آشنایی با انواع سیستم مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوا یکی از اجزای اصلی و اساسی هر سایتی است و بدون آن، نمایش و مدیریت محتوا ممکن نخواهد بود.
سیستم مدیریت محتوا به صاحب و مدیران سایت اجازه میدهد ارائه محتوا را در سایت خود کنترل و سازماندهی کنند. گسترش و پیشرفت سیستمهای رایگان و متنباز مدیریت محتوا در سالهای اخیر، امکان ساخت و مدیریت سایت را برای همه افراد فراهم کرده است.
سیستمهایی مثل وردپرس که داشتن سایت را از حالت رویا خارج کردهاند. در این مقاله قصد داریم انواع سیستم مدیریت محتوا را به همراه ویژگیهای اصلی آنها به شما معرفی کنیم.
سیستم مدیریت محتوا چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
صفحات وب معمولا با محتوا پر میشوند. محتواهایی متنی، صوتی یا تصویری که با توجه به اهداف و نیازهای برند دیجیتال یا مخاطبان آن گردآوری و پخش شدهاند. سیستم مدیریت محتوا یا Content Management System که به طور مخفف آن را CMS مینامند، نرمافزاری بر بستر اینترنت است که به تولید، سازماندهی و نگهداری محتوا کمک میکند.
بعضی از این سیستمها (مثل وردپرس) آن قدر ساده و روان کار میکنند که با کمترین دانش IT میتوان با آنها کار کرد. همین قابلیت باعث شده که کسبوکارهای کوچک بسیاری (که منابع لازم برای استخدام یک تیم حرفهای IT) را ندارند به سمت سیستمهای مدیریت محتوای متن بازی مثل ورد پرس هجوم بیاورند.
شناخت انواع سیستم مدیریت محتوا به شما کمک میکند بهترین CMS را برای کسبوکار خود انتخاب کنید. در ادامه انواع CMS را شرح میدهیم.
سیستم مدیریت محتوا چه انواعی دارد؟
به طور کلی سیستم مدیریت محتوا دو نوع دارد.
-
متن باز (Open Source)
نرم افزار متن باز نرم افزاری است که کد آن در دسترس همه افراد قرار دارد و هر کسی قادر خواهد بود آن را تغییر بدهد. سیستمهای مدیریت محتوای متن باز سیستمهایی رایگان هستند که قالبهای آمادهای را هم در اختیار کاربران قرار میدهند. معروفترین سیستم مدیریت محتوای متن باز WordPress است. این سیستمها مثل یک پروژه باز در دسترس همه توسعهدهندگان دنیا قرار داشته و در نتیجه هر روز تغییرات جدید و مثبتی در آنها اعمال میشود.
-
سرویس نرمافزاری (Saas)
این سیستمها توسط یک شرکت خاص ارائه شده و دسترسی به کدهای آنان برای هیچکسی ممکن نخواهد بود. کسانی که به انواع سیستم مدیریت محتوای نرمافزاری یا اشتراکی نیاز داشته باشند، باید آنها را به صورت ماهیانه اجاره کنند.
بهترین انواع سیستم مدیریت محتوا
CMS های اوپن سورس یا سیستمهای مدیریت محتوای متنباز، مدیریت سایت را برای همه ممکن و ساده کردهاند. در راس این لیست، وردپرس قرار دارد که پراستفادهترین سیستم مدیریت محتوا در دنیا است.
-
وردپرس (WordPress)
مشهورترین و پراستفادهترین CMS دنیا که در حال حاضر توسط برندهای کوچک و بزرگ یا سایتهای شخصی مورد استفاده قرار میگیرد. جالب است بدانید ۴۰ درصد از تمام سایتهای فعال روی اینترنت از این سیستم استفاده میکنند. وردپرس حجم بسیار کمی از سرور را اشغال کرده و و با سرعتی بالا نصب میشود.
همچنین بیشتر خدمات این سیستم رایگان بوده و متنباز بودن آن باعث گسترش روزافزون آن به دست برنامهنویسان سراسر دنیا شده است. مقالاتی که در وردپرس منتشر میکنید خیلی سریع وارد فهرست گوگل شده و کسب رتبه در موتورهای جستجو با این سیستم بسیار ساده میشود.
-
جوملا (Joomla)
انواع سیستم های مدیریت محتوا هر کدام برای هدف خاصی طراحی شدهاند. جوملا تا چند سال پیش رقیب سرسخت وردپرس بود اما در سالهای اخیر به نوعی از رقابت کنار گذاشته شده است. برخورداری از افزونههای گسترده، رایگان بودن و سرعت بالای راهاندازی را میتوان بهعنوان مزایای کلیدی این سیستم معرفی کرد.
-
دروپال (Drupal)
این سیستم مدیریت محتوا مثل وردپرس و جوملا، از تعداد زیادی قالب آماده بهره نمیبرد. برای همین بیشتر طراحان و برنامهنویسان حرفهای وب سمت آن میروند. در عوض دروپال بین انواع سیستم های مدیریت محتوا، بالاترین امنیت و سازگاری را به خود اختصاص داده است.
-
پی اچ پی نوک (PHP Nuke)
PHP Nuke در میان انواع سیستم های مدیریت محتوا، بیشترین قدمت را دارد و هنوز هم بعضی از برنامهنویسان به آن پایبند ماندهاند. نصب رایگان، ابزار مدیریتی کامل، امکان مشاهده آمار لحظهای، امکان مدیریت لینک و همچنین برگزاری نظرسنجی را میتوان بهعنوان قابلیتهای کلیدی PHP Nuke حساب کرد.
با همه اینها، این سیستم نتوانسته است در مقایسه با سیستمهای جدیدتری مثل وردپرس، قابلیتهای تازهای ارائه کند و در نتیجه اصطلاحا قافیه را باخته است.
-
مگنتو (Magento)
این سیستم مدیریت محتوا به طور اختصاصی برای راهاندازی و مدیریت فروشگاه اینترنتی طراحی شده است. تمرکز این سیستم روی سرویسدهی به فروشگاههای اینترنتی باعث شده است بتواند امکانات بسیار خوبی را به فعالان این زمینه ارائه دهد.
برای مثال صفحات این سیستم بسیار سبک بوده و با سرعت بالایی بارگذاری میشوند و سازگاری صفحات مگنتو با صفحات وب بسیار بالا است. در این سیستم از ارائه قالبهای آماده خودداری شده است تا صفحات قابل شخصیسازی باشند. مزیت کلیدی مگنتو را میتوان امکان پیادهسازی پیچیدهترین الگوریتمهای فروش و جریانهای کاری (WorkFlow) دانست.
کلام آخر
مدیریت محتوای سایت اساسیترین و مهمترین نیاز مدیران و صاحبان سایت است. در گذشته داشتن یک سایت شخصی یا سازمانی به شدت پرهزینه و سخت بود و بیشتر به یک رویا شباهت داشت. در حالی که امروز میتوان در کمتر از یک ساعت سایت ساخت و با سیستمی مثل وردپرس محتوای آن را مدیریت کرد.
انواع سیستم مدیریت محتوا عبارت است از: سیستم نرمافزاری (Saas) و سیستم متن باز (Open Source). شما باید با توجه به نیازهایی که دارید بهترین سیستم مدیریت محتوا را برای سایت خود انتخاب کنید.
در این مقاله سعی کردیم با معرفی بهترین سیستمهای مدیریت محتوا و توضیح ویژگیهای آنها، در انتخاب بهترین سیستم به شما کمک کنیم. نظرات خود را از بخش کامنت با ما در میان بگذارید.