آموزش گوگل آنالیتیکس : تحولات دیجیتال در عصر امروز منجر به درگیری اجتنابناپذیر سازمانها و شرکتها با تکنولوژی و دنیای دیجیتال شدهاست. بر همین اساس، ساختار درآمدی هریک از سازمانها در بخش دیجیتال، نیازمند بررسی و آنالیز دقیق مشتریان خود خواهد بود.
گوگل آنالیتیکس، یا شاه کلید آنالیز دقیق مشتریان شما، خدمتی است متمایز از گوگل که میتوانید با اطمینان و آسانی آن را فراگرفته و در کسبوکار خود به کار بندید و یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است. بهطورکلی اگر از صاحبان وبسایت هستید و یا منبع درآمد شما از یک کسبوکار اینترنتی است احتمالاً این دغدغه را دارید که چگونه عملکرد وبسایت خود را ارتقا دهید. گوگل آنالیتیکس کمک میکند تا بتوانید از طریق سایتتان فروش بیشتری داشته باشید، اما این مهم، جز با نظارت شما میسر نیست.
گوگل آنالیتیکس کمک میکند تا کاربران بیشتر و با کیفیتتری داشته باشید و نسبت به کاربران و رفتار آنها در سایتتان اطلاعات و دادههای شفافتری را ثبت کنید، همچنین گوگل آنالیتیکس کمک میکند تا تحلیل خود را نیز بهینه کنید.
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)، ابزار تحلیلگر شرکت گوگل است که در بین کاربران ایرانی به نامهای گوگل آنالیز، گوگل آنالیتیک و گوگل آنالیتیکز هم شناخته میشود. این ابزار تحلیلگر میتواند اطلاعات بسیار کاملی را دربارۀ ترافیک ورودی در اختیار مدیران یک وبسایت قرار دهد.
گـوگل آنالیتیکس یـا گـوگل آنالیز یـا معادل انگلیسـی آن Google Analytics یکی از چندیــن ابــزار گــوگل بــرای انجــام آنالیــز و تجزیهوتحلیل بــر روی اطلاعات بیشمار وبسایتها و کسبوکارهای آنلاین اســت. گوگل آنالیتیکس در ابتــدا و در نــگاه اول، ابــزار یــک ســایت معمولــی اســت کــه در آن بخشهای مختلفــی تــدارک دیــده شــده و میتوان از هرکدام از بخشهای آن اســتفاده کــرد.
امــا وقتــی حرفهای باشــید و بـا قسمتهای آن بهطور کامـل آشـنایی داشـته باشـید، هیچوقت گوگل آنالیتیکس را بـه یـک سـایت سـاده تشـبیه نمیکنید و در حقیقـت آن را از بسـیاری از نرمافزارهای پیچیــده در دنیــا قویتر و بهتــر میدانیــد؛ که میتواند نقش بسیار مهمی را در بهینهسازی یک وبسایت و پیشرفت آن ایفا کند؛ اما چیزی که گوگل آنالیتیکس را به یک ابزار لازم برای صاحب هر وبسایت (اپلیکیشن گوشی) تبدیل میکند، فقط قدرت غیرقابلانکار آن نیست.
گوگل آنالیتیکس یک ابزار رایگان آنالیز وبسایت و اپلیکیشن است که با استفاده از آن هر کسبوکاری بـرای بـه موفقیـت رسـیدن بایـد عملکـرد کاری خود را تحلیـل کنـد. گــوگل آنالیتیکس ابــزاری اســت کــه بــه کسبوکارهای آنلاین ایــن امــکان را میدهد کــه جایــگاه و فرایندهــای کاری خــود را اندازهگیری و آنالیــز کنند.
در طـول فعالیـت خـود در حـوزه آنلاين و کسبوکارهای اینترنتـی، بارهـا واژههایی ماننـد گـوگل آنالیتیکس یـا گـوگل آنالیـز را خواهیـد شـنید کـه در ابتـدا تصـور چندانـی در مـورد آن نخواهیـد داشـت. یـک حقیقـت انـکار ناشـدنی در رابطـه بـا ایـن ابـزار ایـن اسـت کـه شـما اگـر:
خلاصه، هــر فعالیتــی کــه در رابطــه بــا مدیریــت و بهبــود وبسایت خــود بخواهیــد انجــام دهیــد، بـدون شـک بـه گـوگل آنالیتیکس نیـاز خواهیـد داشـت و مهمترین ابـزاری اسـت کــه میتواند مســیر حرکــت شــما در پیشــرفت و بهبــود وبسایتتان را روشــن کنـد. پـس اگـر بـا گوگل آنالیتیکس آشـنا هسـتید، سـعی کنیـد بهصورت حرفهای آن را یـاد بگیریـد. گوگل آنالیتیکس سعی میکند تا اطلاعات کاربران شما را نسبت به سن و جنسیت آنها بیشتر نشان داده و بهوسیله آن بفهمید کاربران شما به چه چیزهایی بیشتر علاقه علاوه بر این با گوگل آنالیتیکس میتوانید با رفتار کاربرانتان در سایت خود آشنا شوید.
ببینید کاربران شما در سایتتان چهکاری انجام میدهند، بیشتر کدام صفحات را میبینند و چه المانهایی توجه آنها را بیشتر جلب میکند. همه این اطلاعات بدون پرداخت هیچ هزینهای و با دسترسی به تولید گزارشها با یادگیری گوگل آنالیتیکس از آن خود میکنید. شما 2 تکه کد روی وبسایتتان میگذارید، زحمت تولید گزارشها به عهده گوگل آنالیتیکس است.
با تحلیل گزارشهای گوگل آنالیتیکس میتوانید بفهمید که ترافیک کدامیک از کانالهای مارکتینگ وبسایت شما کیفیت بیشتری دارد. همچنین میتوانید با گوگل آنالیتیکس درباره بودجه مارکتینگ وبسایت خود درست تصمیمگیری کنید تا با کمترین هزینه بتوانید بیشترین نتیجه را از وبسایت خود دریافت کنید.
در دوره آموزش گوگل آنالیتیکس پس از معرفی کامل آن، با مفاهیم و گزارشهای مهم آن بهصورت کامل آشنا خواهید شد. در پایان این دوره شما میتوانید بهخوبی با گوگل آنالیتیکس کار کنید و گزارشهای آن را تحلیل کنید. هدف این دوره آموزش گوگل آنالیتیکس فارسی است و برای کسانی که کار دیجیتال مارکتینگ انجام میدهند و یا صاحب کسبوکار آنلاین هستند و میخواهند گوگل آنالیتیکس را از پایه یاد بگیرند مناسب است.
در این دوره ابتدا درباره اینکه چرا باید گوگل آنالیتیکس را یاد بگیریم صحبت شدهاست. سپس نحوه ساختن اکانت گوگل آنالیتیکس و وصل کردن آن را به وبسایت بهطور کامل و عملی یاد میگیرید. در ادامه با انواع مختلف گزارش و مفاهیمی که برای تحلیل گزارشها به آنها نیاز دارید آشنا خواهید شد. پسازآن با 3 گزارش بنیادی و مهم گوگل آنالیتیکس آشنا میشوید و درنهایت یاد میگیرید چگونه کمپینهای دیجیتال مارکتینگ خود را در گوگل آنالیتیکس تحلیل کنید و ببینید آیا فعالیتهای شما اثربخش بوده است یا خیر.
شهاب شیرین دانشآموخته مدیریت کسبوکار (MBA) از دانشگاه خوارزمی است. حدود 4 سال است که در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنند و در حال حاضر مدیر پرفورمنس مارکتینگ بیمیتو و ازکی، استارتاپهای خرید آنلاین بیمه هستند. تجربه مشاوره و اجرا در حوزههای مختلف دیجیتال مارکتینگ را با چند مجموعه دیگر در کارنامه فعالیتهای حرفهای خود دارند و بهعنوان مدرس دیجیتال مارکتینگ، کارگاهها و کلاسهای مختلفی را برگزار کردهاند.
اطلاعات بیشتردر صورت قبولی در دوره، گواهی نامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار می گیرد.
خدمات منتورینگ به معنای برخورداری دانشجو از راهنما یا پشتیبان علمی در طول گذراندن دوره میباشد. این خدمات شامل پاسخگویی به سوالات آموزشی(در قالب تیکتینگ)، تصحیح آزمون یا پروژه های دوره و ارائه باز خورد موثر به دانشجو میباشد.
این دوره طوری طراحی شده است که محتوای آموزشی دوره حول چند پروژه واقعی و کاربردی هستند تا یادگیری دانشجو در طول دوره به کاربردهای عملی تبدیل شود و به این ترتیب بالاترین سطح یادگیری را فراهم نمایند.
با قرار گرفتن تمرین ها و آزمون های مختلف در طول دوره، محیطی تعاملی فراهم شده است تا بهره گیری از محتوا و یادگیری بهتر و عمیق تر شود.
شما می توانید از طریق تالار گفتگو با دیگر دانشجویان دوره در ارتباط باشید، شبکه روابط حرفه ای خود را تقویت کنید یا سوالات مرتبط با دوره خود را از دیگر دانشجویان بپرسید.
در صورت قبولی در دوره، شما میتوانید با وارد کردن اطلاعات آن در بخش دورههای آموزشی رزومهساز «جاب ویژن»، تایید مهارت خود را در قالب اضافه شدن «مدال مهارت» به روزمه آنلاین خود دریافت نمایید. این مدال علاوه بر ایجاد تمایز در نمایش رزومه شما، باعث بالاتر قرار گرفتن آن در لیست انبوه رزومههای ارسالی به کارفرما شده و بدین ترتیب شانس شما را برای استخدام در سازمانهای موفق و پر متقاضی افزایش میدهد.
درک مفاهیم پایه این ابزار میتواند در کار با گوگل آنالیتیکس شما را یاری کند. در ذیل تعدادی از مهمترین مفاهیمی که باید شما با آنها آشنا باشید، آورده شده است.
نشان دهنده ویژگیهایی از وب سایت شما نظیر صفحات مورد بازدید، نوع مرورگر، صفحۀ خروج کاربر و زمان حضور کاربر در وبسایت شما هستند.
به ویژگی درونی گفته میشود. این ویژگی به طور معمول به صورت نرخ ارزیابی میشوند. از جمله متریک میتوان به زمان ماندن کاربر در صفحه و یا تعداد بازدید از یک صفحه اشاره کرد.
به دورههایی گفته میشود که کاربران از وب سایت شما استفاده میکنند. این زمانها معمولا در یک دوره زمانی اندازه گیری میشوند.
تمامی افرادی که در یک دوره (Session) به وبسایت شما مراجعه میکنند، کاربر وب سایت شما محسوب میشوند.
همان طور که میدانید تمام بازدید کنندگان در وب سایت شما به یک شکل تاثیر گذار نخواهند بود. لذا کاربران وب سایت شما به دو دسته بازدید کنندگان جدید (New Visitor) و بازدیدکنندگان تکراری (Returning Visitors) تقسیم میشوند.
معمولا به تعداد بازدید صفحات وب سایت شما گفته میشود. چنانچه یک کاربر بارها از یک صفحه در وب سایت شما دیدن کند نیز تمام بازدیدهای وی نیز ارزیابی میشوند.
به میانگین تعداد بازدید صفحات وب سایت شما در طی یک دوره گفته میشود. در این مورد نیز بازدیدهای تکرای نیز در ارزیابی مهم است.
چنانچه کاربر هیچ زمان خاصی را برای بازدید از صفحات وب سایت شما اختصاص نداده باشد به گزارشهای آن نرخ پرش گفته میشود. جالب است بدانید که میزان موفقیت شما با میزان نرخ پرش وب سایت شما وابسته است. در واقع کم بودن نرخ پرش نشان دهنده موفقیت وب سایت شما خواهد بود.
اگر کاربران اهداف شما را محقق کنند و به یک کاربر ثابت یا مشتری شما تبدیل شوند به آن نرخ تبدیلها گفته میشود. از جمله تبدیلها میتوان به ثبت نام یا خرید اشاره کرد. .
به روش شما برای جذب کاربران گفته میشود. به طور مثال ممکن است کاربران شما از طریق موتور جستجو با وب سایت شما آشنا شود.
قبـل از اینکـه بخواهیـم وارد بحـث فنـی در مـورد ثبتنام در گـوگل آنالیتیکس و نحـوه اسـتفاده از آن شـویم، بایـد بدانیـم کـه ایـن ابـزار چـه سـودی برای کسبوکارها داشته و چـه اطلاعاتی از آن میگیریم. بهطور سـاده، گـوگل آنالیتیکس دقیقاً ابـزاری اسـت کـه رفتـار بازدیدکننـدگان، مخاطبـان و مشـتریان وبسایت مـا را بـه هنــگام حضــور در آن بررســی و گــزارش میکند. پــس میتوانیم انتظــار داشــته باشـیم کـه بـه چنـد سـوال زیـر پاسـخ دهـد:
وقتیکه مــا بهعنوان دارنــده یــک وبسایت بهوسیله گوگل آنالیتیکس بدانیــم کــه بیشــتر ترافیـک مـا بهصورت ارگانیـک اسـت یـا خیـر، یـا بهصورت مسـتقیم هسـتند یـا از وبسایتهای دیگــر ارجــاع دادهشده اســت، بهراحتی نقــاط قــوت و ضعــف وبسایت خـود را پیـدا میکنیم و میتوانیم نسـبت بـه رفـع ایـرادات آن اقـدام کنیـم.
وقتیکه در بررسیهای خـود بـه ایـن نتیجـه رسـیدیم کـه بازدیدکننـدگان، بیشـتر بــه ســراغ چــه محتوایــی از وبسایت مــا میروند و نحــوه حرکــت آنها در بیــن صفحــات مختلــف وبسایت مــا بــه چــه صــورت اســت، ایــن امــکان بــرای مــا فراهـم اسـت کـه مسـیرهای پرترافیک را تقویـت کنیـم و مسـیرهایی کـه باعـث دور شــدن بازدیدکننــدگان میشوند، حــذف کنیــم. حــال میتوانیم تعریــف خــود را از گــوگل آنالیتیکس تغییــر دهیــم و آن را بهمانند یــک عینــک یــا تلســکوپ قـوی در نظـر بگیریـم کـه بهطور ویـژه بـه دنبـال بازدیدکنندگان وبسایت مـا و تحلیــل رفتــار آنها بــه شکلهای مختلــف اســت.
چند نکته مهم قبل از شروع کار با گوگل آنالیتیکس را میبایست فراگیریم، اول آنکه قبــل از شــروع کار بــا گــوگل آنالیتیکس لازم اســت کــه چنــد نکتــه را بــه خاطــر داشـته باشـید تـا بتوانیـد بهتریـن بازدهـی و کارایـی ممکـن را از آن دریافـت کنیـد.
البتـه کسـانی کـه بهصورت حرفهای در ایـن حـوزه فعالیـت داشتهاند، بهمرور زمان تجربــه کار بــا ایــن ابــزار را پیداکردهاند. بیشــتر روی حــرف مــا بــا کســانی اسـت کـه بهصورت مبتـدی بـه دنبـال یادگیـری کار بـا گـوگل آنالیتیکس هسـتند. بـه خاطـر داشـته باشـید کـه:
بـرای اسـتفاده از گـوگل آنالیتیکس تـا حـدودی بـه ترجمـه انگلیسـی نیـاز داریـد: نکته ناامیدکننده دیگـری کـه در رابطـه بـا گـوگل آنالیتیکس وجـود دارد ایـن اسـت کــه همــه بخشهای آن بــه زبــان انگلیســی هســتند. اگــر از فیلــم آموزشــی یــا از روشهای آمــوزش مختلــف برخــوردار نیســتید، مجبــور خواهیــد بــود کــه بــا اصطلاحات و واژههای مختلـف آن بیشـتر آشـنا شـوید. اگرچـه در دوره گوگل آنالیتیکس مقدماتی سـعی میکنیم کـه در ادامـه هـم کلمـات انگلیسـی و هـم معـادل فارسـی آن را بیاوریـم تـا نیـازی بـه یادگیـری آنها نداشـته باشـید.
بـرای ثبتنام گـوگل آنالیتیکس، قبــل از انجــام هــر کاری، بــه خاطــر داشــته باشــید کــه بــرای اســتفاده از ابزارهــای گـوگل ماننـد گـوگل وبمسـتر، گـوگل آنالیتیـک و یـا حتـی گـوگل ترنـد لازم اسـت که یـک اکانت جیمیـل داشـته باشـید. یکــی از روشهایی کــه میتوان بــرای ثبتنام گــوگل آنالیتیکس بکار بــرد، اسـتفاده از پلاگینهـای وردپـرس اسـت. انـواع مختلفـی از ایـن پلاگینهـا موجـود اســت کــه میتوانید ایــن کار را بــا اســتفاده از هرکدام از آنها انجــام دهیــد.
برای این کار بایـد وارد قسـمت پیشـخوان وردپـرس خـود شـوید و پلاگین موردنظر را نصـب کنیـد. آیدی شناسایی یـا همـان ID Tracking کـه در مرحلــه ثبتنام بــه دســت آوردهاید، کپــی کنیــد و بــه ســراغ سیســتم وردپــرس وبسایت خـود برویـد بـا نصـب پلاگیـن یـک قسـمت گـوگل آنالیتیکس در انتهـای فهرسـت شـما ظاهر میشود کـه بـا بـردن مـوس بـر روی آن گزینههایی بـرای شـما بـاز میشود کـه مهمترین گزینــه بــرای ایــن قســمت، کــد ردگیــری اســت.
بــا کلیــک بــر روی کــد رهگیری وارد قســمتی میشوید کــه میتوانید ID Tracking خــود را در آن کپــی کنیــد و برنامــه نصــب آن بــه پایــان میرسد. بــا انجــام ایــن مراحــل، شــرایط بــرای اســتفاده از ابــزار گــوگل آنالیتیکس فراهــم میشود و میتوانید آنالیزهــای مختلفــی بـر روی وبسایت خـود داشـته باشید، در دوره آموزش گوگل آنالیتیکس مقدماتی، با هم به ادامهی مباحث خواهیم پرداخت.
در ذیل نکاتی مهم برای ایجاد حساب و نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس ارائه شده است.
چنانچه تنها دارای یک وبسایت هستید، تنها به ساخت یک حساب گوگل آنالیتیکس نیاز خواهید داشت.
چنانچه دارای بیش از یک عدد وب سایت هستید، میتوانید به تعداد آنها برای خود حساب گوگل آنالیز ایجاد کنید. به عنوان مثال اگر دارای یک وب سایت برای رسیدگی به امور شخصی و یک وب سایت برای رسیدگی به امور کسب و کار خود هستید، میتوانید با دو حساب جداگانه با نام متفاوت، به امور خود رسیدگی کنید.
همچنین چنانچه وظیفه مدیریت بزینسهای مختلفی را بر عهده دارید و تعداد این بزینسها کمتر از ۵۰ عدد است، میتوانید از یک حساب بیزینسی برای رسیدگی به امور همه آنها کمک بگیرید. به باید داشته باشید که نحوه سازماندهی سایتهای شما در گوگل آنالیز تنها چیز مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.
همین طور به باید داشته باشید که انتقال وبسایت متعلق به یک حساب گوگل آنالیز به حساب دیگری ممکن نیست. همچنین باید بدانید به طور کلی نصب گوگل آنالیز با توجه به نوع پلتفرم (سیستم مدیریت محتوا، نرمافزار تجارت الکترونیک، وبسایت بیلدر)، تم و پلاگینهای مورد استفادهی شما، روند متفاوتی را خواهد داشت.
باید بدانید که به دلیل تحریمهای موجود استفاده از گوگل آنالیز در ایران ممکن نیست. بنابراین شما باید در زمان استفاده از این سامانه، IP خود را تغییر دهید. لذا استفاده از فیلترشکن برای استفاده از این ابزار لازم و ضروری است.
توجه داشته باشید که این ابزار نمیتواند منبع ترافیک درگاه پرداخت وب سایت داخل ایران را نشان دهد.
شما برای استفاده از این ابزار باید به زبان انگلیسی تسلط داشته باشید.
برای بهینهسازی تبلیغات خود باید به نحو استفاده درست از UTMها مسلط باشید. این پارامترها در واقع اطلاعات لازم درباره منبع ترافیک کاربران را به گوگل آنالیتیکس ارائه میکند.
در حال حاضر برای روشهای مختلفی برای نصب گوگل آنالیتیکس بر روی سایت وردپرسی وجود دارد. در این بخش آموزش گوگل آنالیتیکس، چند روش پر کاربرد برای نصب گوگل آنالیز بر روی سایت وردپرسی مورد بررسی قرار گرفته است.
این افزونه در وردپرس دارای نزدیک به یک میلیون نصب فعال در مخزن وردپرس است. استفاده از این روش یکی از سادهترین راه حلهای ممکن است. البته شما میتوانید هم از نسخه رایگان و هم از نسخه پولی این افزونه استفاده کنید. در نسخه پولی این افزونه شما میتوانید از قابلیتهایی بیشتری نظیر ردیابیهای تجاری، ردیابی تبلیغات، ردیابی نویسنده و… استفاده کنید. شما در این بخش از آموزش گوگل آنالیز با فرایند نصب این پلاگین به صورت رایگان آشنا میشوید، البته گوگل آنالیز در هر دو نسخه این افزونه کاملا مشابه یکدیگر است.
در وهله اول باید این افزونه را نصب کنید. سپس شما یک منوی جدید با عنوان Insights خواهید داشت. شما باید در گزینه Settings این منو، تنظیمات این پلاگین را انجام دهید. سپس با کلیک کردن بر روی گزینه Authenticate with your Google account میتوانید وب سایت وردپرس خود را به گوگل آنالیتیکس متصل کنید.
شما با استفاده از MonsterInsights میتوانید در یک صفحه پاپ آپ، اقدامات لازم برای برای اتصال به حساب گوگلتان شناسایی و احراز هویت خود را انجام دهید. سپس با کلیک بر روی گزینه Next میتوانید با کلیک بر روی Click to get Google code کار خود را تمام کنید.
با این اقدام برای شما یک پیام پاپ آپ دیگر ارسال میشود تا شما اجازه دسترسی افزونه MonsterInsights به حساب گوگل آنالیز خود را تایید کنید. متن این پیام به شکل ذیل است.
MonsterInsights would like access to your Google Analytics data
در این مرحله شما باید کد گوگل خودتان را در پاپ آپ افزونه MonsterInsights اضافه کنید. سپس پروفایل خود را انتخاب کنید تا ردیابی شود. در این مرحله شما بعد از نصب موفقیتآمیز گوگل آنالیتیکس را بر روی سایت وردپرس باید منتظر تحلیل تحلیل سایت و جمع آوری دادهها باشید. شما در این روش میتوانید گزارش گوگل آنالیز خود را در داشبورد وردپرس مشاهد کنید.
برای مشاهده این گزارش میتوانید گزینه Reports در منوی Insights انتخاب کنید. همچنین با مراجعه به سربرگ Tracking میتوانید گزینههای تنظیمات ردیابی را بر اساس نیاز خود تغییر دهید. لازم به ذکر است که افزونههای دیگر نیز وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند، ولی قبل از انتخاب هر کدام از این افزونه باید به مزایا و معایب آنها توجه کنید.
در وهله اول باید خاطر نشان کنیم که اگر به کدنویسی آشنا نیستید، این روش برای شما مناسب نخواهد بود. همین طور باید بدانید که که در این روش ممکن است که در زمانی بروزرسانی یا اعمل تغییرات در قالب خود، شاهد حذف کد خود باشید. لذا استفاده از این روش نیازمند آموزش حرفهای google analytics است.
بعد از نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس از گزینه Get Tracking ID استفاده کنید تا به شما کد ردیابی داده شود. شما برای دریافت این کد باید با شرایط و قوانین google analytics موافقت کنید تا کد خود را دریافت کنید. سپس کد مشخص شده در تمام صفحات وب سایت شما نصب میشود. به طور مثال در یک وبسایت در وردپرس با فریم ورک جنسیس، مکانی مشخص برای افزودن اسکریپت هدر و فوتر به وبسایت در نظر گرفته میشود.
همچنین اگر در دامنه خود دارای وردپرس هستید، بدون توجه به اینکه از چه تم یا فریمورکی بر روی وبسایت خود استفاده میکنید، میتوانید برای نصب این کد از Google Analytics by Yoast plugin استفاده کنید.
چنانچه وب سایت شما با استفاده از فایلهای HTML طراحی شدهاست، میتوانید قبل از تگ </head> در هر صفحه از وب سایت خود این کد را اضافه کنید. شما میتوانید به وسیله یک ویرایشگر متن مثل TextEdit برای Mac یا Notepad در ویندوز، این کار را انجام دهید. سپس به وسیله یک برنامهی FTP نظیر FileZila، فایل را روی هاست وب سایت خود آپلود کنید.
شما تنها از گوگل تگ منیجر میتوانید برای مدیریت تگهای سایت استفاده کنید.
باید بدانید که شما تنها با استفاده تجزیه و تحلیل گزارشهای گوگل آنالیتیکس میتواند برای استراتژیهای خود را برای بهبود سئو وب سایت خود را برنامه ریزی کنید.
شما میتوانید در بخش Audience overview در مورد كاربران وب سایت خود یک سری اطلاعات کلی به دست آورید. همچنین در در قسمت نمودار میتوانید تعیین کنید تا چه متریکی به شما نشان داده شود. همچنین میتوانید بین دو متریک مختلف انتخاب کنید و یا آنها را مقایسه کنید. از جمله این متریکها میتوان به دورهها یا تعداد دفعاتی که وبسایت شما بازدید شده (Sessions)، نرخ پرش یا تعداد کاربرانی که از دست دادهاید، (Bounce Rate) تعداد کاربران (Users)، میانگین طول مدت یک دورۀ بازدید (Avg. SessionDuration)، تعداد صفحات مشاهده شده توسط کاربران (Pageviews)، میانگین صفحات مشاهده شده در هر دوره (Pages / Session) و درصد دورههای که بازدیدکنندۀ جدیدی به سایت شما آمده است (درصد New Sessions) اشاره کرد.
لازم به ذکر است که بصورت پیش فرض این آمارها در پایین نمودار نشان داده میشود. همچنین میتوانید انتخاب کنید که در قسمت راست نمودار شما انتخاب کنید تا نمودار ارائه شده بر اساس ساعت، روز، هفته یا ماه باشد. در انتهای همین صفحه نیز میتوانید درباره اطلاعات کاربران خود نظیر زبان، کشور، شهر، مرورگر، سیستم عامل و… را به دست آورید.
این بخش برای کسب اطلاعات جمعیت شناختی نظیر سن و جنسیت، کاربران وب سایت شما طراحی شده است.
شما میتوانید در علایق کاربران خود را بفهمید. لذا شما میتوانید با توجه به اطلاعات این بخش در وب سایت خود تغییرات لازم را اعمال کنید تا وب سایت شما بیشتر دیده شود.
در این بخش میتوانید اطلاعاتی درباره زبان و مکان کاربران خود را به دست آورید.
این بخش به شما کمک میکند تا نقاط ضعف و قوت وب سایت خود را بفهمید. شما در این بخش میتوانید اطلاعاتی نظیر کاربران جدید و آمار و ارقام آنها در مقایسه با کاربران قدیمی، دورههای برگشت و ترک وب سایت توسط کاربران، رفتار کاربران در وب سایت شما، مسیر انتخابی کاربران، دلایل مراجعه کاربران به وب سایت شما و موضوعاتی که کاربران در وب سایت شما بیشتر از همه به آن مراجعه میکنند را کسب کنید.
شما در این بخش میتوانید اطلاعات کاربر خود در مورد مرورگر، سیستمعامل و شرکت ارائه دهنده اینترنت را مشاهده کنید.
شما در این بخش میتوانید بفهمید که کاربران شما برای مراجعه به وب سایت شما، بیشتر گوشی یا تبلت استفاده میکنید.
در این بخش شما با مسیرهای که معمولا در وب سایت شما توسط کاربران مورد استفاده قرار میگیرد، نشان داده میشود.
بعد از نصب کد ردیابی میتوانید با تغییر یک سری از تنظیمات عملکرد پروفایل وبسایت خود در گوگل آنالیتیک را بهتر کنید. این تنظیمات، مشخص کننده اهداف شما از نصب گوگل آنالیتیکس خواهند بود. برای انجام تنظیمات مد نظر خود زبانهی admin در قسمت بالایی گوگل آنالیز را انتخاب کنید و سپس لینک Goals در انتهای ستون View را انتخاب کنید.
این تنظیمات به شما کمک میکنند تا از اتفاقات مهم وب سایت خود آگاه شوید. به عنوان مثال اگر در وب سایت شما یک فرم نظرسنجی قرار داشته باشد، میتوانید زمانی که فرم توسط کاربران پر شد با یک صفحهی تشکر از آنها تشکر کنید. یا اگر در وب سایت شما کالایی برای فروش وجود داشته باشد، میتوانید بعد از انجام فرآیند تکمیل از یک صفحه برای تایید خرید یا تشکر برای انتخاب شما، استفاده کنید.
برای ایجاد هدف جدید در گوگل آنالیتیکس از گزینه New Goal استفاده کنید. در مرحله بعد بر روی گزینهی Option کلیک کنید (اگر گزینه دلخواه شما برای برای وبسایت در بین سایر گزینهها باشد، دیگر لازم نیست این کار را انجام دهید). لازم به ذکر است که شما در هر مرحله برای رفتن به مرحلهی بعدی باید از گزینه Next Step استفاده کنید. یک نام مناسب برای هدف خود انتخاب کنید و بر روی گزینهی Destination کلیک کنید.
برای صفحهی تایید یا تشکر خود باید آدرس صفحه یا URL را از بعد com. در آدرس وب سایت خود اضافه کنید. شما بر این کار باید از و پنجرهی کشویی کناری در فیلد Destination را روی Begins with تنظیم نمایید.
اگر بخواهید میتوانید یک هزینه دلخواه را به دلار برای این تغییر صفحه در قسمت Value تعیین کنید. در نهایت گزینه Create Goal را انتخاب کنید تا اهداف شما تعیین شوند.
شما میتوانید حداکثر ۲۰ هدف را مانند مراحل توضیح داده شده را برای وبسایت خود تعیین کنید. پس در تعیین اهداف خود نهایت دقت را داشته باشید تا بهترین نتیجه را بهبود عملکرد وب سایت خود به دست آورید. شما میتوانید برای تنظیمات ردیابی اهداف خود به قسمت پشتیبانی گوگل آنالیتیکس مراجعه نمایید.
بیشتر اوقات شما به ارائه تمام گزارشات موجود در گوگل آنالیز نخواهید داشت. لذا بهتر است گزارشها مورد نیاز خود را تعیین کنید. برای ارائه گزارشهای مورد نیاز خود از لینک Shortcut که در بالای بالای گزارش وجود دارد، استفاده نمایید. چنانچه خواهان دسترسی سریع به برخی از گزارشهای خود هستید نیز گزارش مورد نظر در نوار سمت چپ را به لیست Shortcuts اضافه کنید.
همچنین میتوانید با استفاده از گزینهی Email، گزارشهای مورد نظر خود در فواصل زمانی معین برای شما یا افراد دیگر ایمیل شود. البته در صورتی که خواهان دریافت پست الکترونیکی به افراد دیگر هستید، به طور منظم منوی Admin، ستون View مراجعه کنید و گزینه Scheduled Email را انتخاب کنید. تا لیست افرادی که این گزارشها را دریافت میکنند را مشاهده کنید.
شما برای این کار باید گزینه User Management در منوی Admin و در هر یک از ستونهای Account و Property (وبسایت) و View را انتخاب کنید. شما در این بخش قادر خواهید بود تا ایمیل افرادی که میخواهید گزارش کار خود را با آنها به اشتراک بگذارید و سطح اختیارات و دسترسی آنها را تعیین نمایید.
شما میتوانید در صفحهی Home لیست تمام وبسایتها و مروری بر متریکهای اصلی نظیر زمان متوسط جلسات، جلسات، نرخ پرش، و نرخ تبدیل را مشاهده کنید.
برای حفظ حریم شخصی کاربران موتورهای جستجو، گوگل کلید واژههای اصلی مورد استفاده کاربران را نمایش نمیدهد. شما میتوانید برای نمایش این کلیدواژهها از ابزارهایی پولی یا رایگانی نظیر google webmaster tools، Authority lab’s now provided reports و Hittail استفاده کنید.
بعد از نصب درس کد ردیابی، میتوانید برای مشاهده اطلاعات تحلیل شدهی ورودی وب سایت خود از تب گزارش در بالای صفحه استفاده کنید. البته در ۲۴ ساعت اول تنها میتوان در منوی سمت چپ اطلاعات زمان واقعی (همان لحظه) را دید.
با انتخاب قسمتها مختلف میتوانید در زیر هر جدول یا نمودار میتوان اطلاعات جزئیتری را نیز مشاهده کنید. علاوه بر این شما با آموزش گوگل آنالیتیکس میتوانید نحوه استفاده از کلیدهای میانبر برای دسترسی سریع به صفحات مورد نظر را یاد بگیرد. یکی از صفحات مهم برای اطلاعرسانی رویدادهای خاص مانند وقوع ترافیک، صفحه آگاهسازی رویدادها است.
برای اطلاعرسانی شما از آماری معنادار است. با فعالسازی این قسمت، هنگام رخداد رویدادهای مد نظر، هشدارهایی توسط گوگل آنالیتیکس برای شما ارسال خواهد شد.
لازم به ذکر است که باید بدانید که گزارشهای Acquisition بعد از مراجعه کاربران به سایت شما ایجاد میشوند. گزارشهای Behavior نیز نشان دهنده فعالیت کاربران در وب سایت شما است. همچنین برای اینکه بدانید که اهداف شما تا چه حد تحقق یافته اند، باید از گزارشهای Conversion استفاده کنید.
شاید برای شما سوال باشد که آموزش گوگل آنالیز برای چه کسانی مناسب خواهد بود. درک درست از گوگل آنالیتیکس میتواند برای تمام افراد مفید باشد؛ اما میتوان افراد ذیل را بیشترین مخاطبین این ابزار دانست: