرحله، باید معیارهایی که براساس اولویت چیده‌اید را با ویژگی‌های وردپرس یا جوملا تطبیق دهید. به عنوان مثال، اگر سئو اولین الویت شما است، چون این ویژگی در وردپرس بهتر تأمین شده، این CSM را انتخاب کنید.

گام چهارم: هزینه‌ها را بسنجید

در نهایت، شما پاسخی برای این‌که «پیاده‌سازی سایت با جوملا بهتره یا وردپرس؟» پیدا می‌کنید. اکنون وقت آن است تا بار دیگر، انتخاب خود را براساس هزینه، ارزیابی کنید. اگر قرار است طراحی و مدیریت سایت را خودتان انجام دهید، منابع یادگیری و هزینه‌های مربوط به تست و خطا را در نظر بگیرید. اما اگر بودجه‌ی کافی برای برون‌سپاری کار به متخصص مربوطه دارید، این مرحله را رد کنید. به عنوان یک نکته یادآور می‌شویم که هزینه‌ی راه‌اندازی سایت جوملایی (به دلیل پیچیدگی بیش‌تر)، در بیش‌تر مواقع، بالاتر خواهد بود. از طرف دیگر، انجمن‌ها و منابع یادگیری وردپرس، فراوان‌تر هستند که هزینه‌های مربوط به آن را، تا حد قابل توجهی، کاهش می‌دهد.

کلام آخر!

در این مطلب، دو سیستم مدیریت محتوای معروف جوملا و وردپرس را از نظر پارامترهای ضروری طراحی سایت، با هم مقایسه کردیم. با این‌که در هر پارامتر، CMS قوی‌تر را معرفی کردیم اما باز هم می‌گوییم که انتخاب CMS برتر، به خود شما بستگی دارد! این شما هستید که باید بررسی کنید و ببینید که اجرای سایت با وردپرس بهتره یا جوملا؟ مسلماً گزینه‌ی انتخابی شما، cms کم‌هزینه‌تر و بهینه‌تر خواهد بود.

پیشنهاد مطالعه: سئو وردپرس – ۷ نکته برای مبتدیان و ۶ نکته برای حرفه‌ای‌ها

یادگیری وردپرس و جوملا با مکتب‌خونه

زمانی‌ که تصمیم گرفتید سایت خود را با کدام CMS بنویسید، برای یادگیری چگونگی نصب و پیاده‌سازی وردپرس یا جوملا، می‌توانید از آموزش‌های مکتب‌خونه استفاده کنید. در مکتب‌خونه، دوره‌های آموزشی فوق‌العاده‌ای طراحی و گنجانده شده است که برای یادگیری از صفر تا صد وردپرس یا جوملا، کاربردی خواهد بود.

دوره‌های آموزش وردپرس، به شما کمک می‌کند تا کار با پنل وردپرس را به‌خوبی یاد بگیرید. آموزش پنل وردپرس، برای افراد مبتدی تنظیم شده است. یعنی با این تصور که شما هرگز وردپرس را ندیده‌اید، می‌توانید دوره‌ی آموزش مدیریت وردپرس را دنبال کنید. دوره‌های آموزشی مکتب‌خونه برای آموزش وردپرس و آموزش جوملا، به شما این امکان را می‌دهد تا به صورت حرفه‌ای با این سیستم‌های مدیریت محتوا کار کنید و مباحثی مانند سئو و امنیت را در سایتتان اجرا نمایید. در پایان دوره‌ها، امکان اخذ گواهی‌نامه مکتب‌خونه وجود دارد که برای رزومه و فرصت‌های شغلی بعدی، بسیار راهگشا است.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و هوش مصنوعی علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا