اکسل

تابع شرطی در اکسل چه کاربردی دارد؟

توابع شرطی در اکسل:

تابع شرطی در اکسل : نرم افزار اکسل از آن مواردی است که دانستن آن یکی از مهارت‌های ابتدایی و کاربردی در زمان استخدام است؛ طوری که اگر اکسل بلد نباشید تقریبا در خیلی از سازمان‌ها به مشکل برخواهید خورد.

در سری مطالب قبلی آموزش نرم افزار اکسل در مکتب‌خونه با اصول کلی اکسل و ویژگی‌های اولیه‌ی آن آشنا شدیم و چند دستور ساده را هم مرور کردیم. یکی از مهم‌ترین و کاربردی ترین توابع، تابع شرطی در اکسل است.

تابع شرطی در اکسل

تابع شرطی در اکسل کمی با دیگر توابع اکسل متفاوت است و لازمه‌ی استفاده‌ی صحیح از آن، درک کامل چرایی و چگونگی عملکرد تابع شرطی در اکسل است.

بگذارید کمی ساده‌تر شروع کنم. فرض کنید پدری به فرزندش می‌گوید “اگر در امتحانات بتوانی ۴ درس  را ۲۰ بگیری آن وقت می‌توانی روزانه ۲ ساعت بازی کنی، در غیر این‌صورت حق بازی کردن با پلی‌استیشن را نداری”.

در زندگی روزمره از این جملات زیاد استفاده می‌کنیم، جملاتی که یک شرط اصلی دارند و در صورت تحقق آن شرط نتیجه‌ی مشخصی به وقوع می‌پیوندد و اگر آن نتیجه فراهم نشود، اتفاق ناگواری رخ می‌دهد.

اساس کار تابع شرطی در اکسل هم براساس همین رویکرد انسانی است. درک این جملات سه بعدی، آموزش تابع شرطی در اکسل را بسیار ساده می‌کند.

 

مقاله پیشنهادی :تابع Match در اکسل
تابع Match در اکسل

 

تابع شرطی در اکسل (if) چگونه عمل می‌کند؟

تابع IF یکی از محبوب‌ترین توابع در اکسل است و به شما این امکان را می‌دهد که بین یک مقدار و آنچه انتظار دارید مقایسه منطقی کنید.

از تابع IF برای اجرای یک تست منطقی استفاده می‌شود و بسته به درست یا غلط بودن نتیجه، واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهد. نتیجه IF می‌تواند یک مقدار، یک مرجع سلول یا حتی فرمول دیگری باشد.

تابع شرطی در اکسل

قاعده کلی تابع شرطی در اکسل( if):

If(مقدار در صورت برقرار نبودن شرط، مقدار در صورت برقرار بودن شرط، شرط)

تابع شرطی (if) دارای سه بخش اصلی است:

شرط (logical_tst):

یک مقدار یا یک عبارت منطقی است که می‌تواند به عنوان TRUE یا FALSE ارزیابی شود.

مقدار در صورت برقرار بودن شرط(value_if_true ):

این قسمت از گذاره تابع if  اختیاری است و مقداری است که هنگامی که شرط برقرار باشد ارزیابی می‌شود.

مقدار در صورت برقرار نبودن شرط(value_if_false)

وارد کردن این گذاره هم اختیاری است و مقداری است که هنگامی که شرط غلط باشد ارزیابی می‌شود.

تابع شرطی در اکسل

دلایل استفاده از تابع شرطی در اکسل:

دلایل زیادی وجود دارد که یک تحلیل‌گر یا هر کس دیگری که از اکسل استفاده می‌کند باید از تابع شرطی (if) استفاده کند. متداول‌ترین دلایل، عبارتند از :

  • برای آزمایش درست یا غلط بودن یک عبارت
  • برای تحلیل اعداد یا متن‌ها
  • برای تولید یک فرمول مشروط (به عنوان مثال ، نتیجه C3 + B4 در صورت درست و N9-E5 در صورت نادرست است)
  • برای ایجاد سناریوهایی برای استفاده در مدل سازی مالی
  • برای محاسبه یک برنامه بدهی یا یک برنامه استهلاک دارایی ثابت در حسابداری

آنچه این عملکرد را بسیار باورنکردنی می‌کنند، توانایی ترکیب آن با دیگر عملکردهای اکسل است  آنها در داخل یکدیگر است:

تابع شرطی در اکسل

ترکیب “IF” با “AND”:

روش بسیار مفید دیگر برای گسترش سودمندی عملکرد “IF” ترکیب آن با عملکرد “AND” است. این امر به ویژه هنگامی کاربرد دارد که چندین تابع برای ارزیابی داشته باشیم.

به زبان ساده باید بگوییم که : “اگر این و این درست است، پس این کار را انجام بده اما اگر این همه درست نیست، کار دیگری انجام بده.” اگر به روش نوشتن تابع ‘AND نگاهی بیندازیم، می‌بینیم که به ما اجازه می‌دهد بیش از یک استدلال منطقی را برای آزمایش وارد کنیم:

در شکل بالا توجه داشته باشید که قرار دادن تابع ‘AND در داخل پرانتز بعد از‘ IF اکنون به ما امکان را داده است که چندین استدلال منطقی را وارد کنیم که همه باید برای نتیجه صحیح برآورده شوند.

 

مقاله پیشنهادی : فارسی کردن اعداد در اکسل
فارسی کردن اعداد در اکسل

 

این بدان معنی است که ما می‌توانیم به هر اندازه که دوست دارید برای نتیجه واقعی (حداکثر تا ۲۵۵) استدلال منطقی اضافه کنیم. اکنون سناریویی را بررسی خواهیم کرد که استفاده از “IF” با “AND” بسیار مفید باشد:

قیمت خرده فروشی بدون تخفیف ما برای هر محصول ۲۵ هزار تومان است.

با این حال ، اگر مشتری ۱۰۰ واحد یا بیشتر را به صورت سفارشی خریداری کند، ۱۰ درصد  تخفیف می‌گیرد.

برای ایجاد انگیزه به مشتریان خود برای سفارش بیشتر از ۵۰۰ واحد، ۲۵٪ تخفیف می‌دهیم.

ما به راه حلی نیاز داریم که قیمت نهایی سفارشات مشتریان خود را با توجه به تخفیف‌هایی که به آن‌ها تعلق می‌گیرد، بر اساس مقدار سفارش‌ آن‌ها محاسبه کند.

 

 

استفاده از IFERROR:

IFERROR یک دستو ر خاص از تابع شرطی است که برای پیدا کردن و مدیریت خطاها یک فرمول استفاده می‌شود. مثلا وقتی که VLOOKUP نمی‌تواند مقداری را در جدول پیدا کند، خطای # N / A را نشان می‌دهد.

در این شرایط عملکرد IFERROR به ما این امکان را می‌دهد که خطاهارابیابید و در صورت نیاز آن‌ها را به مقداردلخواه خود بازیابی کنید.فرمول استفاده از این دستور به شکل زیر است:

تابع شرطی در اکسل

IFERROR( [فرمول اصلی موجود] ,[چیزی که می‌خواهید فرمول را باهاش جایگزین کنید]

گزینه‌های زیاد دیگری برای استفاده از عملکرد “IF” وجود دارد:

یکی دیگر از عملکردهای بسیار معمول، ترکیب با عملکرد “IF” “OR” است. ترکیب “OR” با “IF” یکی یا دو آزمون منطقی را برای یک نتیجه درست یا نادرست ارزیابی می کند.

همچنین می‌توانیم “IF” را با “ISBLANK” ترکیب کنیم تا مقادیر را بر اساس خالی بودن یا نبودن سلول بازیابی کنیم.

 

مقاله پیشنهادی : فرمول نویسی در اکسل
فرمول نویسی در اکسل

 

یادتون بمونه:
  • تابع شرطی در صورتی که شرط مقدار عددی را بازگرداند، عمل می‌کند، در چنین حالتی، هر مقدار غیر صفر به عنوان true و صفر به عنوان false عمل می‌کند.
  • اگر می‌خواهید از متن در فرمول استفاده کنید، باید متن را به صورت نقل قول (مثلا “متن”) بنویسید. تنها استثنا در این مورد استفاده از TRUE یا FALSE است که اکسل به طور خودکار آن را می‌فهمد.
  • در نظر داشته باشید که value_if_true و value_if_false هر دو اختیاری هستند، اما حداقل یکی از آنها باید ارائه شود.
  • اگر در یک سلول صفر(۰) نشون داده شد نشون دهنده این است که هیچ گذاره‌ای برای آرگومان‌های value_if_true یا value_if_False وجود ندارد. برای دیدن مقدار مناسب باز آفرینی شده، متنی را به دو آرگومان اضافه کنید، یا TRUE یا FALSE را به آرگومان اضافه کنید.
  • اگر #نام؟ در سلول ظاهر شد، معمولا به دلیل غلط نوشته شدن فرمول است.
  • هنگامی که هر یک از آرگومان‌ها به عنوان آرایه به تابع ارائه شوند، تابع IF هر عنصر از آرایه را ارزیابی می‌کند.
  • #مقدار! خطا – هنگامی رخ می‌دهد که آرگومان logical_test داده شده نتواند درست(true) یا غلط(false) را ارزیابی کند

 علاوه بر این، از آنجا که عملکرد “IF” به سادگی یک آزمایش منطقی است، می‌توان از توابع پیچیده دیگر به عنوان استدلال‌های “value_if_true” و “value_if_false” برای اتوماسیون بیشتر و کارایی بیشتر در کاربرگ‌ها و تجزیه و تحلیل‌ها استفاده کرد.

مانند همه توابع اکسل، امکانات تابع شرطی  با کمی خلاقیت و ذکاوت بسیار زیاد است و همانطور که دیدیم، تست‌های منطقی مانند “IF” در عین سادگی بسیار قدرتمند هستند. برای دنبال کردن حرفه‌ای آموزش تابع شرطی در اکسل، آموزش‌ اکسل مکتب‌خونه را از دست ندهید.

 

ویدئو پیشنهادی : آموزش excel 
آموزش excel

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا