برنامه نویسی و ITپایتون

آموزش کار با پایگاه داده در پایتون؛ شیوه اتصال به دیتابیس با پایتون

وقتی صحبت از توسعه نرم‌افزار به میان می‌آید، دیتابیس‌های اس کیو ال لایت (SQLite) و مای اس کیو ال (MySQL)، متدوال‌ترین و محبوب‌ترین انتخاب‌ها به عنوان پایگاه داده (Database) هستند و بهترین کارایی را از خودشان به نمایش می‌گذارند. از طرفی زبان برنامه نویسی پایتون هم کتابخانه‌های جامع و منسجمی برای تعامل با این دیتابیس‌ها ارائه می‌کند. اگر قصد دارید یک برنامه‌نویس پایتون در شرکت خود استخدام کنید، پیشنهاد می‌شود افرادی را برگزینید که با کتابخانه‌های پایتون آشنا باشند و به‌راحتی بتوانند با دیتابیس‌ها کار کنند. در این مقاله تصمیم داریم شیوه کار با پایگاه داده در پایتون را توضیح دهیم و راه و روش اتصال به دیتابیس با پایتون را در کنار هم یاد بگیریم.

توجه داشته باشید که برای اتصال به دیتابیس‌های اس کیو ال لایت (SQLite) از کتابخانه sqlite3 استفاده می‌کنیم و برای اتصال به پایگاه‌های داده مای اس کیو ال (MySQL) از کتابخانه mysql-connector-python کمک می‌گیریم. در صورتی که شما تمایل دارید کار با پایگاه داده در پایتون را یاد بگیرید، پیشنهاد می‌شود که تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.

پیش‌نیاز کار با پایگاه داده در پایتون

برای کار با پایگاه داده در پایتون، ابتدا بررسی کنید و ببینید که آیا پایتون را روی سیستم خود نصب کرده‌اید؟ اگر نصب انجام نشده است، می‌توانید فایل پایتون را از سایت رسمی پایتون دانلود کنید.

آموزش پایتون مقدماتی با جادی

 

پس از اتمام دانلود، فایلی که در اختیار دارید را روی سیستم خود نصب کنید.

شیوه اتصال به پایگاه داده SQLite با پایتون به صورت گام به گام

در ادامه این بخش از مقاله تصمیم داریم شیوه اتصال به پایگاه داده SQLite با پایتون را به صورت مرحله به مرحله توضیح دهیم. اس کیو ال لایت یا SQLite، یک موتور دیتابیس SQL سبک، بدون سرور و مستقل است و به همین دلیل برای برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های کوچک، مناسب محسوب می‌شود. از طرفی وقتی سرور پایگاه داده، توسعه‌یافته و حرفه‌ای باشد، این موتور دیتابیس حقیقتاً ایده‌آل است. همچنین لازم به ذکر است که زبان برنامهنویسی پایتون، یک کتابخانه داخلی به نام «sqlite3» برای موتور دیتابیس SQLite دارد.

کار با پایگاه داده SQLite با پایتون

 

گام نخست: کتابخانه sqlite3 را وارد اسکریپت پایتون کنید

پیش از هر کار لازم است، کتابخانه sqlite3 را وارد اسکریپت پایتون مورد نظر خود کنید. برای این کار از کد زیر کمک بگیرید:

import sqlite3

گام دوم: یک کانکشن به دیتابیس مورد نظر بسازید

در گام دوم، با استفاده از متد connect()‎، یک کانکشن به دیتابیس SQLite بسازید. اگر فایل دیتابیس وجود نداشته باشد، SQLite به صورت خودکار آن را می‌سازد.

conn = sqlite3.connect(‘example.db’)

گام سوم: یک کرسر آبجکت (Cursor Object) بسازید

یک کرسر آبجکت برای اجرای دستورهای SQL در دیتابیس بسازید. برای این کار از کد زیر استفاده کنید:

cursor = conn.cursor()‎

گام چهارم: دستورهای SQL را اجرا کنید

اکنون می‌توانید با استفاده از متُد execute()‎ در کرسر آبجکت، دستورهای SQL را اجرا کنید. کد زیر برای این کار نوشته شده است:

cursor.execute(“CREATE TABLE IF NOT EXISTS users (id INTEGER PRIMARY KEY, name TEXT, age INTEGER)”)‎

گام پنجم: تغییرات لازم را ذخیره کنید و کانکشن را ببندید

بعد از اجرای دستورهای SQL، باید با استفاده از متد commit() تغییرات لازم را در پایگاه داده ذخیره کنید. پس از اتمام کار، با استفاده از متد یا تابع close()، کانکشن مورد نظر را ببندید. در ادامه کد مربوط به این کار آمده است:

conn.commit()‎

conn.close()‎

آموزش اتصال به پایگاه داده مای اس کیو ال (MySQL) با پایتون

مای اس کیو ال (MySQL)، یک سیستم مدیریت رابطه‌ای، متن‌باز و قدرتمند برای پایگاه داده محسوب می‌شود. این سیستم مدیریت دیتابیس، به صورت گسترده برای توسعه وب و اپلیکیشن‌های مقیاس‌بزرگ به کار می‌رود و هر روز بر کارآمدی و اثربخشی آن افزوده می‌شود. برای اتصال به پایگاه داده MySQL پایتون لازم است کتابخانه MySQL Connector Python را نصب کنید.

آموزش کامل آموزش پایگاه داد + اعطای گواهینامه

 

در ادامه شیوه اتصال به پایگاه داده MySQL با پایتون را به صورت گام به گام توضیح می‌دهیم:

آموزش اتصال به پایگاه داده مای اس کیو ال (MySQL) با پایتون

گام 1: کتابخانه mysql-connector-python را نصب کنید

کتابخانه mysql-connector-python را با استفاده از دستور pip در پایتون نصب کنید. کد مربوط به این کار در ادامه آمده است:

pip install mysql-connector-python

گام 2: کتابخانه mysql.connector را وارد اسکریپت پایتون خود کنید

در گام دوم، باید کتابخانه mysql.connector را در اسکریپت پایتون خود وارد یا اصطلاحاً ایمپورت کنید:

import mysql.connector

گام 3: یک کانکشن به دیتابیس MySQL بسازید

با استفاده از مِتُد یا تابع connect()، یک کانکشن به دیتابیس MySQL ایجاد کنید. اطلاعات ضروری و مورد نیاز مثال نام هاست، نام کاربری، رمز عبور و اسم دیتابیس را در محل مورد نظر در کد زیر وارد کنید:

conn = mysql.connector.connect(‎

host=”localhost”,‎

user=”your_username”,‎

password=”your_password”,‎

database=”your_database”‎

)

گام 4: یک کرسر آبجکت (Cursor Object) ایجاد کنید

با استفاده از کد زیر، یک کرسر آبجکت بسازید تا بتوانید دستورهای SQL را در دیتابیس اجرا کنید:

cursor = conn.cursor()‎

گام 5: دستورهای SQL را اجرا کنید

اکنون می‌توانید با استفاده از متد execute() در کرسر آبجکت، دستورهای SQL را اجرا کنید:

cursor.execute(“CREATE TABLE IF NOT EXISTS users (id INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, name VARCHAR(255), age INT)”)

گام 6: تغییرات لازم را ذخیره و کانکشن را ببندید

بعد از اجرای دستورهای SQL، باید با استفاده از متد commit()‎، تغییرات را ذخیره کنید. در نهایت با استفاده از تابع close()‎، کانکشن را ببندید. کد مربوط به این کار در ادامه آمده است:

conn.commit()‎

conn.close()‎‎

آموزش پایگاه داده به صورت اصولی و جامع در پلتفرم آموزشی مکتب‌خونه

در این مقاله تلاش کردیم روش کار با پایگاه داده در پایتون را بیان کنیم و دو روش برای اتصال به پایگاه داده با پایتون یاد بگیریم. امیدواریم نکاتی که در این مقاله بیان کردیم، در هنگام اتصال به پایگاه داده با پایتون برایتان مفید و کارگشا باشد. در صورتی که به مبحث پایگاه داده و پایتون علاقه‌مند هستید و تمایل دارید کلیه تکنیک‌ها و مباحث مربوط به آن را یاد بگیرید، پیشنهاد می‌شود که در کلاس‌های آموزشی اساتید خبره و کاربلد شرکت کنید؛ چون این افراد از نیاز بازار اطلاع دارند و می‌دانند که باید چه مباحث و اطلاعاتی را در اختیار دانشجویان خود قرار دهند.

آموزش برنامه نویسی پیشرفته با پایتون

 

پلتفرم آموزشی مکتب‌خونه، یکی از مراکز آموزشی معتبری است که دوره‌های مختلفی در زمینه پایگاه داده، SQL Server، پایتون و غیره در وب‌سایت خود عرضه کرده است. در صورتی که تمایل دارید با دوره‌های آموزشی مکتب‌خونه در این زمینه آشنا شوید، کافی است به صفحه آموزش پایگاه داده  و صفحه آموزش پایتون مراجعه کنید.

آیا به جز روش‌ها و تکنیک‌هایی که در این مقاله بیان کردیم، روش دیگری برای اتصال به پایگاه داده با پایتون بلدید؟ لطفاً نظرهای خود را با ما و سایر همراهان مکتب‌خونه در بخش دیدگاه‌ها (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و فناوری اطلاعات علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا