مدیریت

مدیریت محصول چابک با اسکرام

مدیریت محصول چابک یکی از آن اصطلاحاتی است که به قدری آن را می بینیم که افراد به ندرت آن را تعریف می کنند. بنابراین، پیش صحبت در مورد مدیریت محصول چابک با اسکرام لازم است اصطلاحات این موضوع را تعریف نماییم.

مدیریت محصول چابک چیست؟

مفهوم چابک به عنوان چارچوبی برای تیم های توسعه نرم افزار ایجاد شد. این رویکرد بر همکاری تیمی، پیشرفت تدریجی و یادگیری مستمر تأکید دارد.

با افزایش رقابت در بسیاری از صنایع و مشتریانی که خواهان نوآوری های جدید هستند، بسیاری از سازمان ها رویکرد مدیریت محصول چابک را اتخاذ کرده اند. اعمال چارچوب چابک برای مدیریت محصول به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد، که به‌روزرسانی‌های منظم محصولات خود را منتشر کنند و با هر به‌روزرسانی کوچک یاد بگیرند که چه چیزی در ذهن کاربران طنین‌انداز می‌شود، نه اینکه ابتدا کل محصول را بسازند و سپس آن را به بازار عرضه کنند.

مدیریت محصول چابک  در واقع از یک سری ایده در جهت تنظیم استراتژی محصول و طراحی و ایجاد  نقشه راه محصول در یک محیط چابک است. هدف از این رویکرد واکنش پذیر بودن سازمان نسبت به بازخوردهای مشتریان است که باعث می شود محصولی که مشتریان دوست دارند ساخته شود.

 

ویدئو پیشنهادی : آموزش مدیریت
آموزش مدیریت

 

مدیریت محصول چابک با اسکرام

مزایای مدیریت محصول چابک

چابکی که پیش تر به آن در بحث مدیریت اشاره گردید، اشاره به طرز تفکر مدیران محصول نسبت به نحوه برنامه ریزی و ساخت محصولات دارد که منجر به تغییر محصولات می گردد. در صورتی که در گذشته، تجارب جدید مشتری به صورت گام به گام برنامه ریزی، طراحی ، اجرا و مورد آزمایش قرار می گرفت. و پس از  تعریف الزامات و تحویل تیم توسعه، ایجاد هرگونه تغییر دشوار بود. اما این روش به تیم ها کمک می نماید تا خود را با بازخورد مشتری و سایر یادگیری ها سازگار نمایند.

Agile یا چابکینسبت به برنامه ریزی و توسعه نرم افزارها به شیوه ی قبل انعطاف پذیری بیشتری از خود ارائه می دهد. محصولات مرحله به مرحله ساخته می شود و مدیران فرصت تنظیم برنامه در طول مسیر را دارند.

 

ویدئو پیشنهادی : مدیریت محصول
مدیریت محصول

 

 مزایای اصلی مدیریت محصول چابک:

  1. در طول چرخه عمر محصول از مشتریان بازخوردهای مفید را دریافت می نمایند.
  2. به طور متوالی نقشه ی راه کوتاه مدت را با نیازهای مشتریان تنظیم می نمایند.
  3. تولید ارزش به صورت افزایشی و به مرور انجام شده و به مشتری تحویل می گردد.
  4. به سرعت به نیازهای جدید و در حال تغییر واکنش نشان می دهند.

شیوه های مدیریت محصول چابک

در اینجا به مسئولیت های اصلی مدیریت محصول در یک محیط چابک می پردازیم:

تنظیم استراتژی محصول

تنظیم استراتژی یکی از مهم ترین موارد در محیط چابک به حساب می آید. در این مورد مدیر محصول با کمک مشتریان به صورت مستقیم و با درک نیازهای آنها، همچنین به واسطه ی تحقیق دربازار به تعریف چشم انداز و جهت دهی به سمت هدف کلی می پردازد و در این راه با ابتکار و خلاقیت استراتژی ها را با هدف همسو می نماید.

شناخت مشتری

مدیر یا مدیران محصول به مشتریان نزدیک می شوند و آنچه که آنها بدان نیازمندند را شناسایی می نمایند. یکی از اصول چابکی، جمع آوری بازخورد در زمان کم می باشد که اغلب برای اطمینان از اینکه محصول مزایای مورد انتظار را به کاربران می رساند، انجام می گیرد.

طراحی نقشه راه محصول

یک نقشه راه چابک می تواند از یک برنامه ی تعهد سه ماهه یا شش ماه  کوتاه تشکیل شود که استراتژی های تعیین شده با آن چک و بررسی شوند این تعهدات نشان می دهند برنامه برنامه به طور منظم برای مطابقت با تغییرات تنظیم شده مطابقت دارد یا خیر. مدیران محصولات نقشه راه را حول مضامین استراتژیک کار ایجاد می کنند که هدف کلان حفظ و ارزش های لازم به مشتریان ارائه گردد.

