آموزش ۵ تکنیک ساده فتوشاپ یک عکس برای مبتدیان
فتوشاپ آخرین مرحله در سفر هیجان انگیز یک عکس تا آماده شدن برای رونمایی است؛ چرا که در واقع شما عکس خود را میگیرید اما شاید ظاهری که دوست دارید نداشته باشد. پس تصمیم میگیرید به کمک فتوشاپ آن را به چیزی که واقعاً میخواهید تبدیل کنید. از این رو میتوان گفت مرحله پسپردازش بخش جدایی ناپذیر عکاسی دیجیتال به شمار میرود.
حتی زمانی که عکسی گرفتید که از نظر خودتان عالی به نظر میرسد هم جایی برای کمی جادوی ادیت عکس وجود دارد تا آن را به سطحی بالاتر ببرید و جلوه بهتری به آن ببخشید. در این مطلب از مجله مکتب خونه قصد داریم با چند تکنیک ساده افراد مبتدی را تا حد زیادی از وابستگی به ادیتورها خلاص کنیم. پس با ما همراه باشید.
آنچه در این آموزش رایگان ادیت عکس با فتوشاپ یاد میگیرید:
- برش بخشی از تصویر
- تنظیمات نور تصویر
- تنظیمات رنگ تصویر
- از بین بردن لکههای ناخواسته در تصویر «مانند لک صورت»
- تنظیم میزان وضوح تصویر
آموزش گام به گام ادیت عکس در فتوشاپ
ابزارهای زیادی برای ویرایش عکس وجود دارد اما به عنوان یک اصل نانوشته اکثر عکاسان معمولاً یادگیری کار با تصاویر در کامپیوتر را با Adobe Photoshop شروع میکنند. این نرمافزار یک ابزار قدرتمند است که میتواند به شما کمک کند تصاویر خود را به بهترین شکل ممکن ادیت و به نمایش بگذارید؛ بنابراین اگر یک عکاس هستید یا حتی قصد یادگیری آن را دارید، به یاد داشته باشید یادگیری فتوشاپ یک امر ضروری برای شما محسوب میشود. پس بدون معطلی فتوشاپ را دانلود و نصب کنید تا به کمک هم یک آموزش کاربردی در زمینه کار با تصاویر در این نرمافزار را شروع کنیم.
۱. برش تصویر
گاهی اوقات یک برش ساده در یک عکس پرسنلی میتواند تفاوت بزرگی به وجود آورد. برش و تغییر سایز سادهترین ولی کاربردیترین روش در فتوشاپ است که میتواند ترکیب تصویر شما را به طور شگفتانگیزی بهبود بخشد. به کمک این ابزار میتوانید عناصر غیر ضروری را حذف و تمرکز بیشتری روی سوژه ایجاد کنید. کاری که شاید هنگام عکاسی آنطور که باید اتفاق نیفتاده باشد. در نهایت حسی که دوست دارید منتقل میشود.
مثال:
اگر به عنوان یک عکاس حرفهای به تصویر بالا نگاه کنید احتمالاً مشکل فنی در آن نبینید و به نظرتان یک عکس عالی باشد. با این حال با ابزار Crop در فتوشاپ میخواهیم عکس را برش داده و تأکید بیشتر روی سوژه ایجاد کنیم.
- برای شروع کار از نوار ابزار فتوشاپ گزینه Crop انتخاب کنید.
- نسبت تصویر مورد نظر خود را با کلیک بر روی منوی کشویی (نزدیک گوشه سمت راست بالا) و انتخاب یکی از گزینههای Unconstrained، Original Ratio یا هر یک از گزینههای موجود دیگر تعیین کنید. در این بخش امکان تعیین سایز دلخواه را نیز دارید.
- قسمتی از عکس را که میخواهید داشته باشید را به وسیله نشانگر موس داخل کادر مربعی قرار دهید. این مربع یک شکل فرضی با اضلاعی به شکل خط تیره خواهد بود.
- سپس Enter را فشار دهید تا برش انجام شود. مانند مثال ما که تصور زیر را به دست آوردیم.
همانطور که میبینید برش دادن بیشتر بکگراند به قسمتهای چهره سوژه مانند کک و مک و همچنین چشمان آبی روشن او برجستگی بیشتری میبخشد. با این که تصویر به اندازه کافی زیباییهای خود را نشان میدهد، اما اگر بخواهیم عملیاتی مانند روتوش روی آن انجام دهیم، الان دید بهتری داریم.
برش یک مرحله بسیار ساده و به ظاهر بیاهمیت در فرایند ویرایش عکس محسوب میشود. با این وجود در بهبود ترکیب بندی عکس دنیای متفاوتی ایجاد میکند. اگر در مورد نحوه برش دادن یک عکس خاص مطمئن نیستید میتوانید با برشهای مختلف آزمایش کنید تا ترکیب دلخواهتان حاصل شود.
۲. اصلاح نورپردازی تصویر
در بخش دوم آموزش فتوشاپ عکس با کامپیوتر یک قدم به جلو حرکت میکنیم. گاهی اوقات علیرغم تلاشهای عکاس برای نورپردازی حین عکاسی نتیجه کار جالب به نظر نمیرسد. خوشبختانه جای نگرانی نیست؛ چو فتوشاپ این کار را هم به صورت نرمافزاری انجام میدهد. به مثال بعدی توجه کنید.
نور عکس بالا کمی بیش از حد نیاز است که رنگ پوست و دیگر قسمتهای چهره و لباس سوژه را تحت تأثیر گذاشته است. با استفاده از مجموعه ابزارهای تنظیم نور فتوشاپ میتوانید نورپردازی آن را اصلاح کنید. با این کار جزئیات بیشتری را نشان خواهید داد. با کلیک روز گزینه Image در نوار منو و انتخاب آیتم Adjustments میتوانید به ابزار نوردهی فتوشاپ دسترسی داشته باشید. این ابزارها عبارتاند از:
- Brightness/Contrast
- Levels
- Curves
- Exposure
- Shadows/Highlights
- HDR Toning
اگر قبلاً از این ابزارها استفاده نکردهاید لازم است بدانید کار کردن با آنها بسیار آسان است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که لغزندهها را به چپ یا راست ببرید تا تنظیمات اعمال شوند. باقی مسائل به میران دانش شما از نورپردازی و کار با سوژه بستگی دارند. تصویر زیر نتیجه اعمال تغییرات در تصویر قبلی است.
از آنجایی که نورپردازی کاری تخصصی است استفاده از این ابزارها را ترجیحاً به عکاسان با تجربه پیشنهاد میکنیم. اما به یاد داشته باشید هر فرد با تجربه روزی یک مبتدی بوده است. پس از تغییر این تنظیمات و تمرین با این ابزارها نهراسید. همچنین میتوانید با کمی مطالعه در مورد تکنیکهای نورپردازی این کار را در محیط فتوشاپ انجام دهید. در صورت نداشتن تجربه و دانش کافی پیشنهاد ما این است که در یکی از دورههای آموزش عکاسی در مکتب خونه شرکت کنید.
۳. کار با تنظیمات رنگ
برای آموزش فتوشاپ حرفهایتر عکس باید با ابزار تنظیمات رنگ آشنا شوید. اگر تراز سفیدی دوربین خود را به درستی تنظیم کرده باشید هیچ گونه اصلاح رنگی لازم نخواهد بود. استفاده از تراز سفیدی نادرست منجر به پخش رنگ میشود که میتواند به طور چشمگیری بر لرزش، اشباع و کنتراست عکسهای شما تأثیر بگذارد.
در صورتی که اطمینان کامل از این تنظیمات در دوربین ندارید به تصویر زیر توجه کنید.
این تصویر قبل و بعد از اعمال تنظیمات رنگ روی یک عکس را نشان میدهد. فرض کنید رنگ تصویر شما کمی مایل به آبی است. اگر دوست دارید میتوانید آن را به همین صورت استفاده کنید. اما اگر میخواهید رنگها به صورت طبیعیتر و دقیقتری دیده شوند، ابزارهای رنگ فتوشاپ میتوانند نقش تأثیرگذاری در رفع این مشکل داشته باشند.
سادهترین ابزار برای این کار Color Balance است که به شما امکان میدهد رنگ سایهها، میانتونها یا هایلایتهای تصویر خود را تنظیم کنید. Selective Color نیز به شما امکان میدهد رنگ خاصی را در تصویر انتخاب کنید و فقط آن رنگها را تغییر دهید. بهعنوان مثال اگر پوست مدل شما بیش از حد زرد یا قرمز به نظر میرسد، Selective Color به شما اجازه میدهد تا تنظیمات رنگ پوست را بدون تأثیر بر رنگهای دیگر موجود در تصویر تغییر دهید.
هنگام کار با فتوشاپ همیشه به یاد داشته باشید که یک لایه تنظیم فیلتر عکس ایجاد کنید تا بتوانید رنگ تصویر خود را با حفظ رنگ اصلی تغییر دهید. ابتدا باید تصویر مورد نظر باز شود. سپس روی آیکون Adjustment Layer در پنل لایهها کلیک کنید و فیلتر عکس مورد نظر خود را انتخاب کنید. لایه باعث میشود بتوانید تغییرات رنگ را تنها برای بخشی از تصویر انجام دهید. برای اعمال تغییرات به صورت مستقیم به کل عکس میتوانید مسیر زیر را بروید.
Image > Adjustments > Photo Filter
نحوه استفاده از Color Balance در Adobe Photoshop:
برای استفاده از این ابزار مراحل زیر را انجام دهید.
- به منوی Image در نوار منو بروید. سپس روی Adjustments و سپس Color Balance کلیک کنید.
- رنگهایی را که میخواهید در تصویر تغییر دهید (سایهها، میانتونها یا هایلایتها) انتخاب کنید.
- گزینه Preserve Luminosity را علامت بزنید.
- برای مشاهده تنظیمات به صورت همزمان گزینه Preview را نیز علامت بزنید.
- نوارهای لغزنده را به چپ و راست حرکت دهید تا به تعادل رنگ دلخواهتان برسید.
نحوه استفاده از Selective Color در فتوشاپ:
برای استفاده از Selective Color مسیر یکسانی داریم. پس مراحل زیر را پیش بگیرید.
- مجدداً از منوی Image سراغ گزینه Adjustments رفته و این بار زیر منوی Selective Color انتخاب کنید.
- برای مشاهده تنظیمات به صورت همزمان گزینه Preview را علامت بزنید.
- از میان گزینههای Relative و Absolute یکی را انتخاب کنید.
- رنگ مورد نظر خود را که میخواهید تنظیم شود را انتخاب کنید.
- حال مانند مثال قبلی تنها لازم است نوار لغزنده را به حرکت در آورید تا تغییرات اعمال شوند.
همچنین لازم است بدانید در نسخه Photoshop CC 2019 برای این که کاربر قدرت مانور بیشتر در زمینه رنگها داشته باشد گزینههای زیر نیز اضافه شدهاند که از بحث این نوشته خارج است.
- Vibrance
- Hue/Saturation
- Channel Mixer
- Burn
- Dodge
۴. روتوش «حذف مواردی مانند لک صورت و گردوغبار» در فتوشاپ
بسیاری از ما برنامه فتوشاپ را ویرایش عکس صورت میشناسیم. در این بخش از آموزش فتوشاپ یک عکس با کامپیوتر تکنیکی یاد میگیرید که برای چنین مواردی استفاده میشود. حال که رنگ تصویر خود را اصلاح کردید نوبت به برخی اصلاحات حرفهای و دقیقتر میرسیده. اگر سنسور دوربین کثیف باشد لکههایی مانند ذرات گردوغبار در عکسها ظاهر میشوند.
در واقع در هر عکسی که میگیرید در یک ناحیه بخصوص نقاط و لکهای کوچکی ظاهر خواهند شد. این لکهها به رزومه کاری شما صدمه میزنند. برای رفع این مشکل بهتر است سنسور دوربین را تمیز کنید. اما اگر قبلاً از یک صحنه عکس گرفتید که بنا به هر دلیلی امکان حضور مجدد در محل مورد نظر را ندارید و با این لکها روبرو شدید میتوانید از ابزار رتوش فتوشاپ کمک بگیرید. این ابزارها عبارتاند از:
- Spot Healing Brush Tool
- Healing Brush Tool
- Patch Tool
- Clone Stamp
تصاویر زیر قبل و بعد از استفاده از این ابزارها را به وضوح نمایش میدهند.
نحوه استفاده از ابزار Spot Healing Brush:
نحوه کار با این ابزار در فتوشاپ به شکل زیر است.
- ابتدا ابزار Spot Healing Brush را از جعبه ابزار انتخاب کنید.
- اندازه قلممو مورد نظر خود را با استفاده از منوی کشویی موجود در گوشه سمت راست بالای پنجره فتوشاپ تعیین کنید.
- یکی از گزینههای Content-Aware و Proximity Match را انتخاب کنید.
- اشارهگر موس را روی نقاطی که دارای لک هستند برده و کلیک کنید.
نحوه استفاده از ابزار Healing Brush
ابزاری بعدی Healing Brush نام دارد. جالب است بدانید این ابزار بر اساس نمونهبرداری از قسمتهای مشابه تمیز کار میکند. مراحل کار به شکل زیر است.
- نماد Healing Brush را از جعبه ابزار «زیر مجموعه ابزار Spot Healing Brush» انتخاب کنید.
- اندازه قلممو مورد نظر خود را مانند مثال قبلی مشخص کنید.
- Sampled را به عنوان منبع خود انتخاب کنید.
- کلید ctrl را از صفحه کلید نگه داشته و روی یک نقطه تمیز برای نمونهبرداری کلیک کنید. در کامپیوترهای مک بجای ctrl از دکمه Option استفاده میشود.
- کلید ctrl یا Option را رها کرده و روی نقاط کثیف کلیک کنید.
نحوه استفاده از ابزار Patch
در ادامه آموزش فتوشاپ یک عکس به ابزار رتوش سوم رسیدیم. برای کار با این ابزار باید به شکل زیر عمل کنید.
- نماد Patch را از جعبه ابزار «زیر مجموعه ابزار Spot Healing Brush» انتخاب کنید.
- منبع (از نوار وظیفه) را انتخاب کنید.
- به وسیله اشارهگر موس محل کثیف عکس را داخل قاب بیندازید.
- حال کادری را که کشیدید را به محلی تمیز از تصویر که مشابه قسمت کثیف است انتقال دهید.
همانطور که میبینید این ابزار نیز به روش نمونهبرداری کار میکند اما به روشی متفاوت.
نحوه استفاده از ابزار Clone Stamp
ابزار رتوش بعدی در لیست ما Clone Stamp است. برای کار کردن با این ابزار نیز مراحل سادهای داریم.
- گزینه Clone Stamp را در جعبه ابزار انتخاب کنید.
- اندازه قلممو را به اندازه مورد نظر خود تنظیم کنید.
- کلید Alt را از صفحه کلید نگه دارید و با کلیک روی قسمتهای تمیز از پیکسلهای آن نمونه بردارید.
- حال کافیست روی بخشهای کثیف کلیک کنید تا اصلاح شوند.
نحوه استفاده از ابزار Content-Aware Fill
در آخرین نسخه فتوشاپ گزینه Content-Aware Fill اضافه شده است. این ویژگی به شما اجازه میدهد تا بخشهای ناخواسته را از عکسها حذف کنید.
- برای شروع باید بخش مورد نظر انتخاب شود. برای این منظور از نوار ابزار گزینه selection را انتخاب و محل مورد نظر را به وسیله آن به حال انتخاب در آورید.
- سپس ابزار خود را از مسیر «Edit > Content-Aware Fill» انتخاب کنید.
- اندازه ناحیه نمونهبرداری و محل مورد نظر برای پاک شدن را به ترتیب به کمک گزینههای Sampling Brush Tool و Lasso Tool انتخاب کنید.
- برای دریافت خروجی بهتر تنظیمات Fill Settings را انجام دهید.
- یک لایه جدید بسازید تا تنظیمات شما نهایی شوند.
۵. تنظیمات وضوح تصویر
حتی اگر در حالت فوکوس کامل هم عکاسی کرده باشید ممکن است بخشهایی با مشکل روبرو شده وضوح لازم را نداشته باشد. یا احتمالاً به دلیل نداشتن لنز مناسبی، نمیتوانید عمق عکس خود را آنطور که باید تنظیم کنید. در چنین شرایطی هم ابزارهای نرمافزار قدرتمند فتوشاپ شمار را یاری خواهد کرد.
تنظیم وضوح تصویر اهمیت بالایی دارد و به نظر نمیرسد که لازم باشد در مورد چرای آن صحبت کنیم. اما این که چه معیاری برای تنظیم وضوح تصویر در نظر بگیریم مهمتر است. این نوع تنظیمات به رسانهای «مانیتور، گوشی یا چاپ» بستگی دارد که میخواهیم آن را ببینیم. با این حال یک قانون کلی را باید همیشه در نظر داشته باشید. حتماً لازم است یک سری تنظیمات اولیه برای خروجی تصویر بهتر در دوربین خود انجام دهید. اما در این نوشته با عنوان «آموزش فتوشاپ یک عکس» هدف اصلی ما آشنایی شما با برخی تکنیکهای پسپردازش است. برای افزایش وضوح تصویر در فتوشاپ موارد زیر را انجام دهید.
- برای کاهش نویز تصویر از منوی Filter روی گزینه Noise زده و سپس Reduce Noise را بزنید.
- یک لایه جدید از همان تصویر ایجاد کنید.
- همچنین میتوانید بخشی مورد نظر خود از تصویر را با ابزار Brush انتخاب کنید.
- دوباره سراغ منوی Filter رفته و این بار از زیرمجموعههای گزینه Sharpen یکی را برای اعمال فیلتر انتخاب کنید.
- این چرخه را تا رسیدن به وضوح مناسب تکرار کنید.
نکات مهم دیگر در مورد ادیت عکس
آموزش فتوشاپ یک عکس نکات ریز و درشت زیادی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- عکسهای خود را با دوربین با فرمتی بگیرید که حالت RAW داشته باشید. به این معنی که کمترین پردازش توسط دوربین روی آن انجام شود تا راحتتر بتوانید روی آن کار کنید.
- مانیتور کامپیوتر را برای نمایش دقیق رنگها کالیبره کنید.
- تنظیمات را همیشه روی یک لایه کپی انجام دهید «اجازه دهید لایه اصلی و پس زمینه دست نخورده بماند» تا در صورت بروز مشکل بتوانید از اول شروع کنید.
- سعی کنید تغییرات مورد نیاز در تنظیمات را یکییکی و انجام دهید. چند تغییرات را یکجا انجام ندهید و افزایش و کاهش میزان فیلترها نیز با گامهای ریز باشد.
- برای افزایش کارایی خود workflow مخصوص خود را در فتوشاپ ایجاد کنید.
آموزش فتوشاپ عکس با گوشی
همانطور که اشاره کردیم ابزارهای زیادی برای فتوشاپ یک عکس وجود دارد. بسیاری از ابزارهای قدرتمند برای این کار تنها در کامپیوتر قابل اجرا هستند. اما مسئله این است که بسیاری از افرادی که به این ابزارها نیاز دارند کاربر موبایل هستند.
خبر خوب این که برای این پلتفرم نیز ابزارهایی داریم که عکس و تصویرهای بسیار با کیفیتی تولید میکنند. اما استفاده از این ابزارها تنها در صورتی توصیه میشود که هیچ دسترسی به کامپیوتر نداشته باشید.
سخن پایانی
نرمافزار فتوشاپ یکی پلتفرم بسیار قدرتمند برای ادیت تصاویر است. یادگیری این نرمافزار مخصوصاً برای افرادی که در رشته عکاسی فعالیت دارند به شدن توصیه میشود؛ چرا که هر نقصی که ممکن است در اثر مشکلات فنی دوربین یا ضعف آن به وجود بیاید به راحتی با فتوشاپ برطرف خواهد شد.
در این مقاله یک راهنمایی کلی برای افراد مبتدی ارائه دادیم تا شاید انگیزهای شود برای ادامه را و یادگیری این ابزار به صورت تخصصی. امیدواریم مفید بوده باشد. اگر سؤالی در رابطه با موضوع ارائه شده در این نوشته دارید خوشحال خواهیم شود ما را در جریان بگذارید.
آموزش فتوشاپ در مکتب خونه
امید است توانسته باشیم انگیزه شما را در یادگیری فتوشاپ و ورود به دنیای کسبوکار تقویت کرده باشیم. اگر چنین است اول به شما و سپس به خود و تیم مکتب خونه تبریک میگوییم. در نهایت از شما دعوت میکنیم از دورههای آموزش فتوشاپ و آموزش گرافیک در آکادمی مجازی مکتب خونه بازدید فرمایید. مطمئن باشید آموزش متناسب با نیاز خود را پیدا خواهید کرد.