آموزش طراحی خودرو با کتیا
نرم افزار کتیا (CATIA design)، یکی از قدرتمندترین برنامههای شبیهسازی و طراحی است. این نرم افزار به کاربر امکان طراحی انواع و اقسام قطعات با ویژگیهای مخصوص و پارامترهای خاص را میدهد. طوری که میتوان مدل سهبعدی بسیار مشابه با واقعیت را در این برنامه ایجاد کرد. مدلسازی در صنایع مختلفی کاربرد دارد. طراحی سه بعدی محصول پیش از تولید، هزینههای اضافی بابت تست محصول و اصلاح آن را کاهش میدهد. لذا صنایع مختلف میکوشند تا از چنین برنامههایی بهره بگیرند. یکی از صنایعی که نرم افزار کتیا در آن کاربردهای فراوانی دارد، صنعت خودرو سازی است.
کتیا به صنعت خودروسازی کمک میکند تا پیش از تولید یک خودرو، نمونهی سهبعدی آن در نرم افزار شبیهسازی شود. بنابراین سادهتر میتوان اصلاحات و تغییرات لازم را اعمال کرد. طراحی بدنهی خودرو، طراحی اتاقک و حتی قطعات مختلف موتور خودرو در کتیا قابل پیادهسازی است. در این راستا، در این مطلب بر آن بودهایم تا شما را با سازوکار آموزش طراحی خودرو با کتیا آشنا کنیم.
ضرورت آموزش طراحی خودرو
این روزها بدون کمک نرم افزار نمیتوان فعالیت حرفهای خود را گسترش و توسعه داد. گرچه شاید یادگیری نرم افزار کمی دشوارتر از روش سنتی به نظر برسد، اما نتایج استفاده از آن، بسیار مطلوب و ایدهآل خواهد بود. نرم افزار به شما کمک میکند تا کارهایتان را سریعتر، سادهتر و دقیقتر پیش ببرید. در نتیجه احتمال شکست، هزینههای اضافی و خطا در پروژههایی که نرم افزاری انجام میشوند، کاهش مییابد.
در زمینهی طراحی خودرو نیز این روزها شاهد گستردگی زیادی هستیم. موضوعی که ضرورت استفاده از نرم افزار در این صنعت را یادآور میشود. طراحی و مدلسازی خودرو با برنامههای کامپیوتری، به عنوان بخش اساسی در فرآیند تولید خودرو شناخته میشود.
آموزش طراحی خودرو با کتیا و نرم افزارهای دیگری مثل سالیدورک (solidworks) به شما کمک میکند تا از ابتدای فرآیند تولید خودرو، بتوانید کارها را نرم افزاری پیش ببرید. این نرم افزارها در تمام مراحل از طراحی و تولید بدنهی خودرو گرفته تا تست و تحلیل خواص آیرودینامیک ماشین و حتی شبیهسازی تست تصادف، کاربرد دارد.
پیشنهاد مطالعه: آموزش رندرینگ کتیا و روشهای آن
معرفی نرم افزار طراحی بدنه خودرو
به غیر از کتیا، برنامههای دیگری نیز وجود دارند که میتوان در زمینهی طراحی بدنه ماشین و مهندسی خودرو از آن استفاده کرد. در این بخش قصد داریم تا ده نمونه از نرم افزارهای برتر این موضوع را معرفی کنیم.
- اتوکد autocad
- تری دی مکس 3D max
- sketchBook designer
- drawBerry ویژهی مک
- راینو rhinoceros
- Lightwave
- کتیا CATIA
- اسکچاپ google sketchUp
- فتوشاپ Adobe photoshop
- بلندر blender
آموزش طراحی خودرو با کتیا
مبحث آموزش طراحی خودرو با کامپیوتر، در دو بخش آموزش طراحی بدنه ماشین و طراحی اتاقک، مطرح میشود. ماژولهای مختلفی از برنامهی کتیا برای طراحی در این دو قسمت کاربرد دارند. از آن جمله میتوان ماژولهای زیر را عنوان کرد.
- ماژول اسکچینگ برای ترسیم هندسهی جامدات
- ماژول پارت دیزاین برای ساخت قسمتهای جامد در بدنهی خودرو
- ماژول اسمبلی برای مونتاژ اجزای مختلف بدنهی خودرو
- ماژول sketcher tracer برای ایجاد مفهوم سفارشی از عکسهای مقیاس واقعی
- ماژول freestyle برای ترسیم خطوط سه بعدی بدنهی خودرو
پیشنهاد مطالعه: آموزش چرخش در کتیا
آموزش مراحل طراحی خودرو
در این بخش قصد داریم تا مرحله به مرحلهی کار با کتیا برای ترسیم و طراحی خودرو را ذکر کنیم. پس اگر میخواهید یک خودرو با کتیا ترسیم کنید، بعد از نصب و راهاندازی برنامه و گذراندن دورههای مقدماتی کار با کتیا (به منظور تسلط بر ابزارها و محیطهای طراحی) میتوانید از دستورالعملهای این مطلب استفاده کنید.
گام اول: مفهوم CAD
مفهوم CAD برای ایدهها و تصاویر ذهنی انسان به کار برده میشود. CAD مخفف عبارت Computer Aided Design به معنای طراحی به کمک رایانه است. این مفهوم کمک میکند تا آنچه در ذهن شما به عنوان ایده خلق میشود را به کمک کامپیوتر ترسیم کنید. برای این ترسیم قوانین مختلفی وجود دارد که به عنوان قوانین طراحی شناخته میشوند. شما برای ترسیم ایدههای خود نیاز دارید تا این قوانین را بشناسید و سپس براساس ویژگیهای محصول و ایدهی مورد نظر، آن را طراحی کنید.
برای CAD کردن یک ایده، نیاز است تا از یک نرم افزار کامپیوتری بهره بگیریم. نرم افزار طراحی بدنه خودرو مثل کتیا برای همین منظور استفاده میشود. این نرم افزار مجموعهای از ماژولها و ابزارها مختلف را در اختیار ما میگذارد تا هندسهی آن محصول و ایدهی مورد نظر را بسازیم.
در خصوص مثال طراحی خودرو، ماژولها و ابزارهایی کاربرد دارند که بتوانیم با تقریب و درونیابی، بدنهی خودرو را طراحی و با محاسبات مربوط به نیروهای وارده بر آن، عملیات مونتاژ را انجام دهیم.
بدنهی خودرو، از چند بخش مختلف تشکیل شده است. لیست زیر بخشهای جامد مختلف در بدنهی خودرو را نشان میدهد.
- روبنا
- بالها
- درب صندوق عقب
- پانلهای جانبی
- بخش زیرین خودرو
پس برای طراحی خودرو بهصورت کامل، میبایست هر یک از این بخشها را بهطور مجزا ترسیم و طراحی کنیم. یعنی طرحی برای پانلهای جانبی خودرو، طرحی برای روبنا و الی آخر داشته باشیم.
گام دوم: بررسی هندسه در سطوح خودرو
در بسیاری از شرکتها و مجموعههای خودروسازی، یکسری استانداردهای فنی تعیین میشود. به عنوان مثال بسیاری از آنها، سیستم مرجع طراحی خودرو را با سه صفحهی عمود بر هم در نظر میگیرند.
- صفحهی X برای تقارن وسیله
- صفحهی Y که به طور عمودی قرار گرفته و براساس آن دید راننده تعیین میشود
- و صفحهی Z که به طور افقی واقع میشود
در هندسهی خودرو، ما باید یکسری پارامترسازی انجام دهیم. این پارامترسازیها باید طبق اصول و استانداردهای تعیین شده باشد. این پارامترسازی و یافتن فرمولهای مختلف، سطوح اجزای مختلف بدنهی خودرو را تعریف میکنند.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، برای طراحی هندسی جامدات از ماژول اسکچینگ در کتیا استفاده میشود. لذا برای این مرحله، میبایست کار با این ماژول و ابزارهای آن را فرا گرفته باشید.
گام سوم: مدلسازی بخشهای مختلف بدنهی خودرو
مدلسازی و طراحی خودرو، از بخش جلوی زیرسازی آن آغاز میشود. اینجا همان محفظهی موتور بدنهی خودرو است. در این مرحله باید قاب زیرسازی و تمام اتصالات و پخهای آن ترسیم و طراحی شوند. برای این گام از محیطهای sketcher design و assembly design در کتیا استفاده میشود.
توجه داشته باشید در مدلسازی هر قسمت از خودرو، یکسری محاسبات باید انجام گیرد. مثلاً زمانی که دارید شاسی خودرو را طراحی میکنید باید محاسباتی برای فضای مورد نیاز شاسی تا زمین انجام شود. این فضا باید به اندازهای در نظر گرفته شود که مونتاژ چرخها به ماشین ممکن بوده و چرخها امکان حرکت داشته باشند.
به عنوان یک نکته در نظر داشته باشید که مرحلهی مدلسازی قطعات مختلف خودرو میتواند بسیار زمانبر باشد. در برخی از منابع طراحی یک بخش خاص مثلاً رینگ خودرو، به عنوان یک پروژهی مجزا در نظر گرفته شده است. ناگفته نماند که برای مدلسازی بخشهای مختلف خودرو در کتیا باید از ماژول پارت دیزاین استفاده کنید.
پیشنهاد مطالعه: ناپدید شدن نوار ابزار در کتیا؛ روش های حل مشکل
گام چهارم: مدلسازی بخشهای مختلف اتاقک خودرو
اکنون زمان آن رسیده است تا اتاقک خودرو را طراحی و مدلسازی کنیم. اتاقک خودرو نیز مانند بدنهی ماشین، اجزای مختلفی دارد. این اجزا عبارتند از:
- گنبد یا سقف اتاقک
- کف
- دیوارهای جانبی یا قابهای جانبی
- دیوار جلویی
- دیوار پشتی
شما میبایست در این مرحله هر یک از اجزای اتاقک خودرو را بهصورت مجزا طراحی و مدلسازی کنید. برای مدلسازی این اجزا نیز فرمولها و محاسباتی انجام میشود. به عنوان مثال تعیین فرمولهایی برای طراحی هندسهی بهتر در دیوارهای جانبی اتاقک ماشین، مؤثر خواهد بود.
گام پنجم: مونتاژ قطعات
در این مرحله، میبایست آنچه طراحی کردهاید را در محل صحیح خود قرار داده و قطعات را به هم متصل کنید. برای این کار باید به ابزارهای مونتاژ و سرهمبندی تسلط کامل داشته باشید. مونتاژ قطعات، میتوانند به وسیلهی جوشکاری یا دیگر اتصالات انجام شود. برای درک بهتر، توصیه میکنیم آموزشهای مربوط به جوشکاری در کتیا را دنبال کنید.
ماژول مورد استفاده در این مرحله، ماژول اسمبلی برای مونتاژ اجزای مختلف بدنهی خودرو است. توصیه میکنیم پیش از آغاز پروژهی طراحی خودرو با کتیا، این ماژول را در لیست سرفصلهای مهم آموزشی خود قرار دهید. تسلط به این ماژول، نقش مؤثری در پروژهی شما خواهد داشت.
گام ششم: تست و رندرگیری طراحی
در فاز آخر، میتوانید آنچه را که طراحی کردهاید برای آزمایش آماده کنید. شما میتوانید نیروهای مختلفی را روی بدنه اعمال کنید تا وضعیت خودروی طراحی شده مشخص شود. در صورت لزوم، میبایست تغییراتی روی طرح ایجاد شود تا عکسالعمل آن در برابر نیروهای مختلف، مطلوب گردد.
در نهایت نیز رندرگیری برای ایجاد طرح واقعی از محصول توصیه میشود. در مکتب خونه، در مقالهای مجزا به آموزش رندرگیری در کتیا پرداختهایم. شما میتوانید از موتورهای رندرگیری اختصاصی مانند کیشات برای این منظور استفاده کنید.
پیشنهاد مطالعه: آموزش متحرک سازی در کتیا
جمعبندی
در این مطلب به بیان واضح، به آموزش طراحی خودرو با کتیا پرداختیم. شما میتوانید طراحی ماشین، جنگنده، هواپیما، کشتی و غیره را با همین مراحل و به شیوهی مشابه در کتیا انجام دهید. همچنین دانلود برنامه طراحی خودرو برای گوشی به شما کمک میکند تا این کار را از طریق گوشی هوشمند مدیریت کنید.
برای درک چگونگی انجام هر مرحله، میبایست با محیطهای مختلف کتیا و جعبه ابزارهای آن آشنایی لازم را داشته باشید. برای همین منظور توصیه میکنیم ابتدا دورههای مقدماتی کار با کتیا را بگذرانید. بعد از تسلط بر ابزارها و نکات ابتدایی کار با کتیا، پیادهسازی هرگونه پروژه در این برنامه ممکن است.
طراحی نرم افزار این دسته از وسایل به شما کمک میکند تا پیش از ساخت، متوجه نقایص و عیوب طرح شده و آن را برطرف کنید بدون اینکه هزینهای بابت ساخت داده باشید. از سوی دیگر، بیان مقصود از یک ایده به کمک نقشههای ترسیم شده و طرحهای رندر گرفته شده، بسیار سادهتر خواهد بود.
آموزش جامع کتیا در مکتب خونه
اگر به دنبال یادگیری صفر تا صد برنامهی کتیا هستید، مکتب خونه را انتخاب کنید. در مکتب خونه انواع دوره آموزش کتیا مقدماتی تا پیشرفته وجود دارد. با یادگیری کتیا، میتوانید طرحهای خلاقانه و حرفهای خود را به واقعیت تبدیل کرده و در بازار کار رقابتی شرکت کنید. در مکتب خونه با استفاده از دورههای آموزش کتیا، از مبتدی تا کتیای پیشرفته، مهارتهای لازم برای کار با این نرمافزار را به دست میآورید. این دورهها با روشهای جذاب و کاربردی، شما را با امکانات و قابلیتهای کتیا آشنا خواهند کرد و به شما کمک میکنند تا پروژههای خود را به بهترین شکل انجام دهید. پس از اتمام دورهها، گواهینامههای معتبری دریافت خواهید کرد که ارزشمندی مهارت شما را در بازار کار افزایش میدهد.