آشنایی با زیر شاخه های هنر
هنر چیست و زیر شاخه های هنر کدامند؟
هنر، یگانگی روح هنرمند با طبیعت در یک لحظه و ثبت تصویر ان یک لحظه در یک نماد است. به نماد بوجود امده اثر هنری گفته میشود. اثر هنری ممکن است توسط بیننده متفاوت از دید هنرمند تلقی شود. در ادامه شما را با زیر شاخه های هنر بیشتر آشنا خواهیم کرد.
هنر در سرتاسر دنیا علاقمندان فراوان دارد و انسانهای زیادی حاضرند بابت هنر و کارهای هنری پول زیادی بپردازند. هنرهای هفتگانه در سرتاسر دنیا شناخته شده هستند.
اما هنر محدود نیست و روح انسان به سمت زیبایی و کمال گرایش دارد، بنابراین مایل است مدام انواع هنرها را دیده و تجربه نماید.
هنرهای هفتگانه
به هنرهایی گفته میشود که در سرتاسر دنیا شناخته شده هستند و معمولا هر شخصی که کمی مطالعه داشته باشد، با هر ملیتی ان را میشناسد.
این هفت هنر عبارتند از: موسیقی، شامل انواع موسیقی موجود در طبیعت گرفته تا اخرین وسایل ساخته شده مدرن. هنرهای نمایشی مانند رقص و اپرا و سیرک. هنرهای ترسیمی مانند نقاشی، عکاسی، کلاژ و…هنرهای تجسمی مانند
- طراحی لباس و مجسمه سازی
- هنرهای ادبی مانند داستان و شعر
- هنرهای نمایشی مانند تئاتر و نمایشهای عروسکی
- هنر سینما یا هنر هفتم
زیر شاخه های هنر هفتگانه بسیار متعددند. این نوشتار نگاهی به این زیر شاخهها در دانشگاه و جامعه دارد.
رشته هنر پراکندگی بسیار زیادی دارد و در دانشگاه سعی میشود، هر رشته به طور مستقل تدریس شود. اگر چه هنرمندان زیادی نیز هستند که خود به طور مستقل به افرینش اثار هنری مشغولند.
تقسیم هنر به دو زیر شاخه هنرهای زیبا و کاربردی
هنر و زیر شاخه های هنر را مشاهده نمودید، باید بدانید که این زیرشاخهها در دانشگاههای کنونی خود به شاخههای هنری متعددتری تقسیم شدهاند. به طور مثال هنرهای صنایع دستی که خود از زیر شاخه های هنر تجسمی است، به انواع هنرها تقسیم میشود؛ نمونه این هنرها قالی بافی و زیورآلات و امثال انهاست.
شاخههای هنر به دو دسته کاربردی و هنرهای زیبا تقسیم میشوند. هنرهای زیبا آن دسته از هنرهایی است که تنها برای خودشان به وجود آمدهاند و عبارت مشهور “هنر برای هنر” درمورد آنها صدق میکند.
از جملهء زیر شاخه های هنرهای زیبا رقص، نقاشی و موسیقی است. هنرهای کاربردی که طیف وسیعی از هنر را دربر میگیرد، به آن دسته از هنرها اطلاق میشود که به عنوان یک وسیله در زندگی انسان نقش بازی میکنند اما ذوق هنری و زیبا اندیش هنرمند با کار روی آن، یک طرح هنری و خلاق ساخته است. از جملهء هنرهای کاربردی معماری و هنرهای دستی است.
با این که هنرهای زیبا با هنرهای کاربردی به وسیله یک اسم از هم جدا شدهاند، اما در حقیقت مرز مشخصی بین آنها وجود ندارد. بعنوان مثال سازنده دستگیرههای ساختمانی را در نظر بگیرید که بجای دستگیره معمولی در فلزی که تصمیم به ساختش دارد، یک مجسمه بسیار زیبا طراحی کرده و آن را روی در نصب میکند.
حال باید این مجسمه را هنر کاربردی دانست یا هنر زیبا؟ با این حال ما به تقسیم بندی پیشینیان احترام گذاشته و هنر را به هنرهای زیبا و کاربردی تقسیم میکنیم، چرا که با این تقسیم بندی برخی نکات قابل توضیح هستند.
زیرشاخه های رشته هنر موسیقی
- آهنگسازی
- نوازندگی و خواندن
ممکن است در سالهای اولیه تولید موسیقی نویسنده و خواننده یک آهنگ یک نفر بوده باشند، اما در سالهای اخیر تعداد کمی از افراد، با سازهای خاص خودشان به صورت نوازندگی و خوانندگی نمودهاند.
بیشتر نوازندگان و خوانندگان تیمی کار میکنند. از این رو رشتههای موسیقی حتی در نوشتن متن موسیقی و نواختن ساز ان افراد زیادی کار میکنند.
زیر شاخه های هنر نمایشی
- اپرا
- سیرک
- انواع رقصهای بومی و سنتی
- رقصهای کلاسیک و مدرن
هدف انسان از رقص یکی شدن روحش با طبیعت اطرافش بوده است.
در ایینهای سرخ پوستی هنگامی که مردی به شکار میرفت و مدت طولانی به صیدی دست نمییافت، به رقص میپرداخت و با همسان سازی روح خود با شکار او را به سمت خود میخواند.
همچنین گفته شده مولانا روزی در بازار مسگران به سماع پرداخت و جمع کثیری با او همراه شدند. رهایی روح از بند در چرخش دایره وار رقص به دور یک شیء مانند شکار و اتش از اهداف رقص بوده است.
در دنیای کنونی رقصی مانند اپرا معمولا قصه یا داستانی را روایت میکند. سیرک کار با حیوانات و وسایل سرگرمی و بند بازی است که انسان را در خلسه لذت فرو میبرد و هیجان زیادی به او میبخشد.
زیرشاخههای رشته هنر ترسیمی
- عکاسی
- نقاشی
- طراحی و..
بیشتر به “دید” بصری نیازمندند. زیرشاخههای رشته هنر ترسیمی همگی در مبانی خاصی مشترک هستند این اصول به مبانی هنرهای بصری مشهورند.
درک زبان هنر و فهم آثار هنر تجسمی موضوع اصلی و مبانی همه هنرهای ترسیمی و تجسمی است. خط و نقطه و اتصال انها به یکدیگر که تناسب طلایی نام دارد، از جمله مشترکات هنرهای ترسیمی هستند.
زیرشاخههای رشته هنر تجسمی
- معماری
- دکوراسیون
- طراحی لباس
- شیشهگری
- اینهکاری
- معرق …
جزو زیر شاخه های رشته هنر تجسمی هستند.در حقیقت کاربردی ترین وجه هنر، در شاخههای متفاوت هنر تجسمی است.
حتی در ریزترین امور زندگی میتوان از هنر استفاده برد. از گلدوزی پیشبند یک نوزاد گرفته تا طلاکوبی و نقش و نگار تخت شاهی همه در این شاخه از هنر جای گرفتهاند.
زیر شاخههای رشته هنر ادبیات
- فیلمنامه نویسی
- داستانگویی و روایت
- شعر
- خاطره نگاری و..
جزو هنرهایی هستند که به ادبیات مربوط هستند. ادبیات پیام رسانی فرد یا ملتی به فرد یا ملت دیگر است.
ادبیات شفاهی نیز از این جمله است. جالب انکه ادبیات شفاهی سینه به سینه منتقل شده و در هر فرهنگ و ملت ذوب میشود و خود را بومی آن فرهنگ میکند. بنابراین در داستانهای قدیمی فرهنگهای مختلف شباهتهای زیادی وجود دارد.
زیرشاخههای رشته هنرنمایشی: نمایش زنده، نمایش عروسکی، نمایشنامههای خیابانیپانتومیم و تئاتر از جمله این هنرها هستند. اثار نمایشی به مدرن، ملی و واقع گرا تقسیم میشوند که هر کدام از گوشهای به زوایای اخلاقی و فرهنگی سنت یک سرزمین و تفکر حاکم بر ان میپردازد.
زیر شاخههای رشته هنر سینما
سینما اکنون به شاخههای گسترده تقسیم شده است. سینما خود مجموع هنرهای ششگانه پیش از خود است، از این رو در حال حاضر به عنوان کاملترین هنر محسوب میگردد.
ثبت هرگونه حرکت در دوربین سینما جزو زیر زیر شاخه های هنر سینما محسوب میشود.کارگردانی، عروسک گردانی، صحنهسازی نیز جزو این رشتهها محسوب می شوند.
خوب