مراحل دیجیتال مارکتینگ
مراحل دیجیتال مارکتینگ : دیجیتال مارکتینگ مفهومی برای تحول دنیای تجارت است و کمتر کسی وجود دارد که از اهمیت آن غافل باشد. در واقع دیجیتال مارکتینگ به معنای استفاده از تمامی ابزارهای دیجیتال مانند وبسایت، نرم افزار، تبلیغات آنلاین، شبکههای اجتماعی، بازاریابی اینترنتی و سئو برای هدف مشخصی مانند برندینگ و بالا بردن فروش است.
دانستن مراحل دیجیتال مارکتینگ برای پیشبرد اهداف و داشتن یک چشم انداز کلی در حوزه بازاریابی دیجیتال بسیار مهم بوده و در این میان نباید از تاثیر سئو غافل بود.
برخی از افراد در این حوزه سعی میکنند که مسئله دیجیتال مارکتینگ را ساده بگیرند و بگویند که این فقط یک روند بازاریابی از طریق کانالهای آنلاین است. اما در واقع بازاریابی دیجیتال بسیار پیچیدهتر و ظریفتر بوده و برای رسیدن به موفقیت، بسیاری از عناصر اساسی مانند قطعات یک پازل در کنار هم قرار میگیرند.
در این مقاله با تمرکز بر اهمیت دیجیتال مارکتینگ در مورد مراحل مهم دیجیتال مارکتینگ و تاثیر هرکدام در فرایند بازاریابی صحبت خواهد شد و در نتیجه مسیر را برای علاقمندان این حوزه هموارتر از قبل خواهد بود. با ما همراه باشید.
مراحل دیجیتال مارکتینگ در دنياي مدرن
چرخه زندگی دیجیتال مارکتینگ شامل پنج مرحله کلیدی است. هدف از این چرخه این است که شبکه نقاط تماس به اقداماتی که از اهداف کمپین شما پشتیبانی میکند، تبدیل شوند.
اما در این میان، مشتریان از اهمیت مراحل دیجیتال مارکتینگ غافل بوده و یک سری انتظارات غیر واقعی از یک کمپین بازاریابی یکپارچه دارند. به عنوان مثال، آنها انتظار دارند که بلافاصله و یا در عرض سه ماه اول نتیجه بگیرند.
اما دنیای واقعی بازاریابی دیجیتال، نقشهی دیگری برای رسیدن به هدف برنامه ریزی کرده است. در طی یک کمپین بازاریابی دیجیتال یکپارچه، یک کمپین پنج مرحله از چرخه زندگی را طی خواهد کرد.
در هر دوره زمانی تعداد نقاط تماس، تلاشهای بازاریابی مشتری که مشتری را لمس کرده و گسترش مییابد. رشد این نقاط تماس به صورت نمایی است. با گسترش شبکه، رسانه شامل تبلیغات سنتی، روابط عمومی، آنلاین و اجتماعی هم شروع به همافزایی کرده و در آینده یک کمپین موفق خود تولید شده و به صورت وایرال و نمایی رشد خواهد کرد.
در زیر پنج مرحله از مراحل دیجیتال مارکتینگ یکپارچه برای یک کمپین معرفی شده و یک زمان تقریبی برای هر کدام از مراحل هم، تخمین زده شده است.
مرحله Setup یا برپایی ( صفر تا سه ماه)
- ارزیابی نقاط تماس
- ساخت محیط آنلاین
- برپایی و تاسیس خطوط پایه
- برپایی ساختار رسانه دیجیتال
- دست یابی به فالوئرها ( دنبال کنندگان)
- آغاز به کار روابط
- توسعه استراتژی محتوا
- ارزیابی رد پای دیجیتال
- افزایش تعاملات بین اعضا
- شروع نام تجاری
مرحله Traction یا کشش (۴ الي ۹ ماه )
- تبدیل نقاط تماس به نقاط مکالمه
- مورد توجه قرار گرفتن در سایتهای رسانههای اجتماعی
- تلفیق تلفن همراه با رسانههای اجتماعی
- بررسی و جایگیری در موتورهای جستجو
- دستیابی به فروش/عضوهای جدید
- دستیابی به تعاملات رهبری فکر اولیه
- ایجاد رضایت / بازخورد اعضا
- افزایش خدمات به مشتری
مرحله Positioning یا موقعیت ( ۱۰ الي ۱۵ ماه)
- تبدیل نقاط مکالمه به نقاط تبدیل
- دستیابی به موقعیت در موتورهای جستجو
- دستیابی به تعاملات رهبری فکری
- کسب درآمد فروش جدید
- توسعه وفاداری به برند
مرحله Expansion یا گسترش ( ۱۶ الي ۲۷ ماه)
- تثبیت موقعیت در موتورهای جستجو
- ایجاد برخی از شناختها را به عنوان یک رهبر فکری
- کسب قدرت برند
- کسب جریان مداوم درآمد
و در نهایت در مرحله رشد واقعی برنامه ریزیها بلند مدت شده و در نمای آینده بررسی میشود. بدین منظور باید شبکهها از طریق شبکههای طرفدار و دنبال کننده و جوامع اجتماعی به گسترده، گسترش دهید.
چهار قدم مهم از مراحل دیجیتال مارکتینگ
براي داشتن يك برنامه ديجيتال ماركتينگ موفق باید مباحث مهمی مانند سئو، آنالیز، موقعیتیابی وب، استراتژیها، شبکههای اجتماعی ، اهداف و معیارها را در نظر گرفت. داشتن یک برنامه مدون برای پیشرفت در مراحل دیجیتال مارکتینگ لازم است.
در این قسمت از مقاله در ۴ قدم، این مراحل بررسی شده و شما را یک قدم در این مسیر به هدف نزدیکتر خواهد کرد.
قدم اول : تعیین استراتژی کسب و کار
این مرحله از مراحل دیجیتال مارکتینگ، مرحله تعیین استراتژی کسب و کار است. در ابتدای تدوین یک برنامه برای پیشرفت اهداف، باید مشخص شود که برنامه دراز مدت و کوتاه مدت شما برای کسب درآمد چیست؟
در این مرحله باید مشخص کنید که هدف شما از ورود به دنیای بازاریابی دیجیتالی چیست. آیا قصد فروش محصولات فیزیکی از بستر اینترنتی دارید؟
آیا دوست دارید به فروش هاست، طراحی سایت، طراحی لوگو و سئو بپردازید؟ پس در این قسمت از نقشه راه باید مشخص شود که هدف و برنامه شما چیست؟ بعد از تعیین هدف، باید به سراغ مراحل بعدی مانند بستر مناسب برای شروع تجارت خود بروید.
قدم دوم: تعیین و انتخاب بستر مناسب برای کسب و کار
این روزها حتی فروشگاههای فیزیکی هم به فکر داشتن بستر مناسب برای پیشرفت کسب و کارشان در دنیای اینترنت هستند. به همین دلیل، شما به عنوان کسی که در فضای اینترنت دارای کسب و کار خاص خودتان هستید، باید از دور رقابت داغ کسب و کارهای مجازی عقب نمانید.
برای اینکار متناسب با فضای کسب و کار و مشتریان خودتان، بستر مناسب را انتخاب کنید. اما در همین ابتدای کار، لازم نیست حتما سایت کسب و کار خود را راهاندازی کنید. شما میتوانید از یک صفحه پرمحتوا از اینستاگرام شروع کنید. ابتدا مخاطبان خود را بشناسید و در همین راستا، به جذب آنها اقدام کنید.
از رعایت اصول و الگوریتم اینستاگرام غافل نشوید. در ادامه راه، اگر نیاز به وجود یک سایت در کنار صفحه اینستاگرامی خود دیدید، از داشتن سایت و دردسرهای آن نترسید. با استفاده از سیستم تولید محتوایی مانند وردپرس به آسانی میتوانید سایت خود را راهاندازی کرده و بدون نیاز به دانش برنامه نویسی مدیریت کنید.
افزونه ووکامرس یکی از بهترین ابزارها برای ایجاد یک فروشگاه اینترنتی است. جالب است بدانید که چیزی حدود ۴۳ درصد از فروشگاههای اینترنتی با همین افزونه کار خود را شروع کردهاند. پس نباید فراموش کرد که حتما باید در فضای آنلاین فعالیت کرده و سلیقه مشتریان و مخاطبان خود را رصد کنید. خود را همسوی تغییرات تکنولوژی قرار دهید تا از قطار مراحل دیجیتال مارکتینگ عقب نیفتید.
قدم سوم: بازاریابی و تبلیغات از مراحل دیجیتال مارکتینگ
این مرحله از مراحل دیجیتال مارکتینگ از جمله مهمترین قدمها برای رسیدن به پیشرفت کسب و کار است. اگر شما حتی صفحه اینستاگرامی خوبی داشته و سایت فروش خود را هم به روز نگه دارید. اما اگر تبلیغات و بازاریابی انجام ندهید یا به روشهای درست انجام ندهید، بیشتر تلاشهای شما بیثمر خواهد ماند.
بنابراین نباید از معجزه تبلیغات و بازاریابی غافل ماند. با توجه به بستری که انتخاب کردید، تبلیغات هم متفاوت است. اگر سایت اختصاصی خود را داشته باشید، باید به فکر بازاریابی با ایمیل، بازاریابی محتوا و بهینه سازی موتور جستجو (SEO) بیفتید.
اما اگر صفحه اینستاگرام کسب و کار شما، نقش پررنگی در بیزینیس پلن شما ایفا میکند، باید به دنبال یادگیری اصول اینستاگرام باشید. به تبع اگر در سایر شبکههای مجازی مانند یوتیوب، توییتر، ویرگول و… فعالیت دارید، باید مناسب با فضای آن محیط، به تبلیغ کسب و کار خودتان بپردازید.
قدم چهارم: تحلیل و آنالیز دادهها
این مرحله، جز آخرین قدمها در مراحل دیجیتال مارکتینگ است. تا اینجای کار شما بستر مناسب کسب و کار خود را شناسایی کرده و در همین راستا فعالیت را هم شروع کردهاید.
اما این پایان کار نیست. نباید بعد از رشد کسب و کار خودتان، آن را به حال خود رها کنید. مهمترین پیشرفتهای یک کسب و کار در مرحله تحلیل و آنالیز دادهها رخ میدهد. در این مرحله با استفاده از دادههای به دست آمده از طریق ابزارهای مختلف باید به بررسی روند کار پرداخت.
به عنوان مثال با استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس میتوان در مورد سایت خود آمار خوبی به دست آورید. اطلاعاتی از قبیل جنسیت کاربران، اینکه کدام یک از مقالات سایت بیشتر مورد پسند مخاطبین شما بوده و ترافیک سایت از طریق ابزار گوگل آنالیتیکس قابل دسترسی است.
پس از تبدیل پیج به کسب و کار، میتوانید از طریق instagram insights در مورد نحوه رفتار کاربران خود اطلاعات به دست آورید. اطلاعاتی از قبیل تعداد بازدید در یک هفتهی گذشته، تعداد به اشتراکگذاری یا سیو شدن پستها، موقعیت جغرافیایی کاربران و درصد جنسیت کاربران تنها بخشی از این آمار است.
با در نظر گرفتن اطلاعات و تحلیل رفتار مخاطبات، کسب و کار خود را پویا نگه داشته و برای پیشرفت در مراحل دیجیتال مارکتینگ تلاش کنید.
معرفي چند كتاب مفيد براي ديجيتال ماركتينگ
براي درك مراحل ديجيتال ماركتينگ مرجع فارسی کمی وجود دارد. در دنیای زبان انگلیسی، کتابهای آموزش دیجیتال مارکتینگ کم نبوده و حتی در زمینههای تخصصی بازاریابی دیجیتال مراجع بسیار مفیدی وجود دارد. به عنوان مثال از کتابهایی مانند موبایل مارکتینگ، بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا میتوان نام برد. در این بخش به معرفی و بررسی کتابهایی که در زمینه دیجیتال مارکتینگ شناخته شده و معتبر هستند، خواهیم پرداخت.
کتاب دیوید اسکات با عنوان قوانین جدید بازاریابی و روابط عمومی را میتوان یک کتاب مرجع کلاسیک در زمینهی بازاریابی دیجیتال دانست.
نویسنده این کتاب با توجه به شرایط و نیازها در هر مقطع زمانی، محتوای کتاب را بهروز کرده و با توجه به عرضه بی سابقه این کتاب، بارها تجدید چاپ شده است. این کتاب در نظم دادن به ذهن خواننده در زمینه دیجیتال مارکتینگ و حوزههای زیر مجموعه آن و همچنین جایگاه بازاریابی دیجیتال در فضای کسب و کارها امروزی است.
میچ جول با تکیه بر سابقه اجرایی و ارزشمند خود در بازاریابی اینترنتی در کتاب Ctrl Alt Delete به بررسی نقش ابزارهای دیجیتال در تحول کسب و کارها میپردازد. این کتاب، شبیه به مجموعهای از پستهای پراکنده یک وبلاگ با موضوع رابطه کسب و کار با دنیای دیجیتال است.
خیلی جذاب و آموزنده بود.
ممنون از کامنت خوبتون. اگر قصد دارید دیجیتال مارکتینگ یاد بگیرید با ما همراه باشید.