مهارت های عکاسی

با اصطلاحات عکاسی آشنا شوید

دنیای تصویرسازی دیجیتال پر از عبارات، اعداد و اصطلاحات می‌باشد. یادگیری عکاسی دیجیتال در وهله اول، کار سختی به نظر می‌رسد. مخصوصا زمانی‌که شما با انواع اصطلاحات تکنیکی عکاسی دیجیتال مواجه می‌شوید که آن‌ها را نمی‌فهمید و به تکاپوی یادگیری آنان می‌پردازید. آشنایی با مفهوم این اصطلاحات می‌تواند به درک بهتر ما از عملکرد دستگاه‌ها و ابزارها بیانجامد.

قبل از یادگیری اصطلاحات عکاسی، شما باید معنی PHOTOGRAPHY را بدانید. این کلمه دارای پیشینه جذاب یونانی است و از دو بخش photo به معنای نور و graphy به معنای نمودار و یا ترسیم می‌باشد. پس اساس عکاسی و ثبت کردن یک تصویر از ابتدا با نور همراه بوده است.

 

مقاله پییشنهادی : لیست تجهیزات عکاسی با موبایل
آموزش عکاسی به ساده‌ترین زبان

به محض این که اصطلاحات تخصصی مهارتی مانند عکاسی را یاد بگیرید، مطالعه مقالات آموزشی و تخصصی برایتان مثل آب خوردن خواهد شد. در ادامه شما را با اصطلاحات عکاسی آشنا خواهیم کرد. شاید اولین قدم برای شناخت عکاسی و یادگیری آن، تلاش در جهت یافتن معنا و مفهوم عکاسی باشد.

اصطلاحات عکاسی

 

۱-لنز

از اولین و ساده‌ترین اصطلاحات عکاسی که باید بدانید، لنز است. ساختار دوربین‌ها از دو بخش بدنه و لنز تشکیل می‌شود. به مجموعه‌ای از عدسی‌های واگرا و هم‌گرا که برای ساخت یک عدسی محدب مرکب همکاری می‌کنند لنز گفته می‌شود. کار این قطعات متمرکز کردن نور برای ورود به سنسور می‌باشد به عبارت دیگر لنز پرتوهای نور را که به سمت دوربین و دریچه ی ورودی می‌آیند را در یک نقطه متمرکز می‌کند.

۲-دیافراگم

دیافراگم پلک لنز شما به حساب می‌آید. دیافراگم مجموعه‌ای از تیغه‌های فلزی متحدالشکل، متحدالمرکز و همچنین متحدالمحیط می‌باشد که ازاطراف به دور بدنه لنز فیکس شده ‌است و در مرکز آزاد می‌باشد. شما با میزان گشودگی این دیافراگم میزان نور دریافتی سنسور را در زمان فشردن دکمه شاتر تعیین می‌نمایید.

۳-اتاقک تاریک

اتاقک تاریک همان بدنه دوربین می‌باشد که محل قرارگیری سطح حساس به نور است.

۴- فوکوس

کلمه Focus به معنی تمرکز می‌باشد اما در حیطه عکاسی به معنی رسیدن به حداکثر وضوح است یا به عبارت دیگر فوکوس (FOCUS) تنظیم فاصله کانونی عدسی لنز دوربین بر اساس فاصله جسم تا دوربین برای داشتن یک تصویر واضح می‌باشد. یکی از نکات کاربردی در خلق کردن عکسی با کیفیت، فوکوس کردن بر روی سوژه می‌باشد. فوکوس در عکاسی دارای اهمیت بسیار زیادی است. به طوری که بسیاری از عکاس‌ها اولین کاری را که هنگام عکاسی انجام می‌دهند این است که زمانی که از پشت دوربین نگاه می‌کنند ابتدا بزرگنمایی را انجام می‌دهند و عکس می‌گیرند. در یک نقطه دلخواه تصویر را در بهترین حالت وضوح قرار می‌دهیم این قابلیت را دردوربین‌های حرفه‌ای و نیمه حرفه‌ای پیدا خواهید کرد.

عکاسان معمولا از این حالت برای تهیه عکس‌های حرفه‌ای استفاده می‌کنند. اگر شما بخواهید در یک منظره شلوغ بر روی سوژه خاص خود فوکوس کند، لازم نیست دوربین خود را به سوژه نزدیک کنید فقط کافیست روی تصویر آن شی، در صفحه نمایش ضربه بزنید تا دوربین آن را تشخیص بدهد و روی آن تمرکز کند. شما باید نحوه فوکوس برای دوربین خود و هر آنچه که باعث تار شدن یک تصویر می‌شود را یاد بگیرید.

۵-بوکه

بوکه، تاثیربخش خارج از فوکوس پس زمینه است که شما در زمان عکاسی ثبت می‌کنید. البته مفهوم بوکه، تاری یا مات کردن تصویر است. این جلوه هنری معمولا با استفاده از یک لنز پرسرعت و دیافراگمی باز مانند f/2.8 بدست می‌آید. در واقع همان کیفیت بخشی از عکس می‌باشد که در محدوده فوکوس شارپ قرار نمی‌گیرد.

۶-حساسیت ایزو

ایزو مدیریت سرعت نور وارد شده به سنسور را کنترل می‌کند به عبارتی دیگر ایزو  ISO در عکاسی عنصری از دوربین است که میزان حساسیت حسگر عکس به نور را تعیین می‌کند و اغلب با اعدادی در رنج  ۱۰۰ ۲۰۰ ۴۰۰ ۸۰۰  ۱۶۰۰ ۳۲۰۰ ۶۴۰۰ در دوربین سروکار دارد. ایزو در عکاسی یکی از سه عنصری است که دوربین برای تولید یک عکس به آن متکی باشد.

۷-سینکرونیزه

یک عملکرد دوربین که می‌توان با آن کارهای جالبی انجام داد، سرعت سنیک فلاش یا همان سرعت همگام سازی فلاش است. سرعت سینکرونیزه به سرعت همزمان میان باز شدن کامل پرده شاتر و تخلیه کامل نور فلاش می‌گویند.

۸-عمق میدان

یک واژه عکاسی است که به مقداری از تصویر که در فوکوس می‌باشد، اشاره دارد. بخش‌هایی از عکس که وضوح بیشتری دارند اصطلاح عمق میدان اطلاق می‌شود تا جایی که این بخش‌ها ، قابلیت فوکوس قابل توجهی نیز دارند .عکسبرداری در دیافراگم‌های وسیع می‌تواند به شما در گرفتن عمق میدان کم کمک کند.

۹-پرسپکتیو

پرسپکتیو در عکاسی به معنی میزان فشردگی اشیاء در تصویر می‌باشد. در پرسپکتیو ، وسواس زیادی روی نمایش اندازه و شکل و فاصله اشیا از هم وجود دارد و همچنین تصاویر سه بعدی بر روی یک صفحه تخت و دو بعدی است، در حالی که اندازه و شکل و فاصله اشیا و اجسام را از یکدیگر نشان می‌دهد.

۱۰-زاویه دید

فاصله کانونی زاویه دید را مشخص می‌کند و هرچه فاصله کانونی بیشتر باشد، زاویه دید کوچک‌تر و هرچه فاصله کانونی کم شود، زاویه دید بزرگ‌تر می‌شود.

۱۱-سرعت شاتر

شاتر به پرده ای گفته می شود که در مقابل حسگر دوربین قرار دارد و تا زمانی که دوربین عکاسی شروع به کارکند، بسته است. سرعت شاتر مدت زمانی است که شاتر باز می‌ماند و اجازه عبور نور را می‌دهد و در واقع دوربین شما عکسی را ثبت می‌کند. سرعت شاتر دو کار مهم را انجام می‌دهد .این دو کار عبارت است از:

  1. تغییر روشنایی عکس
  2. القای حس حرکت در تصویر به وسیله ثابت کردن سوژه

۱۲-ضریب اف (F number)

برای مشخص کردن و اندازه‌‌گیری بزرگی دریچه دیافراگم از یک مجموعه نوری استفاده می‌شود که به آن «ضریب اف» گویند.

۱۳-هیستوگرام

با استفاده از هیستوگرام (نمودار)، می‌توان مناطق روشن و تاریک عکس را شناسایی کرد. هیستوگرام نموداری است که به صورت گرافیکی نمایش داده می‌شود. هیستوگرام معمولا اطلاعات مربوط به سه رنگ اصلی قرمز، سبز و آبی، را نشان می‌دهد.

از نظر عکاسان مطرح، هیستوگرامی خوب است که بیشتر طیف‌های نور در وسط آن قرار گرفته باشند و طیف‌های کمی در بخش کناری و لبه آن قرار بگیرد.

۱۴-فرمت  raw

فرمت raw، فرمتی برای ذخیره سازی عکس در دوربین‌های دیجیتال می‌باشد و همچنین یک نوع فایل است که در پاسخ به محدودیت‌های فرمت فایل جِی‌پگ طراحی شده است. فرمت RAW یک فرمت بدون فشرده‌سازی است.

۱۵-saturation

Saturation عبارت است از میزان خلوص یک رنگ نسبت به رنگ سفید و یکی از خصوصیات رنگ می‌باشد. اگر نور سفید را به یک رنگ دیگر بتابانیم، درجه اشباع آن رنگ کاهش می‌یابد و اگر نور سفید را از یک رنگ پس بگیریم، رنگ مورد نظر اشباع‌تر و خالص‌تر به نظر می‌رسد.

۱۶-Live view

Live view قابلیتی است که توسط آن، می‌شود تصویر در حال ثبت را به‌ صورت هم‌زمان روی صفحه‌ نمایش به نمایش گذاشت و به شما این امکان را می‌دهد که تسلط بیشتری روی آنچه به ثبت می‌رسد داشته باشید. از لحاظ فنی این قابلیت به معنای کنار رفتن آینه و تابش مستقیم نور به حسگر و نمایش زنده‌ی تصویر تشکیل‌شده‌ی پشت لنز است.

۱۷-اگزیف(exif)

اگزیف اطلاعاتی است که دوربین به همراه فایل عکس ذخیره می‌کند تا اطلاعاتی (اطلاعاتی شامل تاریخ، مکان جغرافیایی و…) را درباره‌ی آن در اختیار شما قرار دهد. این اطلاعات را می‌شود با راه‌های مختلف به دست آورد.

۱۸-Leg time

به مدت زمانی که طول می‌کشد تا شما شاتر دوربین را بفشارید و عکس را ثبت کنید، Leg time گفته می‌شود.

۱۹-قانون یک سوم

یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای ترکیب‌بندی عکس، استفاده از قانون یک سوم است. قانون ترکیب‌بندی یک سوم به صورت فرضی تصویر را هم در جهت افقی و هم عمودی به سه بخش تقسیم می‌کند و همچنین نوعی ترکیب‌بندی است که در آن عنصرهای مهم یک عکس در طول یک شبکه ۳ در ۳ قرار داده می‌شوند یعنی به ۹ بخش تقسیم می‌شوند. عکاس با استفاده از این قانون، چهار خط را در عکس خود تصور می‌کند که در اثر ایجاد این خطوط، چهار نقطه متقاطع به وجود می‌آید و جالب‌ترین ترکیب بندی‌ها محصول قرار دادن سوژه در یکی از تقاطع‌های آن خطوط فرضی، به جای مرکز تصویر است.

۲۰-Auto bracketing

با استفاده از این تکنیک به زبان ساده با گرفتن ۳ تا ۷ عدد عکس با تنظیمات نوری مختلف، می‌توان مطمئن شد که صحنه را با بهترین نوردهی ممکن ثبت نموده‌ایم. وقتی که شما چندین عکس می‌گیرید عکس‌های با یک عکس با نوردهی کم، یک عکس با نوردهی زیاد و یک عکس با تنظیماتی که بهترین نوردهی طبیعی دارا می‌باشد.

۲۱-کلوین

در عکاسی، ترکیب طول موج در انواع مختلف نور بر حسب دمای رنگ توصیف می‌شود. دمای رنگ بر اساس مقیاس کلوین محاسبه می‌شود. تراز سفید در درجه کلوین اندازه‌گیری می‌شود.

۲۲- Color depth

به تفکیک رنگ گفته می‌شود، تعداد کل رنگ‌هایی که در تصویر می‌تواند باشد.

۲۳-نویز

نویز، نقطه‌های ریز در تصویر است، که حالت دانه دانه بودن به آن تصویر القا می‌کند .به عبارت دیگر نویز به صورت لکه‌های اتفاقی بر روی یک سطح صاف ظاهر می‌شود. نویز هم می‌تواند مطلوب باشد چرا که می‌تواند به تصویر یک حالت قدیمی که یادآور فیلم‌های اولیه است اضافه کند و هم می‌تواند کیفیت عکس را پایین آورد.

۲۴-Macro

ماکرو قابلیتی در دوربین‌هاست که امکان عکاسی از فاصله بسیار نزدیک حتی تا یک سانتی متری از سوژه را فراهم می‌کند. در این سبک از عکاسی، این لنز شماست که عکسبرداری را انجام می‌دهد؛ یعنی بدون لنز و دانستن تکنیک‌های مربوط به ماکرو نمی‌توان بزرگنمایی موجودات کوچک آن هم با کیفیت بالا و واضح را در دوربین داشت. در این حالت دوربین باید بتواند از فاصله نزدیک بر روی سوژه فوکوس کند. این ویژگی برای عکاسی از گل‌ها و گیاهان کوچک و حشرات مناسب است. یک لنز قوی نیاز است تا دوربین را به چشم یا بدن حیوان نزدیک کرده و از او عکس بگیرید. در نگاه اول این سبک عکاسی خیلی ساده به نظر می‌آید اما باید گفت که اصلاً کار ساده‌ای نیست.

۲۵-Pixel

پیکسل کوچکترین جزء یک تصویر دیجیتال است. هنگامی که شما به اندازه کافی روی یک عکس دیجیتال زوم کنید، متوجه می‌شوید که عکس شما از خانه‌های مربعی خیلی زیادی تشکیل شده است. در عکاسی به این خانه‌ها پیکسل گفته می‌شود. از نظر فنی، یک پیکسل عبارت است از یک مجموعه سه لایه متشکل از یک دیود حساس به نور در لایه اول به علاوه فیلتری رنگی در لایه دوم و در نهایت یک میکرولنز در آخرین لایه. حال زمانی که می‌گوییم یک سنسور با ابعاد ۲۴*۳۶ میلی متر دارای ۲۴ میلیون پیکسل است، می‌توان به راحتی به پیچیدگی فناوری ساخت سنسور پی برد. برای آشنایی با رزولوشن باید به دو فاکتور توجه کرد؛ تعداد پیکسل‌ها و نحوه‌ی پخش شدن آن‌ها در سطح تصویر.

۲۶-Tilt shift

لنز تیلتشیفت یا کنترل پرسپکتیو، لنز مخصوصی است که به کمک آن صفحه کانونی تصویر را چرخش می‌دهند. این چرخش باعث تغییر پرسپکتیو تصویر خواهد شد. این لنز برای انجام این کار از سازوکار و تجهیزات خاصی بهره می‌برد که توسط آن، عدسی‌ها چرخیده و یا بر روی محور خود حرکت می‌کنند. این لنز دارای چندین ویژگی خاص می‌باشد که شامل:

۱٫ضد تابش

۲٫افزاینده عمق میدان

۳٫قابلیت ثبت عکس‌های پانورامیک

۴٫ایجاد جلوه مینیاتوری و…

۲۷-پنینگ

پنینگ نام تکنیکی در عکاسی می‌باشد که برای نشان دادن تحرک سوژه‌ها به کار می‌رود. پنینگ چیزی جز حرکت و جریان نیست و در حقیقت به حرکات افقی، عمودی و یا چرخشی یک تصویر ثابت و یا ویدئو اشاره دارد یا به عبارتی اگر شما دوربین را همراه با سوژه متحرک، به‌ حرکت در می‌آورید و به‌ همین خاطر یک تصویر با سوژه‌­ی شارپ و پس‌زمینه­‌ی تقریبا مات و محو خلق می­‌شود. این کار به تصویرتان حس حرکت و سرعت می­‌بخشد.

۲۸-پانوراما

پانوراما تکنیکی است که سبب ایجاد عکس‌هایی با فضای وسیع‌تری نسبت به عکس‌های معمولی می‌شود. شما با استفاده از این تکنیک می‌توانید چند عکس مختلف را به هم متصل کنید تا یک عکس واید ایجاد شود. پس اگر چند عکس مختلف را به هم متصل کنید یک عکس واید ایجاد می‌شود. پانورا انواع مختلفی دارد همانند پانورما واید (عریض)، پانورمای۱۸۰  درجه، پانورمای۳۶۰درجه، پانورمای کروی.

۲۹-عکاسی پرتره

عکاسی پرتره انواع مختلفی دارد اما در همه آن‌ها تمرکز عکس بر روی چهره اشخاص است. امروزه بیشتر به عکس از انسان‌ها پرتره نگاری می‌گویند اما چند سال پیش معادلی اشتباه همچون تک چهره  برای واژه‌ی پرتره باب شد که به علت نامناسب بودن آن خیلی زود منسوخ گشت. در عکاسی پرتره عکس‌های پرتره را با عمق میدان کم یعنی با دیافراگم باز تهیه کرد تا پس زمینه محو شده و سوژه با تاکید بیشتری دیده شود.

۳۰-کلوز آپ

کلوز آپ نمایی بسته و درشت از موضوع می‌باشد؛ مثلا یک انسان از شانه تا نوک سر. برای گرفتن عکس کلوز آپ دوربین شما باید به فوکوسی مجهز باشد که امکان عکاسی در فاصله کمتر از بیست سانتی‌متر را بدهد. لنزهایی قدرت نزدیکی زیاد و فوکوس دارند که یک بزرگنمایی حداقل ۰/۲۰ -۰/۲۵ به سوژه می‌دهند.

 

ویدئو پییشنهادی : آموزش عکس گرفتن با موبایل

در این مطلب شما را با اصطلاحات عکاسی آشنا نمودیم. اصطلاحات عکاسی جزء مواردی است که هر عکاس باید با آن‌ها آشنا باشد. امیدواریم که از این مطلب استفاده‌ی کافی را برده باشید. در صورت تمایل نیز می‌توانید نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین از دیگر مطالب ما در سایت مکتب خونه دیدن کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا