اتوکد بهتر است یا رویت؟
در دنیای امروز سرعت و دقت از اصلیترین معیار هاست. در مهندسی عمران نیز، دیگر تنها آموزههای دانشگاهی کافی نیست و کسانی موفقتر هستند که توانایی بهره بردن از دانش خود را با حداکثر کیفیت و سرعت داشته باشند. استفاده از نرمافزارها میتواند در این راه به ما کمک کند.
زمانیکه میخواهیم وارد دنیای نرمافزارها شویم همیشه اولین سوال ما این است که کدام نرمافزار مفیدتر است و راه را برای ما هموارتر میکند؟
در این مقاله میخواهیم با مقایسه دو نرمافزار رویت (revit) و اتوکد (AutoCAD) که هر دو محصول شرکت اتودسک(autodesk) هستند، به سوال اتوکد بهتر است یا رویت؟ پاسخ داده و دریابیم کدام یک برای یادگیری ما مناسبتر است.
شباهتهای نرمافزار رویت و اتوکد
از شباهتهای نرمافزار اتوکد و رویت میتوان به توانایی ترسیم نقشههای دو بعدی و سه بعدی اشاره کرد. در بخش دو بعدی که شامل رسم جزئیات روی نقشه است، اتوکد حرف اول را میزند، اما در بخش سه بعدی که شامل عمق، ارتفاع و جایگیری دقیق اجزای سازهی مورد نظر است، رویت با اختلاف از اتوکد پیشی میگیرد.
از شباهتها گفتیم، اما این تفاوت هاست که روی تصمیمگیری ما تاثیر خواهد گذاشت. پس به سراغ آنها میرویم:
تفاوت های نرم افزار رویت و اتوکد
مدل سازی
مدلسازی که به معنی پیادهسازی ایدههاست، در اتوکد با خطوط، منحنی ها و… نمایش داده میشود که به اندازه کافی قابل لمس نیست. در رویت اما تمامی اجزای مختلف نقشه به شکل هوشمند و قابل ویرایش وجود دارند. به طور مثال در اتوکد برای رسم یک در صرفا از چند خط و منحنی استفاده میکنیم، ولی در رویت در به شکل حقیقیاش در دسترس است و حتی میتوانیم در آن تغییراتی ایجاد کنیم.
تغییر و ترمیم
در تمامی مراحل رسم ممکن است اشتباهاتی به وجود آید و یا حتی پس از اتمام ترسیم، نظرات کارفرما تغییر کند، حالا ما باید به فکر ایجاد این تغییرات در نقشه باشیم؛ مثلا اگر قرار بر اضافه کردن یک در بر روی یک دیوار باشد، در اتوکد باید ابتدا دیوار ویرایش شده سپس در جای گذاری شود.
جدا بودن بخشهای مختلف نقشه نیز اوضاع را پیچیدهتر مکند و تغییرات ایجاد شده روی یک بخش باید به صورت جداگانه روی سایر بخشها نیز پیاده شود. برای ویرایش نقشه در رویت به دلیل اینکه به صورت یک مدل کامل قابل مشاهده است، صرفا باید تغییر را در جای مورد نظر ایجاد کنیم، سایر اجزای نقشه خودشان را با آن تغییر تطبیق خواهند داد. سه بعدی بودن طرح در رویت به ما این فرصت را نیز میدهد که ایرادات را سریعتر و راحتتر پیدا کنیم؛ در حالی که در اتوکد برای مشاهده و بر طرف کردن ایرادها نیازمند دقت بسیار هستیم. بنابراین نتیجه میگیریم که کار با رویت دقت و سرعت بیشتری را به ما عرضه میکند.
ساده بودن
اگر شخصی که در زمینه طراحی آموزش ندیده باشد، بخواهد نقشه را مشاهده کند، قطعا رویت گزینه ی بهتری خواهد بود؛ همانطور که اشاره شد نقشه به صورت یک مدل کامل سه بعدی و برای همه قابل درک است، اما اتوکد چیزی جز خطوط نیست و حتما باید فردی آشنا به طراحی، نقشه را بخواند تا متوجه شود.
استفادهی گروهی
یکی از مزایای رویت آن است که این امکان را به ما میدهد که چند گروه به صورت همزمان روی یک پروژه کار کنند و تحویل پروژهها در مدتی محدودتر نسبت به اتوکد امکانپذیر است، اما در اتوکد در هر بازهی زمانی فقط یک گروه میتواند روی پروژه کار کند.
رویت در بین نرم افزارهای طرح BIM
تفاوت اصلی اتوکد و رویت، حضور رویت در بین نرم افزارهای BIM است؛ طرحی که برای انجام مدلسازی های ساختمان بر حسب استاندارد، روز به روز در حال پیشرفت است. نرمافزارهای حاضر در این طرح، اطلاعات مصالح مورد نیاز را به طور پیشفرض در خود دارند و دیگر نیازی به جستجو برای پیدا کردن این اطلاعات نخواهیم داشت. لازم به ذکر است که این اطلاعات قابل تغییر نیز هست؛ به طور مثال اگر در شرایطی نیاز به تغییر طول یک تیر داشته باشیم، به سادگی میتوان این تغییر را اعمال کرده و اندازهی جدید را به عنوان معیارمان قرار دهیم.
جمعبندی:
برای پاسخ به سوال اتوکد بهتر است یا رویت؟ به یک جمع بندی کلی میپردازیم:
رویت، در اکثر مواقع برتری قاطعی نسبت به اتوکد دارد. انجام پروژهها با رویت به زمان کمتری نیاز دارد و کار با آن نیز سادهتر است؛ همچنین اگر صرفا نگاهی رو به آینده داشته باشیم رویت گزینهی اصلی ما خواهد بود، چرا که همانطور که گفته شد رویت از طرح BIM پیروی میکند که انتظار میرود در آیندهای نه چندان دور در همهی پروژهها از آن استفاده شود. اما همچنان دلایلی برای یادگیری اتوکد وجود دارد که از بین آنها میتوان به همهگیر نبودن رویت، به خصوص در ایران، آشنایی اکثر مهندسین با اتوکد و این نکته که بسیاری از نقشه ها به زبان اتوکد هستند، اشاره کرد. به طور کلی بهترین گزینه برای افراد علاقهمند به طراحی یادگیری هر دو نرمافزار است.