انتقال تجربیات مشتری

تیم های چابک به صورت مرتب و متوالی تجارب مشتریانی که به آنها خدمات ارائه شده است را ارائه می دهند و این قابلیت را دارند که تولید محصول به صورت ماهاهانه، هفتگی و حتی روزانه تغییر دهند. مدیران محصول وظیفه دارند یک تجربه کامل از محصول را به مشتریان ارائه دهند. که شامل همکاری نزدیک با مهندسان، فناوری اطلاعات، بازاریابی، فروش و پشتیبانی برای اطمینان از آمادگی سازمانی می باشد.

سنجش و ارزیابی موفقیت محصول

موفقیت محصول با چند موارد سنجیده می شود این موارد شامل تعامل با مشتریان با محصولات و خدمات، رشد و نگهداری محصول ارزیابی می گردد. معیارهای موفقیت شامل مشارکت مشتری (مانند زمان حضور در محصول و بازگشت کاربر)، نرخ تبدیل، ریزش مشتری و دفعات بروزرسانی ویژگی می باشد.

مدیریت چابک محصول نوعی رویکرد است.

چابکی در واقع فقط یک روش برای برنامه ریزی و ساخت محصولات است. در حالی که تیم ها میتوانند از بسیاری از روش ها، فرآیندها و ابزارها برای استفاده از اصول چابک در نحوه ی اجرای کار خود استفاده نمایند، اما نکته ی مهم و قابل توجه این می باشد که مشتری باید الویت کار قرار گیرد و محصولی متناسب با ارزش مشتری ارائه گردد.

مدیریت محصول چابک با اسکرام

اسکرام چیست؟

Agile  بیشتر از هر قانون یا مرحله توسعه خاصی یک طرز تفکر است. چارچوب چابک برای کمک به سازمان‌ها در اتخاذ نوع ترجیحی رویکرد چابک پدید آمده‌اند. چابک منضبط (DA)، چارچوب چابک مقیاس شده (SAFe) و توسعه نرم افزار ناب (LSD) تنها چند نمونه از نمونه های بسیار آن هستند.

یکی دیگر از روش های محبوب چابکScrum است. یک چارچوب سبک مدیریت پروژه که برای کمک به شرکت ها در ایجاد، ارائه و حفظ محصولات پیچیده تولید شده است. با استفاده از چارچوب چابک اسکرام، تیم های محصول،  برنامه های خود را برای پروژه های بلند مدت به دوره های کاری کوتاه مدت به نام اسپرینت تقسیم می کنند. هر اسپرینت دارای زمان بندی است و به دو هفته یا یک ماه محدود می شود.

در طول هر اسپرینت، تیم توسعه تنها روی چند پروژه مورد توافق کار می کند. اگر یک پروژه به کار بیشتری نیاز داشته باشد که تیم بتواند در یک اسپرینت انجام دهد، آنها کار را به چند اسپرینت تقسیم می کنند. هدف این است که محصول را به‌طور مکرر به‌روزرسانی کنیم و اغلب آن به‌روزرسانی‌ها را، به بازار عرضه کنیم، تا یاد بگیریم چه چیزی به طور مداوم در بین کاربران طنین‌انداز می‌شود.

تیم اسکرام دارای چندین نقش است:

مالک محصول

این عضو تیم مسئول این است که اطمینان حاصل کند که توسعه دهندگان روی موارد مناسب کار می کنند و این کار را به طور موثر انجام می دهند. مالک محصول نیز مسئول مدیریت بک لاگ محصول است.

اسکرام مستر

Scrum Masterمسئول نظارت بر تیم توسعه، راهنمایی و مربیگری توسعه دهندگان، و کمک به رفع موانعی است که می تواند کار آنها را مختل یا کند نماید.

اسکرام چگونه کار می کند؟

رویکرد چابک اسکرام یک تیم معمولی  به صورت ذیل خواهد بود:

  • رویدادهای اسکرام

1. برنامه ریزی اسپرینت

این تیم برای بررسی انباشتگی محصول، انتخاب مواردی برای کار بر روی اسپرینت بعدی و توافق بر سر اهداف استراتژیک اسپرینت آتی تشکیل جلسه می‌دهد.

2. اسپرینت

این واحد اولیه کار توسعه در چارچوب چابک اسکرام است. اکثر تیم‌ها برای دو هفته یا یک ماه برنامه‌ریزی می‌کنند و در این دوره‌ها، فقط روی مواردی کار می‌کنند که در جلسه برنامه‌ریزی اسپرینت با آنها موافقت شده است.

3. اسکرام روزانه(Daily Standup )

گاهی اوقات به این موارد استند آپ یا استند آپ روزانه می گویند. آنها جلسات بسیار کوتاهی هستند، معمولاً 15 دقیقه، که هر روز صبح در یک اسپرینت برگزار می‌شوند تا در مورد کارهای برنامه‌ریزی شده هر روز و برای رسیدگی به مسائل یا موانعی که می‌تواند بر آن کار تأثیر بگذارد، بحث شود.

4. بررسی اسپرینت

این یک جلسه غیررسمی است که در پایان یک اسپرینت برگزار می‌شود، جایی که تیم کار تکمیل‌شده خود را در مقابل برنامه‌اش برای اسپرینت بررسی می‌کند و در صورت نیاز برای اضافه کردن کارهای ناتمام به اسپرینت بعدی، بک‌لوگ محصول را تنظیم می‌کند.

 3 تله که تیم های اسکرام را به دام می اندازد:

اکنون که متوجه شده‌اید چارچوب چابک اسکرام چگونه کار می‌کند و چه کسانی درگیر آن هستند و چگونه کار می‌کند، اجازه دهید برخی از خطراتی را که باید در راه‌اندازی رویکرد اسکرام تیم مدیریت محصول خود اجتناب کنید، مرور کنیم.

  • تله شماره 1: به آن اسکرام می گویند اما در واقع اسکرام انجام نمی دهد.

چارچوب چابک اسکرام در بین تیم های محصول در بسیاری از صنایع محبوبیت پیدا کرده است. این می‌تواند سازمان‌ها را به سمت استفاده مشتاقانه از Scrum یا چیزی شبیه به آن سوق دهد، قبل از اینکه بفهمند چگونه چارچوب را پیاده‌سازی کنند.

نشانه های زیادی وجود دارد که نشان می دهد واقعاً اسکرام را انجام نمی دهد. مثلا:

توسعه دهندگان شما بیشتر بر روی وظایف توافق شده در طول یک اسپرینت کار می کنند. با این حال، استاد Scrum به آنها اجازه می دهد پروژه های دیگر را نیز انجام دهند.

شما پس از هر جلسه اسپرینت، با کل تیم، دوره‌های گذشته‌نگر دوی اسپرینت برگزار نمی‌کنید. (به هر حال، این بهترین راه برای بررسی پیشرفت تیم با هم و شناسایی فرآیندهایی است که کار می‌کنند و کدام‌ها کار نمی کند.)

شما صاحب محصول واقعی را ندارید. به عنوان مثال، وقتی مدیران محصول نقش مالک محصول تیم چابک خود را بر عهده می گیرند، اغلب متوجه می شوند که کارساز نیست. در یک محیط مدیریت محصول چابک و اسکرام، مسئولیت های صاحب محصول به اندازه کافی مهم و وقت گیر است که باید نقشی مستقل داشته باشد.

  • تله شماره 2: اجازه دهید تیم اسکرام شما بیش از حد بزرگ شود.

راهنمای رسمی اسکرام که توسط بنیانگذاران اسکرام جف ساترلند و کن شوابر نوشته شده است، توصیه می‌کند که تیم اسکرام باید از سه تا نه توسعه‌دهنده تشکیل شود. این تعداد شامل مالک محصول یا اسکرام مستر نمی شود، مگر اینکه آنها نیز بخشی از کارهای توسعه را انجام دهند.

چرا راهنما مشخص می کند که تیم اسکرام خود را در این محدوده اندازه نگه دارید؟

کمتر از سه توسعه دهنده به معنای همکاری و تعامل کمتر است که بهره وری و خلاقیت تیم را تضعیف می کند. و اگر به تیم اجازه دهید به 10 یا بیشتر توسعه دهندگان افزایش یابد، این کار به هماهنگی بیش از حد نیاز دارد و احتمال ایجاد سردرگمی و عدم ارتباط وجود دارد.

تله شماره 3: پرش از مراسم اسکرام

رویدادهای Scrum که در بالا توضیح داده شد  Daily Standup، Sprint Retrospective و غیره به تیم Scrum کمک می کند متمرکز و منظم بماند. اما زمانی که افراد مشغول می شوند یا از اطراف سازمان احساس فشار می کنند تا توسعه محصول را با سرعت بیشتری پیش ببرند، تیم های چابک می توانند در تله ی نادیده گرفتن برخی از این مراسم اسکرام بیفتند.

بنیانگذاران اسکرام آن مراسم را به دلیل خوبی طراحی کردند. آنها تیم را در فواصل زمانی معین در مورد چیزهای درست در ارتباط نگه می دارند. آن‌ها به همه اعضای تیم فرصت می‌دهند تا نگرانی‌های خود را ابراز کنند یا برای رفع موانعی که تکمیل کار آنها را چالش برانگیز می‌کند، درخواست کمک کنند.

و آنها به تیم اجازه می دهند تا با هم یاد بگیرند که چه جنبه هایی از فرآیند کار می کند و کدام یک نیاز به بهبود دارند.به عبارت دیگر، نادیده گرفتن این مراسم می تواند یک تیم اسکرام با عملکرد بالا را به هرج و مرج سازمان نیافته تبدیل کند.

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا