آموزش روانشناسی

هر آنچه باید درباره رشته روانشناسی بدانیم

هر چیزی که لازم است درباره رشته روانشناسی بدانید. هر ساله با برگزاری کنکورهای کارشناسی و کارشناسی ارشد، شاهد جمعیت زیادی از افرادی هستیم که می‌خواهند در رشته روانشناسی تحصیل کنند.

از سوی دیگر وقتی با فارغ التحصیلان این رشته روبرو می‌شویم، گاها می‌بینیم که تصورات آن‌ها با آنچه در دانشگاه با آن روبرو شدند تفاوت می‌کند.

مقاله پیشنهادی :شخصیت شناسی از روی چشم
شخصیت شناسی از روی چشم

 

دنیای روانشناسی دنیایی شیرین، جذاب و پرتنوع است که می‌تواند برای همه افراد جذابیت‌های خاص خود را داشته باشد. اما آنچه باید بدانیم این است که مثل همه زمینه‌های دیگر، نباید از روی احساسات و بدون شناخت آن را انتخاب کرد.

در این مقاله می‌خواهیم نگاهی جامع و کلی به رشته روانشناسی داشته باشیم تا با دیدی دقیق‌تر به سراغ آن برویم. با ما همراه باشید.

رشته روانشناسی

  • باآگاهی انتخاب کنیم

اول از همه باید بتوانیم گرایش‌های مختلف روانشناسی را بشناسیم. آنچه ما بیشتر از سایر رشته‌ها در دنیای واقعی می‌بینیم، مربوط به رشته روانشناسی بالینی است.

مقاله پیشنهادی :روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی

 

در حالی‌که روانشناسی از رشته‌ها و شاخه‌های متنوع و گسترده‌ای تشکیل شده و روانشناسی بالینی تنها جز کوچکی از آن‌هاست. دانسنتن تفاوت روانشناس با روانپزشک و روانشناس بالینی با سایر گرایش‌ها به ما کمک می‌کند تا بهتر و آگاهانه‌تر به سمت رشته روانشناسی حرکت کنیم.

کارشناسی ارشد روانشناسی

روانشناسی؛ علاقه یا رشته تحصیلی مسئله این است!

‌‌این واقعیت غیرقابل انکار است که داشتن اطلاعات روانشناسی می‌تواند برای هر کسی راهگشا و کاربردی باشد. روانشناسی یکی از علومی‌ست که در هر لحظه از زندگی‌مان می‌توانیم از آن استفاده کنیم و فوایدش را ببینیم. اما سوالی که قبل از انتخاب رشته رونشناسی باید از خودمان بپرسیم این است که چرا می‌خواهیم روانشناسی را به عنوان یک رشته انتخاب کنیم و فکر می‌کنیم باید فراتر از مطالعه منابع روانشناسی رفت؟

بهتر است قبل از انتخاب رشته با یک نفر متخصص که در رشته روانشناسی مشغول به کار است صحبت کنیم. در این صورت درخواهیم یافت که اشتغال به این رشته نیاز به خصوصیات روحی و فردی منحصر به‌فردی دارد ومانند هر رشته دیگری هر کسی نمی‌تواند از عهده آن بربیاید.

این نکته را در نظر داشته باشید که در رشته روانشناسی قرار است زمان زیادی از روزتان را برای بررسی آسیب‌ها، اختلالات و ناهنجاری‌های روانی افراد صرف کنید و این چیزی‌ست که همه افراد نمی‌توانند از عهده آن بربیایند.

دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته روانشناسی، مانند سایر رشته‌ها باید از مهارت‌ها و توانایی‌هایی برخوردار باشند. این توانایی‌ها به آن‌ها کمک می‌کنند تا بهتر بتوانند در این رشته پیشرفت کنند و اثرگذار باشند.

مهارت‌هایی مثل مهارت‌های حل مسئله و تصمیم‌گیری، علاقه به کمک و همدلی با انسان‌ها و مهارت خوب شنیدن از این جمله هستند.

گرایش‌های رشته روانشناسی

در حال حاضر رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی تنها یک گرایش روانشناسی دارد. در مقطع ارشد رشته روانشناسی گرایش‌های بیشتری دارد که از بین آن‌ها می‌توان به گرایش‌های روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی، روان سنجی، روانشناسی صنعتی سازمانی، روانشناسی تربیتی و روانشناسی کودکان استثنایی اشاره کرد.

شناخت هر کدام از این گرایش‌ها به شما در انتخاب مسیرتان کمک به سزایی می‌کند. پیش از این درباره روانشناسی بالینی و عمومی و تفاوت آن‌ها گفته‌ایم. در اینجا باز هم به تعدادی این گرایش‌ها و تخصص و روش هر کدام اشاره می‌کنیم.

کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی:

روانشناسی عمومی به بررسی و پژوهش در مباحث پایه‌ای و اساسی روانشناسی می‌پردازد و رفتارهای انسان و دیگر موجوادات زنده را بررسی می‌کند. در روانشناسی عمومی تمرکز بر روی اختلالات و ناهنجاری‌های روانی نیست بلکه تمام فرایندهای ذهنی، رفتاری و زیست شناختی که منجر به یک واکنش در فرد بشوند مورد بررسی قرار می‌گیرند.

ویدیو پیشنهادی :ویدئو آموزشی روانشناسی
ویدئو آموزشی روانشناسی

 

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی:

در روانشناسی بالینی، تمرکز اصلی برروی علائم بالینی و نشانه‌های اختلالات و ناهنجاری‌های روانی می‌باشد. همچنین رویکردهای درمانی، مثل روان درمانی، شناخت درمانی، زوج درمانی و… از جمله مسائلی‌ست که در این رشته بررسی می‌شوند.

این نکته را باید یادآوری کنیم که داوطلبان بیشتری تمایل به تحصیل در رشته روانشناسی بالینی دارند و به همین دلیل، رقابت برای قبولی در رشته روانشناسی بالینی، بیشتر است. افراد فارغ التحصیل در این رشته می‌توانند در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های روانشناسی، فعالیت‌های پژوهشی و همچنین فعالیت‌های آموزشی مشغول به‌کار شوند.

کارشناسی ارشد روانسنجی:

رشته روانسنجی یکی از گرایش‌های روانشناسی است که علیرغم جذابیت‌های بسیاری که دارد کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در رشته روانسنجی، با کمک آزمون‌ها و روش‌های متنوع، پارامترهای روانشناختی افراد (به عنوان مثال هوش یا ویژگی‌های شخصیتی) اندازه‌گیری می‌شوند.

نکته‌ای که باید در انتخاب رشته روانسنجی به آن توجه کنیم این است که در این رشته، دروس آمار و ریاضی هم در کنار روانشناسی اهمیت زیادی دارند و فرد متقاضی باید از علاقه و توانایی کافی در این رشته‌ها برخوردار باشد.

رشته روانشناسی

ارشیابی تحصیلی، ارزشیابی شغلی، ارزشیابی مهارتی، طبقه‌بندی افراد از نظر خصوصیات و استعدادها و همچنین تحقیق و پژوهش در مراکز مختلف، از جمله کارهایی‌ست که فارغ‌التحصیلان روانسنجی می‌توانند به آن‌ها مشغول شوند.

کارشناسی ارشد روانشناسی صنعتی سازمانی:

در رشته روانشناسی صنعتی و سازمانی، روانشناسان رابطه فرد و دنیای کاری او را بررسی می‌کنند در واقع در این رشته، هدف بهبود و تسهیل فرایندهای کاری است. فرایند جذب و استخدام، بهبود شرایط محیطی، طراحی فرایندهای کار و… از جمله وظایف یک روانشناس صنعتی و سازمانی است.

مقاله پیشنهادی :روانشناسی کودک و نوجوان
روانشناسی کودک و نوجوان

 

همچنین یک روانشناس صنعتی و سازمانی باید بتواند در تمام مراحل سیستم‌های کاری و افراد یک سازمان را تجزیه و تحلیل کند و از قدرت حل مسئله و تحلیل بالایی برخوردار باشد. با گذشت زمان روز به روز تعداد شرکت‌ها و سازمان‌هایی که نیاز به بررسی دقیق سازمانشان با نگاهی روانشناسانه دارند بیشتر می‌شود و امروز تقریبا تمام شرکت‌های بزرگ به‌طور جدی بخشی برای روانشناسی صنعتی سازمانی و اشتغال افراد فارغ‌التحصیل از این رشته دارند.

 

کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی:

روانشناسی تربیتی را می‌توان پلی بین تربیت و روانشناسی دانست. در این رشته افراد با تمام مسائل تربیتی یک فرد از لحظه تولد تا بزرگسالی آشنا می‌شوند و بیش از هرچیز بر روی مسئله یادگیری و تربیت تمرکز می‌کنند. آموزش مربیان، تسهیل فرایندهای آموزشی، بررسی و شناسایی استعدادها و همچنین بهینه سازی فضای آموزش، از جمله وظایف یک روانشناس تربیتی هستند.

رشته روانشناسی؛ ترکیب علوم پایه و علوم انسانی

تا اینجا تا حدود خوبی با بعضی از گرایش‌های کارشناسی ارشد رشته روانشناسی آشنا شدیم. همچنین، نکاتی را بررسی کردیم که  به ما کمک می‌کنند تا با دیدی وسیع‌تر برای انتخاب رشته روانشناسی اقدام کنیم. نکته پایانی که می‌خواهیم به آن اشاره کنیم این است که باید بدانیم رشته روانشناسی رشته‌ای‌ست که مانند پلی بین علوم مختلف می‌ماند.

در این رشته دانش علوم اعصاب، فلسفه، پزشکی و… در کنار هم قرار می‌گیرند به همین دلیل این رشته هم به توانایی و علاقه افراد در علوم تجربی و هم به استعداد در علوم انسانی نیاز دارد. شاید به همین دلیل باشد که برای مقطع کارشناسی کنکور رشته روانشناسی شناور است و هم از کنکور تجربی و هم علوم انسانی می‌توان متقاضی آن بود.

نظر شما درباره رشته روانشناسی چیست؟ آیا خودتان یا اطرافیانتان در این رشته تحصیل کرده‌اید؟ اگر پاسختان مثبت است، چه تجربیاتی دارید که می‌تواند به سایر افراد کمک کند؟ با ما در بخش نظرات همراه باشید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه روانشناسی می‌توانید به بخش آموزش روانشناسی وبلاگ مکتب‌خونه مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا