آموزش روانشناسی

هر آنچه درباره روانشناسی اجتماعی باید بدانید!

روانشناسی اجتماعی شاخه ای از روانشناسی است که بر رفتار اجتماعی، نحوه تفکر، احساس و عملکرد افراد تأثیر می‌گذارد.  نوع درک ما در ارتباط با جهان نقش مهمی در انتخاب‌ها، رفتارها و اعتقادات ما دارد. برعکس آن هم می‌تواند صدق کند و نظرات دیگران بر رفتار و نوع نگاه ما به خود تأثیر بگذارد.

شناخت روانشناسی اجتماعی به دلایل زیادی مفید است. اول ما می‌توانیم درک کنیم که چگونه رفتارهای دیگران بر انتخاب ما تأثیر می‌گذارند. برخی از جنبه‌های اساسی رفتار اجتماعی وجود دارد که نقش زیادی در عملکردهای ما دارد.

مقاله پیشنهادی :روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی

 

روانشناسی اجتماعی چیست؟

روانشناسی اجتماعی یک مطالعه علمی درباره چگونگی ساخت افکار، احساسات، اعتقادات، نیات و اهداف افراد در یک زمینه اجتماعی توسط تعاملات واقعی یا تصوری با دیگران است. بنابراین این علم به رفتار انسان و شرایطی که رفتار و احساسات اجتماعی در آن‌ها رخ می‌دهد، نگاه می کند.

بارون، بیرن و سولز (۱۹۸۹) روانشناسی اجتماعی را چنین تعریف می‌کنند …

«حوزه علمی که به دنبال درک ماهیت و علل رفتار فردی در موقعیت‌های اجتماعی است»

مباحث بررسی شده در روانشناسی اجتماعی عبارتند از: خودشناسی، شناخت اجتماعی، نظریه اسناد، تأثیر اجتماعی، تعصب و تبعیض، پرخاشگری، نگرش ها!

احتمالاً قبلاً متوجه شده اید که افراد دیگر می‌توانند تأثیر چشمگیری در نحوه عملکرد و انتخاب‌های شما داشته باشند.  در نظر بگیرید که اگر تنها باشید در مقابل افراد دیگر در اتاق چگونه می‌توانید در یک موقعیت خاص رفتار کنید.

روانشناسی اجتماعی

تاریخچه و تاثیرات اولیه

ارسطو معتقد بود كه انسان ها به طور طبيعي اجتماعي هستند، ضرورتي كه به ما اجازه مي‌دهد با هم زندگي كنيم (رويكردي فرد محور) در حالي كه افلاطون احساس فکر می‌كرد یک جامعه فرد را كنترل مي‌كند و مسئوليت اجتماعي را از طريق زمينه اجتماعي (رويكردي اجتماع محور) تشويق مي‌كند.

هگل (۱۷۳۱–۱۸۳۱) این موضوع را مطرح كرد كه جامعه پیوندهای اجتناب ناپذیری با رشد ذهن اجتماعی دارد. این امر منجر به اتفاق‌های مهم در مطالعه روانشناسی اجتماعی شد.

او بر این مفهوم تأکید کرد که شخصیت به دلیل تأثیرات فرهنگی و اجتماعی، به ویژه از طریق زبان که وسیله اجتماعی جامعه است و هم وسیله ای برای تشویق اندیشه اجتماعی خاص در فرد، رشد می‌کند. 

ویدیو پیشنهادی :ویدئو آموزشی روانشناسی
ویدئو آموزشی روانشناسی

 

رشته روانشناسی اجتماعی

این رشته مربوط به درک رفتار فردی در یک زمینه اجتماعی است که تقریبا یک رشته نسبتاً جوان شناخته می‌شود که اولین بار در اوایل قرن ۲۰ توسعه پیدا کرده است. در آن زمان، بسیاری از نظریه پردازان در رفتار انسان معتقد بودند که رفتار توسط محرک‌های داخلی مغز اداره می‌شود که عمدتا قابل تغییر نیستند.

به عنوان مثال کتاب مک داگال مقدمه ای بر روانشناسی اجتماعی (۱۹۰۸)، بر نیروهای ذاتی و غریزی در رفتار اجتماعی انسان تأکید داشت. این نیروهای ساکن نمی‌توانند توسط زمینه های اجتماعی تغییر کنند. به عبارت دیگر، فضای زیادی برای انتخاب افراد در مورد چگونگی رفتار خود در زمینه‌های اجتماعی وجود نداشت، و درگیر شدن در آن موقعیت‌های اجتماعی برای تغییر انگیزه‌های ذاتی فرد زیاد نبود.

آزمایشات اولیه بر رفتار اجتماعی

 در مورد اولین آزمایش واقعی اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد، اما موارد زیر مطمئناً از مهمترین آن‌هاست. روانشناسان از روش تجربی برای بررسی عملکرد دوچرخه سواران و دانش آموزان در مورد چگونگی تأثیر حضور دیگران بر عملکرد کلی استفاده کردند که چگونه افراد در زمینه اجتماعی تحت تأثیر قرار می‌گیرند و چگونه رفتار می‌کنند.

 تا سال ۱۹۳۵ مطالعه هنجارهای اجتماعی توسعه یافت و به بررسی چگونگی رفتار افراد طبق قوانین جامعه پرداختند. و بیشتر تحقیقات اصلی در روانشناسی اجتماعی پس از جنگ جهانی دوم انجام شد، زمانی که افراد در هنگام ارتباط اجتماعی گروهی و در موقعیت‌های اجتماعی به رفتار افراد دیگرعلاقه مند شدند.

نظریه‌ها در روانشناسی اجتماعی

رفتارهای شما در گرو اهداف شماست یعنی باید هدف خاصی داشته باشید. بعضی از اهداف یا نیازها مثل نیاز به روابط اجتماعی، میل به درک شدن و درک کردن دیگران، آرزوی کسب یا حفظ موقعیت یا موفقیت خاص شامل این اهداف است.

 نحوه رفتار افراد ناشی از تمایل به تحقق این نیازها است، مردم به دنبال دوستان بیشتر و شریک زندگی برای خود می‌گردند و برای به دست آوردن موقعیت اجتماعی تلاش می‌کنند.

کاربرد روانشناسی اجتماعی

موقعیت های اجتماعی شخصیت ما را شکل می‌دهند

در روانشناسی اجتماعی همه رفتارهای ما به شکل گیری شخصیت ما کمک می‌کند. یکی از روش‌های شکل گیری شخصیت از طریق فرآیند ارزیابی است. مثلا تصور کنیم دیگران از نظر رفتاری چگونه ما را می‌بینند. روش دیگر، فرآیند مقایسه اجتماعی است، که می‌توانیم خود را با افراد همسن و سال خود مقایسه کنیم.

 گاهی اوقات ممکن است ما در مقایسه اجتماعی رو به بالا قرار بگیریم و افرادی که به نوعی وضعیتی بهتر از ما دارند را با خود مقایسه ‌کنیم. در شرایط متفاوت دیگر هم ممکن از برعکس در مقایسه اجتماعی رو به پایین قرار بگیریم، جایی که توانایی های خود را با توانایی های دیگران مقایسه کنیم.

مقاله پیشنهادی : رشته روانشناسی
رشته روانشناسی

 

تأثیر گوشی همراه بر روابط اجتماعی

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که گوشی‌های هوشمند می‌توانند منجر به حواس پرتی شوند که در نهایت روابط اجتماعی را تضعیف می‌کند.

رایان دوایر استاد دانشگاه بریتیش کلمبیا در اینباره گفت: “در ۱۰ سال گذشته، تلفن‌های هوشمند انقلابی در چگونگی زندگی ما ایجاد کرده‌اند و ما را دائما به اینترنت وصل می‌کنند.”  “ما می خواستیم بدانیم که آیا این موضوع ممکن است بر تعاملات اجتماعی دنیای واقعی ما تأثیر بگذارد یا خیر؟

برای اولین مطالعه در اینباره، که شامل ۳۰۰ شرکت کننده بود، محققان از بعضی از مردم کانادایی خواستند به همراه ۳ تا ۵ دوست یا اعضای خانواده خود در یک رستوران غذا بخورند.  شرکت کنندگان به طور تصادفی در یکی از دو گروه متفاوت قرار گرفتند: برخی گوشی‌های خود را روی میز گذاشتند، بقیه از گوشی‌های خود در حین خوردن غذا استفاده کردند.

 شرکت کنندگان و دوستان آن‌ها پس از صرف غذا یک نظرسنجی انجام دادند. محققان به این نتیجه رسیدند که مردم در زمان استفاده از گوشی آن وعده غذایی را کمتر لذت بخش ارزیابی می‌کنند و گفتند زمان استفاده از گوشی حواس آن‌ها پرت می‌شود.

 در مطالعه دوم با ۱۲۳ شرکت کننده دیگر، محققان ۵ بار در روز و به مدت یک هفته از مردم نظر سنجی کردند.  آن‌ها به این نتیجه رسیدند  باز هم مردم موقع استفاده از گوشی لذت کمتری از غذا می‌برند.

در روابط اجتماعی ما رفتار دیگران را تحلیل می‌کنیم

 یکی از اتفاق‌های رایج تأیید تحلیل نوع رفتار دیگران است، درست زمانی که ما می‌خواهیم صفات دیگر را نادیده بگیریم و به دنبال شواهدی برویم که عقاید قبلی ما را در مورد دیگران تأیید کند.

نوع رفتار ما منعکس کننده شخصیت ماست

 این امر زمانی رخ می‌دهد که نتیجه بگیریم رفتارهای دیگران با اهداف و شخصیت آن‌ها مطابقت دارد.  به عنوان مثال، اگر ببینیم خانمی به یک پیرمرد در عبور از خیابان کمک می‌کند، ممکن است این تصور در ذهن ما ایجاد شود که او خوش قلب است. اگرچه رفتاراو می‌تواند آموزنده باشد، اما به همان اندازه هم می‌تواند گمراه کننده باشد.

اگر ارتباط محدودی با کسی داشته باشیم، رفتاری که می‌بینیم ممکن است غیرطبیعی و یا به دلیل شرایط خاص باشد نه ویژگی‌های برتر او. در مثال قبلی، خانم ممکن است فقط به فرد مسن کمک کند چون ممکن است به جای اینکه از روی مهربانی قلبش باشد، برای نگهداری از او استخدام شده باشد‌.

نتیجه گیری

یادگیری بیشتر در مورد روانشناسی اجتماعی می‌تواند درک شما از خود و دنیای اطراف شما کامل‌تر کند. با کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی نگاه دیگران، رفتار آن‌ها با شما می‌توانید اطلاعات بیشتری از چگونگی تأثیر روابط اجتماعی بر عملکرد افراد پیدا کنید.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا