لینک سازی در سئو و تاثیر آن بر رتبه سایت در موتورهای جستجو
حتما تا به حال کلمه سئو به گوشتان خورده است و حتی شاید از آن برای خود غولی بی شاخ و دم ساخته باشید، به همین دلیل بهتر است قبل از این که به شرح تاثیر لینک سازی در سئو بپردازیم، در مورد مفهوم و معنی سئو و انواع آن صحبت کنیم. کلمه سئو مخفف عبارتSearch Engine Optimization است که میتوان آن را بهینه سازی برای موتورهای جستجو ترجمه کرد. در واقع به مجموعه اقداماتی که به منظور بهینه سازی سایت و محتوای آن برای کسب رتبه بهتردرنتایج موتورهای جستجو انجام میشود سئو میگویند. این اقدامات شامل فعالیتهایی چون طراحی سایت، تعیین استراتژیهای محتوا و تولید محتوای با کیفیت است. هدف از سئو ارتقا جایگاه سایت در موتورهای جستجو، افزایش ترافیک سایت، برندینگ، افزایش بازدید از سایت و ارتباط بیشتربین مطالب صفحات و کلمات کلیدی است.
سئو را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم بندی کرد:
۱٫سئو خارجی
۲٫سئو داخلی
سئو خارجی یا Off-page
به مجموعه فعالیتهایی که در خارح از سایت به هدف بهینه سازی انجام میشوند گفته میشود مثل بک لینکها، فعالیت در شبکههای اجتماعی، برند منشن، تبلیغات و … . سئو خارجی باعث افزایش محبوبیت سایت، اعتماد و نیز قدرت سایت میشود. اقداماتی چون وبلاگ نویسی در پستهای مهمان، تبلیغات از طریق اینفلوئنسر مارکتینگ میتواند در بهبود سئوی خارجی موثر باشد.
سئو داخلی یا On-page
سئو داخلی به هرگونه فعالیتی (در داخل سایت) که به منظور بهینه سازی سایت و کسب ترافیک اورگانیک و ارتقا رتبه سایت در نتایج موتورهای جستجو (SERP) انجام میشود، گفته میشود. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که چرا سئوی داخلی؟ اهمیت سئوی داخلی به این دلیل است که سئو داخلی معرف سایت ما به موتورهای جستجو مانند گوگل است.
قبل زا پرداختن به تاثیر لینک سازی در سئو بهتر است راجع به عناصر اصلی سئو داخلی صحبت کنیم. عناصر اصلی سئو داخلی شامل موارد زیر است:
تگهای عنوان Title tags
تگهای عنوان را میتوان از مهمترین عوامل در سئوی داخلی در نظر گرفت زیرا عنوان سایت اولین چیزی است که کاربر یک سایت با آن رو به رو میشود. تگ عنوان در واقع عنوانی است که در نتایج جستجو به نمایش در میآید.
محتوا Content
موتورهای جستجو به دنبال محتواهای با کیفیت هستند. بنابراین هرچه محتوا با کیفیتتر و منطبق بر اصول سئو باشد، شانس نمایش آن در نتایج گوگل بالاتر است.
آلت تگها Alt tags
متن جایگزین توضیحاتی کوتاه برای عکسها در صفحات وب هستند که در سئوی داخلی سایت موثر است. آلت تگها به موتورهای جستجو برای درک کردن تصاویر کمک میکند. همچنین اگر تصویری برای کاربر نمایش داده نشود، توضیح و مفهوم آن به کمک آلت تگ برای کاربر نمایش داده خواد شد.
تگهای هدر Header tags
تگهای هدر یا تگهای H در HTML برای متمایز کردن عنوان اصلی از عنوانهای فرعی به کار برده میشوند. این تگها از مهمترینH1 یا تگ عنوان تا کم اهمیتترین H6یا تگ عنوانهای فرعی در نظر گرفته میشوند.
توضیحات متاMeta description
توضیح خلاصهای از صفحه مورد نظر که در نتایج جستجو به نمایش در میآید. بهتر است از نوشتن عبارات طولانی برای توضیحات متا خودداری شود و توضیحات متا هر صفحه متناسب با محتوای صفحه باشد.
کلمات کلیدی Keywords
انتخاب اصولی کلمات کلیدی یکی از مهمترین عوامل در سئوی داخلی سایت و افزایش رتبه در موتورهای جستجو مثل گوگل است.
لینکهای داخلی Internal links
لینکهای که یک صفحه سایتتان را به صفحهای دیگر در سایت پیوند میدهد.
ما در این مقاله قصد داریم به اهمیت لینکهای داخلی و تاثیر لینک سازی داخلی بر سئو بپردازیم.
انواع لینک
لینکها را میتوان به دو دسته داخلی و خارجی دسته بندی کرد. منظور از لینک داخلی متصل کردن یک صفحه از سایت به یک صفحه دیگر در همان سایت است و منظور از لینک خارجی (بک لینک) پیوند دادن یک صفحه از یک سایت به صفحهای از یک سایت دیگر میباشد.
تفاوت لینک سازی داخلی و لینک سازی خارجی
لینکهای داخلی ساختار محتوای سایت شما را شکل میدهند و اگر سایت شما از ساختار قدرتمندی برخوردار باشد موجب بهبود تجربه کاربر ( User Experience) میشود. زیرا اگر محتوای سایت برای کاربر ساختارمند و جذاب به نظر برسد، به دنبال سایر مقالات نوشته شده میرود، که نتیجه این امر ماندگاری بیشتر کاربر در سایت و مشاهده صفحات بیشتر است که میتواند فرصتی برای انتقال بازدیدکننده به گام دوم سفر خریدار (Buyer’s Journey) یعنی ملاحظه باشد. در نتیجه میتوان نتیجه گرفت که لینک سازی داخلی باعث بهبود سئو میشود.
لینکهای داخلی علاوه بر کاربران، به شناساندن سایت شما به موتورهای جستجو نیز کمک میکنند. کراولرها یا خزندههای گوگل به کمک لینکها محتوای صفحات را بررسی کرده و مطالب مرتبط به یکدیگر را پیدا میکنند. حال تصور کنید صفحهای لینک داخلی نداشته باشد، همین مسئله موجب بیارزش تلقی شدن صفحه از نظر گوگل شده و باعث خروج کاربر از صفحه میشود که به این پدیدهExit page میگویند. پایینتر بودن نرخ Exit page یک سایت باعث با ارزش شمرده شدن محتوای سایت از جانب گوگل و درنتیجه بالا رفتن شانس اندیکس شدن سایت میشود. برعکس اگر یک سایت لینکهای داخلی بیشتری داشته باشد، از نظر گوگل محتوای آن با ارزش شمرده میشود.
لینک سازی خارجی باعث افزایش اعتبار دامنه (domain authority) میشود. هرچقدر اعتبار دامنه یک سایت بیشتر باشد، شانس قرار گرفتن آن در صدر نتایج گوگل بیشتر است. برای بالا بردن اعتبار دامنه میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
·تا میتوانید محتوای با کیفیتتر درست کنید. هرچقدر یک محتوا باکیفیت باشد، امکان به اشتراکگذاری آن نیز بیشتر میشود.
·محتواهای خود را طوری تنظیم کنید که قابلیت به اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی را داشته باشند.
·از نوشتن برای سایر سایتها و لینک دادن آن به سایت خود غافل نشوید.
اهمیت لینک سازی داخلی در سئو
هرگاه صفحهای از سایت خود را به صحفهای دیگر پیوند دهید، یک لینک داخلی ایجاد کرده اید؛ در حقیقت لیک سازی داخلی به این معنی است که صفحه ای از یک دامین (ِDomain) را به صفحهای دیگر از همان دامین متصل کنیم. این گونه از لینک سازی موجب هدایت کاربر به سایر صفحات شده و به او کمک میکند تا صفحات مورد علاقه خودش را پیدا کند.
به طور خلاصه از لینک سازی داخلی برای هدایت کاربر در سایت استفاده میشود. اگر کاربران مدت زمانی بیشتری در سایت حضور داشته باشند، بانس ریت (Bounce Rate) یا نرخ پرش سایت کمتر میشود. منظور از نرخ پرش، درصد کاربرانی است که پس از بازدید از یک صفحه، سایت را ترک میکنند، است. اگر کاربری وارد سایت ما شود اما پس از بازدید از یک صفحه و بدون داشتن هیچ تعاملی از سایت خارج شود، در واقع یک پرش اتفاق افتاده است. برای محاسبه کردن نرخ پرش میتوان از ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس استفاده کرد. در گوگل آنالیتیکس از ابزارهای سشن (Session) و هیت (Hit) برای محاسبه نرخ پرش استفاده میشود.
لینک سازی داخلی از با اهمیتترین عوامل در سئوی داخلی است. طبق گفته گوگل: لینک سازی داخلی یکی از کلیدیترین اقدامات برای ایندیکس شدن یک سایت در موتورهای جستجو است. این لینکها در پیدا کردن صفحات مرتبط به موتورهای جستجو کمک کرده و باعث اعتبار بخشیدن به محتوای صفحه و معرفی آن به موتورهای جستجو میشوند.
انواع لینکهای داخلی
لینکهای داخلی به دو دسته ناوبری و زمینهای طبقهبندی میشوند:
لینک ناوبری (Navigation links)
لینکهای که در قسمتهای مختلف یک سایت مثل: سایدبارها، منو، هدر و فوترها قرار میگیرند.
هدف از لینک ناوبری در لینک سازی داخلی، بهبود تجربه کاربر است.
لینکهای زمینهای یا داخل متنی (Contextual links)
لینکهایی که در محتوای صفحه وجود دارند و از لحاظ سئو ارزش بیشتری نسبت به لینکهای ناوبری دارند. این لینکها معمولا قسمتی از متن هستند که قابل کلیک کردن است و به طور معمول یک کلمه کلیدی میباشند.
اهداف لینک سازی درونی
لینک سازی داخلی در وبسایت به منظور سه هدف ایجاد میشود:
۱٫بهبود ناوبری و مسیریابی سایت
۲٫مشخص کردن ساختار و سلسله مراتب سایت
۳٫توزیع اعتبار صفحات (PA) و قدرت رنک پذیری در کل صفحات سایت
اصول و قوائد لینک سازی داخلی
۱٫تولید محتوای فراوان و البته با کیفیت
اولین قدم در ایجاد لینک داخلی داشتن مطالب و محتوای متعدد است، تنها در این حالت است که میتوانید لینکهای داخلی زیادی بسازید. محتوای با کیفیت و سئو شده نقش مهمی در لینک دهی داخلی و سئوی داخلی سایت دارد.
۲٫استفاده از لینکهای مرتبط
بهتر است صفحات با موضوعات مرتبط را بهم لینک دهید، برای مثال فرض کنید یک صفحه در مورد اصول کمپینگ و یک صفحه در ارتباط با آموزش رانندگی دارید، در این حالت لینک دادن این دو صفحه با هم کاری بیهوده به نظر میرسد.
۳٫استفاده از تگ لینکهای Follow و عدم استفاده از تگ لینکهای Unfollow
تگ لینکهای فالو از مهمترین ابزارهای ساخت معماری بازاریابی محتوایی یک سایت است. استفاده از تگ لینک unfollow در لینکهای داخلی سایت اعتبار زیادی برای سئو داخلی سایت ندارد. بهتر از تگ آنفالو تنها زمانی استفاده شود که نسبت به صحت و اعتبار محتوای لینک مورد نظر مردد هستیم.
۴٫استفاده از لینکهای زمینهای یا داخل متنی
ارتباط دادن محتواهای مختلف در حوزه یک موضوع خاص از بهترین روشها برای بهبود سئوی داخلی سایت است. این مسئله به کاربران و موتورهای جستجو امکان دسترسی به مطالب مرتبط یک سایت را میدهد. این لینک میتواند مستقیما در داخل متن و روی یک کلمه، و یا در انتهای پست قرار بگیرد.
۵٫استفاده از لینکهای ناوبری
علاوه بر لینک دادن درون محتوا میتوانید از صفحه اصلی وبسایت برای لینک دادن به سایر مطالب استفاده کنید. اگر صفحات محبوب و پرطرفداری در سایت دارید میتوانید در ساید بار یا فوتر سایت خود به آنها لینک بدهید. این صفحات محبوب را میتوانید با استفاده از ابزاری مانند گوگل آنالیتیکس مشخص کنید.
۶٫استفاده از تعداد معقولی از لینکهای داخلی
پیشنهاد میشود از تعداد متناسب و معقولی لینک داخلی در یک صفحه استفاده شود. در صورت استفاده بیش از حد از لینک داخلی، موتورهای جستجو این لینکها را به عنوان لینک اسپم در نظر خواهند گرفت.
۷٫به روز رسانی مطالب قدیمی سایت با استفاده از لینک سازی داخلی
به روز رسانی محتوای سایت از روشهای با اهمیت در بهبود سئوی داخلی و افزایش ترافیک یک سایتاست. هنگامی که یک محتوا به روز رسانی میشود، رباتهای گوگل آن را دوباره مورد بررسی قرار میدهند که این بررسی دوباره میتواند منجر به کسب رتبه بهتر در گوگل و اندیکس شدن آن شود.
۸٫استفاده صحیح از انکر تکستها
انکر تکست (Anchor Text) یا متن لنگری، متن قابل کلیک در یک هایپر لینک است که معمولا با رنگی متفاوت از سایر متن متمایز میشود. انکر تکست در فراهم کردن محتوا و صفحات مرتبط به کاربر و موتورهای جستجو کمک میکند.
انواع انکر تکست
·تطبیق کامل Exact match: اگر انکر تکست عینا کلمه کلیدی باشد که در عنوان استفاده شده است (کلمه کلیدی اصلی) به آن انکر تکست تطبیق کامل میگویند. مثلا عبارت کلیدی”تاثیر لینک سازی داخلی” ما را به صفحهای با همین عنوان متصل کند.
·تطبیق جزیی Partial match: هنگامی که انکر تکست دربردارنده کلمه کلیدی مورد نظر به همراه اندکی تغیرات مثل پسوند یا پیشوند باشد. به طور مثال “تاثیر لینک سازی داخلی” ما را به صفحهای با عنوان “تاثیر لینک سازی داخلی بر سئو داخلی” متصل کند.
·تجاری یا برند (Branded): استفاده از نام تجاری (برند) به عنوان انکر تکست. مثلا انکر تکستی با عنوان “آدیداس”.
·عریان یا بدون نام (Naked): در این حالت انکر تکست همان URL سایت است و به جای استفاده از کلمه کلیدی از آدرس سایت استفاده میشود.
·عمومی (Generic): این انکر تکست یک عبارت یا کلمه عمومی است. مثل: بیشتر، اینجا کلیک کنید، اینجا، اطلاعات بیشتر و … .
·تصویر (Image): در این حالت از متن توصیفی عکس یا آلت تگ آن به عنوان انکر تکست استفاده میشود. با کمک انکر تکست تصویر، تصاویر در موتورهای جستجو به نمایش درمیآیند.
راهکارهای مفید برای نوشتن انکر تکست سئو فرندلی (SEO- friendly)
برای نوشتن متنهای لنگری مطابق با اصول سئو بهتر است به نکات زیر توجه داشت:
- استفاده از انکر تکستهای کوتاه و مختصر: هرچه انکر تکست کوتاهتر باشد بهتر است. در هنگام نوشتن انکرتکست باید توجه داشت که اولا مختصرترین و صحیحترین روش برای توصیف صفحه لینک شده چیست و دوما، چه کلمه یا عبارتی کاربر را ترغیب به کلیک کردن روی لینک میکند.
- رتباط بین انکر تکست و صفحه هدف: با پیشرفت روزافزون موتورهای جستجو، پارامترهای مختلفی برای رتبهبندی کردن سایتها به وجود آمده است که یکی از این پارامترها ارتباط یا رلونسی (Relevancy) است. این پارامتر بدان معنی است که چه میزان ارتباط بین دو موضوع لینک داده شده و نیز انکر تکست و محتوای صفحه وجود دارد. لینک رلونسی را میتوان بر اساس دو عامل موضوع صفحه لینک داده شده و محتوای انکر تسکت در صفحه منبع سنجید.
- چگالی کلمه کلیدی اصلی در انکر تسکت: الگوریتم پنگوئن گوگل توجه ویژهای به کلید واژهها دارد. در صورتی که لینکهای inbound زیادی از یک کلید واژه یکسان در انکر تکست استفاده کرده باشند، این الگوریتم آن را به عنوان اسپم شناسایی میکند. به همین دلیل به منظور جلوگیری از این اتفاق بهتر است از کلمههای کلیدی در انکر تکستها محتاطانه استفاده شود. البته به منظور سئوی داخلی بهتر، از انکر تسکتهای مرتبط ومتنوع استفاده شود تا اینکه از یک کلمه کلیدی یکسان در دانکر تکست بارها استفاده شود.
آشنایی با جزئیات و باید و نبایدها و تاثیر لینک سازی در سئو به شما کمک میکند که بتوانید برنامه ریزی بهتری باری ارتقا جایگاه سایت و سئو آن داشته باشید.