مقالات مدیریت پروژه

شاخص PMI در مدیریت پروژه

شاخص PMI در مدیریت پروژه چیست ؟ هر سازمانی به منظور هدفی ایجاد می ­شود و مدیران آن با توجه به اهدافی که برای مجموعه خود تعریف می­ کنند، بخش ­های مختلف در سازمان را به وجود می­ آورند. طبیعی است که حیطه اختیارات قسمت­ های مختلف سازمان با توجه به اهداف آن سازمان تعیین می­ شود.

سازمان­ها با درنظر گرفتن اهداف خود اقدام به تعریف پروژه ­هایی برای رسیدن به آن اهداف می­ کنند. لذا وجود واحدی تحت عنوان مدیریت پروژه در بسیاری از سازمان­ ها به امری مهم و حیاتی بلد گشته است.

در واقع تعریف پروژه ­ها و کل فرآیند مربوط به پروژه ­های سازمانی در این واحد انجام شده و مسئولیت عمده آن برعهده واحد مدیریت پروژه است.

البته در برخی از سازمان­ ها به منظور جلوگیری از اتلاف هزینه و منابع دیگر این مورد به صورت کاملا مشخص در بین واحدهای دیگر تقسیم شده و واحدی که شباهت بیشتری را با واحد مدیریت پروژه دارد، عهده ­دار این مسئولیت خواهد بود.

در این مطلب قصد داریم تا علاوه بر توضیح مختصری در باب مدیریت پروژه، به صورت مفصل در خصوص تاثیر شاخص PMI بر مدیریت پروژه بپردازیم.

همانطور که در مقدمه مقاله هم بیان کردیم هر سازمانی برای هدفی تاسیس می ­شود و به منظور رسیدن به آن باید یکسری از کارها و وظایفی را انجام دهد.

واحد مدیریت پروژه در واقع وظیفه تخصیص، پیگیری و کاربرد منابع برای هر کدام از پروژه­های سازمان را به منظور رسیدن به اهداف تعریف شده دارد. از طرفی دیگر به کارگیری دانش، ابزار و الزامات لازم برای هر پروژه از دیگر وظایف واحد مدیریت پروژه است.

 

 

شاخص PMI چیست؟

PMI به مجموعه ­ای از مهارت­ ها برای مدیران پروژه تعریف می ­شود که دارا بودن مجموع آن­ها موفقیت انجام پروژه و رسیدن به هدف مربوطه را تا حد زیادی محقق خواهد کرد.

داشتن ترکیبی از مهارت‌هایی که مدیران ارشد بیشتر از همه به آن اهمیت می‌دهند، یعنی مهارت های فنی، رهبری و مدیریت استراتژیک و کسب وکار. این چارچوب یک سرمایه ارزشمند برای پیشرفت حرفه‌ای مداوم مدیران پروژه و موفقیت مدیر پروژه در تجارت است.

درحالی‌که مهارت‌های فنی برای مدیریت پروژه و برنامه از مهارت های اصلی محسوب میشوند، اما تحقیقات ثابت کرده لزوم داشتن مهارت فنی برای کسب موفقیت کافی نبوده و مدیران نیازمند برخی دیگر از مهارت­ ها هستند. شرکت‌ها به دنبال مهارت‌های اضافی در رهبری و استراتژی هستند.

حال به بررسی مهارت­ های شاخص PMI در مدیریت پروژه خواهیم پرداخت و هرکدام را توضیح میدهیم.

 

مقاله پیشنهادی : دفتر مدیریت پروژه 
دفتر مدیریت پروژه

شاخص PMI در مدیریت پروژه

مهارت­ های شاخص PMI

  1. مهارت­ های فنی

مهارت­های فنی به فرایندها و ابزارهای مورد استفاده در مدیریت پروژه و دانش بنیادی نحوه استفاده از آن صحبت می‌کند. برخی از نمونه‌ها شامل برنامه‌ریزی پروژه، نحوه نظارت و کنترل پروژه‌ها و سایر تکنیک‌های عملیاتی مورداستفاده در مدیریت پروژه است.

به طورکلی مهارت­های فنی جنبه­ های تخصصی مدیران پروژه را دربرمیگیرد و میزان تسلط مدیران در خصوص وظایف آن­ها مورد سنجش قرار می­گیرد.

  1. رهبری

یک مدیر پروژه موفق باید تیم‌ها را از طریق تمام مراحل و فرایندهای پروژه هدایت کند. شایستگی رهبری شامل مربیگری، تأثیرگذاری، ایجاد تیم و ایده‌پردازی، مهارت‌های بین فردی و مذاکره است. حل مسئله و مدیریت تعارض نیز زیر چتر توانایی‌های رهبری قرار دارد. مدیران پروژه باید تیم‌ها را به سمت تکمیل موفقیت‌آمیز پروژه‌ها سوق دهند و به افراد انگیزه دهند.

مدیران پروژه نوع دیگری از رهبری را تمرین می‌کنند، هم در تیم پروژه و هم در داخل سازمان این کار را باید به نحو احسن انجام دهند. به عنوان یک مدیر پروژه، شما اختیاری بر تیم ندارید. یک مدیر پروژه برای هدایت تیم پروژه خود به‌جای اقتدار باید از انگیزه استفاده کند.

  1. مدیریت استراتژیک

این مولفه بیشتر با تخصص فنی مدیریت پروژه در ارتباط بوده و بر ساختارهای گسترده کسب و کار و عملکردها تأکید دارد. همان‌طور که مدیران پروژه دانش خود را به کار می‌گیرند و رهبری را انجام می‌دهند، آنها همچنین باید پروژه‌ها را با اهداف شرکت هماهنگ کنند. آنجاست که مدیریت استراتژیک و بازرگانی مطرح می‌شود. مدیران پروژه نه‌تنها برای رسیدن به اهداف شرکت باید کار کنند، بلکه باید تجزیه‌وتحلیل کسب‌وکار را در کارهای روزمره خود اعمال کنند.

 

ویدئو پیشنهادی : مدیریت پروژه
مدیریت پروژه

 

در پایان این مقاله ذکر چند نکته خالی از لطف نیست.

  1. برای موفقیت، مدیران پروژه باید مجموعه­ای از مهارت­های مدنظر را دارا باشند تا بتوانند در خصوص هدایت مجموعه خود به سمت تکمیل پروژه حرکت کنند.
  2. شاخص PMI فقط مختص مدیران پروژه نبوده و کلیه مدیران در بخش­ های مختلف سازمان باید به این شاخص­ها توجه ویژه­ای داشته­باشند.

در این مقاله سعی شد تا در ابتدا دید کلی نسبت به مدیریت پروژه و لزوم وجود آن در سازمان­ها توضیحاتی ارائه شود. در ادامه به تعریف مفهومی تحت عنوان شاخص PMI پرداختیم و دلیل اهمیت آن در قسمت­ های مختلف سازمان به ویژه مدیریت پروژه را بیان کردیم.

در انتها ضمن تقسیم­ بندی شاخص به ۳ دسته، مهارت­ های فنی، رهبری و استراتژیک، هرکدام از آن­ ها را به صورت دقیق بررسی کرده و نکاتی را پیرامون هرکدام از مهارت­ ها بیان کنیم.

 

مقاله پیشنهادی : ماتریس سوات
ماتریس سوات

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا